U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving

KU Leuven verwijdert gratis wespennesten in en rond Leuven
HET NIEUWSBLAD. Heeft u een wespennest op een goed bereikbare plaats in de tuin, in de grond of in huis, dan kan u contact opnemen met de onderzoekers van de KU Leuven. Zij komen het nest met de nog levende wespen gratis bij u ophalen.
Vlaamse Bouwmeester afgeschaft: N-VA haalt slag thuis (opinie)
KNACK. Het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse Regering is goedgekeurd en de bevoegdheden zijn verdeeld. Dat wij het met een afgeslankte administratie moeten doen in de komende jaren ligt voor de hand. Het wegnemen van het overtollig vet is wenselijk. Toch is het elimineren van de Vlaams Bouwmeester opmerkelijk en dit zonder enige vorm van evaluatie. Na vijftien jaar meer dan positieve eindresultaten en een internationale erkenning haalt de N-VA haar slag thuis. Het intens lobbywerk kan opnieuw beginnen.
Nog 1000 koten te huur in Leuven (video)
ROB TV. In Leuven zijn er nog 1.000 studentenkamers te huur en da's uitzonderlijk. Vorig jaar waren er eind juli 600 vrij, nu zijn dat er dus 400 meer. Volgens de huisvestingsdienst van de KU Leuven lijkt de universiteitsstad daarmee vaarwel te kunnen zeggen tegen de kotenkrapte. Twee jaar geleden was het uitzonderlijk als je in augustus of september nog een kamer kon vinden.
"Kiezen tussen diploma en Tomorrowland? Zo werkt het niet" (opinie)
DE MORGEN. Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord was meteen goed voor een stevig debat over het onderwijs. Jammer genoeg niet over de inhoud maar over besparingen, die een weerslag hebben op de studiegelden in het hoger onderwijs. Volgens de rectoren hebben de Vlaamse universiteiten zelf geen manoeuvreerruimte meer. De studenten moeten dan maar het kind van de rekening worden, zo luidden veel reacties de afgelopen dagen. Die paar honderd euro extra kunnen er toch van af, zeker als je bedenkt dat "ze" niets anders doen dan fuiven en het ene zomerfestival na het andere afschuimen. Sta mij toe daar enkele kanttekeningen bij te maken.
Wallonië kiest zalven, Vlaanderen voor slaan (opinie)
DE MORGEN. De eerste reactie van het ABVV na het sluiten van het Vlaams regeerakkoord was er een van lichte paniek: een rechtse regering, stel je voor! Dat kon alleen maar leiden tot sociale afbraak, bitse conflicten en het einde van de welvaartsstaat. We zijn blijkbaar gewend geraakt aan een centrumlinks beleid in ons land, waarbij veel rekening wordt gehouden met alle mogelijke sociale gevoeligheden. Maar gezien zowat de helft van de bevolking een linkse voorkeur heeft en de andere helft een rechtse, is het perfect normaal en democratisch dat de meerderheden elkaar afwisselen. Zoals wijlen David Easton al schreef: verkiezingen zijn zeker niet perfect, maar ze zorgen er wel voor dat het politieke systeem uiteindelijk de voorkeuren van de bevolking weerspiegelt.
Komt er ook aandacht voor een vergeten groep werklozen? (opinie)
DE TIJD. Economie en zorg zijn de prioriteiten van de nieuwe Vlaamse regering. Komt er nu ook aandacht voor de tewerkstelling van mensen met een handicap, de vergeten categorie in de werkloosheid? Hun lage tewerkstellingsgraad is een niet te onderschatten kostenpost. Zorg en economie kunnen daar elkaar ontmoeten.
Exclusieve horrorjournalistiek (opinie)
KNACK. Exclusieve horrorjournalistiek
De betere dorpspolitiek (opinie)
DE STANDAARD. Enkele jaren geleden bleek uit een onderzoek van de VUB dat coalitievorming voor gemeentebesturen nauwelijks iets met ideologie te maken heeft. Het gaat er vooral om wie met wie door de deur kan, en welke postjes er te verdelen vallen. Op gemeentelijk vlak hoeft dat gebrek aan ideologische drijfveren niet eens te verwonderen. Een lokale bestuurder moet vooral problemen oplossen, en daar heb je meestal niet te veel ideologische bevlogenheid voor nodig.
"Zweedse coalitie is niet zomaar een ruk naar rechts, maar een poging om het land te moderniseren" (opinie)
DE MORGEN. Nu de Vlaamse regering er is en de federale in de steigers staat, verdienen drie punten bijzondere aandacht.
“Europa is economisch gebonden aan Rusland” (video)
TER ZAKE. “Europa is economisch gebonden aan Rusland” zget professor Lien Verpoest in Ter Zake
Vlucht MH17 onder de Russische loep (opinie)
DEREDACTIE. De woordvoerder van de Russische president, Dmitri Peskov, verklaarde dat het van dwaasheid getuigt Rusland te beschuldigen, aangezien niemand weet wie verantwoordelijk is voor de aanslag op vlucht MH17. Vicepremier Dmitri Rogozin verwijt de VS schuldigen aan te duiden voordat er een grondig onderzoek heeft plaatsgevonden. Vladimir Poetin riep op het conflict niet te gebruiken voor eigen politieke doeleinden. Toch klonken de reacties van de Russische staatsmedia in de eerste uren na het neerhalen van het vliegtuig eenduidig. Lang voor er meer duidelijkheid bestond over de precieze omstandigheden werd er ronduit gespeculeerd in de Russische staatsmedia waarbij een conclusie naar voren komt: Oekraïne en de Westerse bondgenoten zijn verantwoordelijk voor de tragedie. De Russische staatsmedia voerden op 17 juli volgende argumenten aan:
Wielersport: reguleren of aanmodderen (opinie)
DEREDACTIE. Op een persconferentie tijdens de tweede rustdag van de Tour bevestigde teammanager Patrick Lefevere dat de financiering van zijn team tot 2017 onder de nieuwe naam Etixx - Quick-Step gegarandeerd is. Etixx is een merk van voedingssupplementen van Omega Pharma, dat sterke man Marc Coucke via wieler- en voetbalsponsoring internationaal in de markt wil zetten. Hét nieuws van de dag meldde de Nederlandse krant De Telegraaf op haar website: de Nederlandse Lotto zou de nieuwe hoofdsponsor worden van wielerploeg Belkin. Telt het wielerpeloton in 2015 een Belgische én een Nederlandse Lotto-ploeg?
Armoede en rijkdom nemen toe, middenklasse slankt af
DE MORGEN. In de VS is het al veel langer een trend, maar ook in almaar meer West-Europese landen lijkt de kloof tussen arm en rijk verder uit te diepen. De crisis en de verregaande automatisering van de arbeidsmarkt raken vooral de middenklasse, waardoor een grotere dualisering van de maatschappij dreigt.
De Zweedse coalitie kan een stap zijn naar een meer volwassen federalisme (opinie)
DE TIJD. De Zweedse coalitie kan een kans zijn op een federalisme waar regionale belangen minder primeren op federaal niveau. Dan dringt een federale kieskring zich op.
"Europa moet een sterkere rol als bemiddelaar spelen" (audio)
RADIO 1. Waar is Europa? Dat is de almaar luidere internationale kreet. De wereld kijkt naar de brand in Gaza en likt zijn wonden na Oekraïne. Luc Reychler, professor Internationale Betrekkingen.
45 jaar na Apollo 11 zit de ruimtevaart nog altijd vol militaire inspiratie (opinie)
DE TIJD. De ruimtevaart staat bloot aan twee bedreigingen. Er zijn nog steeds aanzienlijke militaire belangen mee gemoeid, en de ruimte slibt dicht. Europa moet mee de agenda en de spelregels bepalen.
Verbazend dat zo weinig vragen worden gesteld bij de legitimiteit van een kamikazecoalitie (opinie)
DE MORGEN. Laat ons even voorstellen dat Jean-Claude Juncker een Europese Commissie zou samenstellen zonder vrouwen. Of beter nog: met één excuustruus die we dan maar bevoegd maken voor het taalgebruik in de Europese instellingen of iets dergelijks.
Iedereen is nu betrokken partij in Oekraïne (opinie)
DEREDACTIE. De dag na de crash van vlucht MH17 hoorde ik verschillende mensen rondom mij hun angst uitspreken over de mogelijkheid van het uitbreken van de Derde Wereldoorlog. Dezelfde bewoording keerde die dag een aantal keer terug en ik vermoed dan ook dat dit doemscenario zo werd omschreven ergens in de Vlaamse media. Als we even op een rijtje zetten hoe de belangrijkste actoren tot dusver hebben gereageerd, dan zijn er weinig indicaties van het naderende uitbreken van een nieuwe wereldbrand. Gelukkig maar.
"Kans bestaat dat oppositie het vliegtuig heeft neergehaald" (video)
TERZAKE. "Kans bestaat dat oppositie het vliegtuig heeft neergehaald" Professor Lien Verpoest in Terzake
Hoe fair is fair trade? (audio)
RADIO 1. Het initiatief is nobel : lokale boeren in het arme zuiden uit de armoede helpen met eerlijke prijzen. Maar ... in de praktijk draait het vaak rond marketing en commercialisering waar vooral het Westen bij wint.