U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
Antwerp Pride (audio)
RADIO 1. In Antwerpen vindt dezer dagen de Antwerp Pride plaats. Het is het jaarlijkse festival voor holebi's, transgenders en sympathisanten in de Scheldestad. Dit jaar staat de pride in het teken van China.
Bibliotheken lopen vol (video)
ROB-tv. De bibliotheken en blokruimtes in Leuven beginnen stilaan terug vol te lopen. Over twee weken begint de tweede zit en dus kruipen de studenten die examens opnieuw moeten afleggen terug achter de boeken.
‘Werkgever kan pensioenwens 50-plusser met 2,5 jaar uitstellen’
DE STANDAARD. Een werkgever kan met relatief eenvoudige maatregelen de vervroegde pensioneringswens van 50-plussers met gemiddeld 2,5 jaar uitstellen. Dat blijkt uit de masterproef waarmee Ilke Faut recentelijk de graad van master handelsingenieur haalde aan de faculteit economie en bedrijfswetenschappen van de Campus Brussel van de KU Leuven. Faut baseerde zich op de resultaten van SHARE-enquêtes die enkele jaren geleden werden afgenomen bij circa 10.000 personen uit 15 EU-landen.
Studie: "Hoe groter de gemeente, hoe minder voorkeurstemmen"
DE MORGEN. Hoe groter de bevolkingsgrootte, hoe minder voorkeurstemmen er worden uitgebracht bij gemeenteraadsverkiezingen. Dit geldt zowel voor het aantal stemgerechtigden dat een voorkeurstem uitbrengt, als voor het aantal uitgebrachte voorkeurstemmen per kiezer. Dat blijkt uit de masterproef waarmee Pieterjan Peeters en Sofie Priem zopas de graad van 'Master in het management' haalden aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven.
Vlaamse studenten eindigen 16e in Formula Student-racewedstrijd voor elektrische wagens
METRO. Tijdens de Formula Student-racewedstrijd voor elektrische wagens in het Duitse Hockenheim is het Formula Electric Belgium Team, bestaande uit 37 ingenieursstudenten van de KU Leuven en de Thomas More Campus De Nayer, zaterdag met hun zelfgebouwde ‘Umicore Luna’ 16e geëindigd.
Weg met de Maastrichtnormen! (opinie)
DE TIJD. Grexit of niet, de recente politieke crisis toont aan dat het dringend tijd is voor een New Deal in Europa. En daarvoor moeten de Maastrichtnormen weg.
Neem programmeren op in de eindtermen (audio)
RADIO 1. "Computers programmeren is het nieuwe zwemmen." Dat vindt Giovanni Samaey, professor toegepaste wiskunde aan de KU Leuven. Hij wil die vaardigheid opnemen in de eindtermen. We krijgen er namelijk betere leerlingen door.
Het einde van een machtpoliticus pur sang (opinie)
DEREDACTIE. Na bijna dertig jaar in de nationale politiek maakt Johan Vande Lanotte plaats voor zijn stadsgenoot John Crombez. Het voorlopige einde van een machtspoliticus pur sang. Een portret.
CD&V en de (on)deugd van het compromis (opinie)
DEREDACTIE. Geen noemenswaardige vermogenswinstbelasting, geen belasting op huurinkomsten, geen indexsprong voor de huurprijzen. Wel fiscale regularisatie en een hoop extra lasten op consumptie. CD&V heeft alweer weinig reden om trots te zijn op de inhoud van een akkoord.
Slachtoffers vragen berechting Léonard en Danneels in Rome
DE STANDAARD. Slachtoffers van misbruik in de Kerk hebben aan de Congregatie van de Geloofsleer gevraagd om onder meer Danneels en Léonard voor het speciale, nieuwe tribunaal te brengen dat nalatige kerkleiders moet beoordelen.
Helft van Vlaamse jongvolwassenen volgt wekelijks internationaal nieuws
DE MORGEN. Van de Vlamingen die 18 tot 25 jaar oud zijn, consumenteert 48,8 procent minstens wekelijks internationaal nieuws. Vijfennegentig procent van hen doet dit via sociaalnetwerksites, 89 procent via nieuwswebsites en 85 procent via de televisie. Dat blijkt uit de masterproef waarmee Tine Kellens zopas aan de KU Leuven promoveerde tot master in de journalistiek. Ze bevroeg daarbij 303 Vlaamse jongvolwassenen.
“Als de olieprijzen stijgen, stijgen ook de landbouwprijzen” (video)
DE REDACTIE. Boeren en distributiesector sluiten akkoord.
Opletten voor wifi tijdens het winkelen (audio)
RADIO 1. Stel: u loopt in een winkelcentrum en tegelijk checkt u uw Facebookpagina op uw smartphone via de gratis wifiverbinding. Op dat moment kunnen winkels gegevens van u verzamelen via "wifitracking", zelfs wanneer u niet inlogt. De Privacycommissie wil daar voor waarschuwen.
Antwerpse Ring bepaalt mee levensverwachting
GAZET VAN ANTWERPEN. Heel dicht bij de Ring of een andere drukke autoweg wonen is echt niet gezond. Dat is nog eens aangetoond in een nieuwe studie over levensverwachting.
Turkije in vuur en vlam: Hoe de oude strijd tussen PKK en Ankara weer oplaait
KNACK. De jaren negentig mogen niet terugkomen', schrijft Dirk Rochtus. 'Ze gelden als een lost decade omdat de strijd tegen de PKK ten koste ging van de Turkse democratie en welvaart.
Gooi evaluaties niet zomaar weg (opinie)
DE TIJD. Een regelmatig gesprek met meer diepgang én dagelijkse feedback is aangewezen voor organisaties en bedrijven.
‘Evaluatiegesprek evalueren, maar niet afschaffen'
DE TIJD. Het plan van de lingerieproducent Van de Velde om zijn bedienden niet langer één keer per jaar te evalueren, kan op veel bijval rekenen. Volgens experts zal het plan om personeel door het hele jaar heen feedback te geven, steeds meer navolging krijgen.
Rondejournalistiek (opinie)
KNACK. 'Er is veel ruimte voor goede journalistiek, voorbij de waan van de dag,' schrijft Leo Neels. 'Het is niet verkeerd om op zoek te gaan naar de menselijke factor, maar die evolutie is fenomenaal doorgeschoten.'
De Tour 2015: bergop of bergaf? (opinie)
DEREDACTIE. De Tour 2015 gaat mijn wielerarchief in als zinderend, bloedheet én baanbrekend voor Serge Pauwels. Toch hoor ik van opiniemakers en publiek niets dan gemekker en cynisme. De tweede Tourhelft bleek te saai door de verstikkende controle van Team Sky en … is Froomestrong wel geloofwaardig? Terwijl Vlaamse Tourmedia en publiekbelangstelling opnieuw hoge toppen scheerden, lijkt de buitenlandse belangstelling - veel minder groot dan u denkt - opnieuw gedaald. Moet de wielersport een andere richting inslaan?
'De Vlaamse werknemer is geen nomade' (opinie)
TRENDS. De doorsneeloopbaan oogt opmerkelijk stabiel en is helemaal niet zo ongebonden. Dat stelt Luc Sels, decaan aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de KU Leuven, vast.