U bent hier: Communicatie In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
Middelbare scholieren scoren ondermaats op wiskundetests
DE MORGEN. Middelbare scholieren met veel uren wiskunde scoren niet goed genoeg, terwijl hun leeftijdsgenoten met een minimumpakket het er slecht van afbrengen. Dat blijkt uit een peiling in het vijfde en zesde jaar van het secundair onderwijs.
"Gemeenten waar inwoners in referendum mening kwijt kunnen werken efficiënter"
DE MORGEN. "De organisatie van gemeentelijke referenda maakt het lokaal beleid efficiënter", zegt Kristof De Witte, onderzoeker aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven, in "Leuvense Economische Standpunten". Hij baseert zich op een onderzoek over de invloed op het lokale beleid van 2.500 volksraadplegingen die tussen 2003 en 2011 georganiseerd werden in 2.000 Beierse gemeenten.
Vlaamse universiteiten gaan zelf hoornvlies maken met 3D-printer
DE MORGEN. De dienst oogheelkunde van de Universiteit Antwerpen werkt samen met de KU Leuven om binnen vijf jaar met een 3D-printer een hoornvlies te printen uit levende cellen. De prototypes worden volgende maand getest in het laboratorium, meldt de krant De Tijd vandaag.
Grote studie naar het plankton in de oceanen
DEREDACTIE. Een internationaal team van wetenschappers heeft van 2009 tot 2013 de biodiversiteit in kaart gebracht van een breed gamma aan organismen uit plankton. Ze onderzochten ook hun interacties, die vaak parasitair zijn, welke invloed ze op hun omgeving hebben en hoe ze er zelf door beïnvloed worden. Ze verzamelden daarvoor met de schoener Tara 35.000 stalen uit 210 verschillende plaatsen in de wereldzeeën.
Wetenschappers UT ontwikkelen beter beveiligde chipkaarten
NU.NL. Wetenschappers van de Universiteit Twente (UT) zijn er samen met vakgenoten van de KU Leuven in geslaagd om chipkaarten te beschermen tegen het lekken van geheime informatie.
Werk in België scheef verdeeld
DE STANDAARD. België hoort tot de Europese landen met het grootste aantal huishoudens waar niemand werkt. Dat stellen de wetenschappers Frank Vandenbroucke (KU Leuven) en Vincent Corluy (Universiteit Antwerpen) vast in een woensdag gepubliceerde studie.
Jongeren zijn traditioneler in hun nieuwsconsumptie dan gedacht
KNACK. Volgen jonge mensen nauwelijks nog het nieuws en raadplegen ze alleen nieuwssites? Toch niet, brengt communicatiewetenschapster Anna Van Cauwenberge aan het licht in haar proefschrift.
Nieuw historisch onderzoek werpt ander licht op moord Julien Lahaut (video)
DE REDACTIE. De moord op de voorzitter van de Kommunistische Partij, Julien Lahaut, op 18 augustus 1950, was het werk van het anticommunistisch netwerk van André Moyen. Dat blijkt uit het onderzoek van het CegeSoma (Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij), dat dinsdag wordt voorgesteld in de Senaat, die de opdracht gaf tot het onderzoek. Professor Emmanuel Gerard geeft duiding aan de journalisten van Terzake.
Na "dokter Google" is er nu ook "psycholoog Google"
HET LAATSTE NIEUWS. Dat we ziektesymptomen googlen en zo gevaarlijk genoeg zelf voor doktertje spelen is al langer bekend. Maar ook mensen met psychologische problemen zoeken hun heil bij "psycholoog Google", blijkt uit de masterscriptie van Kirsten Van de Werf van de KU Leuven.
Watervlooien passen zich aan aan opwarming
DE REDACTIE. Watervlooien hebben zich de afgelopen 40 jaar genetisch aangepast aan de klimaatverandering en zullen dat in de toekomst ook blijven doen aan hogere temperaturen. Dat blijkt uit onderzoek door een groep biologen van de KU Leuven.
Lawaai vliegtuigen trof vorig jaar 30 procent meer mensen
DE STANDAARD. Het aantal omwonenden van Brussels Airport dat geluidshinder kon ondervinden van de opstijgende en landende vliegtuigen, lag vorig jaar 30 procent hoger dan in 2013. Daarmee zit het aantal 'potentieel sterk gehinderden' opnieuw op het niveau van de jaren voordien. Vooral Brusselse gemeenten kregen meer lawaai te verwerken, zo blijkt uit het rapport 'Geluidscontouren 2014' op de website van de luchthaven.
"Ruim 80 procent van Vlamingen voelt zich Europeaan"
DE REDACTIE. 85 procent van de Vlaamse jongeren en 80 procent van de volwassenen voelt zich Europeaan en 62 procent voelt zich ook effectief betrokken bij wat er in de EU gebeurt. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek door Soetkin Verhaegen van het Centrum voor Politicologie van de KU Leuven waarbij ze verspreid over 61 scholen in Vlaanderen 3.598 leerlingen uit het 3e jaar secundair onderwijs ondervroeg en 4.376 ouders.
Kiezers N-VA, Open VLD en CD&V alsmaar meer inwisselbaar
DE REDACTIE. Het electoraat van de huidige Vlaamse meerderheidspartijen vertoont alsmaar meer gelijkenissen. Dat blijkt uit een onderzoek van IPSO-KULeuven dat is uitgevoerd na de verkiezingen van vorig jaar. Het onderzoek bevestigt als het ware de resultaten van de stembusgang: de strategie van de N-VA om het sociaal-economische naar voren te schuiven en minder de nadruk te leggen op het communautaire, heeft de partij succesvol omgeturnd tot een centrumrechtse volkspartij.
Waarom u sneller plast als het koud is
DE STANDAARD. Onderzoekers van de KU Leuven hebben achterhaald waarom onze blaas samentrekt als we plots blootgesteld worden aan koude prikkels. Ze ontdekten ook de moleculaire koude-sensor die voor deze reflex verantwoordelijk is. Stilleggen van deze koude-sensor kan de plasreflex voorkomen. Dat opent perspectieven voor mensen die last hebben van een overgevoelige blaas of incontinentie.
"Vlaming voelt zich terug iets meer Belg" (audio)
RADIO 1. Als het van de Vlaming afhangt, mag het communautaire in de koelkast. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven. Slechts 6% van de kiezers loopt warm voor een nieuwe staatshervorming. Laat staan voor de splitsing van het land. Koen Abts, Socioloog en medewerker van het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinionderzoek van de KU Leuven.
Elektrische fiets steeds populairder
KNACK. De elektrische fiets wint aan populariteit. Steeds meer Belgen gebruiken hem voor het woon-werkverkeer of voor de dagelijkse boodschappen.
Nieuwe technologie om de cellen in ons lichaam beter te begrijpen
DE REDACTIE. Onderzoekers van de KU Leuven hebben een nieuwe technologie ontwikkeld om de verschillende cellen in ons lichaam beter te begrijpen. De techniek maakt het mogelijk om de processen in ons lichaam, ook ziekteprocessen zoals kanker, beter in kaart te brengen.
De Vlaming verliest interesse in communautaire zaken
DE REDACTIE. Als het van de Vlaming afhangt, mag het communautaire in de koelkast. Onderzoek van de KU Leuven wijst uit dat de interesse in het thema snel zakt. Slechts 6 procent van de kiezers loopt warm voor een nieuwe staatshervorming. Laat staan voor de splitsing van het land, die slechts een marginale minderheid kan interesseren.
"Politieke schandalen halen vaker de krant"
DE MORGEN. Meer en meer politieke schandalen worden opgepikt door de kranten. Dat blijkt uit de masterproef van Jimmy Driesen aan de KU Leuven. Opgepast, hier komt de tabloidisering? Nee, niet zo snel.
KU Leuven-team ontwikkelt medicijn voor ziekte van Duchenne
DE REDACTIE. Een internationaal team onder leiding van de Leuvense hoogleraar Gunnar Buyse heeft het medicijn Raxone/Catena ontwikkeld dat bij patiënten die lijden aan de ziekte van Duchenne de achteruitgang in de long- en ademhalingsfunctie stopt. Aangezien de ziekte momenteel niet kan worden genezen en longlijden de oorzaak is van vroegtijdig overlijden, is deze nieuwe behandeling volgens de onderzoekers een grote stap voorwaarts.