U bent hier: Communicatie In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
Wat is er zo speciaal aan zwaartekrachtgolven? (video)
TERZAKE. Is het donderdag eindelijk zo ver? Zullen natuurkundigen dan uitpakken met groot nieuws: de waarneming van zwaartekrachtgolven in het heelal? De theorie gaat terug naar Einstein. Hij was ervan overtuigd dat zo'n golven ontstaan in de ruimte door botsingen van zwarte gaten, of door ontploffingen van sterren. Stel dat de zwaartekrachtgolven nu echt zijn waargenomen, vanwaar precies de opwinding?
Sensor verklapt of varken ziek is
DE MORGEN. Een sensor kan voortaan bij varkens afwijkend eet- en drinkgedrag detecteren, een signaal voor onderliggende problemen op vlak van welzijn en gezondheid. Jarissa Maselyne (ILVO en KU Leuven) ontwikkelde het staaltje "precisieveeteelt" in haar doctoraat.
Deze ontwikkelingen brengen ons een stapje dichter bij kankervrije wereld
HET LAATSTE NIEUWS. Gisteren was het wereldkankerdag, en helaas kennen we bijna allemaal iemand die tegen deze verschrikkelijke ziekte vecht. Gelukkig ontwikkelen wetenschapppers regelmatig nieuwe behandelingen, die hopelijk het kankermonster ooit voorgoed de wereld uit helpen. Een overzichtje van de meest veelbelovende ontdekkingen van het afgelopen jaar.
Vier op de tien Vlaamse jongeren willen doodstraf herinvoeren
DE MORGEN. Ongeveer vier op de tien Vlaamse jongeren zijn te vinden voor een herinvoering van de doodstraf voor zware misdaden en voor een strenger criminaliteitsbeleid. Dat blijkt uit een onderzoek van het JeugdOnderzoeksPlatform (JOP), een interuniversitaire samenwerking tussen de UGent, VUB en de KU Leuven.
Helft leerlingen katholiek onderwijs gelooft in Jezus
DE MORGEN. De helft van de leerlingen in het katholiek gelooft in Christus en 43,9 procent bidt af en toe. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen in Vlaamse katholieke scholen. Tertio kon de resultaten al inkijken, de KU Leuven maakt ze op 1 februari bekend.
Praten over onze psychologische problemen? Dan nog liever medicatie
DE STANDAARD. Vlamingen die psychologische problemen hebben, nemen liever medicatie dan dat ze erover praten met anderen. Onze noorderburen ervaren veel minder schaamte.
Geluidshinder weegt op waarde van woningen
KNACK. De barometer van het makelaatsnetwerk ERA toont een stabiele Belgische woningmarkt. Het aantal transacties staat wat onder druk, maar de prijzen houden meer dan stand.
Verfijnde test geeft uitsluitsel over kwaadaardigheid eierstokcyste
DEREDACTIE. Onderzoekers van het Departement Ontwikkeling en Regeneratie van de KU Leuven en het Imperial College London hebben de test verfijnd waarmee kan worden vastgesteld of een cyste op de eierstokken goed- of kwaadaardig is. De nieuwe test geeft hierover in alle gevallen definitief uitsluitsel, terwijl er tot nog toe bij 20 tot 25 procent van de patiënten onzekerheid over het resultaat bleef.
Waar blijft die superbatterij?
KNACK. We horen regelmatig over revolutionaire wetenschappelijke ontdekkingen, toch blijft het vaak jaren stil voor we daar als consument iets van merken. Waarom duurt het toch zo lang voor we uitvindingen tot in de woonkamer krijgen?
Onderzoekers ontdekken middel om buikpijn bij prikkelbare darmen te verminderen
DE STANDAARD. Het onderzoeksteam van KUL-hoogleraar gastro-enterologie Guy Boeckxstaens heeft ontdekt dat ebastine, een stof die reeds gebruikt wordt in hooikoortsmedicatie, in staat is de buikpijn bij patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom gevoelig terug te dringen. De vondst volgt op de ontdekking dat een overproductie van histamine de oorzaak is van de buikpijn. Dat meldt de KU Leuven in een persbericht.
Groenlandse ijskap smelt sneller door wolken
DE MORGEN. Wolken boven de Groenlandse ijskap spelen een grotere rol in het smeltproces dan tot nog toe werd aangenomen. Wolken zorgen met name voor opwarming die in vergelijking met een scenario zonder wolken resulteert in een derde meer smeltwater. Dat blijkt uit een internationale studie onder leiding van onderzoekers van de KU Leuven waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het vakblad Nature Communications.
Wetenschappers willen uw snot analyseren
DEREDACTIE. De Universiteit Antwerpen en de KU Leuven zijn op zoek naar gezonde vrijwilligers die een staal willen afgeven van de neusbacteriën. Wetenschappers willen die vergelijken met stalen van patiënten met sinusitis om op termijn een geneesmiddel te ontwikkelen. Sinusitis is een ontsteking van de bijholten achter het aangezicht. Bacteriën spelen daarbij een belangrijke rol en wetenschappers gaan ze daarom van naderbij bekijken.
Wekelijks 80 tot 250 huishoudens op straat door hoge huurprijzen
DE STANDAARD. Vlaanderen kampt met een groeiend tekort aan betaalbare woningen. Wekelijks belanden tot 250 huishoudens op straat, ook geregeld gezinnen met kinderen. ‘Uit je huis gezet worden, kan iedereen overkomen.’
Vlaamse onderzoekers ontdekken manier om schade bij herseninfarct te beperken
HET NIEUWSBLAD. Een onderzoekslab van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de KU Leuven onder leiding van Peter Carmeliet en Annelies Quaegebeur heeft een manier ontdekt om de hersenen te beschermen tegen onherstelbare schade na een infarct. Ze zagen dat het blokkeren van het eiwit PHD1 een grote bescherming biedt wanneer bloedvaten de nodige zuurstof en glucose niet meer kunnen leveren aan hersencellen. PHD1 is bijgevolg een mogelijk nieuw therapeutisch doelwit voor de behandeling van herseninfarcten.
Zelfmoordmechanisme in cellen alternatief voor antibiotica?
KNACK. Leuvense onderzoekers willen een zelfmoordmechanisme in de E. colibacterie misbruiken en actief inzetten tegen de bacterie zelf.
Diabetespil van 0,07 euro blijkt wondermiddel tegen veroudering
HET NIEUWSBLAD. Een doos met honderd tabletten kost amper zeven euro, maar toch is metformine volgens Amerikaanse wetenschappers mogelijk een wondermiddel dat ons leven verlengt. Bij dieren is de kracht van het medicijn al bewezen, volgend jaar start een onderzoek met proefpersonen.
Burgemeesters lokken inwoners voor hoger loon
DE STANDAARD. Als burgemeesters en schepenen hun loon kunnen optrekken door meer bouwvergunningen uit te reiken, dan doen ze dat ook. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven.
Water zuiveren met plastic afval: jonge ingenieur weet hoe dat moet (video)
DE AFSPRAAK. De Scriptieprijs ging dit jaar naar de jonge scheikundige ingenieur Jan Fockedey. Hij ontwikkelde een procedé om met gerecycleerd plastic een bijzonder fijnmazig membraan te maken om water te zuiveren. Misschien wel een belangrijke stap om het snelgroeiend probleem van het watertekort aan te pakken.
Belgische onderzoekers vinden nieuwe manier om kankerproces tegen te gaan
HET LAATSTE NIEUWS. Een onderzoeksgroep onder leiding van professor Jean-Christophe Marine (VIB/KU Leuven) heeft een mechanisme ontdekt dat de groei van bepaalde kankercellen mogelijk maakt. De onderzoekers vonden echter ook een nieuwe manier om dit proces te verhinderen. Een belangrijke stap in de strijd tegen verschillende kankers zoals huid-, borst-, eierstok-, netvlies- en lymfoomkanker.
Kiezer beloont sterke politici
DE STANDAARD. Goed parlementair werk levert voorkeurstemmen op, blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Gent en Leuven. De lijststem is dus overbodig.