U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving
De Ongerusten (audio)
RADIO 1. Of er nog wat te werken zal vallen - en vooral: te verdienen - voor de volgende generaties? Of zal de almaar slimmere technologie binnenkort de laatste job automatiseren? Herman Bruyninckx, professor aan de KU Leuven in automatisering, weet dat we niet bang hoeven te zijn. Integendeel. We moeten de opportuniteiten grijpen.
Technopolis opent opstelling over ons DNA
GAZET VAN ANTWERPEN. Technopolis heeft een nieuwe interactieve opstelling, over DNA. De constructie komt er na samenwerking met het Geelse bedrijf Genzyme en wordt gelauwerd door professor Jean-Jacques Cassiman, die onderzoek doet naar menselijke genetica.
Professor Dirk Hermans over angststoornissen (video)
CANVAS. In 'Reyers Laat' vertelt model Lisa Verberght over haar sociale angststoornis. Dirk Hermans, professor Gedragstherapie, geeft duiding.
KU Leuven-rector Rik Torfs vindt verhoging inschrijvingsgeld "redelijk"
DE MORGEN. Rector Rik Torfs vindt de wijze waarop Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits de inschrijvingsgelden in het hoger onderwijs vanaf volgend academiejaar wil verhogen "redelijk". "We vinden principieel dat er niet moet bespaard worden op hoger onderwijs, maar als het dan toch moet creëert deze maatregel een redelijk evenwicht tussen de bijdragen van de instellingen en de studenten", aldus Torfs.
Rik Torfs over verhoging inschrijvingsgeld (video)
ROB TV. Studeren aan de KU Leuven, de KH Leuven of Groep T kost vanaf volgend academiejaar 890 euro. Dat heeft de Vlaamse regering vandaag bekend gemaakt. Bij de verhoging is wel rekening gehouden met beursstudenten.
Les zo moeilijk dat skelet overblijft
HET NIEUWSBLAD. Voor de tiende keer organiseerde de KU Leuven haar kinderuniversiteit. Een dag lang verdiepten 750 kinderen zich in het menselijke lichaam.
Fietstocht van 150 kilometer zet band tussen Kulak en Alma Mater in de verf
DE REDACTIE. Naar aanleiding van 50 jaar Kulak, de Kortrijkse campus van de KU Leuven, onderneemt de Kortrijkse rechtenfaculteit een fietstocht van Leuven naar Kortrijk, over een traject van 150 kilometer. Met de fietstocht willen de deelnemers niet alleen de verbondenheid tussen de Kulak en de KUL in de verf zetten, ze willen ook de universiteit van Bujumbura, in Burundi, een financieel duwtje in de rug geven.
Synode over het gezin: kruispunt, of hoogstens een licht verbrede weg? (audio)
RADIO 1. Er komt maar weinig naar buiten van wat er allemaal besproken wordt op de bisschoppensynode in Rome over het gezin. Al twee weken zitten de bisschoppen samen en dit weekend werken ze aan de slottekst. Wordt dat een compromistekst of wordt het revolutionair? (Mathijs Lamberigts is decaan van de faculteit Theologie van de KU Leuven)
FANC waarschuwt voor radioactief gas (video)
DE REDACTIE. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle waarschuwt voor radioactief gas dat longkanker kan veroorzaken. Prof. Dr. Benoit Nemery geeft duiding.
Langer werken om lonen te verlagen - Kim De Witte (opinie)
DE REDACTIE. De nieuwe regering poneert dat we langer moeten werken - hogere pensioenleeftijd - om werkgelegenheid te creëren voor jongeren. Maar klopt die redenering of heeft de regering een andere reden voor deze politieke keuze? Kim De Witte is docent pensioenrecht (Leuven) en medewerker op de studiedienst van de PVDA.
De voorgestelde economische hervormingen zullen geen nieuwe jobs opleveren (opinie)
DE MORGEN. Othmar Vanachter hekelt de illusie van jobcreatie die de nieuwe regering ons voorhoudt. Meer jobs creëren kan alleen als de overheid erin slaagt de vraag naar goederen en diensten op te drijven, zo stelt hij. Vanachter is professor-emeritus arbeidsrecht aan de KU Leuven.
Wereldkampioen Kwiatkowski bezoekt Bakala Academy (video)
SPORZA. De Poolse wereldkampioen wielrennen Michal Kwiatkowski was op 15 oktober te gast in de Bakala Academy, het onderzoeks- en testcentrum voor topsport aan de KU Leuven dat hem ook begeleidt.
Al 13 klachten over seksisme aan de KU Leuven
DE MORGEN. Het Meldpunt Gender en Diversiteit, dat vorig academiejaar op het rectoraat van de KU Leuven opgericht werd, ontving reeds 13 klachten over seksisme. Tien daarvan sloegen op het gedrag van personeelsleden en drie op dat van studenten. Het merendeel had betrekking op ongepaste opmerkingen over zwangerschap of uiterlijk. Geen enkele klacht leidde tot een strafrechtelijke procedure. Dat stelt Heidi Mertens van het Meldpunt in het studentenblad Veto.
"Fabriek Journalistiek: waarom media goed zijn voor u" (audio)
RADIO 1. "Fabriek Journalistiek: waarom media goed voor u zijn". Dat is de titel van een nieuw boek, dat u wat liefde en warmte voor ons beroep moet bijbrengen. Auteur Leo Neels, professor Media- en Communicatierecht aan de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen en ook voormalig directeur-generaal van de VTM, is onze gast.
Bijziend vooruitzien - Dries Deweer (opinie)
DE REDACTIE. Op de partijcongressen waar het federale regeerakkoord werd goedgekeurd hadden de sprekers de mond vol over vooruitziende hervormingen en een nieuw evenwicht voor de toekomst. CD&V roemde in dat verband het in de praktijk brengen van de aloude christendemocratische deugd van het rentmeesterschap. Een mooi woord voor een prachtig principe is dat. Helaas lijden de Zweedse rentmeesters aan bijziendheid. (De auteur is politiek filosoof. Hij is als aspirant van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven)
Marc Van Ranst: ‘Extra controles op ebola nodig op luchthaven Zaventem’
DE STANDAARD. In de Verenigde Staten is de onrust bijzonder groot nadat een verpleegster besmet raakte met het ebolavirus, nadat ze -met alle nodige voorzorgsmaatregelen - een 42-jarige Liberiaan had verzorgd in een ziekenhuis in Dallas. Viroloog Marc Van Ranst pleit ervoor om ook bij ons in België meer maatregelen te nemen, meer bepaald op de luchthaven van Zaventem.
Supervis in de maak
HET NIEUWSBLAD. In de glastuinbouwzone Stokstorm op de grens van Deinze en Kruishoutem, deed Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) de eerste spadesteek van een nieuw op te richten aquacultuurbedrijf of viskwekerij Aqua4c.
Wat voor partij is de N-VA eigenlijk? (opinie)
DE STANDAARD. Van de confederale dromen die de N-VA tijdens de campagne koesterde, vindt Bart Maddens in het regeerakkoord niets terug. Sterker: als Bart De Wever de socialisten inderdaad nooit meer terug wil zien, dan komt er van een staatshervorming ook bij een volgende regering niks in huis.
Vlaamse studenten sturen reclamebord de ruimte in
DE MORGEN. Onderzoekers van de KU Leuven willen begin 2016 voor het eerst een reclamebord de ruimte in schieten. De bedoeling is om op die manier geld in te zamelen voor het onderzoek naar de CubeSat, een nieuw type satelliet. Dat werd vandaag aangekondigd door de initiatiefnemers, die spreken van een wereldprimeur.
Restauratie Besloten Hofjes kost half miljoen
HET NIEUWSBLAD. Een team van internationale specialisten is gestart met de restauratie van het eerste Besloten Hofje, Mechelse kunstwerken die door de Vlaamse Gemeenschap zijn erkend als topstukken. Het project wordt geraamd op een half miljoen euro.