U bent hier: Home / Universiteitsbeiaard

De beiaard van de Centrale Bibliotheek

Universiteitsbeiaard LeuvenDe toren van de Centrale Bibliotheek aan het Mgr. Ladeuzeplein herbergt een van de grootste en mooiste beiaarden van Europa. Tijdens het academiejaar, tot half mei, wordt de universiteitsbeiaard tweemaal per week bespeeld,op dinsdag en donderdag van 19u tot 19.45u. Zin om met je studentenkring, vrienden of familie een bespeling bij te wonen in de toren? Reserveer dan via deze link. Het bezoek aan de toren is gratis.

De toren werd samen met het gebouw ingehuldigd op 4 juli 1928 en is door Amerikaanse ingenieurs geschonken als herdenkingsmonument voor hun collega's die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Net zoals de 48 sterren van de uurwerkplaten verwezen de 48 klokken van de beiaard naar het toenmalige aantal Amerikaanse staten.

In 1983 werd het instrument onder impuls van de Amerikaanse beiaardier Margo Halsted grondig gerestaureerd en uitgebreid tot 63 klokken. 16 klokjes die toen buiten gebruik zijn gesteld, klinken nu elk half uur in de Sint-Jan-de-Doperkerk in het Groot Begijnhof. Met een totaal klokgewicht van 35 ton is de Leuvense universiteitsbeiaard de op een na zwaarste beiaard van het land, na die van de Mechelse Sint-Romboutstoren.

In vakkringen en bij luisteraars is het instrument vermaard omwille van de warme klank van zijn zware klokken. De zwaarste 32 klokken werden in 1928 gegoten door de Engelse gieterij Gillett & Johnston. 31 klokken zijn in 1983 gegoten door de Koninklijke Eijsbouts in Asten (Nederland).

Het instrument brengt een uitgesproken pacifistische boodschap en hoort dus thuis in een reeks vredesbeiaarden, zoals die van Den Haag (Vredespaleis), Ottawa, Kaapstad en Wellington. De basklok van 7 ton, die ook het uur slaat, draagt de naam Liberty Bell of Louvain en op de vierde klok staat het opschrift :

Interpres variae sum vitae voce sonora :
Fortunam celebro sit bona sitve mala.
Sit pax in Terris, concordia regnet in orbe :
Ex alto cunctis haec pia vota cano.

Liberty Bell of Louvain

Met mijn klanken vertolk ik de wisselingen van het leven:
Ik bezing het lot in goede en kwade dagen.
Laat er vrede en eendracht zijn op aarde :
Dit wens ik u allen toe van op deze hoogte

Trommel Universiteitsbeiaard LeuvenHet automatisch speelwerk gebruikt slechts 6 klokken. Het speeltrommeltje heeft geen gaten en kan dus niet worden geherprogrammeerd of verstoken. Viermaal per uur brengen de pinnen hamers in beweging aan de buitenzijde van de klokken. Elk kwartier klinkt een korte fantasie op het Vlaamse volkslied de Reuzegom. Deze melodie is na 75 jaar even typisch voor Leuven als het Big-Benmuziekje voor Londen.