U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
Kan Hillary Clinton Barack Obama kiezen als running mate?
DE MORGEN. Hillary Clinton is als 67-jarige blanke vrouw niet meteen een stemmenmagneet voor jongeren en minderheden, iets wat wel een belangrijke rol heeft gespeeld in de verkiezing van Barack Obama. Om dat euvel te verhelpen, oppert het toonaangevende Amerikaanse magazine The New Republic dat Clinton Obama als running mate zou moeten kiezen. Maar kan dat wel?
Crisis of geen crisis? Is onze economie aan de beterhand? (audio)
RADIO 1. Het lijkt wel alsof iedereen in deze Paasvakantie op vakantie is geweest. Of iedereen is volop in zijn huis aan het investeren. Zo lijkt het althans. Gedaan met sparen? Mag het geld weer rollen? Dus wij vroegen ons af: is de crisis nu stilaan voorbij of niet. Peter Decroubele deed vroeg het aan Ivan Van de Cloot (Itenera) en Antoon Vandevelde (ethicus en econoom KU Leuven).
Is de Wetstraat 16 te koop? - Dries Deweer (opinie)
DE REDACTIE. In 2017 krijgt het Witte Huis een nieuwe bewoner. De verkiezingen vinden pas plaats over anderhalf jaar, op 8 november 2016 om precies te zijn, maar met de officiële kandidaatstelling van Hillary Clinton is de race al op gang geschoten. Het spektakel biedt ons de gelegenheid om onze eigen democratie naar waarde te schatten.
KU Leuven wapent zich tegen cyberaanvallen (video)
ROB TV. De KU Leuven wapent zich tegen mogelijke cyberaanvallen op haar computersystemen. De afgelopen dagen werden onder meer de website van de Waalse krant Le Soir al het slachtoffer van hackers. En vorige week haalden hackers ook al een Franse tv-zender enkele uren van antenne.
Zonder geld naar de huisarts, geen luxe maar noodzaak (opinie)
DE MORGEN. België is een van de weinige Europese landen waar het bezoek aan de huisarts nog betalend is. "Dat veranderen is niet alleen noodzakelijk, maar ook haalbaar, kosteneffectief en het verbetert de kwaliteit van onze gezondheidszorg", schrijven huisartsen.
Gezond eten bij McDonald's? Voedingsexperts onthullen wat ze zouden bestellen
DE MORGEN. Dat u voor een gezonde hap niet bij McDonald's moet aankloppen, is duidelijk. Maar wat doet u als u op dieet bent en uw kinderen toch af en toe op een Happy Meal wilt trakteren? Het goede nieuws: "Als je wil, kan je nog wel een keuze maken die door de beugel kan."
Paracetamol tegen de pijn van het zijn? (audio)
RADIO 1. Paracetamol - we mogen geen reclame maken, maar u hebt dat in huis onder merknamen als Perdolan of Dafalgan - stilt niet alleen hoofdpijn en koorts, maar ook uw gevoelens. Dat zou moeten blijken uit nieuwe Amerikaans onderzoek op studenten.Tiens. Werkt paracetamol dan zowel op fysieke als op emotionele pijn? Benieuwd of dat nieuwe feiten zijn voor Jan Tytgat, hoofd van de faculteit Farmacologie en Toxicologie van de KU Leuven.
Baki Topal en Rik Torfs in Café Corsari (video)
EEN. Rik Torfs is gast van de week in Café Corsari. Professor Baki Topal is één van de topdokters die je wekelijks aan het werk kan zien op tv, en zich met hart en ziel inzet voor z'n patiënten.
‘Transfers dalen (beetje) door besparingen regering-Michel’
DE STANDAARD. Volgens de Leuvense denktank Vives zal het begrotingsbeleid van de federale regering de transfers tussen Vlaanderen en Franstalig België de komende jaren wat doen dalen. In 2018 zou het gaan om een daling van 4,68 procent of 348 miljoen euro, al houdt de studie enkel rekening met de oorspronkelijke tabellen van oktober vorig jaar.
Professor wiskunde lost vraagstuk op: ‘Ik had er toch even last mee’
DE STANDAARD. Zelfs wiskundige en professor Walter Van Assche moest twee keer slikken toen hij het vraagstuk dat 14-jarigen uit Singapore kunnen oplossen, zag. ‘Ik had er toch even last mee.’ Maar hij heeft een antwoord gevonden en is bijzonder overtuigd.
Uniefs wapenen zich tegen cyberaanvallen
DE MORGEN. De Universiteit Gent is bezorgd over privébedrijven die via hacking nog niet gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek proberen te bemachtigen. De universiteit heeft een plan opgesteld om zijn IT-veiligheid te verhogen. KU Leuven schakelde met hetzelfde doel ethische hackers in, kwam De Morgen te weten.
Single ten voordele van parkinsononderzoek voorgesteld in UZ Leuven
HET NIEUWSBLAD. Naar aanleiding van Wereld Parkinsondag, stelden Gabe Moretti en Bart Herman 'Ik kom je halen' voor, een nieuwe single ten voordele van Gabe's Foundation voor Parkinsononderzoek.
'We moeten stoppen met mobiliteit te subsidiëren'
TRENDS. Volgens milieueconoom Stef Proost (KU Leuven) moet de regering keuzes maken. Professor Proost pleit in Trends voor minder subsidies voor dure mobiliteit zoals openbaar vervoer en meer sturing van de verkeersstromen door middel van rekeningrijden.
Manuscripten uit Timboektoe deze zomer in Leuvense Universiteitsbibliotheek
DE REDACTIE. Van 4 juli tot 13 september loopt in de Leuvense Universiteitsbibliotheek de tentoonstelling "BOOKS UNDER FIRE. From the Flames of Louvain to Timbuktu Renaissance". Naast stukken uit de Leuvense bib, die in 1914 uitbrandde, zullen ook eeuwenoude manuscripten uit Timboektoe te zien zijn. Deze waren de afgelopen maanden ook aanwezig in de BOZAR-tentoonstelling "Timbuktu Renaissance" in het Paleis van Schone Kunsten in Brussel.
"Opletten voor drugs met ocfentanyl"
DE REDACTIE. Volksgezondheid waarschuwt druggebruikers voor de stof ocfentanyl. Die stof wordt almaar vaker gebruikt in designerdrugs zonder dat gebruikers dat weten, en kan erg snel tot een overdosis leiden. "Het gaat om een bijzonder krachtige variant van heroïne die al na een halfuur het overlijden kan veroorzaken", zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven.
Wat doet de Vlaamse Tea Party-kiezer? – Bart Maddens (opinie)
DE REDACTIE. De begrotingscontrole zit erop, de tax shift komt eraan. Het zou heel vreemd zijn dat een regering zonder socialisten iets doet wat een regering met socialisten nooit heeft gekund: een vermogenswinstbelasting invoeren. Of toch niet zo vreemd. Paul De Grauwe heeft er eerder al op gewezen dat de belastingdruk meer stijgt onder rechtse dan onder linkse regeringen. Dat is ook logisch. Als linkse regeringen de belastingen verhogen, dan dreigen ze stemmen te verliezen aan rechts. Maar de kiezers die ontevreden zijn over een rechtse belastingregering, die kunnen geen enkele kant uit. Want met links dreigen ze van de regen in de drop te komen. (Bart Maddens is politicoloog aan de KU Leuven.)
De paradoxen van het racismedebat (opinie)
DE TIJD. De assertiviteit en toenemende zichtbaarheid van etnische minderheden in de maatschappelijke discussie, zoals nu met het racismedebat rond de uitspraken van Bart De Wever, kan enkel worden toegejuicht. Het risico bestaat echter dat dit racismedebat tot een van de weinige niches uitgroeit waarin minderheden ten volle zullen participeren, en dit ten koste van andere maatschappelijke domeinen. Door Nadia Fadil, verbonden aan het IMMRC (Interculturalism, Migration and Minorities Research Centre) en docent bij de vakgroep antropologie van de KU Leuven. Ze werkt rond de thema’s religie, secularisme en multiculturaliteit.
Remgeld op justitie - Dries Deweer (opinie)
DE REDACTIE. Hoera, er is een plan. Minister Koen Geens heeft een lijvige bundel gepresenteerd over een omvattende aanpak van de problemen bij justitie. “Een efficiëntere justitie voor meer rechtvaardigheid” is de titel. Daarmee hebben we dadelijk zicht op de spreidstand waarin de minister zich dient te bekwamen.
Telenet en KU Leuven wisselen wifinetwerken uit
DE STANDAARD. Telenet en KU Leuven hebben een overeenkomst gesloten over het wederzijds gebruik van hun wifinetwerken. Telenetklanten zullen daardoor gratis gebruik kunnen maken van de ‘hotspots’ van KU Leuven, terwijl omgekeerd de studenten en het personeel van de KU Leuven gratis zullen internetten op de netwerken van Telenet.
Peter Carmeliet in 'Alles voor de Wetenschap' (video)
CANVAS. Peter Carmeliet is een toponderzoeker in de biomedische wetenschappen aan de KU Leuven en een wereldautoriteit in de angiogenese of bloedvatvorming. Zijn onderzoek steunt op de knock-out technologie waarbij proefmuizen genetisch gewijzigd worden. Zo kan de functie van welbepaalde genen onderzocht worden. Op basis van zijn onderzoek zijn geneesmiddelen voor kanker en de spierziekte ALS in ontwikkeling.