Van droom naar werkelijkheid!

Ben jij tussen 8 en 13 jaar? Vul dan je rugzak met de gekste hersenkronkels en kom naar de kinderuniversiteit.

De Kinderuniversiteit is iets heel anders dan de lagere of middelbare school. Je krijgt les in een echt auditorium samen met heel wat andere kinderen. Een auditorium of een aula is een klas aan de universiteit. Er kunnen wel 200, 500 of soms zelfs 1000 studenten in! Echte professoren leren je iets bij en geven misschien wel een antwoord op al jouw vragen! Daarna kun je zelf de handen uit de mouwen steken tijdens één van de vele workshops!

Het is dit jaar 500 jaar geleden dat de Engelse humanist Thomas More zijn wereldberoemde boek Utopia publiceerde. Hierdoor staan alle colleges en een groot deel van de workshops in het teken van UTOPIA! We gaan op zoek naar de ideale wereld, de toekomst en geven het antwoord op ‘wat als…- vraagstukken’. Vier maanden lang is Leuven ondergedompeld in 500 jaar Utopia en vindt er een heus stadsfestival plaats.

Hoe werkt het?

Je schrijft je vooraf in via de website. Je meldt je ’s morgens of ’s middags op de dag dat je bent ingeschreven aan bij het centraal onthaal. De locaties kan je terugvinden via het programma. Alle activiteiten worden (buiten de lunch) gratis aangeboden. Ouders zijn niet toegelaten tijdens de les, maar we voorzien voor hen een apart programma. Jullie kunnen tijdens de middag wel samen lunchen.

Het programma van de Kinderuniversiteit

Voormiddag

09.30 - 10.00 u.
Aanmelden met je inschrijving
10.00 - 11.00 u.
College
11.00 - 11.30 u.
Pauze
11.30 - 12.30 u. (of 13.00 u.)
Workshop

Middag

12.30 - 14.00 u.
Lunch samen met je ouders als een echte student in studentenrestaurant Alma

Namiddag

13.30 - 14.00 u.
Aanmelden met je inschrijving
14.00 - 15.00 u.
College
15.00 - 15.30 u.
Pauze
15.30 - 16.30 u. (of 17.00 u.)
Workshop

Programma

Colleges

 • 10u: Ik versta u nie! - Hoe lang nog blijft een goeie vertaal-app een utopie? – Professor Isabelle Delaere

  Hoe cool zou het niet zijn, mocht je een app op je smartphone kunnen installeren die live supersnel alles voor je vertaalt wanneer iemand met je spreekt in een taal die je niet kent? Google Translate komt intussen al aardig in de buurt om allerlei soorten tekst te vertalen, maar echt perfect is het systeem nog niet. Hoe zit het trouwens als we ook de dingen die we zeggen onmiddellijk willen laten voorlezen in een andere taal? Wat moet zo’n systeem dan niet allemaal kunnen?

  Tijdens deze lezing gaan we luidop fantaseren over de uitdagingen voor zo’n app en zullen we ook eens kijken naar wat de technologie ons vandaag al te bieden heeft.

 • 14u: Slim en Veilig door het verkeer met je fiets – Professor Hans Hallez en Sammy Verslype

  Sta je ook versteld van de technologische snufjes die op de auto van je ouders zitten? Misschien had je graag gehad dat ze ook op je fiets zaten. We gaan op zoek naar welke leuke dingen je kan doen als je een gewone fiets helm slim kan maken. We laten je kennis maken met begrippen zoals Sensor, Microcontroller, LED lampjes,… en hoe je deze begrippen kan gebruiken om wielsnelheden van je fiets kan opmeten en een stoplicht kan doen branden, zoals een echte auto.

Workshops

 • Programmeren met Lego WeDo (8 tot 12 jaar)

  Tijdens de workshop WeDo leer je op een boeiende en leuke manier programmeren. Je bouwt Lego modellen die je tot leven laat komen dankzij speciale software. ‘Laat de bek van de krokodil open en dicht gaan’, of, ‘laat de reus wakker worden als de wekker gaat’, zijn maar een paar voorbeelden van een eindeloos aantal mogelijkheden! Met behulp van verschillende sensoren en bouwstenen is de workshop WeDo een toffe introductie tot ICT, gecombineerd met wetenschap, technologie en wiskunde.

 • Mijn eigen vertaalcomputertje bouwen… een utopie? (12 tot 13 jaar)

  Stel, je hebt tijdens de zomer op de camping veel plezier gemaakt met een aantal Franse, Spaanse en Amerikaanse vrienden en nu wil je graag weer contact met hen opnemen. Dan zou een computertje dat je Nederlandstalige berichten snel even vertaalt best handig zijn… Maar zo eenvoudig is dat natuurlijk niet. Over de hele wereld zoeken wetenschappers al meer dan dertig jaar naar computersystemen die automatisch vertalen. Toch vertaalt de mens zelf nog altijd stukken beter.

  In dit atelier proberen wij een vertaalcomputer te bouwen. Eerst observeren we, aan de hand van een mini-sprookje, hoe onze eigen taal werkt. Daarna proberen we die kennis aan de computer mee te delen. Zo ‘programmeren’ we eigenlijk de computer zodat hij zelfstandig Nederlandse zinnetjes kan maken, die van het sprookje, maar ook andere die hij zélf verzint! En dan maken we een heus vertaalprogramma waarmee de computer alles wat hij in het Nederlands heeft geleerd kan vertalen naar het Spaans, het Engels en het Frans … Niet echt een utopie dus?!

 • E-geneeskunde: allemaal gezonder dankzij robots in en om ons lichaam? (8 tot 13 jaar)

  Elke dokter en ziekenhuis heeft op de dag van vandaag al heel wat moderne toestellen ter beschikking om zieke mensen te helpen. Om die toestellen te bedienen moet je heel wat jaren studeren. Meer en meer zien we dat er allerhande ‘hulpmiddelen’ beschikbaar worden om ook ons dagelijks leven te vergemakkelijken en te verbeteren. Als het zo verder gaat worden we misschien allemaal een soort robot-mensen met elektronica in en rond ons lichaam zoals smartwatches, sensoren en prothesen. Dat lijkt misschien op het eerste gezicht eng maar daar hangen ook heel wat voordelen aan vast. Met zijn allen langer gezond en gelukkig blijven, is dit utopie of realiteit?

 • Ideeën voor onderwijs van de toekomst: ideaal? (8 tot 10 jaar)

  Samen met jullie stappen we in onze tijdsmachine en nemen we onderwijs onder de loep. We maken tussenstops in het heden, verleden en de toekomst. Wil je meer te weten komen over leren met tablets, hersenstimulatie, technologie in het onderwijs...? Schrijf je dan snel in voor deze workshop!

 • Een utopie op post-its (10 tot 13 jaar)

  In deze workshop vragen we ons niet enkel af wat utopieën zijn, maar schrijven we er gewoon zelf. Aan de hand van een aantal voorbeelden onderzoeken we eerst het verschil tussen een utopie (allen daarheen!) en een dystopie (overal waar je liever niet wil zijn). Van zodra ons dat helemaal duidelijk is steken we zelf de handen uit de mouwen.

  Met behulp van een groot denkbord laten we onze verbeelding de vrije loop op een arsenaal van post-its: van de plaats waar het verhaal zich afspeelt, tot de mensen die er rondlopen. Daarna kiezen jullie in kleine groepjes (zonder kijken!) uit elke categorie één post-it uit en zetten jullie aan de hand daarvan jullie ideale wereld in woorden om. Op het einde verzamelen we alle verhalen in één ideale bundel, die jullie mee naar huis mogen nemen.

 • Schoon schrift? Het ideale schrift in de middeleeuwen (10 tot 13 jaar)

  Het schrift van de middeleeuwer is heel anders dan het schoon schrift dat je leert op school. En het schrift van iemand in de 8ste eeuw verschilt sterk van dat van iemand in de 14de eeuw. Waarom schrijven mensen in andere tijdperiodes zo anders? In deze workshop kom je er alles over te weten. Je leert ook enkele middeleeuwse teksten lezen en daarna leer je zelf middeleeuwse letters op papier zetten.

 • Stel eens dat… (8 tot 13 jaar)

  Stel eens dat alles wat je droomt waar zou kunnen worden. Hoe zou jouw wereld er dan uitzien? Droom jij er wel eens van een beroemde sportvrouw of sterdanser te worden? Zou je wel eens een heel slimme tovenaar willen worden die alle ruzies in de wereld in één keer zou kunnen stoppen of… er juist zou kunnen voor zorgen dat alle vrienden plots vijanden van elkaar worden? Ben jij ook iemand die wel eens denkt: “Ik zou willen dat ….”.

  Vind je het leuk dat wij zo kunnen dromen? Geloof je, dat als je maar hard genoeg je best doet, dat je dromen dan waar kunnen worden? Denk jij dat er mensen zijn die niet dromen? … Of zijn dromen maar bedrog? Heb je zin om samen met anderen te denken over die vragen en andere dromen, dan kunnen we samen een boeiend denkavontuur beleven, dat we dan ‘dromenfilosofen’ kunnen worden. Dan worden we ‘denk-tovenaars’ … en zou de wereld er dan niet mooier en leuker uitzien?

 • Astronaut van de toekomst (8 tot 13 jaar)

  Ken jij de astronaut van de toekomst? De astronaut van de toekomst gebruikt een waterraket om te reizen naar mars. In deze workshop bouwen we onze eigen waterraket! Een colafles, wings en water is alles wat we nodig hebben om onze waterraket te lanceren!

 • Wat als in België iedereen met iedereen zou communiceren? (8 tot 13 jaar)

  Hallo, Bonjour, Guten Tag. In België kan men mensen met een andere moedertaal tegenkomen… Maar dat betekent niet dat we hen noodzakelijk begrijpen. Spijtig, vind je niet? Maar wat als, in een utopische wereld alle burgers van België met elkaar konden communiceren? Hoe zou dit mogelijk zijn? Welke middelen hebben personen om met elkaar te communiceren? De communicatie tussen mensen die geen gemeenschappelijke talen delen wordt mogelijk gemaakt door verschillende communicatie middelen zoals gebaren, tekeningen, vertalingen.. Wil je op een speelse manier je vertaaltalenten testen? Wil je zien hoe je met een beetje fantasie altijd in staat ben met iedereen te communiceren? Dan is deze workshop iets voor jou!

Colleges

 • 10u: Van boog over ketting tot kathedraal van Gaudi! Een zoektocht naar ideale vormen voor bouwwerken – Professor Geert Lombaert

  Als je eens goed rond je kijkt, dan zie je dat heel wat oude en nieuwe bouwwerken zijn opgebouwd uit bogen. Denk maar aan de bruggen, aquaducten en triomfbogen van de Romeinen en de vele boogbruggen over kanalen en rivieren. Heb je je al eens afgevraagd waar die gebogen vorm vandaan komt? En heb je al eens opgemerkt dat als je een ketting ophangt tussen twee punten, een foto neemt en die ondersteboven houdt, je dezelfde gebogen vorm terugvindt? Als je wil weten hoe de Spaanse architect Antoni Gaudí hiervan gebruik maakte om kerken en kathedralen te ontwerpen zonder een computer moet je zeker naar deze lezing komen!

 • 14u: Voldoende slaap: een utopie? – Liese Exelmans

  We slapen ongeveer 1 tot 2 uur minder dan 50 jaar geleden. Het gaat dus niet goed met onze slaap: steeds vaker lezen we in de media dat we moe zijn en ons daardoor minder goed in ons vel voelen. Ook op school hebben leerkrachten het moeilijk om kinderen bij de les te houden: geeuwen, zuchten, en met moeite wakker kunnen blijven is dagelijkse kost voor de jongeren van vandaag.

  Op tijd gaan slapen lijkt een eenvoudige oplossing, maar moeilijk haalbaar. Nog een extra verhaaltje, nog wat langer TV kijken, nog wat op de tablet spelen, nog wat babbelen: we zijn experts in het bedenken van manieren om het slapengaan uit te stellen. Vooral kinderen hebben vaak een hekel aan bedtijd.

  Wat als we nooit meer naar bed zouden moeten gaan? Zou dat een ideale wereld kunnen zijn? En vooral: is dat haalbaar?

Workshops

 • Programmeren met Lego WeDo (8 tot 12 jaar)

  Tijdens de workshop WeDo leer je op een boeiende en leuke manier programmeren. Je bouwt Lego modellen die je tot leven laat komen dankzij speciale software. ‘Laat de bek van de krokodil open en dicht gaan’, of, ‘laat de reus wakker worden als de wekker gaat’, zijn maar een paar voorbeelden van een eindeloos aantal mogelijkheden! Met behulp van verschillende sensoren en bouwstenen is de workshop WeDo een toffe introductie tot ICT, gecombineerd met wetenschap, technologie en wiskunde.

 • Return to the future (8 tot 13 jaar)

  Tijdens deze workshop gaan we tijdreizen. We keren terug naar de jaren 1900 tot 2000 en brengen het verleden van jouw ouders, grootouders en overgrootouders tot leven. We duiken oude foto's en verhalen op en gaan op zoek naar de gadgets van toen. Ken jij een walkman? Een spirograaf? een Floppy? Hoe zag het journaal er vroeger uit? Welke spelletjes werden er gespeeld? We testen het allemaal uit!

 • FABLAB (8 tot 13 jaar)

  Lijkt het je leuk om nieuwe technieken toe te kunnen passen en alles te kunnen maken in hout en plastic? Zou je willen weten hoe een laser-snijmachine en een 3D-printer werken? Bij ons in het FabLab kan het allemaal! Je kan dan bijv. een plexiplaat omtoveren tot een sleutelhanger. Kom gerust een kijkje nemen bij ons om te zien hoe de machines werken.

 • Stuur een computerspel aan met je hersenen! (10 tot 13 jaar)

  Onze hersenen zenden heel wat informatie uit naar de rest van ons lichaam. Zo kunnen we bijvoorbeeld onze armen en benen bewegen wanneer we dat zelf willen. In deze workshop meet je de elektrische signalen van je lichaam in beweging. Je kijkt naar de elektrische golfvormen die je maakt en ontwerpt een eigen computerprogramma. Ten slotte gebruik je die signalen om een computerspelletje aan te sturen!

 • Een boer met toekomst (8 tot 13 jaar)

  Houd jij van tortillachips met een tomatendip? Of van een lekker bord Italiaanse pasta pomodore? Kan je daar in de toekomst door de klimaatverandering nog naar hartenlust van smullen? In deze workshop test je zelf met een computer hoe maïs, tarwe en tomatenplanten, de basis van deze gerechten, zullen groeien in de toekomst. Warmere temperaturen, minder regen in de toekomst, extra water dankzij irrigatie: test welk effecten dit heeft op je planten.

 • Geluid zien en voelen, is dat toekomstmuziek? (10 tot 13 jaar)

  Geluid is overal, gewild en ongewild. Van het praten met je vriendjes, tot de muziek op de radio of in de muziekles, tot het lawaai van graafmachines en vliegtuigen. Maar geluid, wat is dat nu precies? Kan je dat nu alleen horen? Of kan je het ook zien, voelen of ruiken?

  Tijdens deze workshop kom je daarachter en word je ondergedompeld in de wondere wereld van het geluid. Je zal zelf kunnen uitproberen op welke manieren je geluid kan waarnemen. Zo krijg je een beter idee van wat geluid nu precies is en wat je allemaal kan doen om geluid te beïnvloeden.

 • Ga mee op avontuur met Tijdreis Arenberg (8 tot 13 jaar)

  Ben je nieuwsgierig naar de toekomst? Of los je liever eeuwenoude mysteries op? Wil je wel eens weten waar al die wetenschappers mee bezig zijn? Ga dan mee op een avontuurlijke tocht over campus Arenberg. Je ontdekt de gekste plekken en komt van alles te weten over wetenschap, de toekomst en het grote geheim van Arenberg. De tocht is buiten, dus zorg voor kleding aangepast aan het weer. Kinderen die een eigen mobiele telefoon hebben, kunnen deze meenemen en gebruiken (niet verplicht).

 • Weet wat je eet! (8 tot 10 jaar)

  Een gezond lichaam begint bij een gezond en evenwichtig eetpatroon. Maar heb je je ooit al afgevraagd waaruit al die etenswaren precies bestaan? Kunnen we blindelings vertrouwen op wat er op de verpakking vermeld staat? Kom mee naar het labo en ontdek de chemie achter verschillende voedingsmiddelen. Maak tijdens de workshop kennis met de belangrijkste bouwstenen in ons voedsel: suikers, vetten, eiwitten, vitaminen,… Voer nauwgezet experimenten uit en kom tot een aantal opmerkelijke vaststellingen.

 • DNA: de genetische code (10 tot 13 jaar)

  DNA is een speciaal stofje dat in ons lichaam zit en waarin een code zit. Een code die informatie over alle erfelijke eigenschappen bevat van elk levend wezen. Hierin staat dus geschreven of jij blauwe ogen zal hebben of bruine! Hoe ziet dat stofje eruit? Hoe komt het dat wij allemaal zo verschillend zijn en hoe kunnen we dat allemaal met computerprogramma’s gaan bestuderen? Kom het allemaal te weten in deze workshop waar we spelenderwijs leren over DNA, mutaties en hoe alle levende wezens verwant maar toch verschillend zijn van elkaar!

 • Wat als iedereen kleurenblind was? (10 tot 13 jaar)

  In Utopia is iedereen gelijk, maar misschien ook op een gekke manier, bv. door kleuren heel anders te zien. Met de computer kunnen we dat gemakkelijk simuleren. We schrijven hiervoor zelf programmatjes in Java om met kleuren te spelen en passen dit toe op je eigen foto’s. Dat wordt lachen! (hopelijk)

 • Beton uit afval! (8 tot 13 jaar)

  Droom je ook soms van een wereld zonder stinkende stortplaatsen? Wil je ook dat de aarde niet al te veel opwarmt? Aan de universiteit maken we van afval nieuwe materialen, zodat de stortplaatsen terug groene parken kunnen worden. Een van die materialen is een nieuw milieuvriendelijk beton. Kom naar Leuven en maak samen met ons de cement van de toekomst. Om te bewijzen dat het echt werkt bouwen we samen een muur en boetseren we een standbeeldje om mee te nemen naar huis!

 • Workshop Planetwatch (11 tot 13 jaar)

  Ben jij gebeten door natuur en wetenschappen en wil je weten hoe het gesteld is met onze planeet? Kom micro-organismen ontdekken en kennismaken met bio-indicatoren in ons labo en onderzoek zelf hoe het zit met de gezondheid van onze planeet.

 • Workshop De Stroomkring (8 tot 10 jaar)

  Wie kan bij ons een lamp doen branden? Een zoemer laten werken? Een windmolentje laten werken? Kom spelen met elektriciteit bij RVO-Society en ontdek alle geheimen van de stroomkring. En maak dan natuurlijk ook je eigen elektrische realisatie, die je meeneemt naar huis.

 • Zebravisjes en muizen kunnen ons iets bijleren over ons brein (9 tot 12 jaar)

  Wist je dat laboratoriumdieren zoals zebravisjes en muizen ons iets kunnen bijleren over hoe het menselijk brein werkt? Hebben deze dieren een brein zoals wij? Kunnen ze nadenken en leren zoals wij? Kunnen ze ons vertellen waarom het menselijk brein soms ziek wordt, vergeet of ziektes zoals Alzheimer’s ontwikkelt? Kom naar onze neurowetenschappen workshop om het dierlijke en menselijke brein van dichtbij te bekijken.

 • Haperende hersenen: niet zo ideaal (10 tot 13 jaar)

  In een ideale wereld zou elk kind gezond geboren worden en voor altijd gezond blijven. Maar dit is helaas niet de realiteit. Soms kan er in de baarmoeder of rond de geboorte al heel vroeg in de ontwikkeling van de hersenen iets mislopen, waardoor een bloeding of litteken ontstaat. Hierdoor kan je minder goed bewegen en voelen. Weet jij al hoe onze hersenen onze bewegingen aansturen? Of hoe belangrijk onze zintuigen zijn om goed te kunnen bewegen? En waar dit allemaal fout kan lopen? Kom het allemaal te weten in deze workshop waarin je bovendien ook zelf kan ervaren hoe het voelt wanneer het bewegen niet zo vlot verloopt.

 • Knutselen, goochelen en bellen blazen met wiskunde (10 tot 13 jaar)

  Wist je dat knutselen soms ook wiskunde is? Breek je hoofd over de gekste problemen uit de meetkunde en leer een echte goocheltruc om je vrienden te verbazen! Of ontdek hoe water, zeep en wiskunde een heel interessante combinatie kunnen zijn.

Colleges

 • 10u: De Kinderuniversiteit maakt een Kindermuseum! – Professor Koenraad Brosens

  Tijdens deze lezing krijgen jullie de kans om jullie ideaal museum in te richten. We lopen met stevige pas door de kunstgeschiedenis en kijken naar een aantal mooie, lelijke, leuke en vreemde kunstwerken. Jullie kunnen kiezen: in of out? We denken ook samen na over wat een Kindermuseum zou moeten zijn. Zijn volwassenen toegelaten? Moeten er zeteltjes staan in de zalen? Veel tekst tegen de muur, of toch maar niet? Audioguides of virtual reality-brillen?
  Op het einde van de lezing bekijken we de eerste resultaten van ons werk. Nadien komt jullie Kindermuseum op een website. Die kunnen jullie dan tonen thuis of in de klas.

 • 14u: Op zoek naar Utopia – Professor Jan Van der Stock

  In 2016 is het 500 jaar geleden dat Thomas More in Leuven zijn wereldberoemde boek Utopia publiceerde. Hierin beschrijft hij een ideale maar fictieve samenleving die een ontdekkingsreiziger ergens op een eiland zou hebben aangetroffen. De 500ste verjaardag van deze mijlpaal is de aanleiding voor een bijzondere tentoonstelling in M - Museum Leuven. Wil je de wereld van Thomas More leren kennen? Wil jij weten wat de ontdekkingsreiziger uit het boek allemaal zag op het eiland Utopia? Of wil je kennis maken met mooie kunstwerken uit die tijd over het dromen van een ideale en onbekende wereld? Volg dan zeker en vast deze lezing om hierover meer te weten te komen!

Workshops

 • Programmeren met Lego WeDo (8 tot 12 jaar)

  Tijdens de workshop WeDo leer je op een boeiende en leuke manier programmeren. Je bouwt Lego modellen die je tot leven laat komen dankzij speciale software. ‘Laat de bek van de krokodil open en dicht gaan’, of, ‘laat de reus wakker worden als de wekker gaat’, zijn maar een paar voorbeelden van een eindeloos aantal mogelijkheden! Met behulp van verschillende sensoren en bouwstenen is de workshop WeDo een toffe introductie tot ICT, gecombineerd met wetenschap, technologie en wiskunde.

 • Utopia, de zoektocht: M-Museum Leuven (8 tot 13 jaar)

  Exact 500 jaar geleden werd er een piepklein boekje geschreven met grootse ideeën. De schrijver ervan, Thomas More, zag de wereld op een andere manier. Vele oude en jonge kunstenaars hebben zijn voorbeeld gevolgd en tonen hoe de wereld, volgens hen, beter, mooier of anders zou kunnen zijn. Benieuwd hoe dat er dan uitziet of wil je zelf ook de wereld veranderen?

  Kom dan naar M-museum Leuven en samen ontdekken we de tentoonstelling ‘Op zoek naar Utopia’. Kijken, beleven, doen en denken staan centraal in deze rondleiding.

 • Return to the future (8 tot 13 jaar)

  Tijdens deze workshop gaan we tijdreizen. We keren terug naar de jaren 1900 tot 2000 en brengen het verleden van jouw ouders, grootouders en overgrootouders tot leven. We duiken oude foto's en verhalen op en gaan op zoek naar de gadgets van toen. Ken jij een walkman? Een spirograaf? Een floppy? Hoe zag het journaal er vroeger uit? Welke spelletjes werden er gespeeld? We testen het allemaal uit!

 • Een nieuw begin? (8 tot 10 jaar)

  Dromen we er allemaal soms niet van om helemaal opnieuw te beginnen? Van een ander leven in een land waar het gras altijd groen is? Aan de hand van oude foto’s en plannen ontdekken we hoe Vlamingen vroeger naar China, Congo en de Verenigde Staten gingen en er nieuwe dorpen en steden bouwden. Maar was het leven daar wel altijd beter? We gaan op zoek naar de dromen van toen. Zijn ze wel uitgekomen? En natuurlijk dromen we ook over onze eigen toekomst elders!

 • Dromen van een betere wereld (Voormiddag: 8 tot 10 jaar en Namiddag: 11 tot 13 jaar)

  Heel wat mensen dromen van een betere wereld. In verschillende religies wordt deze droom uitgedrukt in heilige teksten en beleefd in rituelen. Profeten roepen op om gestalte te geven aan deze droom.

  Aan de hand van speelse en creatieve opdrachten willen we in deze sessie ontdekken wat profeten zijn. We ontdekken profeten die nadenken over de droom die God met de mensen en met de wereld heeft. Profeten die zelf dromen van een betere wereld en op zoek gaan hoe ze die droom vandaag kunnen waarmaken.

 • Beestenboel (8 tot 13 jaar)

  De biologen van het Museum voor Dierkunde zitten met de handen in het haar. Door de drukke afgelopen maanden staan ze hopeloos achter met hun werk. Daarom zijn ze op zoek naar kinderen die hen willen komen helpen.

  In het museum ligt nog een partij grote schedels waar voor gezocht moet worden van welk dier ze afkomstig zijn. Ook moet er nog uitgezocht worden welke de nieuwe krabbensoort is die nog niet zo lang geleden werd ontdekt in de Dijle.

  Kom naar het Museum voor Dierkunde en neem als een echte bioloog plaats in ons laboratorium!

 • Het ideale brein (8 tot 13 jaar)

  Je hersenen zijn de baas van je lichaam. Om het even wat je doet (of wat je niet doet): het wordt altijd in je hoofd geregeld. Dat is ook zo als je kijkt. Je ogen nemen de foto, maar het zijn eigenlijk je hersenen die “weten” dat je naar een kuikentje kijkt of naar een olifant. Straf hè?! Bij ons kom je te weten hoe dat allemaal precies werkt, maar ook hoe je je hersenen soms kunt foppen. En wat zou er gebeuren als een klein deeltje van je hersenen niet goed meer werkt… (Opmerking: deze workshop heeft min of meer dezelfde inhoud als ’Je hersenen in the spotlight !’ van vorig jaar).

 • Zebravisjes en muizen kunnen ons iets bijleren over ons brein (9 tot 12 jaar)

  Wist je dat laboratoriumdieren zoals zebravisjes en muizen ons iets kunnen bijleren over hoe het menselijk brein werkt? Hebben deze dieren een brein zoals wij? Kunnen ze nadenken en leren zoals wij? Kunnen ze ons vertellen waarom het menselijk brein soms ziek wordt, vergeet of ziektes zoals Alzheimer’s ontwikkelt? Kom naar onze neurowetenschappen workshop om het dierlijke en menselijke brein van dichtbij te bekijken.

 • Op je brein kan je rekenen! (8 tot 13 jaar)

  Rekenen doen we allemaal elke dag. En niet alleen op school in de rekenles, ook thuis tellen we na of we evenveel balletjes in onze soep, of snoepjes hebben gekregen als onze broer of zus. Onze hersenen zorgen ervoor dat we kunnen rekenen, maar ook dat we kunnen lezen, schrijven, lopen, praten … Maar hoe werkt dat dan, rekenen in de hersenen? En wat gebeurt er als een hersendeeltje uitgeteld is, en niet meer kan meedoen? Je ontdekt het in onze workshop!

 • Bouw je eigen droomhuis in 3D met SketchUp (8 tot 13 jaar)

  Ben je benieuwd naar de manier waarop een architect in 3D op de computer een huis ontwerpt? Op deze workshop maak je kennis met SketchUp: een leuke en erg populaire software die door architecten véél gebruikt wordt om huizen te bedenken en te presenteren. Geen saaie, technische tekeningen, maar een snelle, leuke manier om direct in 3D te tekenen.

 • Lumen - Verhelder(t) energie (8 tot 13 jaar)

  Minecraft op een educatieve manier inzetten? Dat doet Lumen. Het doel: kinderen op een speelse manier leren omgaan met elektriciteit, en meer specifiek de fundamentele concepten van energie. Via het populaire computerspel ontdekken ze hoe elektrische componenten, zoals verlichting en zonnepanelen, in het echte leven werken. De perfecte manier om kinderen wegwijs te maken met moeilijkheden en uitdagingen in het elektriciteitsnet.

 • Workshop IR13 (11 tot 13 jaar)

  Heb je een technisch brein, wil je weten hoe alles in elkaar zit en leren denken als een ingenieur? Dan ben je goed bij IR13! Je bedient als een echte ingenieur een elektrisch treintje en zoekt uit hoe je het met elektronische schakelaars, sensors en logische poorten kan programmeren.

 • Workshop De Stroomkring (8 tot 10 jaar)

  Wie kan bij ons een lamp doen branden? Een zoemer laten werken? Een windmolentje laten werken? Kom spelen met elektriciteit bij RVO-Society en ontdek alle geheimen van de stroomkring. En maak dan natuurlijk ook je eigen elektrische realisatie, die je meeneemt naar huis.

 • Het alfabet van Utopia (9 tot 11 jaar)

  Op het eiland Utopia is alles een beetje anders dan bij ons. Ook het alfabet is eigenaardig. We gaan het samen ontcijferen aan de hand van een speurtocht in de Universiteitsbibliotheek. En wie weet kan je dan zelf je naam of een briefje schrijven in het Utopiaans alfabet.

 • Wat als in België iedereen met iedereen zou communiceren? (8 tot 13 jaar)

  Hallo, Bonjour, Guten Tag. In België kan men mensen met een andere moedertaal tegenkomen… Maar dat betekent niet dat we hen noodzakelijk begrijpen. Spijtig, vind je niet? Maar wat als, in een utopische wereld alle burgers van België met elkaar konden communiceren? Hoe zou dit mogelijk zijn? Welke middelen hebben personen om met elkaar te communiceren? De communicatie tussen mensen die geen gemeenschappelijke talen delen wordt mogelijk gemaakt door verschillende communicatie middelen zoals gebaren, tekeningen, vertalingen.. Wil je op een speelse manier je vertaaltalenten testen? Wil je zien hoe je met een beetje fantasie altijd in staat ben met iedereen te communiceren? Dan is deze workshop iets voor jou!

En de ouders?

Ouders niet toegelaten ... maar ze zullen zich niet vervelen!

De colleges en de workshops van de Kinderuniversiteit zijn enkel toegankelijk voor 8 tot 13-jarigen. Maar de KU Leuven heeft wel andere gratis activiteiten voor je ouders in petto.

In de voormiddag schotelen we ze te telkens boeiende lezingen voor. Professor André Watteyne geeft een lezing over hoe de moderne communicatiemiddelen van onze wereld een dorp maken. Zoals iedereen weet stellen niet alle inwoners van het dorp het goed. Professor Watteyne tracht een manier te vinden om efficiënt solidair te zijn voor arme landen. Professor Jan Van der Stock, die eerder tekende voor de openingstentoonstelling van M Museum Leuven rond Rogier van der Weyden, is de curator van ‘Op zoek naar Utopia’ van het M Museum. Hij geeft tijdens de lezing een unieke inkijk in de totstandkoming van deze prestigieuze tentoonstelling. Professor Giovanni Samaey illustreert via diverse thema’s, zoals bijvoorbeeld de bruikbaarheid van computers en wiskunde in de wereld rondom ons, de ongelooflijke brede inzetbaarheid van wiskunde.

Daarnaast kunnen je ouders ook een rondleiding krijgen doorheen het M - Museum Leuven of ze trekken, samen met een ervaren gids naar de minst opvallende maar meest interessante plekjes van de stad!

Het gedetailleerd programma kan u hier raadplegen.

U kan zich registreren voor deze activiteiten op het moment dat u uw (klein-)kind inschrijft. Op het inschrijvingsformulier kan u aanvinken welke activiteiten u wenst te volgen.

Bereid je voor!

 • Wat is een universiteit precies? En wat is ‘college lopen’?

  Een universiteit is een school voor wie verder wil studeren na de middelbare school. De lessen aan de universiteit worden colleges genoemd. ‘College lopen’ is dus de grote broer van jouw ‘schoolgaan’. Een universiteit doet ook nog iets wat geen enkele andere school doet. Ze onderzoekt dingen die we nog niet zo goed begrijpen en waar we meer over willen weten. En meer willen weten over iets, dat is toch ook wat jij graag wil!

 • Wat is dan een Kinderuniversiteit?

  De Kinderuniversiteit is iets heel anders dan de lagere of middelbare school. Je loopt college in een echt auditorium samen met heel wat andere kinderen. Een auditorium of een aula is een klas aan de universiteit. Er kunnen wel 200, 500 of soms zelfs 1000 studenten in! Echte professoren leren je iets bij, geven misschien een antwoord op jouw tenenkrullende vraag, kriebelen je nieuwsgierigheid en zorgen zo voor weer nieuwe vragen in je hoofd. Daarnaast kun je heel wat bijleren in een van de workshops. Sommige hiervan zijn een beetje vergelijkbaar met onze ‘practica’. Dat zijn lessen waarbij je in kleine groepjes bepaalde vreemde dingen onderzoekt en er besluiten uit trekt. Je leert er theorie toepassen in praktijk, je doet er ervaring op en leert zo weer heel wat bij!

 • Hoe verloopt de Kinderuniversiteit?

  Meld je aan een van de registratietafels. Probeer de Technopolis-experimentjes in de inkomhal al even uit, neem een drankje of zoek een plaatsje in de aula. Het college volg je met alle kinderen samen en duurt een uur. Op het einde van het college voorziet de professor de nodige tijd om vragen te beantwoorden. Als je iets niet goed begrijpt, of je hebt een dringende vraag, dan mag je je vraag natuurlijk ook al tijdens de les stellen.

  Na de pauze gaan de workshops van start. Er zijn genoeg begeleiders en helpers die dag. Zij laten je op tijd weten waar en wanneer je klaar moet staan om je workshop te volgen. Ze brengen je er zelfs helemaal naartoe en weer terug! Tijdens de workshops kun je je uitleven in een echt onderzoek en leer je al doende nog meer bij!

  Daarna kunnen je ouders je terug ophalen om samen te eten (als je een hele dag komt) of om terug naar huis te gaan (als je een halve dag komt).

  Wanneer wat precies gebeurt, vind je terug in het programma.

 • Moet ik slim zijn om mee te doen aan de Kinderuniversiteit?

  Nee! (Nieuwsgierig wel, maar zijn we dat niet allemaal?) De professoren vertellen hun verhaal zó dat iedereen het kan begrijpen. De meeste professoren hebben zelf kinderen, waar ze als voorbereiding al stiekem hun moeilijke woorden op oefenen.

 • Wat moet ik meebrengen?

  Niets! Bij je registratie krijg je een schriftje en een pen. Zo kun je alles wat je wil onthouden, moeilijke woorden of vreemde besluiten, in je schrift noteren.

  Tijdens de pauze krijg je een drankje en een stuk fruit. Met je ouders kun je tijdens de middag gaan eten in het nabijgelegen studentenrestaurant Alma.

 • Krijg ik een diploma?

  Jazeker! Na afloop van je hele of halve dag Kinderuniversiteit krijg je een heus diploma. Daar staat zelfs de handtekening van de rector (= de baas van de universiteit) op!

 • Moet ik een toets of examen afleggen voor ik een diploma van de Kinderuniversiteit krijg?

  Neen hoor! De Kinderuniversiteit wil je op een prettige manier laten kennismaken met alle wetenschappen van de KU Leuven. Aan de Kinderuniversiteit moet je daarom geen toets of examens afleggen.

 • Mag mijn vriend(in) mee?

  Natuurlijk! Voorwaarde is wel dat je vrienden tussen 8 en 13 jaar oud zijn en dat ze zich vooraf inschrijven.

 • Mogen mijn ouders / opa of oma mee?

  Nee, maar het is wel handig dat je mama, papa, oudere broer of zus of grootouders je naar de Kinderuniversiteit brengen en komen ophalen. ’s Middags kunnen jullie samen gaan eten in de Alma. Je mama/papa, oma of opa kunnen wel altijd het ouderprogramma volgen.

 • Hoeveel kost een dagje Kinderuniversiteit?

  Zowel de colleges als de workshops zijn gratis, de lunch is betalend.

 • Moet je weten als je naar de universiteit komt:

  • een college = een les
  • een auditorium = een aula = een klas voor wel honderden studenten
  • een prof = een professor = een juf, meester of leraar/lerares aan de universiteit
  • practica = meervoud van practicum
  • practicum = een les waarin een klein groepje studenten bepaalde vreemde dingen onderzoekt en er besluiten uit trekt. Je leert er theorie toepassen in praktijk.
  • bachelor = wie minimum drie jaar studeert (en voor alle examens slaagt), krijgt het diploma van bachelor.
  • master = wie na een bacheloropleiding verder studeert, kan het diploma van master behalen.
  • doctor = een master die zich verder verdiept in wetenschappelijk onderzoek. Je doctoraat kun je halen na minimum vier jaar onderzoek te voeren.

Media

Geschiedenis

In het najaar van 2005 organiseerde de KU Leuven voor het eerst een Kinderuniversiteit. Drie zaterdagen stelde de universiteit haar deuren open voor leergierige kinderen en nieuwsgierige ouders. De KU Leuven wilde 8 tot 13-jarigen op een speelse manier warm maken voor de verschillende wetenschappen aan haar universiteit: de wetenschap en technologie, de biomedische en de humane wetenschappen. Zo’n 1200 kinderen namen deel. Een succes dat sindsdien elk jaar herhaald wordt.

Beeldmateriaal

Reportage ROB-tv 2015

Reportage ROB-tv 2016

Video Kinderuniversiteit 2016

Contact

Vragen over de Kinderuniversiteit kan je kwijt bij het team van de Kinderuniversiteit.

Algemeen e-mailadres

kinderuniversiteit@kuleuven.be

Leuven binnenstad en Heverlee

Elisabeth Vanroye
elisabeth.vanroye@kuleuven.be
Tel. + 32 (0)16 37 44 38

Liesbeth Jamers
liesbeth.jamers@kuleuven.be
Tel. + 32 (0)16 32 41 15

www.kuleuven.be/wetenschapscommunicatie

Campus Kulak

Josefine Soen
josefine.soen@kuleuven-kulak.be
Tel. + 32 (0)56 24 64 84

www.kuleuven-kulak.be/contact

Onze partners

In samenwerking met:

Met de steun van:

Utopia:

Vier maanden lang is Leuven ondergedompeld in 500 jaar Utopia. Wist je dat de colleges en sommige workshops van Kinderuniversiteit ook in het teken staan van Utopia? Meer info over het stadsfestival op www.utopialeuven.be

Schrijf je hier in

Tip! Neem rustig je tijd wanneer je het inschrijvingsformulier invult. Kijk of je alles juist hebt ingevuld en druk dan EENMAAL op verzenden!

Ik schrijf me in!

Als je problemen ondervindt met inschrijven stuur ons dan een mailtje: kinderuniversiteit@kuleuven.be