U bent hier: Communicatie In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
Plaatstekort in scholen schuift op naar secundair
HET NIEUWSBLAD. Uit een onderzoek dat minister van onderwijs Hilde Crevits liet uitvoeren blijkt dat er in Halle tegen 2020 310 plaatsen te kort zullen zijn voor leerlingen in het lager onderwijs en maar liefst 832 plaatsen in het secundair onderwijs.
Aurora Geerts wint Eos Pipet 2015
EOS. Aurora Geerts (29), biologe aan de KU Leuven (momenteel aan de slag aan de HoGent), wint de Eos Pipet 2015. Met die award bekroont wetenschapsblad Eos de meest beloftevolle jonge onderzoeker van het jaar.
Trainen bekkenbodemspieren helpt na prostaatoperatie erectieprobleem overwinnen
METRO. Het trainen van bekkenbodemspieren helpt mannen bij wie omwille van een tumor de prostaat werd weggehaald, erectieproblemen en incontinentie te overwinnen en is derhalve een uitstekend alternatief – gratis en zonder bijwerkingen – voor de bestaande medicatie. Dat blijkt uit het doctoraat van Inge Geraerts van de Onderzoeksgroep Neuromotorische Revalidatie (KU Leuven).
Leuvense onderzoekers ontdekken nieuwe piste voor behandeling neurologische aandoeningen
METRO. Een onderzoeksteam onder leiding van professor Patrik Verstreken (Vlaams Instituut voor Biotechnologie/KU Leuven) heeft een mechanisme blootgelegd waarmee in onze hersenen schade aan synapsen wordt hersteld teneinde de communicatie tussen hersencellen optimaal te houden.
Wat als de chef je zoon zou kunnen zijn?
DE STANDAARD. Is uw chef op het werk jonger dan 35? Dan boft u: u wordt meer gecoacht en gesteund. Dat blijkt uit onderzoek van KU Leuven.
"Rondworm eerste eierleggend dier bij wie dooier niet nodig is voor ontwikkeling embyro"
DE REDACTIE. Eitjes van de rondworm leiden ook zonder dooier tot levensvatbare embryo's en babywormpjes. Dat heeft Liesbeth Van Rompay van de onderzoeksgroep Functional Genomics and Proteomics van de KU Leuven aangetoond in het kader van haar doctoraat. Het is voor het eerst dat bij een eierleggend dier vastgesteld wordt dat een dooier in het ei niet noodzakelijk is voor de ontwikkeling van embryo's.
Leuvense onderzoekers boeken succes met gentherapie bij muizen met mucoviscidose
DE STANDAARD. Wetenschappers van de onderzoeksgroep Moleculaire Virologie en Gentherapie van de KU Leuven hebben een nieuwe vorm van gentherapie ontwikkeld die in staat is om muizen met mucoviscidose te genezen. Ook celkweekjes van mucopatiënten reageren er goed op. “In de zoektocht naar een definitieve behandeling voor de aandoening moet gentherapie opnieuw op de onderzoeksagenda staan”, aldus de Leuvense hoogleraar Zeger Debyser.
30 procent van duurdere vissoorten blijkt goedkopere vis
DE REDACTIE. Een groot deel van de vis in Brusselse restaurants of kantines van Europese instellingen is niet de vis die op het menu staat. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven in opdracht van de milieuorganisatie Oceana. Dure vissoorten worden vaak vervangen door goedkopere, zo blijkt.
'Minder behandelen, is soms beter'
EOS. In de strijd tegen kanker zijn voortdurend nieuwe strategieën nodig. De Leuvense arts en onderzoeker Peter Carmeliet probeert tumoren met zachte hand te slim af te zijn.
"Studenten moeten zo veel tegenwoordig" (audio)
RADIO 1. 1 op de 5 studenten kampt met depressieve gedachten, 1 op de 7 heeft angstklachten en 1 op de 20 studenten denkt wel eens aan zelfmoord. Dat blijkt uit een onderzoek van de KULeuven bij zo'n 8.000 studenten.
Kankermedicijn geeft opmerkelijke resultaten bij parkinsonpatiënten (audio)
RADIO 1. Het medicijn nilotinib, dat gebruikt wordt om patiënten met een bepaald type van leukemie te behandelen, geeft in een kleine klinische studie in de VS zeer hoopvolle resultaten bij patiënten die aan de ziekte van Parkinson of een soortgelijke 'neurodegeneratieve' aandoening lijden.
"Diagnose inflammatoire darmziekten aan herziening toe"
DE REDACTIE. Sommige patiënten met inflammatoire darmziekten (IBD) krijgen wellicht niet de best mogelijke behandeling omdat ze een verkeerde diagnose krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven en het International IBD Genetics Consortium dat de genetische risicoscores van 30.000 IBD-patiënten onderzocht en vergeleek met de patiëntengegevens.
Onderzoek brengt ons stapje dichter bij genezing van Alzheimer
DE MORGEN. Een onderzoeksteam van VIB/KU Leuven heeft een belangrijke ontdekking gedaan in de zoektocht naar een behandeling voor Alzheimer.
Helft Vlamingen langdurig behandeld voor chronische ziekte
DE STANDAARD. Te hoge bloeddruk, astma, depressie, diabetes. De helft van de Vlamingen moet langdurig worden behandeld voor een chronische aandoening, en dat aantal stijgt nog. Almaar meer patiënten nemen ook langdurig geneesmiddelencocktails. En daar houden de huidige richtlijnen voor behandelingen van ziekten nog te weinig rekening mee, klinkt het bij experts.
Student vindt middel om oorspronkelijke biersmaak langer te bewaren
DE MORGEN. De Leuvense bio-ingenieur Jeroen Baert heeft in het kader van zijn doctoraatsonderzoek een manier ontdekt om de oorspronkelijke biersmaak langer te bewaren en te vermijden dat het na verloop van tijd een onaangenaam zoete of kartonachtige smaak krijgt. Dat meldt de Campuskrant, het maandblad van de KU Leuven. Omwille van het neutraal smakenpallet is pilsbier het meest gevoelig voor dergelijke smaakveranderingen.
Vrouwen maken minder kans op hogere job
DE REDACTIE. Vrouwen die solliciteren voor een hogere job dan hun huidige, maken minder kans op een positieve reactie dan mannen. Dat blijkt uit een Vlaams onderzoek. Uit een nieuwe Amerikaanse studie blijkt dan weer dat het aan het huidige tempo nog minstens een eeuw zal duren voor vrouwen in het bedrijfsleven even veel topposities zullen innemen als mannen.
Endometriose: miljoenen vrouwen lijden eraan, haast niemand heeft ervan gehoord (audio)
RADIO 1. Eén op de tien vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft last van endometriose, toch heeft bijna niemand er ooit over gehoord. Jij wel misschien?
"Kankerbehandeling tijdens zwangerschap heeft geen nadelige effecten voor kind"
DE MORGEN. Kinderen geboren uit moeders die tijdens de zwangerschap een kankerbehandeling kregen, doen het even goed als kinderen die hieraan niet werden blootgesteld. Dat blijkt uit een onderzoek aan de KU Leuven waarbij 129 kinderen onderzocht werden van wie de moeders tijdens hun zwangerschap kanker kregen.
KUL-onderzoekers creëren nieuw smakenpallet voor pilsbieren
KNACK. Een team van KU Leuven-onderzoekers onder leiding van Kevin Verstrepen is erin geslaagd nieuwe smaken te creëren voor pilsbieren.
Cola helpt kanker bestrijden (video)
VTM NIEUWS. Het veelgebruikte medicijn tegen longkanker (erlotinib) kan beter worden ingenomen met cola dan met water. Met die frisdrank wordt het medicijn beter in het bloed opgenomen, stellen wetenschappers verbonden aan het Erasmus MC in Nederland.