U bent hier: Communicatie In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
Ruim 5.300 Vlamingen hebben geen dak boven het hoofd
DE REDACTIE. In Vlaanderen zijn er minstens 5.378 mensen dak- of thuisloos. Dat blijkt uit cijfers van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Volgens Koen Hermans van de KU Leuven is dat zelfs nog een onderschatting, zeker wat betreft het aantal mensen die effectief op straat leven.
Veel natuurlijke rijkdommen vaker vloek dan zegen voor bevolking ontwikkelingslanden
DE STANDAARD. Een bodem vol grondstoffen is niet altijd goed nieuws voor de bevolking van een ontwikkelingsland. Hun overheden kiezen door de grondstoffeninkomsten niet altijd voor een duurzaam economisch beleid voor de eigen bevolking. Zo blijkt uit onderzoek aan de UAntwerpen en KU Leuven. Meer transparantie kan helpen, klinkt het.
"Seksuele stoornis is niet altijd een probleem"
DE MORGEN. Niet iedereen die met een seksuele stoornis kampt, beschouwt dat daadwerkelijk als een probleem. Dat blijkt uit onderzoek bij bijna 2.000 Vlamingen en een online enquête bij 30.000 Vlamingen. Seksuologe Lies Hendrickx, die aan de KU Leuven haar doctoraat over het onderwerp verdedigt, ziet een leeftijdsgebonden verband tussen seksuele stoornissen en het ervaren van last.
Jonge ondernemers testen systeem uit tegen fietsendiefstal
DE MORGEN. Enkele jonge Leuvense ondernemers van de cvba Little Hedwig hebben met de steun van KU Leuven-onderzoekers een gps-tracker ontwikkeld die fietsdiefstallen moet voorkomen. De gps-tracker zal de komende 10 maanden worden uitgetest bij proefpersonen.
Verdien jij opslag?
HET LAATSTE NIEUWS. Krijg jij het loon dat je verdient? Heb je recht op een bedrijfswagen? Hoe zit het met je vakantiedagen? Wat zal je over vijf jaar verdienen? Op die en andere vragen geeft het nieuwe Salariskompas van Vacature een antwoord. Het Salariskompas is samengesteld in samenwerking met de KU Leuven, het is een handig instrument om je salaris te vergelijken met mensen met een gelijkaardig profiel.
Elk jaar stroomt 6 miljard van Vlaanderen naar Wallonië
DE MORGEN. De geldstromen tussen de deelstaten in België blijven ondanks de crisis vrijwel ongewijzigd van noord naar zuid lopen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Vives-centrum van de KU Leuven waarover De Standaard vandaag bericht.
Waarom worden jongeren geen lid meer van de vakbond? (audio)
RADIO 1. Ja, er kwamen de afgelopen weken heel wat vakbondsmensen aan het woord om hun protest te uiten tegen de besparingen van de regering. Maar het was opvallend dat dat vooral (iets) oudere mensen waren. Twintigers of jonge dertigers? Die zijn “zeldzaam” bij de vakbonden. Een nieuwe studie van de KU Leuven toont deze generatiekloof ook aan: vakbonden krijgen het steeds moeilijker om jongeren aan te trekken.
Nieuwe piste in strijd tegen hersenaandoening
KNACK. Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven zijn erin geslaagd fruitvliegjes te genezen van neurodegeneratieve aandoeningen, dat zijn ziekten van het zenuwstelsel waarbij in de loop van de jaren zenuwcellen afsterven.
Zeldzaam neanderthaler-gebruiksvoorwerp gevonden in Sint-Katelijne-Waver
DE REDACTIE. Op het terrein van de gemeentelijke basisschool Dijkstein in Sint-Katelijne-Waver is onlangs een opmerkelijke prehistorische vondst gedaan. Dat meldt het gemeentebestuur. Het zou gaan om een silexsteen uit het paleolithicum die door neanderthalers tot gebruiksvoorwerp werd gemaakt. Onderzoekers van de KU Leuven schatten de ouderdom ervan op 35.000 à 45.000 jaar.
Rijden we binnenkort op houtzaagsel? (video)
VTM. Onderzoekers van de KU Leuven zijn erin geslaagd om benzine te maken van houtzaagsel. Dat kan omdat de hoofdbestanddelen van hout en benzine heel hard op elkaar lijken. Het project staat nog maar in de kinderschoenen, maar in de toekomst kan het een alternatief vormen voor aardolie.
Hoe hoger je emotionele intelligentie hoe gezonder je bent
DE STANDAARD. Wie emotioneel intelligent is, gaat minder naar de dokter, gebruikt minder geneesmiddelen en ligt minder in het ziekenhuis. Dat blijkt uit een studie van de UCL, KU Leuven en CM, die woensdag werd voorgesteld op een persconferentie.
Massa-experiment test ons geheugen
GAZET VAN ANTWERPEN. Hoe goed is het gesteld met ons geheugen? De KU Leuven en Technopolis zoeken het uit met een heus massa-experiment voor heel Vlaanderen. Dat naar aanleiding van de vierde Dag van de Wetenschap.
Belgische onderzoekers ontrafelen eeuwenoud archeologisch mysterie
DE STANDAARD. Belgische onderzoekers hebben ontdekten dat een bepaald type middeleeuwse grafvaasjes gebruikt werd als wierookbrander. Met een wetenschappelijk artikel in Plos One wordt een mysterie opgelost dat archeologen van Denemarken tot de Middellandse Zee bezighield, meldt Archeonet.be.
Eén op de acht werkt vijf jaar of langer als uitzendkracht
DE STANDAARD. Uitzendkrachten hebben een onzeker bestaan, behalve dan dat ze voor lange tijd - denk jaren - met dag- en weekcontracten zullen werken. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksinstituut HIVA (KU Leuven), waarover De Morgen dinsdag bericht. 'Dit is nu eenmaal hoe de sector werkt', reageert federatie Federgon.
Belgische studenten winnen prijs met polsband om baby's te monitoren
DE TIJD. Twee doctoraatstudenten van KU Leuven Technologiecampus Gent hebben een internationale ontwerpwedstrijd gewonnen van de chipfabrikant Texas Instruments. Ze maakten een polsbandje waarmee artsen eenvoudig de medische toestand van pasgeborenen kunnen monitoren.
U wil gelukkig zijn? Dat kan u ook zelf leren (video)
DE REDACTIE. U kunt u zelf gelukkiger maken door dagelijks een gelukstip toe te passen. Dat is de conclusie van een grootschalig onderzoek van de KU Leuven.
Ingenieurs binden strijd aan tegen epilepsie
METRO. Ingenieurs van de KU Leuven boeken veelbelovende resultaten in de strijd tegen epilepsie. Via computermodellen werken ze aan methodes om epileptische aanvallen vroegtijdig af te breken of te voorkomen.
E-sigaret helpt bij stoppen met roken
DE MORGEN. De elektronische sigaret met nicotine is voor rokers een succesvol alternatief om op termijn minder te gaan roken of er zelfs helemaal mee te stoppen. Dat blijkt uit een experiment dat Leuvense onderzoekers gedurende acht maanden uitvoerden met 48 proefpersonen en waarvan de resultaten gepubliceerd staan in het International Journal of Environmental Research and Public Health. Ze pleiten er daarom voor dat deze sigaret op de Belgische markt zou toegelaten worden.
Belasting op aandelen kan jaarlijks 2 miljard euro opbrengen
DE MORGEN. Een meerwaardebelasting op aandelen kan de overheid gemiddeld twee miljard euro per jaar opbrengen, zo heeft onderzoeksinstituut HIVA van de KU Leuven berekend. Intussen blijft CD&V-vicepremier Kris Peeters de forcing voeren voor een vermogenswinstbelasting, ook al zijn alle andere coalitiepartners resoluut tegen.
Elektrische wagen produceert nauwelijks minder fijn stof dan benzinewagen
DE STANDAARD. Elektrische wagens genereren nauwelijks minder fijn stof dan recente benzinewagens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Transport & Mobility, een spin-off van de KU Leuven.