U bent hier: Communicatie In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
Student vindt middel om oorspronkelijke biersmaak langer te bewaren
DE MORGEN. De Leuvense bio-ingenieur Jeroen Baert heeft in het kader van zijn doctoraatsonderzoek een manier ontdekt om de oorspronkelijke biersmaak langer te bewaren en te vermijden dat het na verloop van tijd een onaangenaam zoete of kartonachtige smaak krijgt. Dat meldt de Campuskrant, het maandblad van de KU Leuven. Omwille van het neutraal smakenpallet is pilsbier het meest gevoelig voor dergelijke smaakveranderingen.
Vrouwen maken minder kans op hogere job
DE REDACTIE. Vrouwen die solliciteren voor een hogere job dan hun huidige, maken minder kans op een positieve reactie dan mannen. Dat blijkt uit een Vlaams onderzoek. Uit een nieuwe Amerikaanse studie blijkt dan weer dat het aan het huidige tempo nog minstens een eeuw zal duren voor vrouwen in het bedrijfsleven even veel topposities zullen innemen als mannen.
Endometriose: miljoenen vrouwen lijden eraan, haast niemand heeft ervan gehoord (audio)
RADIO 1. Eén op de tien vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft last van endometriose, toch heeft bijna niemand er ooit over gehoord. Jij wel misschien?
"Kankerbehandeling tijdens zwangerschap heeft geen nadelige effecten voor kind"
DE MORGEN. Kinderen geboren uit moeders die tijdens de zwangerschap een kankerbehandeling kregen, doen het even goed als kinderen die hieraan niet werden blootgesteld. Dat blijkt uit een onderzoek aan de KU Leuven waarbij 129 kinderen onderzocht werden van wie de moeders tijdens hun zwangerschap kanker kregen.
KUL-onderzoekers creëren nieuw smakenpallet voor pilsbieren
KNACK. Een team van KU Leuven-onderzoekers onder leiding van Kevin Verstrepen is erin geslaagd nieuwe smaken te creëren voor pilsbieren.
Cola helpt kanker bestrijden (video)
VTM NIEUWS. Het veelgebruikte medicijn tegen longkanker (erlotinib) kan beter worden ingenomen met cola dan met water. Met die frisdrank wordt het medicijn beter in het bloed opgenomen, stellen wetenschappers verbonden aan het Erasmus MC in Nederland.
Hoe we de klimaatverandering voelen in Vlaanderen
DE REDACTIE. In welke mate is de klimaatverandering nu al zichtbaar in Vlaanderen en België, en wat zijn de gevolgen voor de toekomst? De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) geeft antwoord op deze vragen in het "MIRA Klimaatrapport 2015".
Drie procent jongeren is chronisch eenzaam
DE STANDAARD. ‘Elke jongere voelt zich wel eens eenzaam, maar bij drie procent kan die eenzaamheid de mentale en fysieke gezondheid schaden’, zegt Luc Goossens, ontwikkelings-psycholoog aan de KU Leuven.
Mogelijk dan toch buitenaards leven (video)
VTM NIEUWS. De kans dat er buitenaards leven bestaat, is groter dan we dachten. Dat zeggen wetenschappers van de KU Leuven. Een aantal planeten waarvan ze dachten dat ze te warm of te koud waren, blijkt nu toch leefbaar. Ze bezitten namelijk een soort aircosysteem, een zachte wind die de temperatuur kan regelen.
Regenwormen zijn goede parameter voor vruchtbare moestuin
EOS. Hoe je je moestuin bewerkt en onderhoudt, heeft een groot effect op de diversiteit en de samenstelling van regenwormpopulaties.
Bloed of tanden voorspellen leeftijd (video)
ROB-tv. Onderzoekers aan de KU Leuven gebruikten voor het eerst het verouderingsproces in het DNA om de leeftijd van een persoon in te schatten. De nieuwe techniek kan nuttig zijn voor gerechtelijk onderzoek, om de leeftijd van een dader of een niet-geïdentificeerd lichaam te bepalen, meldt de KU Leuven.
'De eenvoudigste manier om gelukkig te worden? Wees dankbaar'
KNACK. 'Onze maatschappij is zo hard gefocust op tekorten en dingen die fout lopen. Kinderen worden daar angstig van', zegt hoogleraar Mia Leijssen die onderzoek deed naar geluk.
Veel psychologische studies blijken niet te repliceren
DE REDACTIE. 270 wetenschappers van over de hele wereld hebben geprobeerd om de resultaten van 100 studies in de psychologie te repliceren. Dat is slechts in minder dan de helft van de gevallen gelukt. Het gaat om studies die gepubliceerd werden in gerenommeerde tijdschriften. Een aantal onderzoekers heeft nu een centrum opgericht om wetenschap meer reproduceerbaar te maken.
Golven die corona opwarmen, voor het eerst geobserveerd
DE REDACTIE. Onderzoekers van de KU Leuven hebben voor het eerst kunnen vaststellen hoe magnetische golven aan de basis liggen van het feit dat de atmosfeer rond de zon, de corona, veel warmer is dan de zon zelf. Dat vraagstuk houdt wetenschappers al meer dan 70 jaar bezig.
Meer overstromingen en droogte door opwarming aarde
DE REDACTIE. De afgelopen dagen en weken trokken regelmatig zware regenbuien over ons land en zetten delen van het land blank. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de hevige zomer-onweders extremer kunnen worden, maar dat er veel minder kleine regenbuien zullen voorkomen. Dit laatste zorgt voor een daling in de totale neerslaghoeveelheden voor de zomer.
Brugpensioen schaadt bedrijven niet
DE STANDAARD. Worden bedrijven minder productief als ze ervaren werknemers op brugpensioen sturen? Neen, zo blijkt uit onderzoek van de KU Leuven. Zelfs zeer kennisintensieve bedrijven lijden niet onder het verlies van ervaren anciens. Al geven de onderzoekers wel aan dat het geen zwart-witverhaal is.
Schistosomiase-parasiet slaat toe in Noord-Senegal na bouw van twee dammen
DE STANDAARD. Schistosomiase, een tropische ziekte veroorzaakt door een parasitische worm die de ingewanden en urinewegen aantast, heeft zich in Noordwest-Senegal op grote schaal kunnen verspreiden nadat er twee dammen werden aangelegd. De daaruitvolgende landbouw zorgde voor de komst van seizoensarbeiders en slakken, twee voorwaarden nodig voor de verspreiding van de ziekteverwekker. Wetenschappers waarschuwen dat menselijke ingrepen in de natuur ongewild ziektes kunnen doen verspreiden.
Nieuwe oorzaak van aangeboren mentale achterstand ontdekt
DE STANDAARD. Doctoraatsstudente Dorien Haesen van het Departement Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde van de KU Leuven heeft een nieuwe oorzaak ontdekt van aangeboren mentale achterstand.
Leuvens onderzoek vindt manier om resistentie tegen chemo bij darmkanker te verminderen
DE MORGEN. Onderzoekers van de KU Leuven hebben aangetoond dat het blokkeren van het eiwit PHD1 bij patiënten met darmkanker de resistentie in hun lichaam tegen chemotherapie vermindert.
Wie industriële vetten eet, loopt meer risico op hart- en vaatziekten
DE STANDAARD. Wie veel koekjes met industriële transvetten eet, loopt tot een derde meer risico om te overlijden aan hart- een vaataandoeningen. Dat staat in een onderzoek, die verscheen in het medische vakblad The BMJ. Hoe schadelijk natuurlijke verzadigde vetzuren uit boter en zo zijn, is daarentegen veel minder duidelijk.