U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
Proffen KU Leuven: 'Zowel Turken als Russen liegen over neergeschoten straaljager'
DE STANDAARD. ‘Wij zagen dat filmpje van de crash van die Russische jet en dachten: “Maar hier kloppen een aantal dingen niet.” Toen zijn we beginnen rekenen’, zegt professor Tom Van Doorsselaere, die samen met zijn collega Giovanni Lapenta zowel Turkse als Russische beweringen van de kaart veegt.
De jeugd van tegenwoordig bestaat niet meer
KNACK. Acné hebben ze allemaal, maar daarmee heb je de gemeenschappelijke kenmerken van jongeren wel gehad, blijkt uit een nieuwe studie. 'Hun gezinnen, hun afkomst en hun kijk op de wereld lopen erg uiteen. Daar moet de overheid rekening mee houden.'
Rusland kruipt uit isolement (opinie)
DE REDACTIE. De Franse president Hollande trekt vandaag naar de Russische president Poetin. Het is duidelijk: na de sancties lukt het Poetin terug meer en meer een internationale rol te spelen.
Starter van het Jaar ontwerpt schoenen die nooit vuil worden
DE STANDAARD. Schoenen poetsen of inspuiten tegen de regen is binnenkort misschien wel verleden tijd. Katrien Herdewyn ontwikkelde een vuilafstotende technologie die dat overbodig maakt. Unizo bekroonde haar met de titel ‘Starter van het Jaar’.
Eén ADHD-expert per provincie (audio)
RADIO 1. Vanaf volgend jaar komt er in elke provincie een ADHD-expert. Die moet de kennis, diagnose en behandeling stroomlijnen. ADHD is een aandachtsstoornis die vooral bij jongeren voorkomt. Maar wat is de bedoeling van zo'n expert eigenlijk? De bedoeling is om de verschillen over provincies gelijk te trekken. Dat gaat dan vooral over de manier waarop beslist wordt welke behandeling iemand krijgt. Daar kan nog veel aan gesleuteld worden, volgens kinderpsychiater Marina Danckaerts (KU Leuven).
'Neerhalen Russisch vliegtuig komt beide partijen duur te staan' (opinie)
KNACK. Hoe kunnen we de militaire actie van Turkije, om een Russische straaljager boven de grens met Syrië neer te halen, begrijpen? En wat zijn de mogelijke gevolgen voor de bilaterale relaties tussen Rusland en Turkije?', vraagt Niels Smeets (KU Leuven) zich af.
Brusselse hoerenbuurt draait stuk slechter dan Antwerpse
BRUSSEL NIEUWS. De raamprostitutie in Brussel stelt qua omzet veel minder voor dan die in Antwerpen. En de bars en carrés van Sint-Joost draaien beduidend slechter dan die van Schaarbeek. Tot die opvallende conclusies kwam KU Leuven-professor Stef Adriaenssens, die onlangs onderzoek deed naar het economisch belang van prostitutie.
Bibliotheken KU Leuven vanaf 1 december tot middernacht open (video)
ROB-tv. Al vanaf 1 december kunnen de Leuvense studenten tot middernacht blokken in het leercentrum Agora, de campusbibliotheek Arenberg en de bibliotheek economie en bedrijfswetenschappen. Vorige jaren gingen de ruimere openingsuren pas van start bij het begin van de kerstvakantie, maar omdat samen studeren steeds populairder wordt, heeft de KU Leuven beslist om dat te vervroegen.
Waarom zijn we zo ontevreden over onze job? (audio)
RADIO 1. Het human-resources bedrijf Securex ondervroeg 1754 Belgische werknemers over hun werkgedrag. Doe je je job graag? Klaag je veel over je werk? Ga je tot je pensioen blijven werken? En wat bleek: 40 procent van de ondervraagden zagen het niet zitten om tot de pensioenleeftijd te werken. Hoe komt dat? Waarom klagen we zo vaak over het werk? En waarom zien we het niet zitten om langer te werken? Organisatiepsycholoog Martin Euwema (KU Leuven) gaf enkele verklaringen in De Bende van Annemie.
'Fiscale gunstregimes zijn onderdeel van het economisch beleid'
KNACK. De speculatietaks is een politieke belasting zonder effect, oordeelt topfiscalist Axel Haelterman (KU Leuven). De kaaimantaks daarentegen is een gamechanger, de stok achter de deur voor wie aarzelt zwart geld te repatriëren. En hij waarschuwt voor de internationale aanval op de Belgische fiscale uitzonderingsregimes. Want die zetten België op de kaart van investeerders.
Herademt Brussel of regeert de angst?
DE MORGEN. Brussel probeert vandaag terug te keren naar de orde van de dag: de scholen gaan weer open na twee dagen, de metro rijdt weer. Tegelijk lijken de hoofdstad en het land nog veraf van business as usual.
"Denk niet dat de Turken een rondje armworstelen" (video)
TERZAKE. Een schending van het luchtruim volgens Turkije, een steek in de rug volgens Rusland. Het conflict in Syrië neemt opnieuw een onverwachte wending. Maar wat zijn de internationale gevolgen? "Terzake" vraagt het aan professor Internationaal Recht Jan Wouters (KU Leuven).
"Einstein was op zoek naar verklaring voor de zwaartekracht" (video)
VAN GILS & GASTEN. Op 25 november is het precies 100 jaar gelden dat Albert Einstein zijn algemene relativiteitstheorie voorstelde. Professor Thomas Hertog (KU Leuven) gaat binnenkort met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA Einsteins theorie testen.
Campussen KU Leuven in Brussel heropenen morgen
DE MORGEN. Na overleg met de veiligheidsdiensten en het kabinet van minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft de KU Leuven beslist om de campussen in Brussel, Campus Brussel en Campus Sint-Lucas Brussel, morgen weer te openen. Ze waren sinds zaterdag gesloten nadat het dreigingsniveau voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opgetrokken werd tot 4.
Nooit meer doodgaan? (video)
CANVAS. Oud worden, aftakelen en doodgaan. We proberen er zo weinig mogelijk aan te denken, maar er valt niet aan te ontkomen. Of toch? Aubrey De Grey, de beroemdste en beruchtste gerontoloog op de planeet, beweert dat ouder worden en aftakelen niet onvermijdelijk hoeven te zijn. En dus gaat Jeroen Buyse op zoek naar wetenschappers die ons leven kunnen verlengen. Hij komt terecht in het labo van stamcelexperte Catherine Verfaillie (KU Leuven).
Zien via geluid? (audio)
RADIO 1. Dat sommige blinde mensen hun omgeving kunnen waarnemen door middel van echolocatie is geen echt nieuw feit.
Wat betekende de kattenreactie op de vraag naar socialemediastilte?
DE STANDAARD. Zondag riep de federale politie via Twitter op om geen informatie te verspreiden over de politieacties in Brussel op sociale media. De Belgische twitteraar volgde de instructies op en deelde als reactie massaal banale foto's van katten. Jan Van den Bulck, professor communicatiewetenschappen (KU Leuven), deelt enkele bedenkingen over deze reactie.
'Zeg uw kind dat vandaag geen vakantiedag, maar een veiligheidsdag is'
DE STANDAARD. Scholen in en rond Brussel blijven maandag dicht omwille van veiligheidsredenen. Dat betekent dat veel kinderen thuis moeten blijven op een dag waarop ze dat niet gewoon zijn. Kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens (KU Leuven) legt uit hoe ouders dat best aan hun kinderen uitleggen.
KU Leuven en stad Leuven slaan handen in elkaar tegen kotenproblematiek
DE STANDAARD. Het Leuvense studentenblad Veto laat weten dat de stad Leuven het probleem van de malafide kotbazen en hun gebrekkige koten eindelijk wil aanpakken. In samenwerking met de KU Leuven lijkt het einde van de ‘krotenduivels’ in zicht.
Liever geen nationale eenheid (opinie)
DE REDACTIE. In Frankrijk werd de afkondiging van de noodtoestand unaniem goedgekeurd door de Senaat. Dat past in het plaatje van de oorlogsretoriek van president Hollande. Het doet immers een beetje denken aan de regeringen van nationale eenheid in oorlogstijd, regeringen waarin men zich over alle partijgrenzen heen schaart achter de verdediging van het vaderland. Ook in ons land kondigde de regering allerlei maatregelen aan. Het is afwachten of het applaus ook hier op alle banken zal weerklinken. Liever niet, als je het mij vraagt.