U bent hier: Communicatie In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
"Sexy videoclips kunnen verkrachting aanvaardbaar maken bij jongeren"
DE MORGEN. Het bekijken van seksueel getinte muziekvideo's beïnvloedt de attitude van jongeren ten aanzien van verkrachting. Ze vinden hierdoor significant meer dat verkrachtingen in bepaalde omstandigheden gerechtvaardigd zijn. Dat blijkt uit een experimenteel onderzoek dat Aagje Cateau uitvoerde in het kader van haar masterproef aan de KU Leuven tot het behalen van de graad van Master of Science of Communicatiewetenschappen.
Studenten KU Leuven bouwen drone om pakketjes te bezorgen
DEREDACTIE. Worden postpakketten of zelfs pizza's binnenkort aan huis gebracht per drone? Het Amerikaanse bedrijf Amazon werkt er al een tijdje aan en ook de KU Leuven doet zijn duit in het zakje. Enkele masterstudenten van de universiteit hebben een toestel gebouwd dat volgens hen een aantal duidelijke verbeteringen inhoudt ten opzichte van oudere modellen.
"Minder onveiligheidsgevoel wanneer buurtbewoners zich verbonden voelen"
DE MORGEN. Wanneer buurtbewoners zich verbonden voelen en elkaar helpen, voelen ze zich minder onveilig. Dat blijkt uit de masterproef waarmee Stephanie Dom zopas aan de KU Leuven promoveerde tot Master in het Management. Dom onderzocht op basis van een bevraging van 1.869 Belgen in de European Social Survey (ESS) de impact van socio-demografische kenmerken, buurtkenmerken en algemene gevoelens van onbehagen op onveiligheidsgevoelens.
Websites nemen uw digitale vingerafdruk
DE STANDAARD. Duizenden websites, ook Belgische, helpen onbewust het Amerikaanse bedrijf AddThis profielen op te stellen van wie de sites bezoekt. Dat gebeurt ongemerkt via een ‘share’-knop op de pagina’s, zo hebben onderzoekers van de KU Leuven en Princeton University ontdekt.
Ramadan heeft geen negatief effect op gezondheid
DE MORGEN. Ondanks het feit dat moslims tijdens de ramadan tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten of drinken, wordt volgens een onderzoek aan de KU Leuven hun gezondheid hierdoor niet negatief beïnvloed. De Leuvense onderzoekers vonden zelfs een duidelijk gunstig effect op het concentratievermogen en een klein positief effect op het kortetermijngeheugen en de oog-handcoördinatie.
Relatieverwachtingen jongeren afhankelijk van huidige gezinsvorm
KNACK. De verwachtingen van Vlaamse jongeren over toekomstige relaties hangen nauw samen met de gezinsvorm waarin ze opgroeien. Dat blijkt uit een studie van sociologe Nana Mertens aan de KU Leuven.
Vier op de tien jongeren zoeken regelmatig sociale steun via Facebook
DE MORGEN. Ongeveer 40 procent van de jongeren tussen 11 en 20 jaar gaat bij een ervaring van stress regelmatig via Facebook op zoek naar sociale steun. Het effect op het welzijn van deze zoektocht is echter onduidelijk. Dat blijkt uit de masterproef die Sophie Van Tilburg schreef in het kader van haar studie Master of Science in de Communicatiewetenschappen aan de KU Leuven.
"Lastenverlaging met 5% kan tot 6.750 jobs in transport opleveren"
TRENDS. Een lastenverlaging van 5% in de arbeidsintensieve sectoren bouw, transport, elektro en distributie kan tot 28.500 jobs opleveren. Dat blijkt uit een studie van professoren Joep Konings en Stijn Vanormelingen (K.U.Leuven), die bij Unizo werd voorgesteld. In de transportsector specifiek zou de maatregel op termijn tot 6.750 jobs kunnen opleveren.
Vrijwilligerstoerisme: blanke gasten als statussymbool
MO. Voluntourism is de laatste jaren booming business in de toeristische sector. Dat was dan ook de reden waarom Marjolein Six haar masterproef voor Toerisme (KU Leuven) aan het thema wijdde. 'Het omgaan met blanke vrijwilligers betekent in veel gevallen een vorm van een hogere status voor de betrokkene.'
Kinderen vinden lezen nog leuker dan internetten
DE STANDAARD. Buiten spelen en het lezen van boeken is bij de Vlaamse kinderen nog altijd populairder dan chatten of internetten. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van de KU Leuven over het leesgedrag bij kinderen. De populariteit van lezen blijkt wel af te nemen zodra de kinderen zich meer op de nieuwe media werpen.
Sterrenkundige leidt leeftijd jonge sterren af uit trillingen
DE MORGEN. Uit de studie van de akoestische trillingen van een honderdtal sterren die jonger zijn dan 10 miljoen jaar en één tot vijfmaal de massa van onze zon hebben, heeft Konstanze Zwintz van het Leuvense Instituut voor Sterrenkunde voor het eerst aangetoond dat jonge sterren andere trillingspatronen vertonen dat ietwat oudere sterren. Dat meldt de KU Leuven in een persbericht.
Wanneer seks meer lijdensweg dan lust is: aseksualiteit in kaart
DE MORGEN. Ze zijn niet hetero-, noch homo-, lesbo- of biseksueel. Voor zowat een op de honderd mensen betekent seks niets. Een orgasme? Louter fysieke spanning loslaten. Aseksualiteit, oftewel het laatste taboe.
Jongere managers doen het beter dan oude rotten
DE MORGEN. Wie zegt dat ervaren bazen het altijd beter doen? Jonge managers scoren beter bij werknemers dan hun oudere tegenhangers, leert een nieuwe studie van de KU Leuven. Zowel op het vlak van coaching als communicatie.
Gezocht: geld voor kankeronderzoek (video)
VTM NIEUWS. Kankerspecialisten van het UZ Leuven zetten zelf een fonds op om hun kankeronderzoek te financieren. Ze werken aan een revolutionaire kankerbehandeling, maar hun onderzoek is peperduur en er is niet genoeg geld. Dus gaan ze zelf op zoek naar middelen. Het is de eerste keer dat proffen in ons land zo'n fonds opzetten om geld in te zamelen.
Woonbonus maakt huis fiks duurder (audio)
RADIO 1. De "woonbonus" heeft de gemiddelde huizenprijs met 40 000 euro doen stijgen. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven.
KU Leuven zet stap vooruit in Alzheimer-behandeling
DE MORGEN. Onderzoekers van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven hebben een nieuwe stap gezet in de ontrafeling van wat er mis gaat in de hersenen van patiënten met Alzheimer. Door uitschakeling van de zogenaamde "tau-kluwens" in de hersenen van muizen konden de onderzoekers een gedeeltelijke, maar niet volledig herstel van functies bewerkstelligen.
Studenten die meer slapen, halen betere resultaten
DEREDACTIE. Zeven uur slapen in plaats van zes in een examenperiode levert gemiddeld 1,7 meer punten op 20 op bij een examen. Dat zeggen onderzoekers aan de UGent en KULeuven, die een enquête rond slaapkwaliteit onder 621 eerstejaarsstudenten aan de universiteit koppelden aan hun examenresultaten.
Ouden en zieken moeten lijden
DE STANDAARD. Belgen willen dat de terugbetaling van behandelingen gekoppeld wordt aan levensstijl en leeftijd van de patiënt. Wetenschappers willen een debat over de afbrokkeling van de solidariteit.
"Kinderen niet louter schrik aanjagen over risico's internet"
DE MORGEN. "Men mag kinderen niet simpelweg schrik aanjagen over de risico's op internet omdat ze dan geen realistisch beeld hebben van wat er echt gevaarlijk is online. Ouders, leerkrachten en opvoeders dienen jongeren te helpen om online risico's juist in te schatten en hen te leren hoe ze zich hiertegen kunnen beschermen", aldus Sofie Vandoninck (Instituut voor Mediastudies, KU Leuven) op basis van de resultaten van een bevraging van 349 kinderen tussen 9 en 16.
Antidiabetesmedicijn vertraagt verouderingsproces
DE MORGEN. Metformine, wereldwijd het meest gebruikte medicijn tegen diabetes, verlengt de levensduur en zorgt er ook voor dat men langer gezond blijft. Dat blijkt uit onderzoek door Wouter De Haes van de afdeling Neurobiologie en Dierenfysiologie van de KU Leuven die een en ander uittestte bij een minuscule rondworm die amper drie weken leeft. De onderzoeksresultaten staan gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.