U bent hier: Communicatie In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
Renderend onderwijs (opinie)
DE TIJD. De Tijd vroeg zich gisteren - terecht - af wat nog de waarde is van een (tweede) diploma. Steeds meer studenten proberen op de arbeidsmarkt het verschil te maken met een extra diploma, een master dan nog wel. Een dure oplossing die er vaak geen is, want de waarde van een tweede diploma is beperkt.
"Machtsmisbruik voorkomen door het bespreekbaar te maken"
DE MORGEN. "Om machtsmisbruik te voorkomen in een relatie tussen ouder en kind en in een pastorale context is het belangrijk dat men zich bewust is van de machtsrelatie die men heeft met de andere en een context creëert waarin er ruimte aanwezig is om te praten over macht en machtsmisbruik". Dat stelt Machteld Reynaert in haar doctoraatsonderzoek aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven.
Wees sociaal: fluit eens naar een elektrische mus
HET LAATSTE NIEUWS. In Hasselt gaan ze dezer dagen fluitend door het leven. Dat is althans de bedoeling van een sociaal project met elektrische 'mussen', die tegen woninggevels hangen en oplichten zodra iemand er naar fluit. Het idee komt van doctoraatsstudent Thomas Laureyssens, die zo buurten dichter bij elkaar wil brengen.
Sporten doen we liefst alleen
DE MORGEN. De populairste sport bij jongeren: dat is en blijft voetbal. Andere ploegsporten als basket en volleybal gaan achteruit of stagneren. Het zijn de meer individuele sporten als dansen en fietsen die sterk aan populariteit winnen.
Politieke berichtgeving maakt jongeren cynischer ten aanzien van bestuur
KNACK. Jongeren die regelmatig politieke artikels lezen, staan cynischer ten aanzien van het bestuur dan leeftijdsgenoten die amper de krant lezen. Dat blijkt uit een masterproef aan de KU Leuven.
Pak redders kan amper iemand redden (video)
VTM NIEUWS. Tientallen redders kunnen met moeite een drenkeling redden. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven.
Kinderen steeds vroeger op internet (video)
VTM NIEUWS. Kinderen komen steeds jonger in contact met het internet, tablets en smartphones. Vlaamse kinderen zijn gemiddeld 8 jaar als ze voor het eerst op het internet surfen. Op hun 13de hebben er veel al een smartphone. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, waar ook de KU Leuven aan heeft meegewerkt. Ouders moeten die toestellen niet verbieden, zeggen de onderzoekers, maar ze moeten hun kinderen wel begeleiden.
Archeologen vinden in Turkije onaangeroerde eetkamer uit 200 na Christus
DE MORGEN. Leuvense archeologen die opgravingen verrichten in Sagalassos, een Turkse stad die in de 7de eeuw na Christus verlaten werd, hebben in een pas ontdekt gebouw drie kamers aangetroffen waarin zich enorme hoeveelheden etensmateriaal bevond alsof het gisteren achtergelaten werd. "De tientallen aanwezigen ruimden de tafels om een of andere reden niet af, maar gooiden ze omver en hebben ze zo achtergelaten", aldus professor Jeroen Poblome.
Zebravisjes helpen ziekte van Alzheimer ontrafelen
DE REDACTIE. Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven hebben meer inzicht gekregen in de mechanismen die aan de basis liggen van de ziekte van Alzheimer. Die ziekte wordt veroorzaakt door aftakelingsprocessen in het menselijk brein. De onderzoekers achterhaalden dat een bepaalde stof de ontwikkeling van zenuwcellen verhindert.
Zebravissen ontrafelen Alzheimer
DE STANDAARD. Nieuwe kennis over de regulatie van stamcellen in het zenuwweefsel van embryonale zebravisjes leidt tot verrassende inzichten in neurodegeneratieve ziekteprocessen in het menselijke brein. Een nieuwe studie van onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en KU Leuven identificeert de molecules die aan de basis van dit proces liggen.
"Il a un dikke nek": Franstalige Antwerpenaren integreren Nederlandse woorden
DE MORGEN. Het taalgebruik van in Antwerpen wonende Franstaligen wordt op diverse manieren beïnvloed door het contact met de Nederlandse taal. Grammaticaal is dat vooral te merken aan het gebruik van de voorzetsels. Dat blijkt uit het onderzoek dat Judith Witters (Taal- en Letterkunde, KU Leuven) in het kader van haar masterproef uitvoerde bij 36 Franstaligen in Antwerpen. Franstaligen zijn daar goed voor 2 à 3 procent van de totale bevolking.
"Gedrag valt niet genetisch te verklaren"
In zijn succesboek 'A Troublesome Inheritance' legt wetenschapspublicist Nicholas Wade uit hoe rassen onderling genetisch verschillen. Dat verklaart volgens hem bijvoorbeeld waarom Afro-Amerikanen gewelddadiger zijn dan blanken. Het kruim van de internationale genetici is woedend. Die razernij zit volgens geneticaprofessor Gert Matthijs (KU Leuven) niet geworteld in een 'links taboe' onder onderzoekers. "Wades critici zijn toppers en zij vegen niets onder de mat, integendeel. Er is heel wat onderzoek dat uitwijst dat je mensen op basis van hun genoom kunt indelen volgens regio", zegt Matthijs.
Slechte punten voor fietsbeleid MIVB
NIEUWSBLAD. KU Leuven-student Anders Brunlid haalt in zijn masterproef hard uit naar het fietsreglement- en beleid van de MIVB in Brussel. Ook de communicatie naar de fietsers toe kan volgens hem beter. ‘Maar wij zien de fiets zeker niet als vijand’, reageert de MIVB.
Leuvense studenten verdeeld over legalisering cannabis
DE MORGEN. Dertig procent van de Leuvense studenten is voorstander van de legalisering van cannabis, terwijl bijna 8 procent enkel het gebruik niet langer wil bestraft zien. Zo'n 15,1 procent pleit daarentegen voor een hardere bestraffing van bezit en gebruik en 15,3 procent is gewonnen voor een alternatieve bestraffing. 19 procent vindt het huidige beleid prima en de resterende 13,1 procent heeft geen mening. Dat staat te lezen in de masterproef van Kevin Dreesen aan de rechtsfaculteit van de KU Leuven.
"Sexy videoclips kunnen verkrachting aanvaardbaar maken bij jongeren"
DE MORGEN. Het bekijken van seksueel getinte muziekvideo's beïnvloedt de attitude van jongeren ten aanzien van verkrachting. Ze vinden hierdoor significant meer dat verkrachtingen in bepaalde omstandigheden gerechtvaardigd zijn. Dat blijkt uit een experimenteel onderzoek dat Aagje Cateau uitvoerde in het kader van haar masterproef aan de KU Leuven tot het behalen van de graad van Master of Science of Communicatiewetenschappen.
Studenten KU Leuven bouwen drone om pakketjes te bezorgen
DEREDACTIE. Worden postpakketten of zelfs pizza's binnenkort aan huis gebracht per drone? Het Amerikaanse bedrijf Amazon werkt er al een tijdje aan en ook de KU Leuven doet zijn duit in het zakje. Enkele masterstudenten van de universiteit hebben een toestel gebouwd dat volgens hen een aantal duidelijke verbeteringen inhoudt ten opzichte van oudere modellen.
"Minder onveiligheidsgevoel wanneer buurtbewoners zich verbonden voelen"
DE MORGEN. Wanneer buurtbewoners zich verbonden voelen en elkaar helpen, voelen ze zich minder onveilig. Dat blijkt uit de masterproef waarmee Stephanie Dom zopas aan de KU Leuven promoveerde tot Master in het Management. Dom onderzocht op basis van een bevraging van 1.869 Belgen in de European Social Survey (ESS) de impact van socio-demografische kenmerken, buurtkenmerken en algemene gevoelens van onbehagen op onveiligheidsgevoelens.
Websites nemen uw digitale vingerafdruk
DE STANDAARD. Duizenden websites, ook Belgische, helpen onbewust het Amerikaanse bedrijf AddThis profielen op te stellen van wie de sites bezoekt. Dat gebeurt ongemerkt via een ‘share’-knop op de pagina’s, zo hebben onderzoekers van de KU Leuven en Princeton University ontdekt.
Ramadan heeft geen negatief effect op gezondheid
DE MORGEN. Ondanks het feit dat moslims tijdens de ramadan tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten of drinken, wordt volgens een onderzoek aan de KU Leuven hun gezondheid hierdoor niet negatief beïnvloed. De Leuvense onderzoekers vonden zelfs een duidelijk gunstig effect op het concentratievermogen en een klein positief effect op het kortetermijngeheugen en de oog-handcoördinatie.
Relatieverwachtingen jongeren afhankelijk van huidige gezinsvorm
KNACK. De verwachtingen van Vlaamse jongeren over toekomstige relaties hangen nauw samen met de gezinsvorm waarin ze opgroeien. Dat blijkt uit een studie van sociologe Nana Mertens aan de KU Leuven.