U bent hier: Home / Universiteitsbeiaard / Beiaard cd en boek

Beiaard cd en boek

CD University BellsUniversity Bells: eindelijk een CD met de klank van de universiteitsbeiaard!

Vaak stelden torenbezoekers en andere liefhebbers de vraag of zij een CD van de universiteitsbeiaard konden aankopen. Wij hebben goed nieuws: de klank van de universiteitsbeiaard is nu ook “ingeblikt” verkrijgbaar.

De gekozen werken tonen de beiaard zoals hij het best klinkt, met duidelijk geprononceerde melodieën boven een continue, soms repetitieve baslijn. Vaak is er een tussenstem in het middenregister die het klankbeeld opvult met snellere noten of die de ritmische cadans van de muziek versterkt. De meeste nummers worden vertolkt door universiteitsbeiaardier Luc Rombouts. Twee nummers worden vierhandig gespeeld door The Bells’ Angels. De opname en technische afwerking werden verzorgd door AVNet KU Leuven. De tekst in het boekje is opgesteld in het Nederland en het Engels.

Voor slechts €10 + €2 verzendingskosten is 'University Bells' van jou. Stuur een mailtje of bel naar Erna Mannaerts, communicatieverantwoordelijke van de universiteitsbibliotheek (erna.mannaerts@bib.kuleuven.be of 016 324699) en je krijgt hem thuis opgestuurd.


De Beiaard. Een politieke geschiedenis.De Beiaard. Een politieke geschiedenis.
Bij de Universitaire Pers Leuven verscheen het boek 'De beiaard. Een politieke geschiedenis'.

Het is geschreven door Leuvense historici en behandelt in 12 artikels de beiaard vanuit een verrassende invalshoek. In de bewogen geschiedenis van België kreeg dit instrument van eigen bodem immers uiteenlopende betekenissen: nu eens was de beiaard Vlaams, dan weer Belgisch; soms was hij een toonbeeld van burgerlijk-liberale waarden, dan weer van een strijdbaar katholicisme. Ook de doelgerichte beiaardpromotie rond de Mechelse stadsbeiaardier Jef Denyn en de "beiaardhype" in de USA na de Eerste Wereldoorlog komen uitgebreid aan bod.

Meer info en bestelgegevens vindt u hier.


De Beiaard. Een politieke geschiedenis.Zingend brons. 500 jaar beiaardmuziek in de Lage Landen en de Nieuwe Wereld

Dit is het eerste boek dat het fascinerende verhaal van klok en beiaard vertelt voor het grote publiek. Het voert de lezer doorheen de zoektocht naar de zuivere muzikale klok, het lot van klokken en beiaarden in tijden van oorlog en opstand, de doorbraak van de Vlaamse beiaardkunst in de Verenigde Staten, de strijd tussen zingend brons en beiaardelektronica tijdens Expo ’58 en veel meer. Zingend brons is een originele maatschappijgeschiedenis, gezien vanuit het gezichtspunt van klok en beiaard.

Maar auteur Luc Rombouts vertelt ook het menselijk verhaal achter de geschiedenis van het klokkenspel: hij schildert levendige portretten van klokkengieters, beiaardiers en luisteraars, met hun ambities, triomfen en ontgoochelingen. Dankzij de afwisseling van geschiedenis, beschouwingen en verhalen is deze kanjer van 450 pagina’s een onvervalste pageturner. De meer dan 200 kleurenillustraties maken het leesplezier volledig.

Bestelinfo op www.davidsfonds.be