U bent hier: Communicatie In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
Bloeddonaties weldra overbodig door kunstbloed?
DEREDACTIE. Onderzoekers van de Schotse National Blood Transfusion Service hebben voor het eerst zelf bloed vervaardigd dat aan de juiste kwaliteits- en veiligheidseisen voldoet om het bij mensen in te brengen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Professor Marc Boogaerts van de KU Leuven is enthousiast over het onderzoek.
‘Dit wordt het duurzaamste gebouw van Vlaanderen’
DE STANDAARD. Op het Thor Park in Waterschei is de eerste steen gelegd voor het ultraduurzame onderzoekscentrum EnergyVille. Er zal onderzoek worden gedaan naar duurzame energie. De KU Leuven, de Vlaamse onderzoeksorganisatie Vito en het researchcentrum Imec verbonden zich ertoe hun kennis rond hernieuwbare energie te bundelen in Genk, op het nieuwe kennisterrein Thor Park.
Meeste kusthotels halen 60 procent bezetting niet
DEREDACTIE. Te weinig kusthotels halen op jaarbasis een rendabele bezettingsgraad van 60 procent. Dat blijkt uit cijfers van het West-Vlaams Economisch studiebureau en Westtoer die in De Panne zijn voorgesteld door professor Norbert Vanhove (KU Leuven).
KU Leuven ongerust over financiering stamcelonderzoek (opinie)
ROB TV. De KU Leuven trekt samen met de andere Vlaamse universiteiten aan de alambel. Ze doet dat omdat er mogelijk een einde komt aan de financiering van stamcelonderzoek. Op vraag van het burgerinitiatief 'one of us' herbekijkt de Europese Commissie de subsidies. Als het geld wordt ingetrokken, komt het onderzoek naar ongeneeslijke ziektes zoals Parkinson in het gedrang.
Universiteiten luiden alarmbel over eis stamcelonderzoek niet meer te financieren
DE STANDAARD. Als de Europese Commissie gehoor geeft aan een burgerinitiatief dat de financiering van wetenschappelijk onderzoek met menselijke embryonale stamcellen wil verbieden, dan dreigen veelbelovende onderzoeken naar de behandeling van ziekten als parkinson en diabetes in het gedrang te komen. Dat stellen de Vlaamse universiteiten, die donderdag in een open brief in De Standaard aan de alarmbel trekken over het voorstel.
Kostprijs fiscale voorstellen blijft MR achtervolgen
DE MORGEN. De fiscale voorstellen van de MR doen opnieuw stof oplaaien in Franstalig België. Critici en tegenstanders hekelen dat de kosten veel hoger uitvallen dan de Franstalige liberalen laten uitschijnen: 15 tot 20 miljard in plaats van 7 miljard. De MR betrok ook de KU Leuven in het debat, maar dat dreigt zich intussen tegen de partij te keren.
Jongeren houden zich niet met politiek bezig (audio)
RADIO 1. Jongeren zijn nauwelijks bezig met politiek. Amper één op drie jongeren volgt vaak het nieuws over de politiek. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven. Koen Abts heeft de studie mee uitgevoerd.
Onze jeugd is bang en braaf
DE MORGEN. Ze voelen zich onveilig en hebben weinig vertrouwen in politici. Velen gaan amper uit. Toch toont onze jeugd zich in een grootschalig onderzoek best tevreden. "Mainstreamjongeren zijn over het algemeen doodgewone, brave kinderen." En dat is een probleem.
Rekening14 objectiveert politieke partijprogramma's (opinie)
DE TIJD. Rekening14 Binnenkort gaat ‘Rekening14’ van start, een uniek project in de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei. Rekening14 is een samenwerking tussen professoren van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven, de VRT, De Standaard en De Tijd. Bedoeling is de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen in cijfers te gieten om zo de economische en sociale impact ervan te kunnen vergelijken. De oefening komt als een reeks in onder meer deze krant. Een primeur voor België, die door de politieke en academische wereld met argusogen wordt gevolgd en veel vragen zal oproepen. André Decoster, Luc Sels en Toon Vanheukelom, allen verbonden aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven, lichten hun project hier toe.
Een primeur voor België (opinie)
DEREDACTIE. In deze vrije tribune schetsen we de krijtlijnen van het project ‘Rekening14’, een gezamenlijk initiatief van professoren van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van KU Leuven, de VRT, De Tijd en De Standaard waarbij we de verkiezingscampagne in zo vergelijkbaar mogelijke cijfers gieten. De publieke discussie hierover de voorbije weken bewijst dat dit een fikse uitdaging wordt.
Robotfoto op basis van DNA (audio)
RADIO 1. Ons DNA bepaalt mee hoe we eruit zien, dat een baby de neus van zijn vader heeft en de oogjes van zijn moeder maar nu zouden we op basis van dat DNA ook een robotfoto kunnen maken van iemand. Peter Claes werkt aan het onderzoekscentrum voor medische beeldvorming van de KU Leuven.
Vlaamse universiteiten pleiten voor minder bus- en tramlijnen
DE STANDAARD. De toekomst van het openbaar vervoer: minder lijnen en minder haltes voor bus en tram. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Vlaamse universiteiten.
Verkiezingen 2014: 36 miljoen euro te verdelen onder de partijen
KNACK. Bij de 'moeder aller verkiezingen' staat voor de partijen heel veel geld op het spel: 36 miljoen euro. Voor N-VA en Groen wenkt de jackpot, voor andere partijen is het bang afwachten. Professor Bart Maddens: 'De kleinste verschuiving kan ingrijpende gevolgen hebben voor de financiering en dus werking en dus de toekomst van een partij.'
Vlaamse wetenschappers ontkrachten dertien seksmythes
DE STANDARD. Wetenschappers aan de UGent, de KU Leuven en het UZ Gent presenteren dinsdag de resultaten van hun onderzoek over seksuele gezondheid in Vlaanderen. Daaruit blijkt dat er toch nog enkele misvattingen bestaan over seks. Die hebben de vorsers voor ons ontkracht.
Aanleg Finse pistes was schot in de roos
HET LAATSTE NIEUWS. De massale aanleg van Finse pistes in gemeenten in Vlaanderen is een groot beleidssucces. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven. Zowel gemeenten als gebruikers zijn zeer tevreden. Opvallend is dat een Finse piste lopers van verschillende niveaus aantrekt. Zo is 22 procent van de gebruikers absolute beginners, met minder dan een jaar loopervaring.
Reclame op radio minder storend dan op tv
DE MORGEN. Vlamingen blijken minder snel geneigd om tijdens reclameblokken van radiozender te veranderen in vergelijking met televisie. De helft (49 procent) ziet geen reden om in dat geval van radiozender te veranderen, 30 procent wel. Dat komt onder meer omdat radioreclame minder lang duurt. Dat blijkt uit onderzoek aan het Instituut voor Mediastudies (KU Leuven). De resultaten staan te lezen in het nieuwe boek 'U luistert naar radio'.
Waarom seksueel overschrijdend gedrag holebi's vaker treft
DE MORGEN. Vlaamse holebi's worden minstens dubbel zo vaak geconfronteerd met seksueel grensoverschrijdend gedrag dan hetero's. Dat blijkt uit een tweede luik van de Sexpert-studie, die de UGent en de KU Leuven in opdracht van Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) uitvoerden.
Belg dient beter geïnformeerd over uitkering aanvullend pensioen als levenslange rente
KNACK. De Belg moet beter geïnformeerd worden over de mogelijkheid om zijn aanvullend pensioen op te nemen als levenslange rente. Dat blijkt uit onderzoek van de Leerstoel Pensioenbeleid van de KU Leuven in opdracht van pensioenverzekeraar Delta Lloyd Life. Belgische gepensioneerden gebruiken hun aanvullend pensioen nu nog zelden als permanente aanvulling van het inkomen. Nochtans stijgen vanaf de leeftijd van 75-80 de zorgbehoeften en daarmee gepaard gaande kosten en groeit dan dus ook de nood aan een extra periodiek inkomen.
VRT haalt vooropgestelde streefcijfers voor diversiteit
DEREDACTIE. In 2013 zijn op de tv-zenders van de VRT 36,6% vrouwen en 6,8% nieuwe Vlamingen aan bod gekomen. Dat meldt de openbare omroep. Twee jaar geleden was dat nog respectievelijk 33,8% en 6,2% in 2012. Daarmee behaalt de openbare omroep de streefcijfers die door de beheersovereenkomst aan de VRT worden opgelegd: 33% vrouwen en 5% nieuwe Vlamingen.
Leuvense onderzoekers ontdekken mechanisme parkinson
DEREDACTIE. De neurowetenschappers Vanessa Moraïs en Bart De Strooper van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de KU Leuven hebben het mechanisme blootgelegd waardoor een gebrekkige energieproductie in cellen kan leiden tot de ziekte van Parkinson. De ontdekking opent op termijn perspectieven voor een behandeling van de ziekte door het herstellen van de energieproductie.