U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
Over de pennenstrijd van dhr en mevr Tolstoj (audio)
RADIO 1. Oorlog en vrede en Anna Karenina zijn epische pillen van Leo Tolstoj (1828 -1910) die tot de canon van de wereldliteratuur behoren. Maar de Russische schrijver, filosoof en politiek denker schreef ook heel wat verhalen en novelles. Zo publiceerde hij in 1889 De Kreutzersonate, een korte roman waarin - om het al te summier samen te vatten - een overspelige vrouw door haar door jaloezie gekwelde man wordt vermoord. Leo's echtgenote Sofia Tolstaja (née Sofia Andreyevna Behrs, 1844 - 1919) was ervan overtuigd dat De Kreutzersonate tegen haar was gericht. Onder de weinig verhullende titel 'Чья вина?' ('Wiens schuld?') schreef ze een 'tegenroman' die pas 75 jaar na haar dood in Rusland werd uitgebracht.
De duurzaamheid van Bob Elsen (video)
KANAAL Z. Bob Elsen, oprichter en CEO van Joker, kreeg van de KU Leuven een lifetime achievement award voor duurzaam ondernemerschap. Wat is dat, en hoe bracht hij dat in de praktijk ?
Verveling alleen kan niet de oorzaak zijn (video)
VTM NIEUWS. Iets stuk maken, dat doen kinderen al eens. Maar zo ver gaan in het aanbrengen van vernielingen is heel uitzonderlijk, zeggen experts. Wellicht is er meer aan de hand dan enkel verveling.
Tijdreizen is van alle tijden (audio)
RADIO 1. Met tijdreizen doelt men op reizen naar de toekomst of terugreizen naar het verleden, eventueel met behulp van een tijdmachine. Maar waar lopen mensen uit de toekomst nu rond? Thomas Hertog, theoretisch natuurkundige van de KU Leuven, helpt ons hieruit.
Studenten ondervragen Torfs en Tobback (video)
ROB TV. Hoe zit het nu met het hoger inschrijvingsgeld? En hoe gaat Leuven het toenemend aantal studenten blijven opvangen? Het zijn vragen die de Leuvense studenten gisteravond konden stellen aan onder meer rector Rik Torfs, burgemeester Louis Tobback en Nick de studentenflik tijdens het Studentenpraatcafé.
Zo gaat de Vlaamse overheid ons (ver)bouwgedrag bijsturen
DE MORGEN. De Vlaamse vastgoedmarkt staat voor een historische hervorming. De geplande maatregelen en plannen van de regeringen zullen een sterke invloed hebben op hoe we in de toekomst gaan kopen en (ver)bouwen, én tegen welke prijs.
Burgers willen meer zijn dan kiezers, het getuigt van pretentie dat niet in te zien (opinie)
DE MORGEN. "Geweld is het nieuwe overleg" titelt deze krant boven een artikel van Douglas De Coninck (DM 25/10). De auteur is blijkbaar geschrokken, want "Franstalige militanten wetten de messen" tegen de MR en de regering. En hebben het liberale partijhoofdkwartier in Namen ietwat verbouwd. Gelijkaardige geluiden zijn ook elders in de media te horen. Er zullen volgende week, de vakbondsmars op Brussel weet u wel, zeker nog paniekerige berichten volgen. Tijd dus om wat te relativeren.
Snelle behandeling beroerte is korter (video)
VTM. Het UZ Leuven heeft de tijd om mensen met een beroerte te behandelen kunnen halveren. Ze hebben daarvoor een speciaal beroerteteam opgericht dat meteen aan de slag gaat als er iemand met symptomen binnenkomt. Snel handelen bij een beroerte is essentieel, het vergroot namelijk de kans op een volledig herstel.
“IS wil Cantlie tonen als een medestander" (video)
VTM. Het laatste filmpje van journalist John Cantlie verschilt duidelijk van de andere filmpjes die IS al verspreidde. In voorgaande video's werd Cantlie als slachtoffer voorgesteld en droeg hij steevast een rood-oranje plunje net zoals de Britse en Amerikaanse gijzelaars die IS vermoord heeft, maar in het laatste filmpje draagt hij zwarte kledij en heeft hij een baard. “Het lijkt wel alsof IS daarmee wil duidelijk maken dat Cantlie een medestander is,” zegt prof. Arabistiek en Islamkunde aan de KU Leuven, Gino Schallenbergh.
Creëer een draagvlak voor een radicaal nieuw energiebeleid (opinie)
DE TIJD. De steun voor zonne-energie is te lang te hoog geweest, maar dat neemt niet weg dat nieuwe energievormen ook steun behoeven. (Ronnie Belmans is CEO EnergyVille - KU Leuven, Executive director GSGF en erevoorzitter ELIA.)
Ouderen herbeleven jeugd dankzij virtuele fietstocht (video)
DE REDACTIE. Ouderen zijn niet altijd meer goed te been. Een rusthuis in Mol heeft daar wat op gevonden. Dankzij Google Street View kunnen de bejaarden virtueel fietsen door hun dorp of stad.
Welke toekomst heeft het Interfederaal Gelijkekansencentrum? – Johan Leman (opinie)
DE REDACTIE. Aanleiding voor mijn Opinie is de aanstelling van collega Matthias Storme als bestuurder van het Interfederaal Gelijkekansencentrum (IFGK) en hetgeen ik verklaard heb op “Voor de dag” (27.10, Radio 1), de samenvatting ervan op de site van De Standaard en de samenvatting van een telefonisch gesprek met De Morgen (27.10). (Johan Leman, voorzitter Foyer vzw, em. Prof. KU Leuven, oud-directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding)
Homans verplicht: 10% van Vlaams overheidspersoneel moet migratieachtergrond hebben
DE MORGEN. Tegen 2020 moet 10 procent van het Vlaamse overheidspersoneel een migratieachtergrond hebben. De teller staat op dit moment op 3,1 procent. Opmerkelijk, omdat minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) zich altijd tegen quota kantte.
Waardevol gas in Limburgse bodem (audio)
RADIO 1. Afgelopen zondag werd in Beringen de sluiting van de mijn herdacht, ondertussen ook alweer 25 jaar geleden. Maar wie weet, levert de Limburgse bodem binnenkort toch weer wat rijkdom op. Rudy Swennen, verbonden aan de afdeling geologie van de Faculteit Wetenschappen van de KU Leuven, weet alles over het gas.
Elektriciteit 75% duurder in 5 jaar: “Groene energie kost nu eenmaal geld”
HET BELANG VAN LIMBURG. “Als we een omschakeling willen naar hernieuwbare energie, kost dat nu eenmaal geld”, zegt Ronnie Belmans, professor aan de KU Leuven en CEO van het Genkse onderzoekscentrum Energyville. “In Duitsland hebben de politici de mensen verteld dat de energiefactuur met 27 procent zou stijgen, in België niet.”
Geef kwaliteit niet op omdat ze te Belgisch is (opinie)
DE MORGEN. "Onze federale culturele en wetenschappelijke instellingen zijn bedreigd", stelt Rik Torfs, rector van de KU Leuven. "Dat kan helaas tot een verdere regionalisering van ideeën leiden."
Dit wordt een hete én efficiënte herfst (opinie)
DE MORGEN. Het recept waarmee onze beleidsmakers Europa en nu ook België uit de crisis proberen te loodsen stoot op sociale weerstand. Zoals Di Rupo I, heeft ook de regering-Michel de vakbonden buitenspel gezet. Ze krijgt deze herfst de rekening gepresenteerd: een nationale staking en een resem acties. (Door Stan De Spiegelaere en Guy Van Gyes, Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) en KU Leuven.)
Vlaanderen heeft nu ook Child Focus voor gezinsdrama's
DE MORGEN. Tim Vanhauwaert (38) verloor zijn zoontje bij een gezinsdrama, aangericht door zijn ex. Twintig maanden later heeft hij een team samengesteld dat gezinsdrama's in Vlaanderen moet helpen voorkomen. Bescherm De Kinderen vzw moet zo bekend worden als Child Focus. Vierentwintig uur per dag staat een team van advocaten, (kinder)psychiaters, artsen en ervaringsdeskundigen klaar om in te grijpen. Dat het serieus is, bewijzen de vrijwilligers van het eerste uur. (Chantal Van Audenhove is hoogleraar bij het Departement Maatschappelijke Gezondheidszorg)
GAS-boetes voor minderjarigen: storm in een glas water? (opinie)
KNACK. De wankele argumentatie voor de leeftijdsverlaging van GAS-boetes blijft, ondanks het kleine aandeel minderjarigen die beboet worden, een mooie illustratie van enkele terechte, genoegzaam gekende maar nog steeds onbeantwoorde kritieken. (Stefaan Pleysier is docent jeugdcriminologie aan het Leuvens Instituut voor Criminologie (KU Leuven).)
Geweld in sociale conflicten: uitzondering of regel? (audio)
RADIO 1. Een merkwaardige uitspraak van een Franstalige vakbondsman, eergisteren, naar aanleiding van de rellen aan het MR-hoofdkwartier. Dat geweld nog de enige uitweg is, zoals in Griekenland en Spanje. (Manu Gerard, historicus van de KU Leuven en nu directeur van het HIVA, het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving, bekijkt het door een historische bril.)