U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
Gaan we naar een waterschaarste? (audio)
RADIO 1. Water wordt schaars in Vlaanderen. Het klinkt misschien vreemd als je ziet hoe velden en weiden onderlopen. En toch... "Als we niet snel iets doen, zitten we met een probleem, een watertekort, een black-out". Dat zei Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, gisteren in het Vlaams Parlement. Wie er ook bij was in het Vlaamse Parlement, om tekst en uitleg te geven bij de studie over ons waterbeleid, is professor Patrick Willems, hoogleraar Hydrologie aan de KU Leuven.
Imagination (audio)
BBC. What happens in our brains when we are using our imagination? What role does imagination play in our decisions to visit foreign countries or even to migrate there? And is there something that makes people from...Professor Noel Salazar on BBC World Service.
Het meeste geld van de ECB zal bij investeerders terechtkomen, niet bij speculanten
TRENDS. Dit en volgend jaar zal de Europese Centrale Bank samen zowat 1,1 miljard euro in de economie pompen. Zal die tsunami van geld zeepbellen blazen op de beurzen of andere markten? Economieprofessor Joep Konings sust. "Mocht het al tot zeepbellen komen, dan zullen ze niet veel schade berokkenen."
Afschaffen maaltijdcheques heeft ook negatieve consequenties
HET NIEUWSBLAD. CD&V en Open Vld hebben in de Kamer een wetsvoorstel ingediend om de maaltijdcheques af te schaffen. Ze willen de cheques vervangen door een maaltijdvergoeding op de loonbrief. Zelfstandigenorganisaties zijn voor. Joep Konings, professor economie aan de KU Leuven, ziet ook nadelen.
In Athene roepen dat het genoeg is, is niet voldoende (opinie)
DE TIJD. De overwinning van Syriza is een Grieks signaal waarmee rekening moet worden gehouden. Dat kan enkel in de context van de hele eurozone.
Na Pegida nu ook Pegada: opgelet voor 'terroristische mogendheid' Amerika (opinie)
KNACK. In het Oost-Duitse Erfurt is nu ook de beweging Pegada ontstaan: geen aanhangsel van Pegida, maar een waarschuwing voor Amerika als 'terroristische mogendheid' en voor een breuk met Rusland.
Zieke vrijheid van mening of vrijheid van zieke mening? (opinie)
KNACK. Wanneer de vrijheid om van mening te verschillen ons niet meer verenigt, doch scheidt, onderscheidt en tegen elkaar het zwaard doet opnemen, dan is dat niet de zege, doch het failliet van vrijheid, schrijft Leo Neels.
Thomas Hertog mag Stephen zeggen tegen Mr. Hawking (video)
REYERS LAAT. Professor Thomas Hertog mag Stephen zeggen tegen Mr. Hawking
"Lakmoesproef is waar Griekenland geld voor herfinanciering gaat halen" (video)
TERZAKE. Professor Steven Van Hecke geef tekst en uitleg bij de Griekse verkiezingen.
Er zijn wel degelijk grenzen, Standardsupporters (opinie)
DE MORGEN. Ironisch was het natuurlijk wel. Net nu iedereen de mond vol heeft over vrijheid van meningsuiting, dwingen sommige supporters van Standard ons om toch weer na te denken over de grenzen ervan. Afgelopen weekend hebben ze een gruwelijke tifo ontrold, waarop een onthoofde Steven Defour werd afgebeeld. Hoewel de beul blijkbaar verwijst naar een personage uit een horrorfilm, legt ieder weldenkend mens uiteraard de link met de misdaden van IS.
KU Leuven gaat meer koten controleren op brandveiligheid
DEREDACTIE. De huisvestingsdienst van de KU Leuven heeft extra mensen in dienst genomen om koten te controleren op brandveiligheid.
'Beter dat Grieken ontevredenheid uiten met proteststem op Syriza dan op Gouden Dageraad'
KNACK. De belangrijkste eis van de radicaal-linkse partij Syriza, die zo goed als zeker morgen de parlementsverkiezingen zal winnen in Griekenland, is de kwijtschelding van de Europese schulden. 'Niet evident, ik zie niet hoe Merkel of Michel de kwijtschelding verkocht zal krijgen aan de Duitse of Belgische belastingbetaler', aldus docent Politieke Wetenschappen Steven Van Hecke (KU Leuven).
Geen nieuwe opleidingen aan universiteiten
DE MORGEN. Er komen de volgende jaren geen nieuwe academische opleidingen bij. Dat hebben de universiteiten afgesproken met minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). In de tussentijd moeten de rectoren nadenken over intensievere samenwerking en het sluiten van opleidingen.
"Onbereikbaarheid is de nieuwe luxe"
DEREDACTIE. Het is een ergernis die iedereen kent: u wil iemand bellen maar uw gesprekspersoon beantwoordt zijn of haar gsm niet. Bij "De bende van Annemie" op Radio 1 hadden ze het gevoel dat het de jongste tijd meer en meer gebeurt. Is er een nieuwe tendens, willen mensen steeds vaker onbereikbaar zijn? Filosoof Antoon Vandevelde denkt van wel.
Tytgat: "Ik blijf erbij, toxicologisch is e-sigaret minder ongezond" (video)
TERZAKE. Is de e-sigaret werkelijk zo ongezond? Misschien doet de tabakslobby zijn werk? Toxicoloog Jan Tytgat in Terzake.
Dit geeft weer hoop (opinie)
DE TIJD. De Europese Centrale Bank pompt vanaf maart en tot een eind in 2016 elke maand 60 miljard euro in de economie. Een goede ingreep voor Europa.
Waarom kibbelen die economen altijd? (audio)
RADIO 1. Het geld dat de ECB in onze economie wil pompen, daarover discussiëren economen zich een ongeluk. Hoe komt dat toch? Waarom zijn economen het zo vaak oneens? Hij zou het moeten weten: André Decoster, hoogleraar economie en overheid aan de KU Leuven.
Hoeveel suiker en calorieën bevat de nieuwe Coca-Cola Life?
DE MORGEN. De nieuwe Coca-Cola Life bevat 33% minder suiker en calorieën dan de gemiddelde cola's met suiker in België, maar na de klassieke Coca-Cola bevat het de meeste klontjes en ook de meeste calorieën. Dat blijkt uit een vergelijking van de krant De Tijd tussen de colasmaken in het assortiment. Life is een marketingverhaal, klinkt het.
Ik ben de president (opinie)
DEREDACTIE. “Ik ben de president en die rol zal ik volop spelen in de laatste twee jaren van mijn mandaat”, dat is de boodschap die Obama met zijn State of the Union van afgelopen nacht heeft gebracht. Hij heeft het niet letterlijk zo gezegd, maar het was overduidelijk. En met die boodschap wilde hij een aantal zaken scherp stellen.
Start-up DataCamp mag naar New York
HET NIEUWSBLAD. De technologische start-up DataCamp is als eerste KU Leuven-onderneming ooit geselecteerd voor het prestigieuze Techstars accelerator programma in New York. DataCamp is een start-up van studenten die onlinecursussen aanbiedt rond data-analyse. Momenteel heeft DataCamp wereldwijd zo'n negentigduizend gebruikers en werkt het onder meer samen met de Princeton University, Duke University en University of Washington.