U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
Luc Coene: 'Grexit is enkel een ramp voor Griekenland zelf'
TRENDS. Het doembeeld van een exit van Griekenland uit de eurozone komt dichterbij. "Ik denk niet dat een grexit een aardverschuiving zal veroorzaken zoals de val van Lehman in 2008", zegt Luc Coene, eregouverneur van de Nationale Bank. "Ik verwacht een beperkte wereldwijde impact."
Rik Torfs van KU Leuven promoot Antwerpse campussen
GAZET VAN ANTWERPEN. Rector Rik Torfs zakte zaterdag naar Antwerpen af voor de start van de inschrijvingen aan de Antwerpse campussen van de KU Leuven. De Leuvense universiteit wil in de toekomst duidelijker present zijn in Antwerpen.
De uitbouw van een slagkrachtig Delhaize Ahold valt toe te juichen (opinie)
DE TIJD. Het gebrek aan nationale beslissingscentra heeft een verregaande invloed op de carrières van onze managers.
Maakt soap "Thuis" transgenderthema bespreekbaar? (video)
"Mannen moeten vroeger aan kinderen beginnen"
METRO. Professor Kevin Smith, van de Abertay University in Dundee, gaat ervan uit dat steeds meer mannen op een latere leeftijd kinderen krijgen, en dat brengt vaak consequenties met zich mee. Oudere vaders verwekken kinderen met meer mutaties in hun DNA. Deze kinderen lopen daardoor mogelijk een verhoogd risico op autisme, schizofrenie of andere psychische stoornissen. In een interview met de BBC roept hij daarom mannen op om uit voorzorg hun sperma te laten invriezen op de leeftijd van 18 jaar.
Effect van extra geld voor kansarme leerlingen is niet te meten
DE STANDAARD. We weten meer over hoe het geld voor kansarme leerlingen aangewend wordt. Maar welk effect dat heeft op de leerprestaties van de jongeren? Dat weten we niet. ‘Dat frustreert mij’, zei de minister van Onderwijs, Hilde Crevits, gisteren in het Vlaams Parlement
70-jarige Verenigde Naties moet terug naar San Francisco (opinie)
DE TIJD. Vandaag 70 jaar geleden werd in San Francisco het Handvest van de Verenigde Naties in San Francisco ondertekend. De organisatie steunt op het engagement van alle 193 lidstaten dat 'wapengeweld niet zal worden gebruikt behalve in het algemeen belang'. Waar staan we daarmee in het wapengekletter vandaag? Het gaat vooral om een gebrek aan engagement van de machtigste VN-lidstaten om de geest van San Francisco getrouw te zijn. Daar moeten we naar terug.
Universiteitsstudenten krijgen minder mondelinge examens (video)
DE REDACTIE. Tien jaar geleden waren mondelinge examens de regel aan de universiteiten. Vandaag is het eerder de uitzondering. Aan de KU Leuven bijvoorbeeld daalde het aantal vakken met mondelinge examens ondertussen naar drie op de tien. “Meer en meer zien we tussenvormen in de plaats van enkel mondelinge examens”, klinkt het bij de universiteit.
Mondelinge examens op hun retour
DE REDACTIE. Tien jaar geleden waren mondelinge examens de regel aan de universiteiten. Vandaag is het eerder de uitzondering. Aan de KU Leuven bijvoorbeeld daalde het aantal vakken met mondelinge examens ondertussen naar drie op de tien. “Meer en meer zien we tussenvormen in de plaats van enkel mondelinge examens”, klinkt het bij de universiteit.
KU Leuven oogst succes met vernieuwende examenvorm
METRO. Aan de KU Leuven is met succes een nieuw type meerkeuze-examen getest. De universiteit overweegt nu om de giscorrectie definitief overboord te gooien en enkel nog te werken met een eliminatie-systeem.
Sportclubs hoeven geen kansarmen en ouderen
HET NIEUWSBLAD. De Vlaamse sportfederaties hebben te weinig oog voor allochtonen, mensen in armoede en ouderen. Dat blijkt uit een doorlichting door professor Jeroen Scheerder (KU Leuven). Dat moet anders, vindt minister Muyters. ‘Een aanbod hebben voor iedereen wordt een voorwaarde om subsidies te krijgen.’
KU Leuven test vandaag alternatief voor giscorrectie uit
DE REDACTIE. De KU Leuven test vandaag een nieuw soort meerkeuze-examen uit. Nu krijg je bij meerkeuzevragen minpunten als je fout antwoordt. Bij het nieuwe systeem krijgen studenten de kans om verschillende antwoorden aan te duiden, waartussen ze twijfelen. Als het juiste antwoord is aangevinkt, geeft de universiteit alsnog punten.
'Je weet wat ze zeggen: de zomer is altijd een geschikte periode voor oorlog' (opinie)
KNACK. Trees Vandamme (22) is een masterstudente Russische Studies aan de KU Leuven. Vorig academiejaar bevond ze zich op uitwisseling in Voronezh, Rusland en momenteel doet ze stage voor de Europese Delegatie bij de Verenigde Naties in New York. Drie maanden lang rapporteert ze Brussel over wat er gezegd werd in de Veiligheidsraad, alsook ons over haar gebeurtenissen in the Big Apple.
Wetenschap en geloof kunnen van elkaar leren (audio)
RADIO 1. Waar anderen moeilijk in slagen, kan paus Franciscus wel: de hele wereld doen praten over klimaatopwarming. En dat naar naar aanleiding van zijn encycliek 'Laudato Si'. Hij roept daarin iedereen op om samen te werken om de huidige ecologische crisis op te lossen.
"Soms belt Obama mij: "Kerremans, wat ga je bespreken in je les?"" (video)
DE REDACTIE. De actualiteit uit Washington is een zegen voor de lessen Amerikaanse politiek van professor Bart Kerremans. Met de nodige humor gidst hij de studenten door zijn persoonlijke passie.
Kapitalisme voor iedereen of iedereen tegen het kapitalisme? (opinie)
DE TIJD. Eind deze maand gaat in Londen het tweede congres over Inclusive Capitalism door. Bekende wereldburgers, oud-president Bill Clinton op kop, vragen zich af of het kapitalisme verbeterd kan worden of dat het de vuilnisbak in moet.Deze laatste optie wordt het vast niet. Dat soort aanwezigen kiest daar niet voor.
De paus als politicus (opinie)
DEREDACTIE. Paus Franciscus neemt krachtig stelling in het internationale debat rond klimaatverandering, en hij veroordeelt het westers consumentisme. Kan hij daarmee de internationale onderhandelingen over het klimaatbeleid beïnvloeden?
"Dringend actie ondernemen om de aarde te redden"
DEREDACTIE. De aarde is op weg naar een ecologische ramp en er is dringend actie nodig om daar iets aan te doen. Dat is de boodschap van paus Franciscus in zijn nieuwe encycliek over het milieu "Laudato Si".
We willen gsm en laptop thuislaten op vakantie, maar het werk achtervolgt ons
HET NIEUWSBLAD. Belgische werknemers zeggen dat hun vakantie broodnodig is. Niet zomaar voor het plezier, maar om de energie te vinden om er terug tegen aan te kunnen. De meerderheid zou de gsm of pc ook liefst thuis laten, maar het werk blijkt ons toch te blijven achtervolgen op vakantie. Dat blijkt uit een bevraging van Tempo-Team bij 400 werknemers.
'The New Yorker' plaatst vraagtekens bij Belgisch euthanasiebeleid
DE MORGEN. In een omvangrijk artikel bestudeert het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker euthanasie bij niet-terminaal zieke mensen. Drie Belgische familieleden staan centraal. Ze klagen over te weinig inspraak en te snelle beslissingen.