U bent hier: Communicatie In het nieuws: maatschappelijke Rol

In het nieuws: maatschappelijke Rol

Opiniestukken en artikels over universiteit en samenleving

De passies van Rik Torfs (audio)
RADIO 1. Je hebt van die Usual Suspects: vaste waarden, die telkens weer opgevoerd worden over hun vakgebied. Maar wat zijn hun (andere) passies? Deze week: Rik Torfs. Rik Torfs is prof Kerkelijk Recht, ex-politicus, en bovenal: rector van de KU Leuven. U heeft hem al tig keer aan het woord gehoord over pausen, filosofen, toegangsproeven en financiering van het hoger onderwijs. Maar wat houdt hem bezig nà de werkuren? Begin alvast maar te raden.
De slaapwandelaars van 2014 (opinie)
DE STANDAARD. In de Oekraïnecrisis is ook het Westen een agressor, schrijft Idesbald Goddeeris. Het komt beloftes jegens Rusland niet na en blaast voorzichtige verstandhoudingen op. Zo blus je geen branden, maar wakker je ze aan.
Nog 900 studentenkamers te huur in Leuven
DE MORGEN. Op dit ogenblik staan er op Kotwijs, de website van de Huisvestingsdienst van de KU Leuven die nagenoeg alle studentenkoten in het Leuvense bevat, nog 900 koten te huur. Dat zijn er 400 meer dan op hetzelfde ogenblik vorig jaar. Dat is vernomen bij Ludo Clonen, hoofd van de Huisvestingsdienst.
Private 'International School of Leuven' breidt uit
DE MORGEN. De private International School of Leuven (ISL), een gezamenlijk initiatief van de stad Leuven, KU Leuven, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en IMEC die vorig jaar op de terreinen van de Vrije Basisschool Terbank in Heverlee van start ging, breidt dit jaar uit. Momenteel gaan de lessen nog door in tijdelijke klascontainers maar de bouwplannen voor een nieuwbouw liggen te wachten op de laatste goedkeuring.
Wie wordt de Belgische eurocommissaris? (audio)
RADIO 1. Ons land heeft nog steeds niemand naar voor geschoven als kandidaat-eurocommissaris. En de tijd begint stilaan te dringen. Maar zoals altijd zijn er meer kandidaten dan er posten zijn. Marianne Thyssen van CD&V, Didier Reynders van MR en Karel De Gucht van Open VLD zijn de grote kanshebbers. Hoe liggen hun kansen? Steven Van Hecke, docent Europese politiek aan de KU Leuven, zet de pro's en contra's op een rij.
Huizenmarkt keldert in 2015 (video)
VTM NIEUWS. Volgens economisten van de KU Leuven zullen de prijzen van de huizen kelderen. Volgend jaar zou er 5 à 10 procent van de prijs af gaan. Dat komt vooral doordat de woonbonus vanaf 1 januari vermindert: wie dan geld leent voor een huis, zal minder van de belastingen kunnen aftrekken. Daardoor gaan huizen moeilijker verkocht geraken, en moeten de prijzen onvermijdelijk zakken.
De kamikaze van de N-VA (opinie)
DE TIJD. Bij de formatieronde negeert de N-VA haar bestaansreden: het communautaire wordt volledig van tafel geveegd. Die strategie is niet zonder risico.
De weg naar België loopt langs Zweden (opinie)
DESTANDAARD. Het is best ironisch, schrijven Raf Geenens, Stefan Rummens en Stefan Sottiaux, dat uitgerekend een regering met de N-VA als grootste partij aantoont dat je federaal een coalitie kunt vormen op basis van inhoudelijke overeenkomsten, wars van communautaire tegenstellingen.
Handelsoorlog begint Rusland pijn te doen
Nu.nl. Rusland begint steeds meer last te ondervinden van de door het westen opgelegde sancties en haar eigen boycot van westerse voedselproducten.
De gevaarlijke weg van de minste weerstand (opinie)
DE STANDAARD. Rik Torfs kan maar weinig respect opbrengen voor de houding van de directeur-generaal van het Brussels stedelijk onderwijs. Om enkele moslims die homoseksualiteit niet aanvaarden ter wille te zijn het verlicht klinkende argument ‘neutraliteit’ inroepen, dat is gewoon laf.
Eerste student schrijft zich in aan Kulak (Video)
FOCUS WTV. Wouter Depoot uit Vichte heeft zich al eerste student van het 50ste academiejaar ingeschreven aan de Kulak in Kortrijk. Hij werd door de campusrector, prof. Marc Depaepe, verwelkomd en kreeg meteen zijn studentenkaart. De student schreef zich in voor de optie ingenieurswetenschappen en hoopt alvast op enkele succesvolle jaren aan Kulak. Dit jaar is het inschrijvingsgeld voor niet-beursstudenten aan de Kulak bijna 620 euro. Het beurstarief is iets meer dan 103 euro. Volgend jaar zou dat een pak meer kunnen zijn. Naast het inschrijvingsgeld kosten studieboeken nog eens gemiddeld 400 euro. Een student op kot kost gemiddeld 5640 euro, een niet kotstudent 2640 euro. Intussen loopt er ook een online petitie om het inschrijvingsgeld niet te verhogen. Vanmiddag hebben al meer dan 8.000 mensen zich aangemeld.
Rustige start inschrijvingen nieuw academiejaar KU Leuven
DE STANDAARD. In de Leuvense Universiteitshallen zijn maandagochtend de inschrijvingen voor het academiejaar 2014-2015 aan de KU Leuven van start gegaan. In tegenstelling tot de voorbije jaren stonden er amper studenten aan te schuiven toen de deuren van het universiteitsgebouw om klokslag 9.00 uur openden.
Inschrijvingen KU Leuven zijn gestart (Video)
HET NIEUWS. In de Leuvense Universiteitshallen zijn de inschrijvingen voor het academiejaar 2014-2015 aan de KU Leuven van start gegaan. In tegenstelling tot de voorbije jaren stonden er amper studenten aan te schuiven toen de deuren van het universiteitsgebouw om klokslag 9.00 uur openden. Karel Casteleyn uit Sint-Martens-Latem was de eerste die zich aanbood om zich als bachelor in te schrijven voor de opleiding TEW, optie handelsingenieur. De nieuwe student werd ontvangen door rector Rik Torfs die samen met de nieuwkomer de hele inschrijvingsprocedure doorliep. De allereerste student kreeg naast zijn studentenkaart ook een mand met geschenken overhandigd.
Inschrijvingen KU Leuven van start (Video)
HET JOURNAAL. Vandaag gingen de inschrijvingen van start in de Leuvense universiteitshallen.
VN-Veiligheidsraad bezoekt Leuven (Video)
ROB TV. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft afgelopen zaterdag een bezoek gebracht aan de universiteitsbibliotheek van Leuven. En dat ter nagedachtenis van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog want precies 100 jaar geleden hebben de Duitsers die in brand gestoken.
“De uitbreiding van Islamitische Staat bedreiging voor hele regio” (video)
JOURNAAL. Professor Bart Kerremans over de Amerikaanse interventie in Irak
Komt VS interventie in Irak niet te laat? (audio)
RADIO 1. De luchtbombardementen die de VS houden in Noord-Irak, gaan onverminderd voort. Maar waarom zijn ze er nu plots wel mee gestart en niet twee maand terug, toen de opmars van IS begon ? Professor Bart Kerremans, Amerikakenner bij de KUL.
"NAVO moet zich fundamenteel heroriënteren" (video)
TERZAKE "NAVO moet zich fundamenteel heroriënteren", Oost-Europakenner Katlijn Malfliet in Terzake
Handelsoorlog met Rusland. "Op termijn verliezen we allemaal" (audio)
RADIO 1. Rusland zal alle fruit, groenten, vlees, vis, melk en zuivelproducten uit het Westen boycotten. Dat is een reactie op westerse sancties tegen Rusland in verband met Oekraïne. Ria Laenen, docente internationale politiek KUL.
Vlaanderen mag geen Turks slagveld worden (opinie)
DE MORGEN. Johan Leman is antropoloog, emeritus hoogleraar KU Leuven. "Het ogenblik lijkt aangebroken voor het Vlaams-Turks verenigingsleven om te tonen dat het Vlaams is", schrijft hij.