U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
"Het leven is niet altijd een feest, wie dat durft toegeven, heeft een stapje voor"
DE MORGEN. Generatie Y heeft zijn buik vol van perfectie, zo kondigde trendwatcher Joeri Van den Bergh (Insites) vorige week aan op zijn blog. Liever dan zich onderwerpen aan grote ideaalbeelden waaraan ze toch niet aan kunnen voldoen, omarmen onze millennials hun onvolkomenheden steeds vaker. Sterker nog, ze zien er schoonheid in. Volgens professor psychiater Dirk De Wachter is dat alvast geen slechte evolutie. "Alleen mensen die zichzelf kwetsbaar laten zijn en dat durven delen, kunnen misschien wel eens gelukkig zijn."
N-VA heeft ongeziene oorlogskas van 43 miljoen euro
DE MORGEN. Nog nooit kreeg een Belgische politieke partij zo veel overheidssubsidies als N-VA vandaag. De partij kan zo een ongeziene oorlogskas van 43 miljoen euro voor de volgende verkiezingen opbouwen. De financiële kloof met de andere partijen wordt gigantisch.
Europese Volkspartij en KU Leuven richten Wilfried Martens Fonds op
METRO. De Europese Volkspartij (EVP), de KU Leuven en Miet Smet hebben samen het Wilfried Martens Fonds opgericht, genoemd naar de vorig jaar overleden ex-premier, oud-voorzitter van de EVP, alumnus van de Leuvense universiteit en echtgenoot van Smet.
800 duizend dosissen antidepressiva per dag (audio)
RADIO 1. Er zijn in ons land nog nooit zoveel geneesmiddelen verkocht tegen depressie en psychose als dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van het RIZIV. Alles samen gaat het om 1 miljoen dosissen per dag. De meeste zijn antidepressiva, goed voor ruim 800-duizend dosissen per dag. De stijging van de verkoop is al jaren aan de gang: tegenover 15 jaar geleden is de verkoop verdrievoudigd, zeggen specialisten. Zij wijzen erop dat de geneesmiddelen te snel worden voorgeschreven aan mensen die ze niet echt nodig hebben. Stephan Claes is hoogleraar psychiatrie aan de KU Leuven.
Een gezonde McDonald's, kan dat?
HET LAATSTE NIEUWS. Fastfoodketen McDonalds gaat zijn menu's, ingrediënten en kookmethodes onder de loep nemen. Het bedrijf heeft te kampen met een negatief imago van ongezonde voeding, en wil het probleem aanpakken. Maar een gezonde McDonalds, is dat wel mogelijk? "Een McDonald's zonder frieten en hamburgers zou geen McDonald's meer zijn", zegt marketingexpert Gino Van Ossel. "Maar het kan wel veel minder ongezond worden, en dat is de uitdaging waar men nu voor staat."
Polarisatie was er vroeger ook - Niels Matheve (opinie)
DE REDACTIE. Het politieke debat wordt de laatste weken quasi volledig gemonopoliseerd door het sociaaleconomische beleid van de regering-Michel I en het antwoord van de vakbonden daarop. Opvallend daarbij is hoe politici en opiniemakers in hun pen kropen om de legitimiteit van respectievelijk het regeringsbeleid en de stakingsacties hetzij in vraag te stellen hetzij te staven. Inzet van de debatten is de representativiteit van hun standpunten: wie spreekt in naam van de burger? (Niels Matheve is historicus en onderzoeker Belgische politieke geschiedenis aan de KU Leuven)
Groeien om te groeien hoeft niet de ultieme ambitie te zijn van kmo's (opinie)
DE TIJD. De ambitie van een kmo mag zich niet vertalen in groei om de groei. Ik beweer niet dat een kmo niet kwantitatief mag groeien. 'Groots' ondernemen houdt echter ook rekening met het hoe en het waarom van die groei. Door Johan Lambrecht, hoogleraar KU Leuven (Campus Brussel) en directeur Studiecentrum voor Ondernemerschap.
KU Leuven zet schouders onder grondstoffenproject
HET NIEUWSBLAD. De Europese Commissie heeft een nieuwe kennis- en innovatiegemeenschap opgericht met een focus op de recyclage van grondstoffen. Een van de regionale expertisecentra komt in Leuven.
KU Leuven verdubbelt aantal collectieve blokplaatsen
DE MORGEN. Tijdens de komende blok- en examenperiode zorgt de KU Leuven zoals steeds voor extra studieplaatsen waar men in groep kan studeren. Samen studeren inspireert en motiveert immers heel wat studenten. Tijdens de kerstvakantie wordt het aantal plaatsen in vergelijking met vorig jaar zelfs verdubbeld tot 1.350. Van 5 tot en met 30 januari zijn 3.800 werkplekken beschikbaar.
Bullshitpolitiek - Dries Deweer (opinie)
DE REDACTIE. De Griekse wijsgeer Aristoteles stelde dat de politiek een nobele roeping is. Aristoteles heeft nooit Villa Politica gezien. In ons politieke theater is het verhevene vaak ver te zoeken. Wat we wel in overvloed aantreffen zijn slagen onder de gordel en slagen in het ijle. Of het nu aan chronische verkiezingskoorts, aan de druk van de media of aan een verharde mentaliteit ligt, het debat heeft meer weg van een bitse boksmatch dan van de edele kunst van de politieke dialoog. Kan de politiek de flauwekul nog overstijgen? (Dries Deweer is politiek filosoof. Hij is als aspirant van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek –Vlaanderen verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven.)
"Rauwe groenten zijn het beste tegen een hongertje" (video)
DE REDACTIE. Ann Meulemans, deskundige voedingsleer aan de KU Leuven, geeft in "Ook getest op mensen" haar kijk op de tips die mensen hebben om een hongertje te stillen. Ze geeft mee dat er een verschil is tussen een hongertje en goesting hebben.
Beiaardier uit Zoersel wint prijs voor boek
GAZET VAN ANTWERPEN. Beiaardier Luc Rombouts (52) uit Zoersel heeft met zijn boek ‘Zingend brons’, over de Belgische beiaardtraditie, de Provinciale Prijs van Antwerpen voor Geschiedenis en Volkskunde gewonnen.
Onze eigen Belgische 'LuxLeaks' (audio)
RADIO 1. België promoot zichzelf in buitenland als belastingparadijs voor multinationals. Onze eigen "LuxLeaks". - Het gaat dan, naast de gekende notionele interestaftrek, over de Excess Profit Ruling. Verwerpelijk of halen we er vooral voordeel uit? Luc Debroe, hoogleraar fiscaliteit aan de KU Leuven, reageert.
"Staken is laatste en ultieme wapen" (audio)
RADIO 1. Al drie maandagen op rij werd er gestaakt in ons land. Na de provinciale acties is er volgende week één nationale stakingsdag. Maar misschien komen er na Nieuwjaar nog meer acties. Een hete herfst. Maar wat is het effect van zulke stakingen? Stan De Spiegelaere, onderzoeker aan het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de KU Leuven
"Probeer mensen te lokken naar waar je ze wel wil" (audio)
RADIO 1. Dat moet het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw gedacht hebben. Daar sluiten ze een hele wijk af voor het verkeer. Er komen hekken die alleen nog open gaan voor de mensen die echt in die wijk moeten zijn. (Chris Tampère, verkeersdeskundige van de KU Leuven.)
“Léonard is altijd omstreden geweest" (video)
VTM. “Aartsbisschop André Leonard is altijd omstreden geweest, vooral door zijn uitspraken over seksuele moraal. Maar tegelijk was hij als kerkleider iemand die heel toegankelijk was voor de gelovigen." Dat zegt Rik Torfs, de rector van de KU Leuven en kerkjurist. Dat Léonard er nu snel mee wil stoppen heeft volgens Torfs wellicht te maken met het nieuwe beleid in Rome.
Oude almanak inspireert Cannamella: Het leven zoals het is in 1750
BRUSSELNIEUWS. De muzikante Aline Hopchet vond in een antiquariaat een Brusselse almanak uit de achttiende eeuw en maakte er een voorstelling rond met tekst en muziek.
Het Zwarte Piet-debat: een kantelmoment (opinie)
BRUSSELNIEUWS. Voor Melat Gebeyaw Nigussie is het Zwarte Piet-debat naast een maatschappelijke ook een persoonlijke zaak. Omarm het debat en ga de dialoog aan, is haar raad: dit is een buitenkans om de multiculturele samenleving op z’n best te beleven.
Poetin voelde zich ongetwijfeld de 'star of the opera', al is het maar de vraag van welke (opinie)
DE MORGEN. Wim Coudenys doceert Russische en Europese geschiedenis en cultuur aan de KU Leuven. Recent verscheen van hem 'Het geheugen van Rusland. Een geschiedenis', over de manier waarop Rusland met zijn geschiedenis omgaat.
'Vrijwilligerswerk is waardevol werk'
KNACK. 5 december is de internationale Dag van de Vrijwilligers. Vrijwilligers nemen een groeiende plaats in de economie in. Vrijwilligerswerk komt ook geregeld naar boven in discussies over langdurig werklozen.