U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
'De VRT kan het nooit goed doen: te weinig kijkers is niet ok, te veel is ook wat verontrustend' (opinie)
KNACK. 'De VRT dreigt een prijs te moeten betalen voor zijn comfort van de voorbije jaren', schrijft Leo Neels (KU Leuven). 'Dat comfort leidde, voorspelbaar, tot een blinde vlek voor de omgevingsfactoren.'
Wetenschappers waarschuwen voor hormoonverstoorders
DE STANDAARD. Zonder dat we er ons van bewust zijn, dringen dagelijks stoffen ons lichaam binnen die onze hormoonwerking beïnvloeden. Groen wil die chemicaliën weren, om te beginnen uit voedselverpakkingen
Ouders gerust in gsm-gebruik van kind (video)
VTM NIEUWS. Tachtig procent van de jongeren tussen de 13 en 16 jaar oud heeft een smartphone. Dat blijkt uit een rondvraag bij duizend ouders. De meeste ouders maken zich weinig zorgen over het smartphone-gebruik van hun kinderen. Ze praten er vaak over of maken goede afspraken, zeggen ze.
Zo makkelijk is het om een wapen te kopen in de VS
HET NIEUWSBLAD. In de Verenigde Staten ligt de wapenwet nog maar eens zwaar onder vuur. Dit keer na een nieuwe schietpartij op een universiteitscampus waarbij minstens elf doden vielen. Maar wat houdt die wapenwet precies in?
PXL-studenten kunnen vlotter doorstromen naar universiteit (video)
TVL. De PXL en de KU Leuven gaan hun schakelprogramma’s en verkorte bacheloropleidingen beter op elkaar afstemmen. Studenten zullen daardoor vlotter kunnen doorstromen van de hogeschool naar de universiteit.
"Poetin heeft de toestemming van het Westen niet nodig" (audio)
RADIO 1. Het contrast tussen de besluiteloosheid van de Europese Unie en de Russische daadkracht is groot dezer dagen. Gisteren heeft Rusland Syrië opnieuw gebombardeerd, maar vooralsnog zijn daar nog geen IS-doelwitten bij.
Jongeren durven niet meer bellen (video)
VTM NIEUWS. De paradox van de smartphone: alle jongeren hebben er één en gebruiken hem voor van alles en nog wat maar vreemd genoeg niét om te bellen. Terwijl de gsm daar toch voor dient, zou je denken. Maar voor jongeren niet: ze vinden bellen té direct contact, dat durven ze niet meer. Ze sturen liever sms'en of berichtjes via Facebook.
Adriaenssens: "De telefoon is de baas van het huis geworden" (video)
DE REDACTIE. Ketnet lanceerde vandaag een gloednieuwe app voor kinderen. Een trend die niet meer te negeren valt volgens wrapster Sien Wynants. Ook Peter Adriaenssens (KU Leuven) geeft toelichting.
KU Leuven bezet 35e plaats in Times World University Ranking
DE REDACTIE. België telt net als vorig jaar 4 universiteiten in de top 200 van de "Times Higher Education World University Ranking". De KU Leuven bezet de 35ste plaats in de gepubliceerde ranglijst, tegenover plaats 55 in de vorige editie. De Universiteit Gent staat op plaats 118 (van 90), gevolgd door de Franstalige Université Catholique de Louvain op 167 (171) en de UAntwerpen op 190 (170).
'Is de VN Veiligheidsraad nog wel de hoeksteen in het bewaren van de internationale vrede?' (opinie)
KNACK. 'De Russische bombardementen boven Syrië tonen het belang van informeel overleg boven internationaal recht', schrijven onderzoekers Niels Smeets en Yf Reykers (KULeuven).
Aanvullend pensioen dreigt vijfde kleiner te worden
HET NIEUWSBLAD. De onrust groeit rond de regeringsplannen met de aanvullende groepsverzekering. Door de opbrengst daarvan in te perken, dreigt een doorsnee werknemer een vijfde van zijn pensioenpot te verliezen: zo’n 20.000 van de 100.000 gespaarde euro’s. PVDA heeft het zelfde over een verlies van een derde voor de werknemer.
Wie volgt André Léonard op? (audio)
RADIO 1. Gezocht: man met talent voor kerkelijk management. Want aartsbisschop André Léonard houdt ermee op en het Vaticaan moet een opvolger aanduiden. Wie Léonard zal opvolgen is voorlopig nog een open vraag. Kanshebbers zijn onder meer Johan Bonny, Guy Harpigny en Jean-Pierre Delville. Wie maakt nu het meeste kans. We vroegen het aan professor kerkelijk recht Rik Torfs van de KU Leuven.
Vanackere is academisch beheerder Brusselse campussen KU Leuven
DE MORGEN. De raad van bestuur van de KU Leuven heeft CD&V-politicus Steven Vanackere vandaag benoemd tot academisch beheerder van de Campus Brussel en de Campus Sint-Lucas Brussel. Vanackere zal in die functie verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse werking van de campussen en de contacten met de partnerhogescholen Odisee en LUCA, de lokale autoriteiten en de regionale economische, culturele en onderwijsactoren verder uitbouwen.
Klopt de vijfsecondenregel? (audio)
RADIO 1. Beroept u zich wel eens op de vijfsecondenregel om iets lekkers dat op de grond is gevallen toch nog snel naar binnen te spelen?
Voer voor nostalgici: Twix heet weer Raider
DE MORGEN. In Nederland ligt Twix weer in de winkelrekken als Raider, zoals de snoepreep voor 1991 heette. Zij het tijdelijk, in een limited edition. "Een slimme stunt, al kun je zoiets niet te vaak doen", zegt een expert.
Waarom het een cruciale fout is geen koolhydraten meer te eten? (opinie)
DE MORGEN. Noakes strikes again, als het zo verder gaat dan moeten we stoppen met eten, dan zullen we zeker gezond sterven", denk ik al lachend bij het lezen van het interview dat verscheen in de Volkskrant en op De Morgen.
Het wordt tijd om de transfermarkt in het voetbal af te schaffen. (opinie)
DE TIJD. Op 18 september 2015 heeft FIFPro, de internationale spelersvakbond, een klacht tegen de FIFA neergelegd bij de Europese Commissie over de gang van zaken op de transfermarkt en de laattijdige betalingen van voetballers. Volgens veel commentatoren legt die klacht een bom onder het bestaande transfersysteem.
Verre Qarabag geen plezierreis voor Anderlecht
DE MORGEN. De Anderlecht-spelers moesten erg vroeg opstaan voor een vlucht van vijf uur naar Bakoe, Azerbeidzjan, waar de klok drie uur vooruitloopt. Zo begint paars-wit morgen met een fysieke en mentale handicap aan zijn Europese match tegen Qarabag.
Helft studenten loopt risico op alcoholprobleem
DE STANDAARD. De KU Leuven lanceert volgende week in samenwerking met de studenten een Oktobercampagne rond het thema ‘alcohol’. ‘Een goed initiatief’, vindt Marijs Geirnaert, directeur van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw (VAD). Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat één op de twee studenten risicovol gedrag vertoont om een alcoholprobleem te ontwikkelen.
Kledingverboden bevrijden niet, ze betuttelen alleen maar (opinie)
DE MORGEN. Hoofddoeken, lange rokken, boerkini's, boerka's: allemaal zijn ze recent het voorwerp geworden van kledingverboden. Het parlement, steden, administraties en scholen vaardigen wetten, reglementen, en administratieve bepalingen uit.