U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
Chinese leiders zijn bang van kerken: zijn gelovigen de pineut?
DE MORGEN. Elke zondag zit er meer volk in de Chinese kerken dan in heel Europa samen. De Communistische Partij voelt zich er ongemakkelijk bij. Hier en daar is de oorlog tegen de kerken losgebarsten.
Seks op 14 niet meer strafbaar voor Open Vld
DE MORGEN. Meerderheidspartij Open Vld heeft een wetsvoorstel klaar om seks vanaf veertien jaar niet langer als strafbaar te beschouwen, op voorwaarde dat de partner maximaal vijf jaar ouder is. Sensoa en experten reageren positief: "Seks met instemming tussen tieners hoort niet thuis in het strafrecht."
De kracht van de leugen - Marc Hooghe (opinie)
DEREDACTIE. De fameuze tax shift moest het regeringsbeleid ook een sociale dimensie geven, maar de maatregel lijkt nu al een stille dood gestorven. Leverden de verkiezingen van net een jaar geleden dan toch gewoon een rechts beleid op? Marc Hooghe is hoogleraar politieke wetenschappen aan de KU Leuven.
Taxshift is geen vestzak-broekzakoperatie - Potoms/Van der Wielen (opinie)
DEREDACTIE. In het licht van de recente uitlatingen van Michel Maus (VUB) rond het verouderde systeem van het kadastraal inkomen was er de afgelopen week weer ophef rond de fameuze taxshift. Onder meer Gwendolyn Rutten kon het niet laten te suggereren dat een taxshift een “vestzak-broekzakoperatie” zou zijn. Een soundbite die mooi weergalmt in de oren van haar achterban, maar in de praktijk vals klinkt. We zouden hier kort even willen verklaren waarom dit een misvatting is. (Tom Potoms doctoreert economie aan de ULB en Wouter Van der Wielen doctoreert economie aan de KU Leuven)
KU Leuven reikt eredoctoraat uit aan Ban Ki-moon
DE MORGEN. De KU Leuven reikt op 28 mei een eredoctoraat uit aan secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. De universiteit wil hem eren voor zijn rol als diplomatieke bruggenbouwer in de wereld, klinkt het in een persbericht.
Keigrof, van die kasseien (opinie)
DE MORGEN. Luc van Doorslaer is onderzoeker aan de KU Leuven en voetbalcommentator voor Telenet.
Leuvense wiskundige wint "Belgische Nobelprijs"
DE REDACTIE. Wiskundige Stefaan Vaes (39) van de KU Leuven heeft de prestigieuze Francquiprijs gewonnen met zijn onderzoek naar von Neumannalgebra's, wiskundige structuren die ontstaan zijn vanuit de kwantummechanica. Die prijs wordt ook wel de "Belgische Nobelprijs" genoemd.
Eigenlijk is het simpel: een muur bouwen werkt niet (opinie)
DE MORGEN. Peter Vermeersch is schrijver, verbonden aan de KU Leuven. Hij doet al jaren onderzoek rond Centraal en Oost-Europa.
Wat is het geheim achter het succes van AA Gent? (video)
DE REDACTIE. Professor Sportmarketing Wim Lagae over het succes van voetbalclub AA Gent.
Bestuurder bij bedrijven hoort een keiharde job te zijn (opinie)
DE TIJD. Een lading nieuwe bestuurders heeft mandaten opgenomen in Belgische bedrijven. Samen met hun collega’s zijn ze verantwoordelijk voor het goed bestuur. Vaak wordt dat omschreven met een lijst van regels, structuren en formaliteiten. We hebben echter meer nodig. De nieuwe bestuurders moeten zich niet alleen met de vorm bezighouden, maar vooral met de inhoud. Echt besturen dus. Door Herman Daems, voorzitter van de KU Leuven.
Privacycommissie haalt uit naar Facebook (video)
DE REDACTIE. Facebook verwerkt heimelijk de persoonsgegevens van zowel haar leden als van iedere internetgebruiker die in contact komt met producten en diensten van het netwerk, zonder daarvoor toestemming te vragen. Dat stelt de Privacycommissie, die een eerste principiële aanbeveling aannam over Facebook.
Studenten organiseren eigen camping Zero Emissie (video)
ROB TV. Studenten van de KU Leuven hebben het Hogeschoolplein ingepalmd. Ook zij doen mee aan de Leuvense Klimaatweek met hun eigen camping Zero Emissie. De eerste editie van het mini-festival gaat gepaard met een duurzame picknick, optredens, én leuke klimaatstandjes.
"We kunnen niet zeggen of we aan het begin staan van seismische storm" (audio)
RADIO 1. "Maar als dat zo is komen er nog zware bevingen" zegt Manueal Sintubin, seismoloog aan de KU Leuven. Nepal is opnieuw getroffen door een zware naschok, en dat ruim 14 dagen na de eerste aardbeving. Opnieuw tientallen doden, duizenden gewonden en veel, veel chaos.
KU Leuven haalt steeds meer middelen uit schenkingen
DE STANDAARD. De KU Leuven heeft vorig jaar een recordbedrag van 22,3 miljoen euro aan schenkingen ontvangen. Dat is een stuk meer dan de 20,1 miljoen euro van het jaar daarvoor, maar vooral opvallend meer dan de 13,5 miljoen euro van 2012. ‘Steeds meer mensen die hun einde zien naderen, beslissen een deel van hun erfenis te geven aan projecten die hen na aan het hart liggen’, klinkt het.
Filosoof Samuel IJsseling overleden: het laatste Knack-interview
KNACK. Samuel IJsseling, een Nederlandse filosoof die het grootste deel van zijn leven in België heeft doorgebracht en van 1969 tot 1997 hoogleraar filosofie was aan de KU Leuven, is vanochtend op 82-jarige leeftijd overleden. Knack sprak hem in de zomer van 2011, over de wereld en het leven. 'Filosofen moeten zich zeer bescheiden opstellen.'
Recordaantal buddy's aan de slag in naschoolse studiebegeleiding Leuven
DE REDACTIE. Het voorbije schooljaar zijn er een recordaantal van circa 700 personen actief geweest in het Leuvense "buddy-project". In het kader van dit project krijgen door de school geselecteerde leerlingen met leermoeilijkheden en een kansarme achtergrond uit de 1e graad van het basis- en secundair onderwijs een of twee keer per week naschoolse studiebegeleiding. In totaal ging het om zo'n 1.000 kinderen uit 33 Leuvense scholen.
Wat Ringland en Weyts elkaar kunnen leren (opinie)
DE MORGEN. Luc Huyse is socioloog, emeritus hoogleraar van de KU Leuven en auteur van 'De democratie voorbij' (uitgeverij Van Halewyck).
'Symbolische benoeming Boris Johnson biedt politieke kansen'
KNACK. Premier David Cameron gaf zijn partijgenoot Boris Johnson een opvallend betekenisloze functie in zijn kersvers samengestelde regering. Steven Van Hecke en Lia Van Bekhoven laten hun licht schijnen op Johnsons uitdagingen.
Straf: nog 19.683 scenario's mogelijk in titelstrijd
HET LAATSTE NIEUWS. Amper drie speeldagen zijn er nog te gaan in play-off I, maar er zijn nog een pak scenario's mogelijk. Liefst 19.683, zo blijkt. Enorm veel dus. Jan Van Haaren, sportanalist bij de KU Leuven, berekende op onze vraag wie statistisch gezien de grootste kans heeft om de titel binnen te halen.
"Sociale partners doen geen inspanning om beide geslachten stem te geven"
DE REDACTIE. Open VLD'ers Vincent Van Quickenborne en Egbert Lachaert stellen zich vragen bij het democratisch gehalte van sociale verkiezingen. Dat zeggen ze in De Morgen. De twee vinden de lijsten te dominant, missen genderregels en willen af van de verzuilde structuur. Expert Guy Van Gyes (KU Leuven) en de vakbonden nuanceren.