U bent hier: Communicatie In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
Schijf van Phaistos ontcijferd? (audio)
RADIO 1. Ons jongenshart ging nog geen beetje tekeer toen we lazen dat de Schijf van Phaistos zo goed als ontcijferd is. Generaties bedreven linuïsten en gedreven amateurs hebben vruchteloos geprobeerd om het mysterie te onsluieren. En nu zou dr Gareth Owens van het Instituut voor Technologisch Onderwijs in Heraklion (TEI) 90 procent van de schijf gedecodeerd hebben. Herbert Verreth, vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan de KU Leuven, vertelt er meer over.
Hautekiet: depressie vaststellen, te veel nattevingerwerk? (audio)
RADIO 1. Artsen gebruiken zelden een objectieve checklist om depressie bij een patiënt vast te stellen. Dat blijkt uit het doctoraat van Sophie Liekens (KU Leuven). Als gevolg daarvan worden al te vaak antidepressiva voorgeschreven.
Gezocht: mannen met de naam Cor...
HET NIEUWSBLAD. Iedereen vraagt zich wel eens af of een naamgenoot uit dezelfde streek misschien een verre verwant is. Mensen met een achternaam met beginletters ‘Cor’ krijgen binnenkort het antwoord van onderzoekers van de KU Leuven.
Wat spreken we hier binnen een eeuw? (audio)
RADIO 1. Kan het Engels het overnemen in België? Spreken we binnen 100 jaar in Brussel een mengtaal van Nederlands, Frans, Arabisch? We vragen het aan Koen Jaspaert, professor Nederlandse taalkunde aan de KU Leuven.
Eerste test voor het opsporen van eierstokkanker
DE REDACTIE. Onderzoekers van de KU Leuven hebben voor het eerst een test ontwikkeld om makkelijker en nauwkeuriger eierstokkanker vast te stellen, in samenwerking met met het Britse Imperial College London. Met de test kan men ook het type tumor identificeren, wat het mogelijk maakt de meest geschikte behandeling op te starten.
Sportclubs moeten zichzelf heruitvinden
DE STANDAARD. Vlaamse sportclubs moeten zich dringend heruitvinden, anders gaan ze ten onder, meldt een studie van de KU Leuven.
KU Leuven: dalende woonbonus drukt woningprijzen 6 à 7 procent
DE MORGEN. Een daling van de woonbonus kan ervoor zorgen dat ook de prijzen op de huizenmarkt naar beneden gaan, dat zeggen onderzoekers van de KU Leuven aan De Tijd. Ze voorzien een daling van 6 à 7 procent.
Studie bewijst: quota voor vrouwen werken
HET NIEUWSBLAD. De Belgische wet rond quota voor vrouwen werpt wel degelijk vruchten af. Dat blijkt uit een masterproef van Koenraad Block (KU Leuven) over genderdiversiteit bij bestuursleden.
Primeur: artsen UZ Leuven plaatsen hartklep bij baby via katheter langs lever (video)
DE REDACTIE. Artsen van het UZ Leuven zijn erin geslaagd bij een baby van één jaar een nieuwe hartklep in te brengen via een katheter langs de lever. Omdat de kunstklep te groot was voor het patiëntje, moest die bovendien eerst verkleind worden. Deze ingreep was een wereldprimeur. De baby stelt het goed en is inmiddels weer thuis.
De mythe achter het huilende zigeunerkind (video)
CANVAS. Professor Filip Raes in Reyers Laat over de mythe van de 'crying boys' op zovele schilderijen.
Tekenfiguren leiden kinderen naar ongezond voedsel (audio)
RADIO 1. Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor tekenfiguurtjes op voedselverpakking. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer Tim Smits (KU Leuven). Vooral wie ongezonde voeding probeert aan te prijzen, heeft baat bij een figuurtje. Of dat figuurtje bekend is, maakt zelfs niet uit. Evy Neyens, doctoranda aan het Instituut voor Mediastudies (KU Leuven), weet meer.
Asielzoekers slaan niet op de vlucht voor werk
DE MORGEN. Een substantieel deel van de asielzoekers in ons land zijn economisch actief en integreren zich na een aanpassingsperiode goed op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van KU Leuven en ULB. "Vaak hebben ze een goede talenkennis en zijn ze hoger opgeleid, waardoor ze goede kansen hebben om werk te vinden", zegt Johan Wets van onderzoeksinstituut HIVA (KU Leuven).
Elke minuut worden 27 minderjarige meisjes gedwongen om te trouwen
DE MORGEN. Wereldwijd trouwen elke minuut 27 minderjarige meisjes, vaak onder dwang. Dat zijn er 39.000 per dag, of naar schatting 14 miljoen per jaar. Dat meldt Plan België, dat vandaag op een conferentie meer aandacht vraagt voor de problematiek.
"Kleine groep jonge bedrijven zorgt voor blijvende jobcreatie"
DE MORGEN. Een beperkte groep jonge bedrijven, die al snel na de opstart een zekere omvang bereikt, is de motor van de jobcreatie in ons land. Dat blijkt uit een studie door Karen Geurts en Jo Van Biesebroeck van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven waarvan de resultaten gepubliceerd staan in een uitgave van de Leuvense Economische Standpunten.
85,9% van de voetbalrefs slachtoffer van agressie
HET NIEUWSBLAD. 85,9% van de voetbalscheidsrechters werd al eens slachtoffer van agressie. Dat is de pijnlijke - maar helaas niet verrassende - conclusie van een studie van de KU Leuven in samenwerking met de Koninklijke Belgische Voetbalbond.
Eén op de vier jongeren heeft zichzelf ooit opzettelijk verwond
METRO. Eén op de vier Vlaamse en Nederlandse adolescenten geeft aan zichzelf ooit opzettelijk te hebben verwond, zo blijkt uit een studie van de KU Leuven.
HIV-epidemie verspreidde zich wereldwijd vanuit Kinshasa
DE MORGEN. De wereldwijde verspreiding van het HIV-virus, dat tot dusver reeds 75 miljoen mensen besmet heeft, is gestart vanuit Kinshasa. Daar dook de gemeenschappelijke voorouder van de ziektegroep zeer waarschijnlijk rond 1920 op. Dat blijkt uit een reconstructie door een internationaal team, geleid door wetenschappers van de KU Leuven en Oxford University, van de genetische geschiedenis van de HIV-1 groep M, de voor de mens heel besmettelijke variant.
Oud Belgisch bier gereconstrueerd (video)
DE REDACTIE. Wetenschappers van de KU Leuven zijn er in geslaagd om een Belgisch bier van 170 jaar oud tot in het kleinste detail te ontleden, en te reconstrueren. Het gaat om gerstenat dat vier jaar geleden pas werd geborgen uit een schip dat in 1842 zonk, voor de kust van Finland.
Prof KU Leuven: "Staak zoektocht naar G-spot; zoek liever clitoris"
NEWSMONKEY. Al meer dan zestig jaar wordt gediscussieerd over het al dan niet bestaan van de beruchte G-spot, een erogene zone in de vagina. Professor Paul Enzlin van het Interfacultair Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen van de KU Leuven is echter formeel: "Er er is nog altijd geen bewijs geleverd dat die ‘plek’ echt bestaat", zegt hij in de Campuskrant.
Is rode wijn nu goed of slecht voor onze gezondheid?
DE REDACTIE. Is rode wijn drinken nu goed of slecht voor onze gezondheid? De verschillende onderzoeken spreken elkaar tegen. "De bende van Annemie" op Radio 1 sprak met Theo Niewold, professor Voeding en Gezondheid aan de KU Leuven. Wat is er nu van aan?