U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
Kinderpsychiater over de eerste schooldag (video)
ROB-tv. Kinderpsychiater Karine Verschueren (KU Leuven) over de eerste schooldag.
Het falen van onze Justitie: 'Even ziek als de NMBS'
KNACK. 'Een privébedrijf dat gerund zou worden zoals de Belgische Justitie was al lang failliet', zegt professor Benoît Allemeersch van de KU Leuven. Toch gelooft hij dat een modern en goed werkend gerecht mogelijk is, zelfs met minder geld én met minder magistraten.
Rector UHasselt waarschuwt voor uitsluiting door toelatingsproef universiteit
DE TIJD. 'Straks lopen er in Tanzania meer universitairen rond dan hier.' Luc De Schepper, de rector van de Universiteit Hasselt, kant zich tegen een toelatingsproef, maar hij lijkt te roepen in de woestijn.
Het wordt helemaal geen hete politieke herfst (opinie)
DE TIJD. Het wordt een doodsaaie politieke herfst. Misschien zelfs drie saaie jaren.
Merkel roept EU weer tot de orde
DE MORGEN. Duits bondskanselier Angela Merkel is het Europese gehakketak over de spreiding van vluchtelingen beu. Door te dreigen met het einde van het Schengen-verdrag, dat het vrije verkeer van personen vastlegt, houdt ze de zweep vast om de overige lidstaten uit de impasse te jagen.
Johan Wets: ‘De toekomst brengt meer migratie of nog meer migratie. Of een politiestaat.'
MO Magazine. De zomer van 2015 lijkt helemaal te draaien om de Middellandse Zee, de Balkanroute, Calais. De opvangcrisis, de Europese impasse, recordaantallen mensen op de vlucht. ‘Als we een echt migratiebeleid hadden, waren we beter uitgerust om de huidige crisis aan te pakken’, zegt Johan Wets, migratie-expert van de KU Leuven.
Rector Rik Torfs (KU Leuven): 'Ik heb het niet goed gedaan in de politiek'
KNACK. De pluchen zetel van de Senaat was zijn biotoop niet, de universiteit van Leuven is dat des te meer. Rik Torfs geniet van zijn rectoraat aan de oudste universiteit van ons land.
Waarom lezen we zo graag thrillers? (video)
DE AFSPRAAK. Binnen enkele dagen verschijnt het vervolg op de bestseller van Stieg Larssons Millennium-trilogie. Het boek komt meteen uit in 35 landen. Maar waarom lezen we zo graag thrillers? Thomas De Graeve gaat op zoek naar het antwoord.
De grens, terug van weggeweest (opinie)
DE REDACTIE. De wereld heeft opnieuw grenzen. Na de val van de Berlijnse muur geloofde de wereld nochtans dat alle scheidslijnen zouden verdwijnen. De toenemende globalisering, de opkomst van multinationals en de instant-communicatie via het internet wezen alvast in die richting. Ook na 11 september sprak de wereld over het wegvallen van barrières, al verdween de positieve toon ten koste van angst voor grenzeloze terreurbewegingen zoals Al-Qaeda. Sinds kort spreken onderzoekers echter over het ‘hergrenzen’ van de wereld, en het lijkt erop dat Europa daar nu volop mee geconfronteerd wordt.
We moeten dringend nadenken over hoe onze economie er over 20 jaar moet uitzien. (opinie)
DE TIJD. Nu de taxshift een feit is, moeten we nadenken over hoe onze economie en de maatschappij de komende tien tot twintig jaar moeten functioneren en wat de gevolgen daarvan zijn voor banen, inkomen en welvaart.
Mijn leven als hooligan (opinie)
DE REDACTIE. Erevrederechter Jan Nolf blikt terug op een korte carrière als 'hoolijan'. Niet om pro domo te pleiten, maar om zich af te vragen waar het woensdagnacht over ging. Alvast niet over voetbal. Wel over drie andere vragen.
'De staat van het land vergt leiderschap: de bevolking is daar klaar voor' (opinie)
KNACK. 'De opmaak van winst en verlies bij élke beslissingsronde is een boekhoudersbenadering van burgers die zich gedragen als consument van de voordelen van de verzorgingsstaat', schrijft Leo Neels van Itinera.
'Laat minderjarigen onder voorwaarden in aanmerking komen als nierdonor'
KNACK. In zijn doctoraat stelt Kristof Thys (KU Leuven) dat nierdonatie door minderjarigen in zeer uitzonderlijke gevallen mogelijk moet zijn.
Professoren KU Leuven: 'Oppassen met hoerasfeer over technologiestudenten'
DATA NEWS. Volgens Agoria, de vereniging van technologiebedrijven in Vlaanderen, stijgt het aantal studenten in technologische richting. 'Veel te voorbarig', reageren profesoren van de KU Leuven, 'en het geldt vooral voor de professionele bachelors.'
Hoe krijg je na de vakantie weer zin in je werk?
NIEUWSBLAD. Eind augustus hebben de meeste werknemers al een vakantie achter de rug. Aan die ontspannende weken komt helaas en eind. Niet iedereen begint met evenveel zin weer te werken, maar volgens arbeidspsycholoog Hans De Witte, verbonden aan de KU Leuven, zijn er enkele trucjes die de start aangenamer maken.
Wietplantages in brand in Californië: kan een brandweerman high worden?
DE MORGEN. Bij zware bosbranden in de Amerikaanse staat Californië staan niet alleen bossen in brand, maar ook medicinale cannabisplantages. Brandweerploegen hebben de grootste moeite de branden onder controle te krijgen. Maar bestaat er daarbij ook gevaar voor hun gezondheid, en de vraag die ook op uw lippen brandt: kunnen ze bij het blussen van cannabisplantjes high worden?
Tien procent van deze speelplaats is zeer kansarm
DE MORGEN. Tien procent van de leerlingen in het secundair onderwijs is zeer tot extreem kansarm. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Nog verontrustender is het onevenwichtig kleine aandeel kansarme kinderen in het aso. 'Veel jongeren worden al in het basisonderwijs naar een lager niveau gestuurd.'
"Moeilijk evenwicht tussen repressie en welzijn" (video)
DE REDACTIE. Interview met Jessika Soors, deradicaliseringsambtenaar Vilvoorde en onderzoekster aan KU Leuven
Terzake interviewt Stephen Hawkin (deel 2 - video)
DE REDACTIE. Terzake-interview met Stephen Hawking en professor Thomas Hertog (KU Leuven)
Paniek om China is niet nodig (opinie)
DE TIJD. Nader onderzoek leert dat de Chinese cijfers niet zo negatief zijn. Panikeren is dus niet nodig.