U bent hier: Home / In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
Eeuwenoude notities studenten gedigitaliseerd (video)
ROB TV. De KU Leuven heeft 129.000 bladzijden oude studentennotities gedigitaliseerd. Ze dateren al uit de late middeleeuwen en zijn in het latijn geschreven. En ook toen al leken de studenten tijdens de lessen wel eens weg te dromen of stil te staan bij het toch wel zware studentenleven.
Het kapotte telraam van de Wetstraat-watchers (opinie)
DE MORGEN. Wat waren ze voortvarend, nodeloos naïef zelfs, de Wetstraat-watchers die ons vele maanden geleden vijf verkiezingsloze jaren beloofden. Het begon al in de herfst van 2013. Carl Devos schreef in De Morgen dat na de stembusslag van 25 mei 2014 een historisch lange tijd zonder verkiezingen zou aanbreken (9 september 2013). Een zee van tijd voor ware politieke moed lag vóór ons. Gelukkig maar, zei Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur politiek van Het Nieuwsblad (14 september). Het zou nu "vijf jaar lang eens niet over campagnes moeten gaan, maar over regeren". Eens 25 mei voorbij zongen alle politieke redacties datzelfde vrolijke deuntje.
"Ohio verliezen was het beste dat Trump kon overkomen"
DE MORGEN. "Het klinkt op het eerste zicht tegenstrijdig, maar Kasich heeft Trump een plezier gedaan door te winnen in Ohio." Professor Internationale Betrekkingen Bart Kerremans (KU Leuven) ziet in de overwinning van John Kasich in zijn thuisstaat Ohio enkel goed nieuws voor Donald Trump, die nu nog dichter staat bij de uiteindelijke Republikeinse nominatie.
ANALYSE. “Poetins missie is inderdaad volbracht, maar ook het geld is op”
DE MORGEN. Het nieuws kwam maandag als een grote verrassing. President Vladimir Poetin kondigde aan dat Rusland vanaf dinsdag zou starten met de terugtrekking van de troepen in Syrië. “De opdracht is volbracht”, verkondigde Poetin. Maar is dat ook zo? “Ja”, zegt Ruslandkenner Ria Laenen. “Maar ook het geld is op.”
Marco Rubio gooit handdoek in de ring (audio)
RADIO 1. In de Verenigde Staten vergroten Donald Trump en Hillary Clinton hun voorsprong in de voorverkiezingen. Bij de Republikeinen heeft Donald Trump drie staten binnengehaald, onder meer Florida, de thuisstaat van concurrent Marco Rubio, die ermee stopt.
Bloedserieusweek (video)
ROB TV. De vrijwilligers van Bloedserieus gaan deze week samen met het Rode Kruis opnieuw op zoek naar vers bloed in Leuven. Vandaag hebben ze post gevat in de Universiteitshallen om zoveel mogelijk mensen, in de eerste plaats studenten, aan te zetten om bloed te geven.
KU Leuven wil voor zieken uitzondering op minimale grens studiepunten
DE MORGEN. De KU Leuven wil dat voor zieke studenten een uitzondering wordt voorzien op de regel dat je tijdens een academiejaar minstens voor 27 studiepunten vakken moet volgen in het hoger onderwijs om in aanmerking te komen voor kinderbijslag. Dat meldt het studentenblad Veto en wordt aan Belga bevestigd door vice-rector Studentenbeleid Rik Gosselink.
Duitse nationalisten willen weer vriendjes zijn met Rusland (opinie)
DE MORGEN. Geen enkele partij aan de rechterflank van de Duitse christendemocraten (CDU en CSU) was tot nu toe een langdurig succes beschoren. De neonazistische NPD bijvoorbeeld vegeteert als muurbloempje. Maar nu is er de populistische Alternative für Deutschland (AfD) die zich als enige kracht rechts van de christendemocratie weet te verankeren. Dat tonen de verkiezingen van gisteren aan. AfD breidt haar invloed steeds verder uit.
KU Leuven bij 12 beste universiteiten van Europa
DE STANDAARD. Er staan zeven Belgische universiteiten in de top 200 van beste universiteiten van Europa. De KU Leuven scoort met een twaalfde plek het best op de ranking van Times Higher Education (THE), die gedomineerd wordt door Britse instellingen.
Waarom u heus geen longkanker zult krijgen als u een witte boterham eet
DEMORGEN. Vergroten sommige koolhydraten de kans op longkanker? Een nieuwe Amerikaanse studie heeft een verband vastgesteld tussen koolhydraten met een hoge glycemische index (GI), zoals wit brood, koekjes en aardappelen, en longkanker. Maar wacht gerust nog even voor u uw dagelijkse portie aardappelen aan de kant schuift. "Deze studie betekent heus niet dat je daar per definitie longkanker van krijgt", nuanceert professor Christophe Matthys van de KU Leuven.
Erasmus maakt je mondiger, kritischer en socialer.
DE MORGEN. De reiskriebels van jonge twintigers scheren hoge toppen: niet alleen reizen ze steeds vaker en verder, ook kiezen ze er tijdens hun studies veel sneller voor een deel van die opleiding in het buitenland af te ronden. Maar vanwaar deze grote hang naar het onbekende? Welke impact hebben zulke ervaringen op onze persoonlijke ontwikkeling en vooral: zijn er ook nadelen aan die ongebreidelde exploratiedrang verbonden?
Hollande dreigt met doorsturen van vluchtelingen bij Brexit (video)
TERZAKE. "Doe het dan maar zelf." Dat was de teneur van de boodschap vanochtend van de Franse minister van Economie aan de Britse premier Cameron. Vandaag werd de jaarlijkse Frans-Britse top gehouden en net voor die begon kreeg Cameron dus te horen dat de Fransen mensen die de oversteek naar Engeland willen wagen, niet langer zullen tegenhouden als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt.
Wat ging er fout met de begroting, professor Moesen? (video)
TERZAKE. Econoom en begrotingsspecialist Wim Moesen van de KU Leuven legt in "Terzake" uit waar het fout is gegaan met de begroting van de regering-Michel.
Geopolitiek triomfeert over democratie en vrijheid (opinie)
DE MORGEN. Europa maakt geen goede beurt in de onderhandelingen met Turkije. Het was ooit wel anders. Nog niet zo lang geleden stonden de Turkse leiders er bedremmeld bij, als het ging over de toetredingsperspectieven van hun land tot de Europese Unie (EU). Maar nu wordt de vroegere uitspraak van de Turkse president Tayyip Erdogan bewaarheid: "Turkije heeft Europa niet nodig, het is Europa dat niet zonder Turkije kan."
Studenten leren jobs kennen op jobinfodag (video)
ROB TV. Studenten leren jobs kennen op jobinfodag.
Verdrijft angst onze democratie? (opinie)
DEREDACTIE. Als angst het haalt van solidariteit op de EU-top over vluchtelingen kan het gedaan zijn met onze democratie, waarschuwt de auteur. Het is goed in het eigen hart te kijken, want ook jij bent verantwoordelijk voor democratie.
Snelle e-bikes, maar vele vragen (audio)
RADIO 1. De snelle elektrische fiets, de e-bike, zit duidelijk in de lift. De e-bike gaat tot 45 km per puur en wordt gepromoot voor woon-werkverkeer. Maar net die snelheid roept vragen op. Een groep werknemers van de provincie Vlaams-Brabant en de KU Leuven gaat de e-bike testen.
Een grondwet of een handvest voor Vlaanderen? (audio)
RADIO 1. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil een eigen grondwet voor Vlaanderen. "In haast alle andere federale staten hebben de deelstaten een eigen grondwet", zegt hij.
Jobbeurs VTK (video)
ROB TV. Meer dan 1000 ingenieursstudenten zijn vandaag naar de jobbeurs geweest van VTK, de Leuvense kring van burgerlijk ingenieurs en architecten.
Dit wordt een lange strijd naar een voorspelbare uitkomst (opinie)
DE MORGEN. De resultaten van "Super Tuesday" zijn nu grotendeels binnen en ze leveren ons een duidelijk beeld op. Ofschoon Clinton en Trump zoals verwacht als de grote winnaars uit deze dag komen, zijn er toch een aantal zaken opgedoken die minder verwacht waren. En ze zijn niet zonder betekenis. Er zijn namelijk geen duidelijke verliezers. En zowel voor Clinton als voor Trump is dat niet zonder betekenis.