U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving

Hoger inschrijvingsgeld is wetenschappelijk onverantwoord (opinie)
DE MORGEN. Het debat over het hoger onderwijs is er een van meningen, niet van feiten. Dat zeggen de leden van de Jonge Academie: Jelle Haemers (KU Leuven), Ben Dhooge (UGent), Alexander De Becker (UHasselt), Koenraad Brosens (KU Leuven), Wim Thielemans (KU Leuven-Kortrijk), Veerle De Herdt (UZ Gent -UGent), Karolien Poels (UAntwerpen), Lennart Martens (UGent), Frederik De Laender (UGent/UNamur), Liesbet Geris (KU Leuven/ULiège), Violet Soen (KU Leuven), Tine Huyse (Museum voor Midden-Afrika/KU Leuven), Jorgen D'Hondt (VUB), Korneel Rabaey (UGent), Jan Aerts (KU Leuven), Tina Kyndt (UGent), Katrien Remaut (UGent), Stefanie Dedeurwaerdere (UGent), Koenraad Jonckheere (UGent), Noel Salazar (KU Leuven), Sarah Lebeer (Uantwerpen), Niel Hens (UHasselt en UAntwerpen), Peter Van Nuffelen (UGent), Dorien Van de Mieroop (KU Leuven), Hans Op de Beeck (KU Leuven), Peter Van Aelst (UAntwerpen), Marian Verhelst (KULeuven) en alle andere leden (volledige lijst op www.jongeacademie.be).
Gebrekkige basisfinanciering fnuikt universitair onderwijs én onderzoek (opinie)
DE TIJD. In zijn doorlichting van de universiteiten toont De Tijd hoe nefast financiële problemen zijn voor de kwaliteit van het onderwijs én het onderzoek. Het grootste euvel is de ontoereikende basisfinanciering. Waren onderzoek en innovatie geen speerpunten van de Vlaamse regering?
Hervormen is minstens zo belangrijk als besparen (opinie)
DE TIJD. Een begroting in evenwicht, nu, later of nooit? Zo debatteren politiek en publieke opinie over het begrotingsbeleid. Terwijl de discussie ook moet gaan over een structurele hervorming van de overheidsuitgaven en van de belastingontvangsten.
Eregouverneur Olivier Vanneste overleden
HET NIEUWSBLAD. Eregouverneur Olivier Vanneste is donderdag op 84-jarige leeftijd overleden. Vanneste was van 1979 tot 1997 aan de slag als gouverneur van de provincie West-Vlaanderen. Vanneste was ook nog bestuurder bij de KBC-bank, de haven van Zeebrugge en de KU Leuven.
‘Fakbars beschermen en overlast voorkomen’
HET NIEUWSBLAD. Woensdagavond werd in het Leuvense stadhuis het erkenningslabel voor fakbars onthuld. ‘Een fakbar krijgt daardoor een beschermde titel, met bijhorende rechten en plichten’, zegt Karel Van Den Bossche, voorzitter van studentenkoepel LOKO.
Is de banaan echt met uitsterven bedreigd? (audio)
RADIO 1. Als wij dat in de krant lezen, dat de banaan met uitsterven bedreigd is, dan willen wij meer weten. En dan blijkt dat nergens ter wereld zoveel kennis over bananen verzameld is als in het hoofd van een bio-ingenieur van de KU Leuven. Rony Swennen kent niet alleen elke variëteit van de bananenboom bij naam. Hij bezit ze ook. In een gebouw van de KU Leuven wordt een collectie van zo'n 1500 plantjes bewaard, beschermd tegen elk mogelijk onheil. Dus stel dat de banaan ooit uitsterft, dan zorgen ze in Leuven wel voor de verrijzenis.
Toch verhoging inschrijvingsgeld KU Leuven? (video)
ROB TV. Rector Rik Torfs van de KU Leuven lijkt dan toch te moeten zwichten voor een verhoging van het inschrijvingsgeld voor studenten. Vorige maand liet hij nochtans weten dat zijn universiteit er alles aan wil doen om dat te vermijden, ondanks de besparingen op hoger onderwijs van de overheid. Maar voorlopig ziet de KU Leuven geen andere uitweg.
Te huur aan lage prijs: overvloed aan koten
DE MORGEN. Het kotentekort, waar de meeste universiteitssteden de laatste jaren mee kampten, is plotseling verdwenen. Er zijn nog honderden kamers vrij, waardoor ongeruste verhuurders soms de prijzen verlagen. "Dit is een zegen voor de student en zijn ouders."
De Britse queen versus onze koningen (opinie)
DEREDACTIE. De N-VA lijkt in een ongemakkelijke spreidstand te zitten wat het Schotse referendum betreft. Aan de ene kant sympathiseert de partij met het Schotse onafhankelijkheids­streven. Aan de andere kant vormt de N-VA met de Britse Conservatieven één fractie in het Europees Parlement en bakt Bart De Wever zoete broodjes met premier David Cameron. Diezelfde Cameron die vorige week nog een tandje heeft bijgestoken in zijn pogingen om Schotland in de Unie te houden.
De 10 meest bizarre Belgische wetten die wél echt bestaan (opinie)
DE MORGEN. De Belgische wetgeving is soms heerlijk absurd. Op internet doen de meest bizarre vermeende wetten van ons land de ronde. Alleen blijkt daar achteraf helemaal niets van aan. Jammer, want er is genoeg Belgische wetgeving die wel gewoon bizar is. Jurist Jogchum Vrielink zet ze op een rij.
"In België kan je de perfecte moord plegen" (video)
KOPPEN. Onvoldoende budget, onbekwame artsen, inschattingsfouten van het parket, … Het zijn maar enkele van de redenen waarom het moordonderzoek in België lelijk misloopt. Ieder jaar ontdekken politie en justitie 200 moorden, maar evenveel moorden blijven onder de radar.
Eredoctoraat voor Chinese econoom Justin Yifu Lin
DE MORGEN. De KU Leuven en Vlerick Business School hebben vandaag een eredoctoraat uitgereikt aan de Chinese topeconoom Justin Yifu Lin (62). Lin stond aan de wieg van het China Centre for Economisch Research en de Nationaal School for Development aan Peking University en werkte ook voor instellingen zoals Asian Development Bank en UN Millenium Task Force. In 2008 werd hij hoofdeconoom van de Wereldbank. Dat meldt de Dagkrant van de KU Leuven.
Thyssen krijgt een zware taak (opinie)
DEREDACTIE. Commissievoorzitter Juncker heeft woord gehouden. Hij beloofde voor een aantal verrassingen te zorgen en Marianne Thyssen is daar ongetwijfeld een van. Terwijl iedereen speculeerde op een zware economische post, zoals Mededinging of Interne Markt, krijgt ze een portefeuille waarvan niemand weet welke Commissaris daarvoor de voorbije vijf jaar bevoegd was.
Middenklasse kalft af
DE STANDAARD. Op de arbeidsmarkt groeit het aandeel van hoog- en laagbetaalde banen. De traditionele middenklasse kwijnt weg, schrijft De Standaard in zijn ochtendeditie.
Wat de uitkomst ook wordt, het Schotse referendum zal diepe kloven slaan (opinie)
DE MORGEN. Lieven Buysse doceert Britse cultuur aan de Letterenfaculteit van de KU Leuven in Brussel. "Met een nipte meerderheid wordt de wil van bijna de helft van de Schotse bevolking genegeerd", schrijft hij.
Zal de jeugd het ons ooit vergeven? (opinie)
DE TIJD. Meer en meer jongeren zitten werkloos thuis. De mantra ‘eerst enkele jaren flink snoeien om daarna weer te groeien’ werkt niet. Verwacht u aan nog minder economische groei en nog meer jeugdwerkloosheid.
Dat de 'sharia police' de goegemeente opschrikt in Duitsland, is net hun bedoeling (opinie)
KNACK. Religieuze fanatici die als 'sharia police' door de straten van een Duitse stad patrouilleren: de goegemeente is opgeschrikt. Net dat willen de fundamentalisten, schrijft Dirk Rochtus.
Pioniersstudenten krijgen tips van unief (video)
VTM NIEUWS. Binnen twee weken start het academiejaar, maar sommige studenten krijgen nu al les aan de KU Leuven. Het gaat om zogenoemde pioniersstudenten. Zij zijn de eerste van hun gezin die hogere studies volgen. Om hen meteen goed op weg te helpen, krijgen ze nu al wat tips van de unief.
Waarom de Schotten zich meer verwant voelen met de Walen dan met de Vlamingen (opinie)
DE MORGEN. Bart Maddens is politicoloog aan de KU Leuven. "Een Schots scenario is niet voor morgen in het Belgische Verenigd Koninkrijk", schrijft hij. "Maar wie weet..."
De Zweedse coalitie valt niet te vergelijken met paars-groen uit 1999 (opinie)
DE TIJD. Het is verleidelijk om de Zweedse coalitie te vergelijken met paars-groen uit 1999. Maar er is een wereld van verschil.