U bent hier: Home / Universiteitsbeiaard / De universiteitsbeiaardier

De universiteitsbeiaardier

Luc Rombouts, de Universiteitsbeiaardier

Luc Rombouts werd geboren in 1962 en groeide op in Hasselt.


Aan de K.U. Leuven werd hij licentiaat in de klassieke filologie en Master of Business Administration.
Zijn interesse voor de beiaard werd gewekt in 1983 door de restauratie van de Leuvense universiteitsbeiaard. Hij schreef zich in in de nieuwe Leuvense beiaardklas en studeerde vier jaar later met grote onderscheiding af aan de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" te Mechelen.

Als universiteitsbeiaardier van Leuven bespeelt Luc elke dinsdagavond van het academiejaar de beiaard in de toren van de universiteitsbibliotheek. Op zondagmiddag musiceert hij op de stadsbeiaard van Tienen, een 18de-eeuwse instrument van Willem Witlockx.

Hij gaf beiaardrecitals in de meeste Europese beiaardlanden en de USA, speelde tijdens internationale beiaardfestivals en congressen en werkte mee aan een zestal CD-opnamen.

Samen met Gilbert Huybens verzorgde hij de facsimile-uitgaven van het Leuvens Beiaardhandschrift (1756) en de preludia van Matthias Vanden Gheyn (1721-1785). Hij schreef het artikel Carillon in de nieuwe editie van de New Grove Dictionary of Music and Musicians.
Hij beheert de informatieve website www.beiaard.be.


Samen met zijn collega Twan Bearda vormt hij het duo The Bells' Angels, dat de mogelijkheden van vierhandig beiaardspel exploreert.