U bent hier: Communicatie In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
Maken koelkast en kokosolie rijst calorie-arm? (audio)
RADIO 1. Wetenschappers van het College of Chemical Sciences in Sri Lanka hebben een simpele manier voorgesteld om gekookte rijst 'lichter' te maken. Als je rijst langzaam gaar kookt in water waaraan een lepel kokosolie is toegevoegd en vervolgens 12 uur in de koelkast zet, zou die tot 60 procent minder calorieën bevatten. Het maakt niet uit of je de rijst nadien weer opwarmt of niet. Bij het afkoelen wordt een deel van de koolhydraten in de rijst omgezet in zogenaamd 'resistent zetmeel'. Spijsverteringsenzymen kunnen dat niet verteren en het wordt dus niet omgezet in suiker. Volgens de onderzoekers zou deze bereidingswijze het stijgende probleem van overgewicht kunnen beteugelen in regio's waar rijst het basisvoedsel is. Het blijft natuurlijk raar dat de energiewaarde van een vetarm product daalt als je olie toevoegd. Benieuwd of de voorzitter van het Leuvens Onderzoekscentrum voor Levensmiddelen en Voedingswetenschappen dat kan uitleggen. Jan Delcour over het calorie-arm koken van rijst.
Stoffen gevonden voor nieuwe bloedtest om darmkanker op te sporen
DE STANDAARD. Onderzoekers hebben stoffen (biomerkers) in ons lichaam geïdentificeerd die de toestand van darmkanker weergeven en verwerkt kunnen worden in een bloedtest om de ziekte in een vroeg stadium op te sporen. Dat melden het VIB en de KU Leuven, samen met verschillende oncologische centra uit Europa, waaronder het UZ Leuven.
Doorkleuteren of overgaan? Soms is eerste optie beter
DE STANDAARD. Zittenblijven in de derde kleuterklas kan beter uitdraaien voor het kind dan het eerste leerjaar overdoen. ‘Laat je ze toch overgaan dan is het vaak uitstel van executie’, zegt onderzoekster Machteld Vandecandelaere (KU Leuven) vandaag in De Standaard.
Bevolking groeit sneller dan aantal jobs
DE MORGEN. Het aantal mensen met een job is de voorbije vijftien jaar gestegen, maar de bevolkingsgroei is nog sneller toegenomen. Daardoor is de werkzaamheidsgraad in ons land nauwelijks gewijzigd.
Leuvense hoogleraar ontwikkelt waterzuiveringsinstallatie voor 3e wereld
DEREDACTIE. De Leuvense hoogleraar Bart Van der Bruggen heeft samen met de Tshwane University of Technology in het Zuid-Afrikaanse Pretoria een waterzuiveringsinstallatie ontwikkeld die op een duurzame manier drinkbaar water produceert. Daarbij is ook een model uitgewerkt waarbij de installatie door de lokale gemeenschap beheerd wordt. Dat meldt de Dagkrant van de KU Leuven.
Zorgt deze Belgische bolleboos voor revolutie in wagenindustrie?
DE MORGEN. Staat een Belg binnenkort in de cockpit bij elektrische autoconstructeur Tesla om revolutionaire technologie op grote schaal uit te rollen? Niet ondenkbaar: KU Leuven-doctorandus Stijn Vandael kreeg de hoogste graad voor zijn model om elektrische wagens stilstaand geld te laten opbrengen. "België loopt enorm achter", aldus de 30-jarige in De Standaard.
VRT behaalt streefcijfers diversiteit in 2014
DEREDACTIE. De VRT heeft in 2014 de streefcijfers voor diversiteit behaald zoals die in de beheersovereenkomst met de Vlaamse regering zijn opgelegd. Vorig jaar kwamen op de tv-zenders van de openbare omroep 7,6 procent nieuwe Vlamingen en 35,3 procent vrouwen aan bod, tegenover respectievelijk 6,8 procent en 36,6 procent in 2013.
Gent meest dominant, Kortrijk efficiëntst in reguliere competitie
HET NIEUWSBLAD. Tijdens de reguliere competitie was AA Gent de meest dominante club in de eerste klasse. De Buffalo’s hadden gemiddeld 58,23% balbezit, maar waren niet het efficiëntst. Die eer was weggelegd voor KV Kortrijk. De helft van hun schoten binnen het kader leverden ook een doelpunt op.
Hoogste score doctoraat (video)
ROB TV. De KU Leuven heeft uitzonderlijk de grootste onderscheiding met feliciaties van de jury toegekend aan een doctoraatstudent. Stijn Vandael ging voor zijn doctoraat vijf jaar lang op zoek naar innovatieve manieren om elektrisch wagens op te laden.
Leuvense egyptologen ontsluieren oud-Egyptisch raadsel
DEREDACTIE. De Egyptische farao Achnaton, meest bekend om zijn vrouw Nefertiti en opvolger Toetanchamon, liet tussen 1350 en 1335 voor Christus een enorme nieuwe hoofdstad bouwen in de woestijn. Leuvense egyptologen hebben nu ontdekt hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.
Doctoraat aan KU Leuven krijgt hoogst uitzonderlijk maximale score
KNACK. Hoogst uitzonderlijk heeft de jury voor een doctoraat aan de KU Leuven de hoogste onderscheiding en felicitaties toegekend voor uitzonderlijke prestaties. De eer was weggelegd voor Stijn Vandael.
Speciale gist moet chocoladesmaak verrijken
DEREDACTIE. Met technieken die geïnspireerd zijn door de Belgische brouwers hebben Barry Callebaut Groep, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en KU Leuven een speciale gist ontwikkeld. Met die gist worden "de smaak- en aromaprecursoren in cacaobonen" vrijgemaakt en wordt "de ontwikkeling van de volle chocoladesmaak verrijkt".
Zeldzame grondstoffen uit tl-lamp
EOS. Spaar- en tl-lampen bevatten waardevolle metalen zoals yttrium en europium, zogenoemde ‘zeldzame aarden’. Wetenschappers aan de KU Leuven hebben een proces ontwikkeld om die terug te winnen.
Helft ziekenhuisartsen niet in staat om tot 65ste te werken
DE MORGEN. Een op de twee ziekenhuisartsen zou niet in staat zijn om tot de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar te werken. Dat blijkt uit een rondvraag van professor Lode Godderis (KU Leuven-IDEWE) waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het online artsenmagazine News4Med. Meer sociale steun tussen collega-artsen en minder administratieve taken moeten de kans op een burn-out verkleinen en zo de bereidheid tot langer werken vergroten, zegt Godderis.
Genetische modificatie helpt bij onderzoek naar geneesmiddelen kanker
DE MORGEN. Genetische modificatie van kankercellen helpt bij het ophelderen van het werkingsmechanisme van geneesmiddelen tegen kanker. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven.
‘Artsen stellen te snel depressie vast bij rouwende bejaarden’
DE STANDAARD. Artsen linken de eerste symptomen van eenzaamheid die optreden als een bejaarde zijn partner verliest te vaak aan een depressie. Om te vermijden dat er zich een echte depressie ontwikkelt, dient in de eerste plaats het eenzaamheidsprobleem aangepakt te worden. Dat stelt onderzoeker Eiko Fried van de Leuvense Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen die hierover samen met de Universiteit van Amsterdam een onderzoek uitvoerde.
Stralenscanner legt expliciet erotische elementen in Rubensschilderij bloot
DE MORGEN. Wetenschappers hebben in het schilderij 'Het Pelsken' van de bekende schilder Rubens met behulp van een X-stralenscanner overschilderde elementen gevonden die het schilderij van Rubens' tweede vrouw een expliciet erotische connotatie geven. De ontdekking bevestigt volgens de wetenschappers dat het schilderwerk een stuk voor in de slaapkamer was.
Onderzoekseenheid KU Leuven stelt privacytekortkomingen Facebook vast
DE REDACTIE. De onderzoekseenheid ICRI/CIR van de rechtsfaculteit van de KU Leuven heeft vastgesteld dat de privacyvoorwaarden van Facebook op verschillende punten in strijd zijn met de Europese regelgeving. De bevindingen van het ICRI/CIR, dat zich op vraag van de Belgische Privacycommissie over het thema boog, maken deel uit van de verdere besprekingen van een Europese werkgroep, die deze week samenkomt.
Migratie in middeleeuwen zorgde voor genetische verschillen
NIEUWSBLAD. Vlaamse families die een stamboom van diverse eeuwen hebben in dezelfde streek, blijken desondanks weinig genetische verwantschappen te vertonen. Onderzoekers van de KU Leuven, die dit fenomeen de afgelopen drie jaar intensief hebben onderzocht, denken dat grote migratiegolven in de late middeleeuwen, veroorzaakt door de pest, hiervoor verantwoordelijk zijn.De resultaten van de unieke studie werden vrijdag voorgesteld in Tongeren.
Wat doen je hersencellen als je iets vastpakt?
DE MORGEN. Een glas omklemmen of een balpen tussen de vingers nemen: alledaagse handelingen, maar er komt een massa hersenactiviteit bij kijken. Voor het eerst hebben wetenschappers van de KU Leuven die ontcijferd.