U bent hier: Home / In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
Nieuwe studie raadt kunstmatige voeding zieke kinderen af (video)
VRT JOURNAAL. Zwaar zieke kinderen die op de dienst intensieve verzorging verblijven, krijgen bijna altijd kunstmatige voeding via een infuus. Maar dat blijkt een foute aanpak.
Onderzoek IS-tijdschrift: IS verspreidt knip-en-plak-islam en verantwoordt gruweldaden zoals nazi's
DE MORGEN. In zijn propagandatijdschrift Dabiq geeft terreurgroep IS steeds minder religieuze en steeds meer politieke verantwoordingen voor haar daden. Een andere trend is dat ze haar vijanden steeds vaker stript van menselijke eigenschappen. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven.
Waar we echt naar zoeken op Tinder
HET NIEUWSBLAD. Ondanks het imago van de app, is wie op Tinder zit zelden op zoek naar seks. Veel gebruikers willen een serieuze relatie. Maar helaas voor hen zitten nóg meer mensen op Tinder zonder dat ze van plan zijn om ooit te daten. Ze willen gewoon weten of ze nog goed in de markt liggen, of lachen met de profielen van andere gebruikers.
"Maak voetbalstadions en pretparken rookvrij"
DE MORGEN. Er kunnen nog meer maatregelen worden genomen om de gezondheid te beschermen van mensen die passief roken. Dat stelt Kom op tegen Kanker. In een actieplan pleit de organisatie onder meer voor het volledig rookvrij maken van open semipublieke ruimtes, zoals pretparken, treinperrons en voetbalstadions.
Kulak ontdekt middel tegen bloedklonters (video)
FOCUS-WTV. Er is een belangrijke doorbraak in het bestrijden van bloedklonters nadat je een beroerte hebt gekregen. En: het is in Kortrijk dat onderzoekers de ontdekking deden, in een labo op de universiteitscampus Kulak.
Burn-out is vooral de schuld van de baas
DE MORGEN. Vooral veertigers lopen een hoger risico op stress en burn-out op het werk. Vrouwen zijn er ook vatbaarder voor dan mannen. Vooral de eisen van de werkgever en de sfeer op het werk veroorzaken stress en burn-outs, blijkt uit nieuwe studies. Vicepremier Kris Peeters maakt zich sterk dat burn-outs dan ook te voorkomen zijn.
Leuvense onderzoekers vinden manier om immuunsysteem te activeren tegen hersentumoren
HET LAATSTE NIEUWS. Onderzoekers van de KU Leuven hebben een nieuwe, veelbelovende methode gevonden om het immuunsysteem te activeren tegen kankercellen van de agressieve hersentumoren gliomen van graad III en IV. Die tumoren zijn momenteel heel moeilijk behandelbaar en slechts 10 procent van de patiënten is na 5 jaar nog in leven. Toegepast bij muizen met hersentumoren verhoogde de nieuwe celgebaseerde immuuntherapie gecombineerd met chemotherapie de overlevingskansen op een drastische manier.
Architect krijgt maar half loon naar werken
DE STANDAARD. Een architect besteedt veel meer uren aan een bouwproject dan iedereen - inclusief hijzelf - denkt. Het ereloon dat hij voor zijn werk krijgt, is navenant: om correct te zijn, zou een architect eigenlijk bijna dubbel zoveel moeten verdienen. De Vlaamse Raad van de Orde van Architecten, die het onderzoek liet uitvoeren, pleit voor wettelijke minimumbarema’s.
Mannen overschatten elkaars intellect
In Seattle is tijdens een onderzoek aan het licht gekomen dat mannelijke studenten de vrouwelijke intelligentie onderschatten en elkaars intellect overschatten.
Een ongelukkige nasleep van de Grote Oorlog, de Rijnbezetting
Na de wapenstilstand van 11-11-1918 begonnen de Geallieerden met de bezetting van de linker Rijnoever in Duitsland. Het kleine België stond daar afkerig tegenover, maar voelde zich verplicht om mee te doen, uit angst voor omsingeling door Frankrijk. De bezetting werd voor alle partijen een pijnlijke ervaring.
Samenwonen beïnvloedt immuunsysteem
Mensen die samenleven, worden meer en meer vatbaar voor dezelfde ziektes. Dat wordt nog versterkt bij koppels die samen een kind opvoeden. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven. Onderzoekers hebben voor het eerst het immuunsysteem vergeleken van mensen die samenleven. Die groeien in de loop van de tijd naar elkaar toe.
Dementie valt terug in rijke landen
In rijke landen neemt dementie af bij hoger opgeleiden. Dat blijkt uit een nieuwe studie. 'Een duidelijk bewijs dat dementie meer is dan slechte genen.'
Magics wapent elektronica tegen radioactiviteit (video)
KANAAL Z. 7 jaar hebben onderzoekers van de KU Leuven eraan gewerkt: een technologie om chips en elektronische circuits bestand te maken tegen sterke straling, bijvoorbeeld in kerncentrales of in de ruimtevaart. Hun onderzoek leidt nu tot de geboorte van een nieuw bedrijfje. Magics Instruments. Onder meer de Japanners hebben al interesse.
Eerste atmosfeer van een superaarde ontdekt
DEREDACTIE. Britse en Vlaamse wetenschappers hebben voor het eerst de atmosfeer van een exoplaneet ontdekt en kunnen ontleden. Observaties met de Hubble ruimtetelescoop en gedetailleerde analyses tonen de aanwezigheid van waterstof, helium en koolstof, maar geen waterdamp in de atmosfeer van planeet 55 Cancri e. Ook bevat de atmosfeer waarschijnlijk grote hoeveelheden van het giftige HCN, waterstofcyanide.
Lierse student ontwerpt toestel voor in satelliet
GAZET VAN ANTWERPEN. Wim De Munter uit Lier behaalde de tweede prijs op de Odisseawedstrijd. De prijs wordt toegekend voor een thesis in verband met de ruimte.
Nederlands-Belgische expeditie: "Toestand Oost-Antarctica lijkt onrustwekkend"
DEREDACTIE. Een maand lang hebben twee wetenschappers - Stef Lhermitte (KU Leuven) en Mark Eijkelboom (Universiteit Utrecht) - onderzoek gedaan naar de stabiliteit van de ijsplaten op Oost-Antarctica. Sinds zaterdag zijn ze terug. Hun data moeten nog geanalyseerd worden, maar ze lijken alvast op eerder onrustwekkende resultaten voor West-Antarctica.
De ideale leeftijd voor jeugdleiders? 21 jaar
DEREDACTIE. Ouders zijn behoorlijk tevreden over het jeugdwerk in Vlaanderen, gaande van jeugdbewegingen tot zomerkampen, zo blijkt uit een nieuwe studie waarover de kranten van Mediahuis berichten. Alleen vinden ouders de begeleiders soms te jong. De ideale leeftijd voor leidinggevenden volgens hen? 21 jaar.
"Mijn eigen zoon kan ik niet meer helpen. Maar veel anderen wél"
HET LAATSTE NIEUWS. Al bijna een kwarteeuw voert de wereldwijd gerenommeerde professor Johan Swinnen (50) onderzoek naar kanker aan de KU Leuven. En toen kwam de ziekte plots héél dichtbij: zijn zoon Pieter (18) werd vijf jaar geleden getroffen door een levensbedreigende, uitgezaaide hersentumor. "In plaats van in een hoekje te zitten kniezen, heeft dat mij gemotiveerd om nog veel harder te zoeken naar betere therapieën. Pieter zal daar geen baat meer bij hebben, nee. Maar veel anderen wél."
Wat is er zo speciaal aan zwaartekrachtgolven? (video)
TERZAKE. Is het donderdag eindelijk zo ver? Zullen natuurkundigen dan uitpakken met groot nieuws: de waarneming van zwaartekrachtgolven in het heelal? De theorie gaat terug naar Einstein. Hij was ervan overtuigd dat zo'n golven ontstaan in de ruimte door botsingen van zwarte gaten, of door ontploffingen van sterren. Stel dat de zwaartekrachtgolven nu echt zijn waargenomen, vanwaar precies de opwinding?
Sensor verklapt of varken ziek is
DE MORGEN. Een sensor kan voortaan bij varkens afwijkend eet- en drinkgedrag detecteren, een signaal voor onderliggende problemen op vlak van welzijn en gezondheid. Jarissa Maselyne (ILVO en KU Leuven) ontwikkelde het staaltje "precisieveeteelt" in haar doctoraat.