U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
De Spaanse Olé komt van Allah (audio)
RADIO 1. Nazaten van alle in 1492 verdreven Joden kunnen binnenkort de Spaanse nationaliteit verkrijgen. Wat is er toen gebeurd? En waarom geldt dat niet voor verdreven moslims? Historicus Johan Verberckmoes van de KU Leuven weet alles over Al-Andalus en de sefardim. Want zo noemen we de Joden die nu overal ter wereld wonen en wiens voorouders in het Moorse Spanje leefden.
Vliegtuigcrash: moet een arts de werkgever inlichten? (audio)
RADIO 1. De copiloot die vorige week de airbus van Germanwings moedwillig zou hebben laten neerstorten, zou gezondheidsproblemen hebben gehad. Hadden de artsen de werkgever moeten inlichten? Of zijn dokters in alle omstandigheden gebonden aan het beroepsgeheim? Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde KU Leuven wil benadrukken dat artsen nog een andere mogelijkheid hebben: ze moeten de werkgever niet inlichten, maar wel de bedrijfsarts. Dan gaat het om contact van arts tot arts en dat blijft vertrouwelijk. Huisartsen zouden via de bedrijfsarts de werkgever zeker moeten inlichten over mogelijk gevaar.
‘Dit is iets heel uitzonderlijks’
DE STANDAARD. Dat de copiloot van Germanwings het vliegtuig bewust heeft laten crashen laat twee pistes open. Ten eerste: het kan gaan om een aanslag, maar daar zijn nog geen aanwijzingen voor gevonden. Ten tweede: het kan gaan om een zaak van zelfdoding. In het tweede geval gaat het om een heel uitzonderlijke daad, stelt psychiater Stephan Claes van de KU Leuven in dS Avond.
Begrotingscontrole: "EU zou tekort van 3% op BBP moeten toelaten zoals Maastricht-norm deed" (audio)
RADIO 1. Vandaag starten de federale en Vlaamse regering met hun begrotingscontrole. De federale regering moet 1.2 miljard extra zoeken en ook de Vlaamse regering zal voor extra centen moeten zorgen. Prof. emeritus Wim Moesen, begrotingsexpert KU Leuven.
Waarom doen we dingen tegen beter weten in? (audio)
RADIO 1. Opnieuw beginnen met roken, terwijl je weet dat het verslavend is. Met 180 kilometer per uur over de snelweg racen, terwijl je weet dat de kans op een ongeluk daardoor groter wordt. Niet genoeg bewegen en vettig eten, ondanks alle gezondheidscampagnes. En ga zo maar door. Allemaal voorbeelden van gedrag waarvan je vooraf weet dat het hoogstwaarschijnlijk slecht uitpakt. Waarom doen we het dan toch? We vragen het aan Rudi D'Hooge, professor biologische psychologie aan de KU Leuven.
‘Jeroen Meus’ boze tweet is absoluut niet onschuldig’
DE STANDAARD. Marketingexpert en professor Tim Smits (KU Leuven) vindt de tweet waarin Jeroen Meus zich negatief uitlaat over Proximus absoluut niet onschuldig: ‘Zoiets kan de perceptie van consumenten sterk beïnvloeden.’
Studententijd ideaal moment om bedrijf te starten
TRENDS. Terwijl sommige studenten stilaan overschakelen op blokmodus, zijn anderen druk in de weer met het bedrijf dat ze tijdens hun studies hebben opgericht. Die studenten-ondernemers krijgen almaar meer hulp van hun universiteit of hogeschool.
Medicijnen en hun bijwerkingen (audio)
RADIO 1. Meer dan 300.000 Belgen namen in 2013 de cholesterolverlager Crestor, maar wat blijkt nu? Volgens een Amerikaanse consumentenorganisatie zou dat geneesmiddel, in vergelijking met soortgelijke middelen, het risico op diabetes verhogen.
Daarom maakt de lente ons gelukkig
GAZET VAN ANTWERPEN. Vaarwel winter, hallo lente! Dit seizoen gaat niet enkel gepaard met kortere rokjes... Veel mensen voelen zich ook echt gelukkiger. Maar hoe komt dat eigenlijk? Professor in de klinische psychologie Patrick Luyten, verbonden aan de KU Leuven, legt het uit.
100 jaar na de deportatie van Armeniërs: vechten om het woord 'genocide'
KNACK. De Turken ontkennen niet dat er slachtoffers gevallen zijn tijdens de deportatie van Armeniërs 100 jaar geleden, maar spreken niet van een genocide. Volgens de Armeniërs was het wel degelijk een genocide.
Koerdische Lente, Turkse banbliksems (opinie)
DE MORGEN. Het Koerdische volk vierde met het intreden van de lente Newroz. Het nieuwjaarsfeest bezegelt ook de 'Koerdische Lente'. De Koerden zijn terug van weggeweest. Ze treden alsmaar meer zelfbewust op in die landen die voortgekomen zijn uit het Ottomaanse Rijk, namelijk Turkije, Irak en Syrië. Geleden hebben ze altijd als die staten sterk en stabiel en alleen om eigen macht bekommerd waren. Nu profiteren ze van de verzwakking van staten zoals Syrië en Irak, of van het besef bij de leiders van een staat als Turkije dat de vrede en de stabiliteit in de regio in gevaar zijn.
Het beste advies van Ronnie Belmans (CEO EnergyVille)
TRENDS. "Het advies dat ik het hoogst inschat, is toch wel: "Wat men je ooit ook aanbiedt om een rapport te schrijven dat niet met de waarheid strookt, om je opdrachtgever ten dienste te zijn: doe het niet. Hou het correct, het zal je misschien minder geld opleveren, maar meer genoegen schenken."
5 juridische misvattingen over de seksismewet (opinie)
DEMORGEN. Seksistische intimidatie en beledigingen zijn een ernstig probleem en moeten worden aangepakt. Daarover is iedereen het eens (nu ja: bijna iedereen). Maar gebeurt dit best via een strafbaarstelling van seksisme? Opinie van Jogchum Vrielink, postdoctoraal onderzoeker bij het Institute for Human Rights van de KU Leuven en Silvia Van Dyck, docent strafrecht en strafvordering aan de VUB.
Werk zoeken na een psychische hospitalisatie: ervaringen gezocht! (audio)
RADIO 1. Na langdurige werkonbekwaamheid weer aan de slag gaan, is niet eenvoudig en al zeker niet wanneer je afwezig bent geweest om psychische redenen. Taboes en minder zichtbare drempels maken de terugkeer moeilijk. Jeroen Knaeps (KU Leuven) doctoreerde over tewerkstellingskansen voor gehospitaliseerde patiënten met ernstige psychische problemen. "Vroeger beginnen zoeken naar een gepaste job en een betere afstemming van de betrokken diensten moeten daarbij helpen", zegt hij.
Student KU Leuven mag achtergrond­muziek studenten­restaurant uitkiezen
DEREDACTIE. Directeur Daniel Lips van de Leuvense Alma Studentenrestaurants heeft bekendgemaakt dat Simon Ravelingien, een tweedejaarsstudent burgerlijk ingenieur aan de KULeuven en afkomstig uit Brugge, aangesteld is als "Alma Music Selector". Hij zal voortaan de achtergrondmuziek samenstellen die in alle Alma-vestigingen in Leuven gespeeld wordt.
Seksuele intimidatie is niet een exclusief Belgisch probleem (video)
VRT JOURNAAL. Seksuele intimidatie is niet een exclusief Belgisch probleem. Professor Liesbet Stevens geeft uitleg in het VRT Journaal.
Super veilige smartphones voor ministers: "Rijkelijk laat en afluisteren blijft eenvoudig" (audio)
RADIO 1. Ons land heeft streng beveiligde smartphones gekocht voor de federale ministers en hun medewerkers. De supertelefoons moeten verhinderen dat spionnen nog gevoelige gesprekken kunnen afluisteren. De smartphones zijn uitgerust met speciale software, waardoor alle gegevens 'versleuteld'-beveiligd worden, voordat het toestel ze verstuurt. Zijn de nieuwe smartphones volledig waterdicht en echt niet te "kraken"? Hoe werkt het precies? Professor Bart Preneel (KU Leuven) is niet echt onder de indruk van de maatregelen.
Student KU Leuven mag achtergrond­muziek studenten­restaurant uitkiezen
DEREDACTIE. Directeur Daniel Lips van de Leuvense Alma Studentenrestaurants heeft bekendgemaakt dat Simon Ravelingien, een tweedejaarsstudent burgerlijk ingenieur aan de KULeuven en afkomstig uit Brugge, aangesteld is als "Alma Music Selector". Hij zal voortaan de achtergrondmuziek samenstellen die in alle Alma-vestigingen in Leuven gespeeld wordt.
Een sporthal in élk dorp? (audio)
RADIO 1. Een gemeente is niet langer verplicht een bibliotheek te hebben. Er kwamen erg veel reacties op het nieuws, maar zover is het natuurlijk nog niet. De bende vraagt zich af of lokale overheden dan ook niet net zo goed kunnen besparen op andere infrastructuur. Sporthallen, zwembaden, atletiekpistes: is dat wel allemaal nodg in élke gemeente? Een vraag voor Jeroen Scheerder, professor sportbeleid en management aan de KU Leuven
Jobinfodag studenten geschiedenis (video)
ROB TV. De studenten geschiedenis van de KU Leuven konden woensdag ontdekken welke richting ze met hun studie uit kunnen op de arbeidsmarkt.