U bent hier: Communicatie In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
Tot 700 euro minder pensioen in België dan in buurlanden
DE MORGEN. Ons wettelijk ­pensioen ligt tot 700 euro lager dan dat in onze buurlanden. ­Vooral de ­Nederlanders en de Fransen boeren beter. "En dat heeft niets met ­langere loopbanen te maken", stelt ­docent pensioenrecht Kim De ­Witte (KU Leuven) in Het Laatste Nieuws.
Meer 50-plussers aan de slag
DE STANDAARD. De werkzaamheid van oudere werknemers gaat met sprongen vooruit, blijkt uit nieuwe cijfers. Een reden tot euforie is er nog niet, al slinkt de kloof met het Europa.
Aroma's e-sigaretten schadelijker dan gedacht
DE STANDAARD. E-sigaretten bevatten allerlei aromastoffen die de roker moeten smaken. Maar er komt almaar meer bewijs bij dat het inademen van de aroma’s minder onschuldig is dan tot dusver gedacht.
Oncurious wil kinderen met zeldzame hersentumoren behandelen
DE STANDAARD. Biofarmabedrijf Thrombogenics en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) starten een nieuw oncologisch bedrijf op. Oncurious zal zich richten op de ontwikkeling van antilichaam TB-403 (Anti-PIGF) voor de behandeling van pediatrische hersentumoren.
Professoren KU Leuven boeken doorbraak bij onderzoek huidkanker
DE REDACTIE. Onderzoekers van de KU Leuven hebben ontdekt wat kankercellen in melanomen zo agressief maakt. Ze slaagden er bovendien ook in om dit agressieve element weg te nemen. De kans op een succesvolle behandeling neemt daardoor gevoelig toe, meldt de nieuwsdienst van de KU Leuven.
Huis kuisen met bleekmiddel kan gezondheid kinderen schaden
HET NIEUWSBLAD. Ouders die vaak desinfecterende kuisproducten gebruiken met daarin bleekmiddel om het huis te kuisen, kunnen daarmee hun kinderen ziek maken. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven.
Nieuw proces hersencellen ontdekt bij verwerking geluid
DE MORGEN. Onderzoeker Tom Franken van de KU Leuven heeft ontdekt op welke wijze onze cellen in de hersenstam een tijdsvergelijking maken tussen binnenkomende signalen van een bepaalde geluidsbron met de bedoeling die te kunnen lokaliseren. De vinding is luidens de universiteit belangrijk voor de verdere verfijning van hoorapparaten en cochleaire implantaten, meer bepaald voor het lokaliseren van geluid en wegfilteren van achtergrondgeluiden.
Koffie verkleint het risico op leverkanker
HET NIEUWSBLAD. Wie vaak koffie drinkt verbetert niet alleen zijn concentratievermogen, de warme drank helpt ook om leverkanker te voorkomen. Drie of meer alcoholische dranken kan de ziekte dan weer triggeren. Dat blijkt uit een analyserende studie van het Britse World Cancer Research Fund. Leverkankerspecialist Chris Verslype, verbonden aan de KU Leuven, legt uit hoe dat komt.
De darmspecialist op bezoek (video)
EEN. Jeroen Raes en zijn collega's zijn op zoek naar darmfloradonoren voor twee specifieke projecten. Er wordt gezocht naar drie- of viergeslachten langs de vrouwelijke lijn zodat men kan nagaan welke verschillen er zijn tussen de darmflora van de grootmoeder, moeder, dochter en kleindochter. Raes vertelt er meer over in 'De Schuur van Scheire'.
Nature publiceert Vlaamse doorbraak in kankeronderzoek (video)
DE REDACTIE. Peter Carmeliet en Sarah-Maria Fendt (VIB/KU Leuven) ontdekten een nieuwe manier om bloedvatvorming tegen te gaan. Bloedvatvorming speelt dan weer een belangrijke rol bij de ontwikkeling van onder meer kanker.
Hoeveel verschillen vrouwen- en mannenhersenen nu echt?
HET NIEUWSBLAD. Dat mannenhersenen groter zijn dan die van vrouwen, was al langer bekend. Maar verschillen vrouwen- en mannenhersenen nog op andere vlakken van elkaar? Niet zo heel veel, blijkt uit een artikel van de Campuskrant van de KU Leuven.
48 miljoen jaar oude haaientand gevonden in Oud-Heverlee
DE STANDAARD. Bij werken in het natuurgebied de Doode Bemde in Oud-Heverlee zijn medewerkers van Natuurpunt op een historische vondst gestoten. Ze vonden een haaientand van een uitgestorven soort, die 48 miljoen jaar geleden rondzwom in die contreien.
Facebook bespiedt iedereen (ook mensen zonder account)
DE MORGEN. Facebook volgt het internetgebruik van iedereen. Zelfs van mensen die helemaal geen lid zijn van de sociaalnetwerksite of online duidelijk aangeven niet gevolgd te willen worden. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven, iMinds en de VUB. "Een flagrante schending van de privacywetgeving."
Maken koelkast en kokosolie rijst calorie-arm? (audio)
RADIO 1. Wetenschappers van het College of Chemical Sciences in Sri Lanka hebben een simpele manier voorgesteld om gekookte rijst 'lichter' te maken. Als je rijst langzaam gaar kookt in water waaraan een lepel kokosolie is toegevoegd en vervolgens 12 uur in de koelkast zet, zou die tot 60 procent minder calorieën bevatten. Het maakt niet uit of je de rijst nadien weer opwarmt of niet. Bij het afkoelen wordt een deel van de koolhydraten in de rijst omgezet in zogenaamd 'resistent zetmeel'. Spijsverteringsenzymen kunnen dat niet verteren en het wordt dus niet omgezet in suiker. Volgens de onderzoekers zou deze bereidingswijze het stijgende probleem van overgewicht kunnen beteugelen in regio's waar rijst het basisvoedsel is. Het blijft natuurlijk raar dat de energiewaarde van een vetarm product daalt als je olie toevoegd. Benieuwd of de voorzitter van het Leuvens Onderzoekscentrum voor Levensmiddelen en Voedingswetenschappen dat kan uitleggen. Jan Delcour over het calorie-arm koken van rijst.
Stoffen gevonden voor nieuwe bloedtest om darmkanker op te sporen
DE STANDAARD. Onderzoekers hebben stoffen (biomerkers) in ons lichaam geïdentificeerd die de toestand van darmkanker weergeven en verwerkt kunnen worden in een bloedtest om de ziekte in een vroeg stadium op te sporen. Dat melden het VIB en de KU Leuven, samen met verschillende oncologische centra uit Europa, waaronder het UZ Leuven.
Doorkleuteren of overgaan? Soms is eerste optie beter
DE STANDAARD. Zittenblijven in de derde kleuterklas kan beter uitdraaien voor het kind dan het eerste leerjaar overdoen. ‘Laat je ze toch overgaan dan is het vaak uitstel van executie’, zegt onderzoekster Machteld Vandecandelaere (KU Leuven) vandaag in De Standaard.
Bevolking groeit sneller dan aantal jobs
DE MORGEN. Het aantal mensen met een job is de voorbije vijftien jaar gestegen, maar de bevolkingsgroei is nog sneller toegenomen. Daardoor is de werkzaamheidsgraad in ons land nauwelijks gewijzigd.
Leuvense hoogleraar ontwikkelt waterzuiveringsinstallatie voor 3e wereld
DEREDACTIE. De Leuvense hoogleraar Bart Van der Bruggen heeft samen met de Tshwane University of Technology in het Zuid-Afrikaanse Pretoria een waterzuiveringsinstallatie ontwikkeld die op een duurzame manier drinkbaar water produceert. Daarbij is ook een model uitgewerkt waarbij de installatie door de lokale gemeenschap beheerd wordt. Dat meldt de Dagkrant van de KU Leuven.
Zorgt deze Belgische bolleboos voor revolutie in wagenindustrie?
DE MORGEN. Staat een Belg binnenkort in de cockpit bij elektrische autoconstructeur Tesla om revolutionaire technologie op grote schaal uit te rollen? Niet ondenkbaar: KU Leuven-doctorandus Stijn Vandael kreeg de hoogste graad voor zijn model om elektrische wagens stilstaand geld te laten opbrengen. "België loopt enorm achter", aldus de 30-jarige in De Standaard.
VRT behaalt streefcijfers diversiteit in 2014
DEREDACTIE. De VRT heeft in 2014 de streefcijfers voor diversiteit behaald zoals die in de beheersovereenkomst met de Vlaamse regering zijn opgelegd. Vorig jaar kwamen op de tv-zenders van de openbare omroep 7,6 procent nieuwe Vlamingen en 35,3 procent vrouwen aan bod, tegenover respectievelijk 6,8 procent en 36,6 procent in 2013.