U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
De ochtend van de ondernemer, vanop de Vroegmarkt. (audio)
RADIO 1. Op de 'Dag van de ondernemer' maakt 'De ochtend' vrijdag 21 november een thema-uitzending over ondernemerschap vanop de Brusselse Vroegmarkt. Wat maakt ondernemerschap aantrekkelijk of net moeilijk vandaag? Wat drijft starters en herstarters om een bedrijf op te richten? Welke jonge getalenteerde ondernemers moeten we dringend leren kennen? Professor Johan Lambrecht vertelt er over zijn nieuwe boek.
Rekken in Delhaizes zijn opvallend leeg (video)
VTM. Eén maand na de staking van het personeel, staan de rekken in de winkels van Delhaize er opvallend leeg bij. Delhaize staat achter met de bevoorrading, en in de distributiecentra werken ze nog altijd niet op volle capaciteit. De directie wil 2500 banen laten sneuvelen en gaat ook snoeien in vergoedingen. De uitbaters van de zelfstandige winkels willen Delhaize in gebreke stellen omdat hun schappen leeg blijven.
‘Trucje met gepersonaliseerde etiketten zal niet blijven werken’
HET NIEUWSBLAD. Voor wie verslaafd is aan choco bij het ontbijt gaat binnenkort wellicht een wens in vervulling. Dankzij de gepersonaliseerde stickers van Nutella kan je je bruine goud halen uit een pot met je eigen naam op. Klinkt allerminst nieuw, want vorig jaar dronken we ook massaal uit colaflesjes met onze naam op. ‘Al zullen er niet veel merken meer volgen want het trucje zal niet blijven werken’, reageert Tim Smits, professor marketingcommunicatie.
Ziet dan niemand het probleem met de index? (opinie)
DE MORGEN. Stefan Kesenne is emeritus professor economie aan de Universiteit Antwerpen en aan de KU Leuven
Zo maak je de combinatie carrière en gezin werkbaar
DE MORGEN. Jonge mannen en vrouwen hebben naast hun carrière te weinig tijd over voor hun gezin en kinderen. Om ambities op werkvlak toch met een kwaliteitsvol gezinsleven te kunnen verenigen, moeten zowel de arbeidsmarkt als de samenleving een aantal aanpassingen doorvoeren. Maar wat kunnen overheid, werknemers en bedrijven concreet doen om de twee in de toekomst beter te laten samengaan?
Vlaamse regering is duidelijk over wat ze wil afbouwen, niet over wat ze wil opbouwen (opinie)
DE MORGEN. De staatshervorming creëert een batterij mogelijkheden om beleid te voeren op maat van Vlaamse werkzoekenden. Allerlei instrumenten om laaggeschoolden, langdurige werklozen en ouderen aan het werk te helpen, worden Vlaamse bevoegdheid: kortingen op sociale bijdragen, maatregelen die OCMW's toelaten om leefloners te activeren, de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA's),... Zo kan het Vlaamse beleid versterkt worden. Want er bestaat al heel wat in Vlaanderen, zoals leerwerkbedrijven (waarmee langdurige werklozen opnieuw ingeschakeld worden), een premie voor wie werkloze 50-plussers in dienst neemt en nog veel meer.
Topwetenschappers, wat doen ze voor ons? (audio)
RADIO 1. Wij hebben in België heel wat topwetenschappers. Ze doen baanbrekend onderzoek en zijn bekend in hun vakgebied voor zaken die wij met moeite kunnen begrijpen. En dus vragen wij aan onze beste wetenschappers: Welk inzicht of welke toepassing uit uw vakgebied is interessant voor ons, voor iedereen, en kunnen we misschien zelfs gebruiken in het dagelijkse leven?
"Het nettoloon moet naar omhoog, dat zet mensen aan om te werken" (audio)
RADIO 1. De voorbije weken was er heel wat discussie over besparingen en zeker ook over belastingen. En dan valt vaak het woord vermogensbelasting. Volgens de OESO, de club van Westerse industrielanden, is er ruimte in ons land voor een verschuiving van belastingen, een echte tax shift. Wim Moesen, professor emeritus economie aan de KU Leuven. pleit voor een tax shift van 8 miljoen euro. Hij legt uit hoe hij dat ziet.
KU Leuven verbiedt studenten notities uit te wisselen tegen betaling
DE MORGEN. Studenten van KU Leuven mogen samenvattingen van cursussen en notities van gegeven lessen voortaan niet meer tegen betaling aanbieden op het internet. Dat laat de KU Leuven weten.
Wat vinden de studenten van het voorstel van KU Leuven? (video)
DE REDACTIE. Enkele studenten geven hun mening over het voorstel van de KU Leuven om studenten die slecht scoren in hun eerste jaar te weigeren voor een herinschrijving. Ook vicerector Didier Pollefeyt komt aan het woord.
'Wetenschappers zijn geen sadisten met dieren' (opinie)
KNACK. Als reactie op de groeiende controverse rond het gebruik van proefdieren in het wetenschappelijk onderzoek zet de KU Leuven de deuren van haar laboratoria open voor een filmploeg. Door Dirk Draulans.
Suikerziekte: klassieke naalden dra verleden tijd? (video)
DE REDACTIE. Het is Werelddiabetesdag, een moment van extra aandacht voor diabetici. Zo'n 50.000 mensen in België lijden aan diabetes type 1, veroorzaakt door een plots defect aan de pancreas. Ze moeten levenslang insuline inspuiten. Gelukkig haalt de technologie de klassieke injectienaalden meer en meer in.
Een andere manier van begroten kan helpen (opinie)
DE TIJD. Om de discussie tussen besparen en investeren te doorbreken keren we het beste terug naar het systeem van de dubbele begroting. Door Herman Daems, voorzitter KU Leuven.
Mohammeds geboorteplaats wordt platgegooid (audio)
RADIO 1. Stel u voor dat ze de Heilig Grafkerk in Jeruzalem zouden platgooien. Of de Klaagmuur. Of dat de Angkor Wat tempel in Cambodjan of de Borobodur op Java plaats zouden moeten maken voor een shoppingcentrum. (Gino Schallenbergh van de Onderzoeksgroep Nabije Oosten Studies over het winkelcentrum in Mekka)
Sociale economie 2.1, het Beste Idee van 2014 (opinie)
MO*. Het is nog te vroeg voor de eindejaarslijstjes, maar het is nooit te vroeg voor goede en constructieve ideeën. Uitgeverij De Wereld vroeg meer dan 100 Nederlandse en Belgische wetenschappers, denkers, schrijvers en kunstenaars wat het beste idee van 2014 is, op hun eigen vakgebied of daarbuiten, van henzelf of van een ander, in binnen- of buitenland. MO* publiceert een week lang een selectie uit het boek. Vandaag is Rudi Laermans aan het woord, hoogleraar sociologische theorie aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven.
Gelijke onderwijskansen kosten bloed, zweet en vooral veel geld (opinie)
DE MORGEN. Nick Schuermans (Centrum OASeS, UA), Pascal Debruyne (Conflict- en Ontwikkelingsstudies, UGent en Social Geography, KU Leuven) en Marc Jans (Labo voor Educatie en Samenleving, KU Leuven) zijn actief in het onderzoeksproject 'DieGem' (solidariteitdiversiteit.be).
Moeten we het faillissement van de wisselmeerderheid betreuren? (opinie)
DE MORGEN. CD&V blijft spreken over een vermogenswinstbelasting. Die zou er dringend moeten komen, vindt de partij. Rechtvaardigheid boven alles. En zie, de edelmoedige Vlaamse socialisten en groenen gooien een reddingsboei. Ze bieden een wisselmeerderheid aan. Dat klinkt mooi. Maar de vermeende hulpvaardigheid is natuurlijk niet meer dan een plaagstoot. (Rik Torfs is rector van de KU Leuven)
Hoe lang blijft Oekraïne nog zo eenzaam? - Lien Verpoest (opinie)
DE REDACTIE. Tweehonderd jaar geleden, in de herfst van 1814, liep een andere Grote Oorlog langzaam ten einde. Napoleon leek verslagen, en onder leiding van de grootmachten Oostenrijk, Groot-Brittannië, Rusland, en Pruisen kwam iedereen van diplomatieke betekenis samen in Wenen, waar op 1 november 1814 het befaamde Congres officieel van start ging. Het Congres van Wenen was een frivole aangelegenheid: een mix van feesten, bals, en evenementen, waardoor het diplomatiek overleg soms in de marge werd gedrukt. Niets voor niets sprak de beroemde Belgische Prins Charles-Joseph de Ligne de vermaarde woorden: ‘le Congrès danse beaucoup, mais il ne marche pas’. (Lien Verpoest is docent Slavistiek en Oost-Europakunde, aan de KU Leuven.)
Basisopleiding arts en huisarts krijgen voldoende
DE MORGEN. De basisopleidingen arts, en ook de opleiding tot huisarts, zijn wel degelijk in orde. De specialistenopleidingen die vorig jaar een "onvoldoende" kregen, hebben intussen allen een verbetertrajecten ingediend en krijgen drie jaar clementie. Dat bericht De Standaard vandaag.
De lange erfenis van de Muur (opinie)
DE TIJD. Precies 25 jaar geleden viel de Muur in Berlijn. De wereld keek ademloos toe hoe een hoofdstuk uit de Europese geschiedenis werd afgesloten en hoe een nieuwe tijd aanbrak. De beelden van toen zijn intussen iconisch en hebben een vaste plaats verworven in elk handboek over ons recente verleden. (Georgi Verbeeck is hoogleraar Duitse geschiedenis KU Leuven en Universiteit Maastricht)