U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
Pensioenen: hoger, lager?! - Kim De Witte (opinie)
DE REDACTIE. Verzekeringsmaatschappijen vroegen de regering om het minimumrendement op aanvullende pensioenen te verlagen van 3,25 naar 0,4 procent. De regering zegt het voorstel te willen bekijken. Opnieuw een stap in de verkeerde richting. Kim De Witte is docent in de leergang pensioenrecht van de KU Leuven en pensioenspecialist van de PVDA.
Een op de tien Vlaamse baby's is te zwaar bij de geboorte (video)
DE REDACTIE. Wetenschappers van het UZ Leuven ontdekten dat het gewicht van baby's toeneemt, maar de lengte niet.
Rector Torfs over de studentenprotesten in Amsterdam (video)
REYERS LAAT. Het rommelt al een tijdje aan de Amsterdamse universiteit. Te veel besparingen te weinig inhoud. De studenten zijn boos. En de protesten breiden almaar uit, met als voorlopig hoogtepunt de nationale actiedag van morgen. Beleven ze een academische lente in Nederland? Sywert van Lienden, zelf student aan de universiteit van Amsterdam, protesteert mee. Rik Torfs, rector van de KULeuven denkt zelfs dat de discussie straks ook zal overwaaien naar ons land.
Jobinfodag KU Leuven (video)
ROB TV. De vraag naar universitair geschoolden blijft hoog, dat vandaag was nog maar eens te merken op de jaarlijkse jobinfodag van de KU Leuven op het Sportkot in Heverlee. Daar stelden meer dan 60 bedrijven uit verschillende sectoren hun loopbaanmogelijkheden voor.
Beeldenstorm bij IS (audio)
RADIO 1. De boodschap van IS is duidelijk: alles wat verwijst naar een heidens verleden moet kapot... Kunnen we de vergelijking met de beeldenstorm van 1566 maken? We vragen het aan historicus Hans Cools. Hij doceert vroegmoderne geschiedenis aan de KU Leuven.
Studieresultaten worden strikter opgevolgd
DE REDACTIE. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil de resultaten van studenten in het hoger onderwijs beter opvolgen. Wie onvoldoende presteert in het eerste jaar, kan voorwaarden opgelegd krijgen om het tweede jaar te beginnen. Vicerector onderwijs Didier Pollefeyt reageert positief op de maatregelen.
Waarom bruggepensioneerden langer doen werken? Ons land telt nu al 600.000 werklozen (opinie)
DE MORGEN. Kim De Witte is docent pensioenrecht aan de KU Leuven en pensioenspecialist van de PVDA.
Lage inkomens vaker gedwongen tot huren
DE STANDAARD. Vlamingen met een laag inkomen moeten steeds vaker noodgedwongen hun heil zoeken op de huurmarkt. Van de veertig procent armste Vlamingen bezat in 2005 net geen 60 procent een eigen woning. Vandaag is dat nog maar 49 procent, of minder dan de helft. Sien Winters (KU Leuven) coördineerde het onderzoek.
1 miljoen huizen in slechte staat (video)
VTM. Eén op de drie huizen in Vlaanderen is niet in orde. Dat komt overeen met maar liefst één miljoen gebrekkige huizen, zo blijkt uit een groot onderzoek van het Steunpunt Wonen. Het gaat het vaakst mis met de elektriciteit, daarna met verwarming of verluchting. Prof. dr. Michael Ryckewaert (KU Leuven en VUB) geeft toelichting.
People with special needs help architects see space differently
FLANDERS TODAY. The KU Leuven project Aida aims to reconcile handicapped accessibility with the desire of architects and designers to be creative.
Is artritis 's werelds meest winstgevende aandoening? (audio)
RADIO 1. Was er vorig jaar een mondiale opstoot van artritis? Of is dit helemaal geen nieuw feit? Is artritis de meest lucratieve aandoening voor de farmaceutische industrie? Professor René Westhovens (UZ Leuven) geeft toelichting.
"Federale én gewestregering bevoegd voor indexering huur"
DE REDACTIE. Het lijkt de vraag van 1 miljoen de afgelopen weken: wie is er bevoegd voor de indexering van de huurprijzen, de federale regering of de gewestregeringen? Allebei, zegt professor Paul Van Orshoven van de KU Leuven. "Het hangt er van af hoe men de maatregel inkleurt."
Vlaamse uniefs verleiden steeds meer buitenlandse onderzoekers
DE MORGEN. Buitenlandse onderzoekers vinden steeds vlotter hun weg naar de Vlaamse universiteiten, zo blijkt uit cijfers van de KU Leuven, de UGent en de Universiteit Antwerpen. Vooral de wetenschappelijke faculteiten kleuren door krapte in eigen land snel internationaal. Dat schrijft De Tijd.
Schooldirectie wil wraakacties weren na posts van pestvideo op Facebook (video)
DE REDACTIE. Kathleen Custers van de Leuven School for Mass Communication Research (KU Leuven) licht toe.
Gehandicapten dupe Vlaamse besparingen
DE MORGEN. Uit een studie van het Instituut voor de Overheid van de KU Leuven is te leren dat amper 1,4 procent van de personeelsleden van de Vlaamse overheid een handicap of een chronische aandoening heeft. Drie procent was en blijft het doel en de belofte. Dat bericht De Standaard.
KU Leuven gaat Arenbergkasteel renoveren
ROB TV. De KU Leuven start in mei met de restauratie van het Arenbergkasteel in Heverlee. Het kasteel is gebouwd in de 16de eeuw en wordt nu gebruikt door de faculteit Ingenieurswetenschappen.
Vijfhonderd deelnemers voor Vlaamse programmeerwedstrijd
Knak KNACK. De zevende editie van de Vlaamse programmeerwedstrijd brengt vijfhonderd jonge deelnemers op de been. De bedoeling is om hen te boeien voor programmeren. KU Leuven en Thomas More organiseren de wedstrijd.
Geothermie, nieuwe vorm van hernieuwbare energie (audio)
RADIO 1. Wat is dat, geothermie? Moeten we daar inderdaad op inzetten? En waarom komt minister Turtelboom net nu met die extra steun over de brug? Rudy Swennen (KU Leuven) weet er alles over.
12 van de 13 beklaagden kopen proces af: "Klasse-justitie zou ik dit niet noemen" (audio)
RADIO 1. In het proces rond de corruptiezaak Glenn Janssens kochten 12 van de 13 beklaagden hun proces af. Raf Verstraeten, advocaat en professor strafrecht aan de KU Leuven, geeft uitleg.
't Is gebeurd: John Porter verslaat Wouter Vandenhaute in strijd om VIER en VIJF
DE MORGEN. De Europese Commissie heeft Liberty Global, het moederbedrijf van Telenet, toestemming gegeven om De Vijver Media, eigenaar van zenders VIER en VIJF, voor de helft over te nemen. Leo Neels, professor Media- en Communicatierecht aan de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen, geeft duiding.