You are here: Home / UUR KULTUUR

UUR KULTUUR

Het cultuurprogramma van de Dienst Cultuur KU Leuven

Het cultuurprogramma van de Dienst Cultuur KU Leuven

UUR KULTUUR is het cultuurprogramma van de universiteit. Elke maand staat UUR KULTUUR garant voor een boeiend cultureel evenement. Een dans- of theatervoorstelling, een goede film, stand-upcomedy of een zinnenprikkelend concert, er is altijd voor ieder wat wils.

Met een Cultuurkaart KU Leuven heb je gratis toegang tot elk UUR KULTUUR, anderen betalen. Als student van KU Leuven kan je voor 20 euro een cultuurkaart aanschaffen bij de inschrijvingen en daarna nog tot 1 april bij de Dienst Studentenadministratie. Ook verkrijgbaar voor studenten van UC Leuven-Limburg en LUCA Campus Lemmens.


Wie op de hoogte wil blijven van de laatste nieuwtjes kan zich bovendien gratis abonneren op de elektronische nieuwsbrief e-Cultuur.

Programma academiejaar 2016-2017

OpeningsUUR KULTUUR: CONCERT: GABRIEL RIOS

12 oktober 2016, 21u
Het eerste UUR KULTUUR van het jaar? Dat moet een spetterende avond worden. Met Belgiës meest aantrekkelijke en getalenteerde niet-Belg Gabriel Rios is dit concert een gegarandeerd schot in de roos. Niemand weerstaat hits als Broad Daylight en Gold. Twee jaar geleden bracht de Puerto Ricaanse artiest nog This Marauder’s Midnight uit. Een prachtige plaat vol uitgepuurde popsongs. Kom mee dwepen in schoonheid en plezier, geleid door de engel Gabriel op naar een nieuw jaar aan de KU Leuven.
Cultuurkaarthouders kunnen hun gratis ticket voor Gabriel Rios al ophalen aan de stand van de Dienst Cultuur KU Leuven op Studentenwelkom (wo 5 oktober, 15u-20u, Ladeuzeplein).

Pieter De Somer-aula (PDS), Deberiotstraat 24
Tickets: 0 euro (cultuurkaart) / 15 euro
Dit concert is uitverkocht. Mogelijks komen er om 20.45u nog plaatsen vrij. Als je dan naar de PDS komt maak je nog kans om het concert te zien.


PERFORMANCE: fABULEUS & DOX: ‘Alleen de grootste nabijheid’

26 oktober 2016, 21u
Het gekronkel in de liefde is de motor van deze dansvoorstelling. Acht jongeren tussen 14 en 21 jaar proberen vat te krijgen op een oud boek: Die Wahlverwandtschaften van Johann Wolfgang Goethe uit 1809. Wat begint als een ietwat ongemakkelijke kennismaking, mondt uit in een kluwen van innige duetten.
In zijn roman zet Goethe een – voor zijn tijd – gewaagd liefdesexperiment op. Een gehuwd koppel neemt een vriend en een nichtje in huis. Algauw worden ze alle vier verliefd en ontwikkelt zich een explosief mengsel van verwachtingen en jaloezie. De wetenschapper in Goethe vergelijkt de intriges met de reacties van chemische elementen.
Alleen de grootste nabijheid probeert de schijnbaar ondoorgrondelijke bespiegelingen van Goethe te vatten in de direct sprekende taal van dans.

OPEK, Vaartkom 4
Tickets 0 euro (cultuurkaart) / 14 euro
Deze voorstelling is uitverkocht. De avond zelf wordt er vanaf 20.45u een wachtlijst opgemaakt. Tickets die nog vrijkomen zullen dan verspreid worden.


EXPO: M-USEUMNACHT ‘500 jaar Utopia’

23 november 2016, 19u-24u
In 2016 is het precies 500 jaar geleden dat Thomas More in de stad Leuven zijn wereldberoemde boek ‘Utopia’ publiceerde. Leuven viert deze mijlpaal met een groots opgezet cultureel stadsfestival. De M-useumnacht is het ideale moment om ‘500 jaar Utopia’ op een andere manier te ontdekken. Van 19u tot 24u kan je op eigen tempo of met een gids van studentenkring Mecenas de expo’s in M - Museum Leuven bezoeken. Laat je overweldigen door de absolute topstukken in de expo ‘Op zoek naar Utopia’, door de hedendaagse kunst van Yto Barrada, de performance installatie van Mary Reid Kelley en de papieren architectuur van Belgische architecten in ‘Eutopia’. Een stevige portie muziek, performance en dans vervolledigt het programma met o.a. Dez Mona, Lingerwalt, Se_Ren_Dip Trio, Marcia Liu, Lotte Suvée en de prijsuitreiking van de studentenwedstrijd ‘Schrijf een nieuwe utopie’. Tijd en ruimte tussen al dat lekkers kan je overbruggen in de bar. Tip voor studenten: zorg dat je een Cultuurkaart KU Leuven op zak hebt, dan kom je er gratis in!

M-useumnacht is een initiatief van Dienst Cultuur KU Leuven i.s.m. M - Museum Leuven
‘Schrijf je eigen Utopie’ is een initiatief van Metaforum KU Leuven, Commissie Actuele Kunst en Dienst Cultuur KU Leuven

M - Museum Leuven, L. Vanderkelenstraat 28
Tickets: 0 euro (studenten met Cultuurkaart KU Leuven) / 5 euro (studenten en personeel KU Leuven) / 12 euro
TICKETS verkrijgbaar de avond zelf in M - Museum Leuven

Meer info over ‘500 jaar Utopia’


CONCERT: Wim Mertens

7 december 2016, 21u (Deuren: 20u45)
De Dienst Cultuur biedt de studenten van de KU Leuven graag muziek van de bovenste plank aan. En weinig treden reiken hoger dan die waarop Wim Mertens wereldwijd staat. Deze Belgische componist-pianist heeft heel wat op zijn palmares staan en schotelt ons zijn meesterlijk minimalisme voor. Kom genieten van een avond vol zinnenprikkelende muziek in een gevulde Grote Aula.

Grote Aula MTC, St.-Michielsstraat 6
Tickets: 0 euro (cultuurkaart) / 15 euro 
Het UUR KULTUUR is UITVERKOCHT. Er wordt de avond zelf een wachtlijst opgesteld aan het onthaal in MTC vanaf 20.30u. Niet afgehaalde tickets worden vijf minuten voor aanvang van de voorstelling vrijgegeven.


FILM: BlokUUR KULTUUR: Comedy Shorts

25 januari 2017, 21u
Omdat je niet 24 uur aan één stuk kan studeren, hebben we het BLOKUUR KULTUUR voor jullie geprogrammeerd om voor wat luchtige ontspanning te zorgen. Samen met het Internationaal Kortfilmfestival Leuven hebben we een selectie gemaakt van de beste internationale komische kortfilms. Voor één keer hoef je niet te reserveren en is het UUR KULTUUR gratis voor iedereen, dus sleep gerust al je medeblokkers mee naar de PDS.

Pieter De Somer-aula (PDS), Deberiotstraat 24
Gratis toegang voor iedereen, geen reservaties


IMPROVISATIETHEATER: PREPAREE DAAGT UIT!

22 februari 2017, 21u
Het semester begint nog maar net, maar de leukste avond komt er al meteen aan! Wat heeft Preparee nu weer in petto? Verwacht je aan een optreden vol spitsvondige humor, krachtige scènes en heerlijk absurdisme! (En dat alles, zoals altijd, on the spot verzonnen.)  Zes improtalenten staan te popelen om op 22 februari met jullie uitdagingen aan de slag te gaan en er een geweldige show van te maken! Alles kan, en wie weet komt er wel een gelukkige uit het publiek even mee op het podium terecht!
Wil je zien wat we van jouw uitdagingen maken of je vriend of vriendin zien schitteren op het grote podium van de PDS? Reserveer dan als de bliksem je ticket!

Pieter De Somer-aula (PDS), Deberiotstraat 24
Tickets: 0 euro (studenten met cultuurkaart KU Leuven) reserveren via deze link 
Tickets: 4 euro (studenten zonder cultuurkaart KU Leuven) / 6 euro reserveren via deze link


DANS: HIATUS/DANIEL LINEHAN ‘dbddbb’

22 maart 2017, 21u 
Ongeduldig voor wat dans? In Daniel Linehans nieuwe creatie dbddbb stappen vijf dansers op eenzelfde ritme, terwijl ze samen klankpoëzie opzeggen. Linehan bouwt, op het ritme van de mars, een ingenieuze choreografie gedreven door één regel: elke stap moet gevolgd worden door een nieuwe. Linehan definieert de mars als ‘een manier om tijd te meten met het lichaam’.
De ‘mars’ is niet enkel een militaire oefening. Het kan ook een politiek protest zijn, een sport of een spel, een rituele vervoering of een dansfeest. In al die manifestaties is de mars doorgaans een massale beweging die het onderscheid tussen het individu en de groep doet vervagen. Marsen brengen solidariteit en samenwerking, maar hebben het gevaarlijke potentieel om de individuele gedachte te verstikken. dbddbb onderzoekt het plezier maar ook de gevaren van de krachten die ons verbinden met een groep. 

STUK Soetezaal, Naamsestraat 96
Tickets: 0 euro (cultuurkaart) / 16 euro
TICKETS vanaf 28 februari 2017


JAZZ+STILLE FILM: BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA ‘The Sweetheart & The Daredevil’

26 april 2017, 21u 
Het Brussels Jazz Orchestra is wereldberoemd dankzij hun Oscar voor de soundtrack van de stille film “The Artist”. In samenwerking met CINEMATEK verzorgen ze nu de muziek bij twee andere stomme films: Polyanna en An Eastern Westerner. Twee klassiekers die iedereen gezien moet hebben. Sterren van het zilveren scherm zijn Mary Pickford en Harold Lloyd, ook wel “America’s sweetheart” en “the king of daredevil comedy” genoemd. BJO brengt de muziek van Dieter Limbourg en Lode Mertens live tijdens de vertoning van de films. Stomme films niet meer van deze tijd? BJO bewijst het tegendeel!  

Pieter De Somer-aula (PDS), Deberiotstraat 24
Tickets 0 euro (cultuurkaart) / 15 euro (studenten en personeel KU Leuven) / 18 euro
TICKETS vanaf 28 februari 2017


SlotUUR KULTUUR: CONCERT

10 mei 2017, 21u 
En Last but not least: We hebben de Brusselse rapgroep STIKSTOF en de West-Vlaamse funky chickens van Ertebrekers gestrikt voor het SlotUUR KULTUUR in Het Depot. Noteer het alvast in je agenda: woensdag 10 mei gaan we dansen! Tickets verkrijgbaar vanaf 28 februari.

I.s.m. Het Depot - Martelarenplein 12
Tickets 0 euro (cultuurkaart) / 15 euro
TICKETS vanaf 28 februari 2017


ARCHIEF