U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
40.000 kippen in één stal...is dat niet om problemen vragen? (audio)
RADIO 1. Dat vragen we aan dierenarts en docent dierenwelzijn Bert Driessen van de KU Leuven campus Geel.
Belgische beiaardcultuur erkend door UNESCO (audio)
RADIO 1. De Belgische beiaardcultuur is door de UNESCO erkend als "beste praktijk in het beschermen van immaterieel cultureel erfgoed". De VN-organisatie oordeelt dat ons land een toonaangevende rol speelt als beschermer van het immateriële erfgoed. Luc Rombouts is beiaardier van de KU Leuven en ook stadsbeiaardier van Tienen.
Zwakke eerstejaars moeten aan KU Leuven van richting veranderen (video)
DE REDACTIE. De KU Leuven zet zijn plannen door. Studenten die te zwak scoren in hun eerste jaar, zullen zich vanaf volgend jaar niet meer mogen inschrijven voor het volgende academiejaar in diezelfde richting. De universiteit speelde al langer met dat idee, maar het is nu ook officieel beslist door de academische raad.
Is uw beleggingsadviseur binnenkort een robot?
DE TIJD. De Amerikaanse start-up Kensho analyseert in een oogwenk een stortvloed aan financiële gegevens en giet die in behapbare statistieken en cijfers. De toekomst van beleggingsadvies?
Neen, Juncker tovert vandaag geen extra 300 miljard euro uit zijn hoed (opinie)
DE TIJD. Geld lijkt de achilleshiel van de nieuwe Europese Commissie te worden. Nadat eerder de LuxLeaks-affaire voorzitter Juncker in een lastig parket heeft gebracht, moet hij vandaag duidelijk maken waar de 300 miljard euro te vinden is om zijn Europees investeringsprogramma te financieren. Door Steven Van Hecke, docent Europese en vergelijkende politiek aan de KU Leuven.
Stakingsrecht is een wapen met weinig effect, maar met veel schade tot gevolg (opinie)
DE MORGEN. Het stakingsrecht is een fundamenteel recht. Het is van grote betekenis geweest in de emancipatie van de arbeiders. (Topeconoom Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics en de KU Leuven, schrijft wekelijks over mens, wereld en economie)
34.100 bezoekers op Dag van de Wetenschap
VTM. De vierde editie van de Dag van de Wetenschap heeft zondag 34.100 mensen op de been gebracht in Vlaanderen en Brussel. Op 86 locaties waren er 489 verschillende activiteiten waarbij wetenschap, technologie en innovatie in de schijnwerpers gezet werden. Bij een "online massa-experiment", uitgewerkt door professor Johan Wagemans van de KU Leuven, werd naar de werking gepeild van het kortetermijngeheugen van de Vlaming.
Flexibiliteit is rem op innovatie - Stan De Spiegelaere (opinie)
DE REDACTIE. De uitnodiging van het VOKA congres van enkele dagen geleden liegt er niet om. Willen de bedrijven hun positie veilig stellen, dan moeten ze inzetten op innovatie: “Snelheid en aanpassingsvermogen worden basisbegrippen. Wie erin slaagt sterker te worden door veranderingen, overleeft”. (Stan De Spiegelaere is onderzoeker aan het HIVA-KU Leuven (Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving) en actief bij Poliargus)
Nederlanders zoeken verklaring voor onrust in ons land: "Belgen zijn anarchistisch van aard"
DE MORGEN. Wat loopt er mis in België, vragen onze noorderburen zich af. De infrastructuur is tot op de draad versleten, het geld is op en toch staat het land in rep en roer als een nieuwe regering die problemen wil aanpakken, klinkt het in nrc.next. "Belgen houden niet van verandering", legt KU Leuven-professor Marc Hooghe uit in de krant.
Te koop in kattencafés en knuffelwinkels: aandacht en affectie
DE MORGEN. In Brussel ging deze maand een 'kattencafé' open. Wie zelf geen kat kan houden, kan er terecht voor wat streelplezier. En Amerikanen die te weinig affectie krijgen, kloppen aan bij Samantha Hess. Voor 60 dollar knuffelt ze je een uurtje. Niet iedereen is fan. "Knuffelen kun je niet in opdracht doen."
Diensten als motor van de groei (opinie)
DE TIJD. De experts van het schaduwkabinet van De Tijd fileren de politieke actualiteit en geven goede raad waar nodig. Vandaag Joep Konings, schaduwminister van Economie, over het belang van de diensteneconomie voor de groei. (Prof. dr. Joep Konings is verbonden aan het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving, KU Leuven)
De ochtend van de ondernemer, vanop de Vroegmarkt. (audio)
RADIO 1. Op de 'Dag van de ondernemer' maakt 'De ochtend' vrijdag 21 november een thema-uitzending over ondernemerschap vanop de Brusselse Vroegmarkt. Wat maakt ondernemerschap aantrekkelijk of net moeilijk vandaag? Wat drijft starters en herstarters om een bedrijf op te richten? Welke jonge getalenteerde ondernemers moeten we dringend leren kennen? Professor Johan Lambrecht vertelt er over zijn nieuwe boek.
Rekken in Delhaizes zijn opvallend leeg (video)
VTM. Eén maand na de staking van het personeel, staan de rekken in de winkels van Delhaize er opvallend leeg bij. Delhaize staat achter met de bevoorrading, en in de distributiecentra werken ze nog altijd niet op volle capaciteit. De directie wil 2500 banen laten sneuvelen en gaat ook snoeien in vergoedingen. De uitbaters van de zelfstandige winkels willen Delhaize in gebreke stellen omdat hun schappen leeg blijven.
‘Trucje met gepersonaliseerde etiketten zal niet blijven werken’
HET NIEUWSBLAD. Voor wie verslaafd is aan choco bij het ontbijt gaat binnenkort wellicht een wens in vervulling. Dankzij de gepersonaliseerde stickers van Nutella kan je je bruine goud halen uit een pot met je eigen naam op. Klinkt allerminst nieuw, want vorig jaar dronken we ook massaal uit colaflesjes met onze naam op. ‘Al zullen er niet veel merken meer volgen want het trucje zal niet blijven werken’, reageert Tim Smits, professor marketingcommunicatie.
Ziet dan niemand het probleem met de index? (opinie)
DE MORGEN. Stefan Kesenne is emeritus professor economie aan de Universiteit Antwerpen en aan de KU Leuven
Zo maak je de combinatie carrière en gezin werkbaar
DE MORGEN. Jonge mannen en vrouwen hebben naast hun carrière te weinig tijd over voor hun gezin en kinderen. Om ambities op werkvlak toch met een kwaliteitsvol gezinsleven te kunnen verenigen, moeten zowel de arbeidsmarkt als de samenleving een aantal aanpassingen doorvoeren. Maar wat kunnen overheid, werknemers en bedrijven concreet doen om de twee in de toekomst beter te laten samengaan?
Vlaamse regering is duidelijk over wat ze wil afbouwen, niet over wat ze wil opbouwen (opinie)
DE MORGEN. De staatshervorming creëert een batterij mogelijkheden om beleid te voeren op maat van Vlaamse werkzoekenden. Allerlei instrumenten om laaggeschoolden, langdurige werklozen en ouderen aan het werk te helpen, worden Vlaamse bevoegdheid: kortingen op sociale bijdragen, maatregelen die OCMW's toelaten om leefloners te activeren, de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA's),... Zo kan het Vlaamse beleid versterkt worden. Want er bestaat al heel wat in Vlaanderen, zoals leerwerkbedrijven (waarmee langdurige werklozen opnieuw ingeschakeld worden), een premie voor wie werkloze 50-plussers in dienst neemt en nog veel meer.
Topwetenschappers, wat doen ze voor ons? (audio)
RADIO 1. Wij hebben in België heel wat topwetenschappers. Ze doen baanbrekend onderzoek en zijn bekend in hun vakgebied voor zaken die wij met moeite kunnen begrijpen. En dus vragen wij aan onze beste wetenschappers: Welk inzicht of welke toepassing uit uw vakgebied is interessant voor ons, voor iedereen, en kunnen we misschien zelfs gebruiken in het dagelijkse leven?
"Het nettoloon moet naar omhoog, dat zet mensen aan om te werken" (audio)
RADIO 1. De voorbije weken was er heel wat discussie over besparingen en zeker ook over belastingen. En dan valt vaak het woord vermogensbelasting. Volgens de OESO, de club van Westerse industrielanden, is er ruimte in ons land voor een verschuiving van belastingen, een echte tax shift. Wim Moesen, professor emeritus economie aan de KU Leuven. pleit voor een tax shift van 8 miljoen euro. Hij legt uit hoe hij dat ziet.
KU Leuven verbiedt studenten notities uit te wisselen tegen betaling
DE MORGEN. Studenten van KU Leuven mogen samenvattingen van cursussen en notities van gegeven lessen voortaan niet meer tegen betaling aanbieden op het internet. Dat laat de KU Leuven weten.