U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
Pionier DNA-hacking vreest misbruik: "Het kan niet dat mensen 'het perfecte kind' proberen te creëren"
DE MORGEN. De Amerikaanse biochemicus Jennifer Doudna, die morgen samen met de Franse Emanuelle Charpentier aan de KU Leuven een eredoctoraat ontvangt voor de nieuwe laboratoriumtechniek die ze ontwikkelden om te knippen en te plakken in DNA, en op die manier de genen van zowat elk levend organisme aan te passen, stelt in een gesprek met de Campuskrant te vrezen voor misbruik van deze techniek.
10 aanraders voor Artefact Festival in Leuven
KNACK. Artefact heeft weer een fijn programma kunst, media en muziek voor u klaarstaan. Onder het motto 'Up In The Air' kijkt STUK dit jaar naar het luchtruim. Een kleine greep uit het grote aanbod.
Annemie Depuydt: "Mijn advies? Zeg ja en ga er voor!"
KNACK. De KU Leuven is geen voor de hand liggende organisatie, met haar talloze stakeholders, haar baronieën en haar verbaal sterke intellectuelen. En toch slaagt Annemie Depuydt er telkens weer in om de violen gelijk gestemd te krijgen. Maak kennis met onze ICT Woman of the Year!
Wereldkampioen Iserbyt legt laatste examen af (video)
SPORZA. Veel tijd om te genieten had Eli Iserbyt (18) niet na zijn beklijvende WK-race in Heusden-Zolder. De beloftewereldkampioen moest vol aan de bak voor zijn examen "Geschiedenis van het publiek recht". De KU Leuven volgde vrijdag de sportieve rechtenstudent tijdens zijn laatste examen.
In Syrië bombarderen zonder parlementaire instemming: in België kan het nog altijd (opinie)
DE MORGEN. Op 29 januari besliste de Nederlandse regering om haar luchtaanvallen tegen terreurgroep IS uit te breiden naar het Syrische grondgebied. Tot op heden waren de Nederlandse gevechtsvliegtuigen, die opereren in een beurtrol met de Belgische F-16's, slechts actief boven Irak. Aangezien België in juli de fakkel opnieuw overneemt van Nederland, verklaarde Premier Michel te overwegen om eenzelfde beslissing te nemen. Het is dus niet zozeer de vraag meer of de regering-Michel een uitbreiding van de interventie zal goedkeuren, maar wel hoe democratisch deze beslissing tot stand gaat komen. In het Belgische grondwettelijke bestel heeft het federale parlement immers weinig in de pap te brokkelen wanneer het gaat over de inzet van militaire middelen.
Hoe komen we ooit tot een oplossing voor de vluchtelingencrisis? (audio)
RADIO 1. Tienduizenden nieuwe Syrische vluchtelingen zijn op weg naar Europa. Maar een oplossing voor de vluchtelingencrisis is er nog niet. Van het Europese spreidingsplan horen we niets meer. Deze week was er het plan-Samsom, maar dat lijkt ook gekelderd te zijn.
Reistrends, bestaat dat eigenlijk nog?
GAZET VAN ANTWERPEN. 'Out of the box' is niet alleen een trendwoord in de vergaderruimte, je vindt het ook terug op de website van het Vakantiesalon Brussel dat op 4 februari zijn deuren opent. Het aanbod aan landen en manieren van reizen is overweldigend, maar gaat de Vlaming in realiteit wel verder kijken dan de buurlanden?
Is winterdepressie een mythe?
DE MORGEN. Koudere temperaturen en minder daglicht: voor velen is de winter de meest mistroostige periode van het jaar. Dat geldt zeker voor mensen met winterdepressie. Maar Amerikaanse onderzoekers leggen nu een bom onder de wetenschap van dit soort seizoensafhankelijke depressie. Een grootschalige studie levert onvoldoende bewijs dat depressies met seizoenspatroon bestaan. Mogelijk is winterdepressie niet meer dan een mythe.
Wanneer gaat het gemeenschapsonderwijs de Grondwet leren respecteren? (opinie)
DE MORGEN. "Zeg, ken jij nog arresten van de Raad van State die we aan onze laars kunnen lappen?" Je zou je voor minder beginnen afvragen of er bij het gemeenschapsonderwijs (GO!) dagelijks zulke gesprekken worden gevoerd. Jogchum Vrielink en Johan Lievens zijn postdoctoraal en doctoraal onderzoeker aan de afdeling publiekrecht van de KU Leuven.
Frankrijk schrikt zich een hoedje (audio)
RADIO 1. In Frankrijk zal vanaf volgend schooljaar een nieuwe spelling worden ingevoerd. Het gaat om een beperkte hervorming die het schriftbeeld van 2400 woorden zal wijzigen.
Man krijgt geen straf, want "vrouw ging mee in verleidingsspel"
DE MORGEN. Ja, de man heeft haar verkracht, nadat hij haar meerdere keren 'nee' had horen zeggen. Toch krijgt hij van de Gentse rechter geen straf, omdat zij met hem had geflirt. "Het bewijs dat sommige rechters verkrachting nog altijd niet au sérieux nemen", zegt expert seksueel strafrecht Liesbet Stevens (KU Leuven).
Rzoska pendelt drie maanden met elektrische fiets naar Brussel (video)
DE REDACTIE. De fractieleider van Groen in het Vlaams Parlement Bjorn Rzoska werkt mee aan een onderzoek van de KU Leuven. Hij rijdt elke dag van Eksaarde naar Brussel, een tocht van 53 kilometer. VRT-reporter Stijn De Groote reed één keertje mee.
"Lat voor euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden moet hoger" (video)
TER ZAKE. De lat voor euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden moet hoger. Dat zegt psychiater Joris Vandenberghe (KU Leuven) in "Terzake". Hij pleit er ook voor om de minimale termijn tussen de aanvraag en de uitvoering op te trekken.
Medestudenten, durf te zeggen dat je ongelukkig bent (opinie)
DE MORGEN. Hoe gaat het?' 'Niet goed. Ik ben ongelukkig. Ik heb steeds vaker suïcidale gedachten.' Toen ik laatst via Facebook dit gesprek voerde met een goede vriend, schrok ik niet. Sterker nog, ik was opgelucht. Ik was niet de enige die zich afvroeg of ik dit leven wel kon volhouden. Niet de enige die moe werd bij de gedachte aan morgen. En nadat hij me dit had toevertrouwd, was bij mij ook de schroom weg. De zorgen om hoge cijfers te halen, je promotor niet teleur te stellen, je ouders trots te maken, iemand te vinden met wie je je leven wilt delen en met hem of haar een leven te leiden dat je gelukkig zal maken; het is een voorrecht om alleen die besognes te hebben. En toch zijn dat de zorgen die je doen denken aan zelfmoord.
De winnaars en verliezers van Iowa (audio)
RADIO 1. De race naar het Amerikaanse presidentschap is volop ingezet. De eerste voorverkiezingen in de staat Iowa hebben al winnaars en verliezers opgeleverd. Wij brengen verslag uit Iowa en professor Bart Kerremans maakt een eerste analyse.
Ouderen en studenten wonen samen (video)
ROB TV. Het OCMW van Leuven is op zoek naar ouderen die samen willen wonen met een student. Volgens het OCMW stellen veel studenten in Leuven zich kandidaat om bij een oudere te gaan inwonen.
Zou het niet billijk zijn om mensen die duidelijk geïntegreerd zijn verblijfspapieren te geven? (opinie)
KNACK. 'Nu en dan zijn ook andere gevallen, waar het terugkeerbeleid niet spoort met het rechtvaardigheidsgevoel', schrijft Jan De Volder (KU Leuven) naar aanleiding van het cijfermateriaal van Theo Francken. Hij vraagt aandacht voor de situatie van veel Armeniërs in ons land.
Rik Torfs over Descartes: "De twijfel is bevrijdend" (opinie)
DE MORGEN. Twintig geniale denkers. Van Socrates tot Freud: vanaf vandaag vindt u 20 weken lang bij de zaterdagkrant een boekje (4,90 euro extra) over een befaamde filosoof. Die 'denker van de week' krijgt op deze plek steevast een duwtje in de rug. Vandaag: Rik Torfs over René Descartes.
Wiskunde tegen complottheorieën (audio)
RADIO 1. Is de maanlanding in scène gezet? Is de opwarming van de aarde een leugen? Zijn vaccins gevaarlijk? De beste manier om hardnekkige complottheorieën te bestrijden is...met wiskunde. De Britse wetenschapper David Robert Grimes heeft een wiskundige formule bedacht om complottheorieën te ontzenuwen.
Net zoals in de islam zijn er christenen die Bijbelse teksten op een fundamentalistische manier lezen (opinie)
KNACK. 'Pas vanaf de 17de eeuw werden de eerste voorzichtige stappen gezet om het goddelijke auteurschap van de bijbel in vraag te stellen', schrijven professoren Bijbelwetenschappen Hans Ausloos en Bénédicte Lemmelijn als reactie op een interview in Knack over de plaats van God in het maatschappelijk debat.