U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving

De bittere pil (video)
PANORAMA. Eén op de acht Vlamingen neemt dagelijks antidepressiva, bij de bejaarden is dat zelfs ruim één op de vier. Ons land is en blijft wereldwijd een koploper in de consumptie van antidepressiva. En dat terwijl ze voor milde depressie nauwelijks meer dan een placebo-effect hebben, maar wel veel schadelijke nevenwerkingen. Panorama probeert het waarom van het dubieuze succes van antidepressiva te achterhalen en peilt naar mogelijke alternatieven.
Ruim 20 jaar geleden viel het Joegoslavië van Tito uit elkaar (audio)
Photoshop avant la lettre (video)
VTM NIEUWS. Een mammografie kan meer dan enkel gebruikt worden in het onderzoek naar borstkanker. In het UZ Leuven scannen ze er namelijk ook kunstwerken mee. De specialisten vinden het leuk om ook eens andere dingen te onderzoeken dan mensen. En voor de kunstwereld is het een helpende hand, vaak leidt het tot frappante ontdekkingen.
Eerste Europese stemtest gelanceerd
DEREDACTIE. Het European Universitary Institute heeft in samenwerking met onder andere de KU Leuven een Europese stemtest gelanceerd. Niet enkel de Vlaamse partijen zitten in de test, maar alle partijen van Europese landen zijn erin opgenomen.
Thunderclap... ? (audio)
RADIO 1. Neen het is geen mislukte coverband van AC/DC, maar wel de onlinetool waarmee de N-VA wil proberen Facebook en Twitter te overspoelen op 24 mei. Niet toevallig de dag voor de verkiezingen... Maar hoe gaat dat juist in zijn werk ? En hoe groot is de kans dat N-VA hiermee onbesliste kiezers kan overtuigen ? Tim Smits, prof Mediastudies.
Dat er een ecologische catastrofe op ons afkomt, is zeker; maar hoe we die aanwenden, is aan ons om te bepalen (opinie)
DE MORGEN. Wat is de grote vraag van deze tijd? Filosofen uit België en Nederland denken en delen wat hen wakker houdt. Thomas Decreus doceert hedendaagse wijsbegeerte aan de KULeuven en is journalist voor dewereldmorgen.be. Hij is auteur van 'Een paradijs waait uit de storm. Over markt, democratie en verzet' (EPO, 2013).
Wielerbonzen, hoog tijd voor actie! (opinie)
DEREDACTIE. Met de overwinning van Philippe Gilbert in de Brabantse Pijl zitten de ‘Vlaamse’ klassiekers er op. Uit de kijkcijfers volgt veel belangstelling voor het wielerspektakel met de zinderende finales, heroïek en nog meer dramatiek. De Vlaamse lente heeft in deze (parcours)vorm haar vaste stek verworven op de wielerkalender van hopelijk de volgende decennia.
De jonge jaren van Gandhi (audio)
RADIO 1. Vooral de verhalen over de Indische jaren van Gandhi zijn in de geschiedenisboeken opgenomen, maar minder bekend zijn de verhalen over zijn tijd in Londen en Zuid-Afrika. Een gesprek met Winand Callewaert, professor emeritus Indische studies aan de KU Leuven.
Belgisch bier smaakt echt slechter in het buitenland (video)
DEREDACTIE. Belgisch bier smaakt minder goed in het buiteland dan bij ons. Dat heeft grotendeels te maken met de manier waarop het bier getransporteerd wordt, zo blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven.
De sojaworst is bedacht door Konrad Adenauer (audio)
RADIO 1. Op de site van de BBC lazen we een interessant artikel over bekende uitvindingen die hun succes te danken hebben aan WOI. Het meest in het oog springende bedenksel is wat ons betreft de vegetarische worst. Of wist u dat Kornad Audenauer, de eerste bondskanselier van de Bondrepubliek Duitsland, de geestelijk vader is van de sojaworst (en van het Keuls maisbrood)? 'Der Alte' bedacht tussen zijn politieke bezigheden door trouwens tal van huis- (een elektrische insectendoder, een lichtgevend stop-ei), tuin- (een hark met stenenverbrijzelaar, een gieter met scharnierend sproeikopdeksel) en keukeninnovaties ( een broodrooster met kijkvernster).
‘Vlaamse filosofiestudenten moeten uit de ivoren toren’
DE STANDAARD. Vlaamse filosofiestudenten zijn goed opgeleid, maar mogen meer uit de ivoren toren komen, zo zegt een commissie die de Vlaamse wijsbegeerte-opleidingen aan de vier universiteiten (Antwerpen, Gent, Leuven en Brussel) heeft doorgelicht.
Europa is in het zelfde bedje ziek als Rusland (opinie)
DE MORGEN. Idesbald Goddeeris doceert imperiale geschiedenis aan de KU Leuven. Rusland doet aan ouderwetse machtspolitiek? Oké, maar Europese zelfkritiek is geboden, schrijft hij.
Minder Belgen werken deeltijds (audio)
RADIO 1. Voor het eerst in zes jaar is het aantal Belgen dat deeltijds werkt gedaald. Dat meldt De Tijd op basis van cijfers van Eurostat. De laatste jaren gingen steeds meer Belgen deeltijds aan de slag, maar die trend lijkt dus te keren. Een gesprek met Karen Geurts van de KU Leuven.
Belgisch bier doet het fantastisch (audio)
RADIO 1. Vandaag begint in Gent een internationaal congres over trends in de bierbrouwwereld. En wereld is een goed woord want het Belgisch gerstenat vloeit dezer dagen op alle continenten. Hoe doet het Belgische bier het op de internationale markt ? En wat zijn de trends ? Jo Swinnen, professor Economie aan de KU Leuven.
Ravage: Mark Derez (video)
ROB TV. Op 25 augustus 1914 branden Duitse troepen de bibliotheek van Leuven plat. De zwartgeblakerde gevel gaat meteen op een postkaartje de hele wereld rond. Het vertrekpunt van "Ravage", de nieuwe tentoonstelling in het Leuvense museum M. Wat doet conflict met kunst en cultuur? En met een mens? We vragen het Mark Derez, archivaris bij de KU Leuven.
Zweden experimenteren: voor hetzelfde loon twee uur minder per dag werken
DE MORGEN. Het stadsbestuur van Göteborg wil een experiment starten waarbij ambtenaren voor hetzelfde loon zes in plaats van acht uur per dag werken. Het doel: gezondere werknemers, minder absenteïsme en hogere productiviteit. Het proefproject zal een jaar duren.
Hoeveel verdienen specialisten nu eigenlijk?
DE MORGEN. Neurochirurg Guido Dua (ZN Antwerpen) opent voor het eerst het debat over de toplonen van artsen. Hijzelf vindt zijn brutosalaris van 250.000 euro per jaar veel te weinig. Overdrijft hij of krijgt de man werkelijk een aalmoes? En waarom vallen we over de lonen van CEO's, maar halen we de schouders op bij de vergoeding van specialisten? "Het ontzag voor de arts is toch zo groot."
Belgische Syriëstrijders zijn kalifaatstrijders die de islamitische wereld één willen maken (opinie)
KNACK. 'In Syrië verzamelen buitenlandse jihadisten zich om de islamitische wereld één te maken. De Belgische Syriëstrijders zijn in werkelijkheid kalifaatstrijders die zich klaarmaken voor het grote slagveld in al-Ghouta, een gebied nabij Damascus,' schrijft onderzoeker Montasser AlDe'emeh.
Vredehandhaving vergt meer dan business as usual (opinie)
DE TIJD. Vandaag opent Europees president Herman Van Rompuy in Ieper de internationale Business for Peace-conferentie. Hieronder volgt een ingekorte versie van een manifest dat er mede namens nationale en internationale ondernemersplatforms wordt voorgelegd. Ook voor ondernemers is een nieuw model van leiderschap nodig, dat niet steunt op de conventionele logica om macht, winst en groei te maximaliseren. Dat leiderschap richt zich eerder op de kwaliteit van de menselijke relaties, het zoeken naar zin in werk en het inbedden van persoonlijke belangen in een perspectief van universeel welzijn.
De cynische propaganda van Poetin (opinie)
DEREDACTIE. Na een drietal weken van relatieve rust is het conflict in Oekraïne weer opgeflakkerd. De voorbije dagen bezetten pro-Russische separatisten overheidsgebouwen in Loegansk, Donetsk en Charkov en riepen op tot referenda. Ook in Odessa en Mykolaiv voerden enkele tientallen separatisten actie. Het was een illusie te denken dat de onrust in Oekraïne beperkt zou blijven tot de Krim.