U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving

Exclusieve horrorjournalistiek (opinie)
KNACK. Exclusieve horrorjournalistiek
De betere dorpspolitiek (opinie)
DE STANDAARD. Enkele jaren geleden bleek uit een onderzoek van de VUB dat coalitievorming voor gemeentebesturen nauwelijks iets met ideologie te maken heeft. Het gaat er vooral om wie met wie door de deur kan, en welke postjes er te verdelen vallen. Op gemeentelijk vlak hoeft dat gebrek aan ideologische drijfveren niet eens te verwonderen. Een lokale bestuurder moet vooral problemen oplossen, en daar heb je meestal niet te veel ideologische bevlogenheid voor nodig.
"Zweedse coalitie is niet zomaar een ruk naar rechts, maar een poging om het land te moderniseren" (opinie)
DE MORGEN. Nu de Vlaamse regering er is en de federale in de steigers staat, verdienen drie punten bijzondere aandacht.
“Europa is economisch gebonden aan Rusland” (video)
TER ZAKE. “Europa is economisch gebonden aan Rusland” zget professor Lien Verpoest in Ter Zake
Vlucht MH17 onder de Russische loep (opinie)
DEREDACTIE. De woordvoerder van de Russische president, Dmitri Peskov, verklaarde dat het van dwaasheid getuigt Rusland te beschuldigen, aangezien niemand weet wie verantwoordelijk is voor de aanslag op vlucht MH17. Vicepremier Dmitri Rogozin verwijt de VS schuldigen aan te duiden voordat er een grondig onderzoek heeft plaatsgevonden. Vladimir Poetin riep op het conflict niet te gebruiken voor eigen politieke doeleinden. Toch klonken de reacties van de Russische staatsmedia in de eerste uren na het neerhalen van het vliegtuig eenduidig. Lang voor er meer duidelijkheid bestond over de precieze omstandigheden werd er ronduit gespeculeerd in de Russische staatsmedia waarbij een conclusie naar voren komt: Oekraïne en de Westerse bondgenoten zijn verantwoordelijk voor de tragedie. De Russische staatsmedia voerden op 17 juli volgende argumenten aan:
Wielersport: reguleren of aanmodderen (opinie)
DEREDACTIE. Op een persconferentie tijdens de tweede rustdag van de Tour bevestigde teammanager Patrick Lefevere dat de financiering van zijn team tot 2017 onder de nieuwe naam Etixx - Quick-Step gegarandeerd is. Etixx is een merk van voedingssupplementen van Omega Pharma, dat sterke man Marc Coucke via wieler- en voetbalsponsoring internationaal in de markt wil zetten. Hét nieuws van de dag meldde de Nederlandse krant De Telegraaf op haar website: de Nederlandse Lotto zou de nieuwe hoofdsponsor worden van wielerploeg Belkin. Telt het wielerpeloton in 2015 een Belgische én een Nederlandse Lotto-ploeg?
Armoede en rijkdom nemen toe, middenklasse slankt af
DE MORGEN. In de VS is het al veel langer een trend, maar ook in almaar meer West-Europese landen lijkt de kloof tussen arm en rijk verder uit te diepen. De crisis en de verregaande automatisering van de arbeidsmarkt raken vooral de middenklasse, waardoor een grotere dualisering van de maatschappij dreigt.
De Zweedse coalitie kan een stap zijn naar een meer volwassen federalisme (opinie)
DE TIJD. De Zweedse coalitie kan een kans zijn op een federalisme waar regionale belangen minder primeren op federaal niveau. Dan dringt een federale kieskring zich op.
"Europa moet een sterkere rol als bemiddelaar spelen" (audio)
RADIO 1. Waar is Europa? Dat is de almaar luidere internationale kreet. De wereld kijkt naar de brand in Gaza en likt zijn wonden na Oekraïne. Luc Reychler, professor Internationale Betrekkingen.
45 jaar na Apollo 11 zit de ruimtevaart nog altijd vol militaire inspiratie (opinie)
DE TIJD. De ruimtevaart staat bloot aan twee bedreigingen. Er zijn nog steeds aanzienlijke militaire belangen mee gemoeid, en de ruimte slibt dicht. Europa moet mee de agenda en de spelregels bepalen.
Verbazend dat zo weinig vragen worden gesteld bij de legitimiteit van een kamikazecoalitie (opinie)
DE MORGEN. Laat ons even voorstellen dat Jean-Claude Juncker een Europese Commissie zou samenstellen zonder vrouwen. Of beter nog: met één excuustruus die we dan maar bevoegd maken voor het taalgebruik in de Europese instellingen of iets dergelijks.
Iedereen is nu betrokken partij in Oekraïne (opinie)
DEREDACTIE. De dag na de crash van vlucht MH17 hoorde ik verschillende mensen rondom mij hun angst uitspreken over de mogelijkheid van het uitbreken van de Derde Wereldoorlog. Dezelfde bewoording keerde die dag een aantal keer terug en ik vermoed dan ook dat dit doemscenario zo werd omschreven ergens in de Vlaamse media. Als we even op een rijtje zetten hoe de belangrijkste actoren tot dusver hebben gereageerd, dan zijn er weinig indicaties van het naderende uitbreken van een nieuwe wereldbrand. Gelukkig maar.
"Kans bestaat dat oppositie het vliegtuig heeft neergehaald" (video)
TERZAKE. "Kans bestaat dat oppositie het vliegtuig heeft neergehaald" Professor Lien Verpoest in Terzake
Hoe fair is fair trade? (audio)
RADIO 1. Het initiatief is nobel : lokale boeren in het arme zuiden uit de armoede helpen met eerlijke prijzen. Maar ... in de praktijk draait het vaak rond marketing en commercialisering waar vooral het Westen bij wint.
Gezocht: eenzame oudjes als 'kotmadam' in Leuven
HET LAATSTE NIEUWS. Bij VTM halen ze deze zomer 'De Kotmadam' met succes van onder het stof, en dus kan de stad Leuven niet achterblijven. Het OCMW gaat op zoek naar eenzame oudjes die hun veel te grote huis - in ruil voor wat huishoudelijke klusjes en een beetje gezelschap - delen met studenten van de KU Leuven.
Dagboek bij de Belgische Syriëstrijders: 'Het kalifaat uitroepen kan niet zomaar' (opinie)
KNACK. 'De islam is geen geloof van onrecht. Wij willen niemand lastig vallen. Het kalifaat uitroepen kan niet zomaar.' Lees de tweede aflevering van het dagboek van Montasser AlDe'emeh bij de Belgische Syriëstrijders. 'Het zijn dappere jongens, maar wat is de meerwaarde van hun komst?'
Waarom een Twix nog altijd een Raider is
DE MORGEN. De Nederlandse publieke zenders veranderen volgende maand van naam. Onze noorderburen zullen niet naar Nederland 1, 2 en 3 kijken, maar naar NPO 1, 2 en 3. Of die namen echt aanslaan, valt af te wachten. Zelfs bij ons zitten jaren later BRT en GB nog in het collectief geheugen. "Een naam afleren, is moeilijker dan er een aanleren."
Goede vrienden zijn (als) familie: kennissen vaak genetisch verwant
DE MORGEN. Goede vrienden delen meer dan enkel hobby's. Ook genetisch lijken ze op elkaar, zo blijkt uit een Amerikaanse studie. Vrienden hebben vaak 1 procent DNA gemeen.
Juncker heeft veel werk voor de boeg (video)
TERZAKE. Steven Van Hecke over de uitdagingen voor de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie
Waarom het Westen toch maar beter uitkijkt met het 'geïsoleerde' Rusland (opinie)
KNACK. We zagen Vladimir Poetin op de tribune tijdens de finale van het Wereldkampioenschap voetbal. De Russische president was er om de fakkel over te nemen als toekomstig gastgever voor het WK 2018. Maar er is meer aan de hand, schrijft Dirk Rochtus.