U bent hier: Communicatie In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
Identiek huis in 'dreef' 6,2 procent duurder dan in 'straat'
DE MORGEN. Volgens doctoraatsonderzoek aan de KU Leuven op basis van gegevens uit de verkoopsdatabank van vastgoedmakelaar ERA blijkt dat een soortgelijke woning in een 'dreef' 6,2 procent duurder is dan in een 'straat'. Ook blijkt dat hoe 'vierkanter' een perceel is, hoe hoger de prijs kan zijn. "Location, location, location", echoot onderzoeker Roel Helgers een bekende makelaarsleuze.
Vluchtelingen hebben 90 procent meer kans op een job in het noorden van het land
DE MORGEN. Van 70.000 onderzochte vluchtelingen en asielzoekers die tussen 2000 en 2010 in België arriveerden, is vandaag een kwart aan het werk. De nieuwkomers hebben in Vlaanderen bijna dubbel zoveel mogelijkheden om aan werk te geraken dan in Wallonië.
Stormen brengen sneeuw naar de Antarctische ijskap
DE MORGEN. De sneeuwmassa van enkele stormen uit 2009 en 2011 compenseert in Oost-Antarctica gedeeltelijk het massaverlies van de ijskap. Die stormen worden veroorzaakt door zogeheten atmosferische rivieren, lange, smalle stromen van vochtige lucht die grote hoeveelheden water de aardbol rond transporteren. Dat stelt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de KU Leuven.
"Vluchtelingen vinden sneller werk in Vlaanderen dan in Wallonië" (audio)
RADIO 1. Hoeveel kans op werk heb je als je als asielzoeker of vluchteling naar België komt? Dat is onderzocht in de studie van de KU Leuven: The Long and Winding Road to Employment" Wetenschappelijk medewerker Johan Wets heeft aan de studie meegewerkt. Welke vluchtelingen vinden het makkelijkst werk en hoe "lang en bochtig" is die weg naar een job in ons land?
Prenatale test spoort kanker op
DE STANDAARD. In een prenatale bloedtest ontdekten onderzoekers van de KU Leuven sporen van de ziekte van Hodgkin.
Fout webadres is geld waard
DE TIJD. De meeste eigenaars van populaire websites doen niets om zich te beschermen tegen 'typosquatters' - partijen die munt slaan uit de tikfoutjes van surfers. Dat toont een Leuvense studie aan.
Wetenschappers doen intrigerende ontdekking op Zuidpool
VRT Journaal. Begin januari steeg een vliegtuig met wetenschappers op voor een vlucht boven de Zuidpool. Een blik uit het raam leverde een bijzondere ontdekking op.
Waarom moet u dringend plassen als het koud is?
KNACK. Neemt de plasdrang bij u ook toe als u op een koude vloer stapt of bij een koude windvlaag? U bent niet alleen, bij 43 procent van de patiënten met een overactieve blaas verergeren de symptomen in koude omstandigheden.
Belgische onderzoekers meten temperatuur in hart van rode reuzen
DE REDACTIE. Belgische en Franse onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd de temperatuur te meten in het hart van bepaalde sterren. Ze gebruikten daarvoor de verhouding tussen bepaalde isotopen. Ze konden ook vaststellen hoe lang de sterren al bezig zijn met het synthetiseren van zware elementen.
2.500 jongeren falen jaarlijks in lager onderwijs
DE MORGEN. Van de jongeren die het secundair onderwijs zonder diploma verlaten, behaalde een op de drie zelfs geen getuigschrift in het basisonderwijs. Het betekent dat jaarlijks zo'n 2.500 jongeren zonder enige kwalificatie op de arbeidsmarkt terechtkomen. "Het is een vergeten groep in onze samenleving."
Doorbraak, maar nog geen nieuw middel, in strijd tegen kanker
DE MORGEN. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA zal dit jaar naar verwachting twee nieuwe medicijnen goedkeuren voor immunotherapie. De techniek is veelbelovend: de middelen kunnen bij patiënten met een melanoom of longkanker de afweercellen zo versterken dat ze de tumor aanvallen. Maar de goedkeuring door de EMA is zeker geen eindstap, want over de praktische toepasbaarheid in de maatschappij bestaan nog heel wat vragen.
KU Leuven kraakt code dementie: "De eerste stap naar medicijn"
DE MORGEN. Moleculaire biologen van de KU Leuven halen de wereldpers met een nieuwe methode die dementiemedicijnen dichterbij brengt. In een laboschaaltje bootsten ze na hoe een bepaalde vorm van dementie ontstaat, en wisten ze dat defect ook te herstellen.
We drinken te weinig water
HET NIEUWSBLAD. Negen een op de tien kinderen tussen acht en twaalf drinken te weinig water. Bij volwassenen gaat het om drie op de vier mensen.
Leuvense onderzoekers slagen erin overlopen schuim te beperken bij openen bierflesje
GAZET VAN ANTWERPEN. Onderzoekers van de Afdeling Centrum voor Levensmiddelen- en Microbiële Technologie van de KU Leuven zijn er in geslaagd een manier te vinden om het overlopen van schuim te voorkomen als men een bierflesje opent dat vooraf niet geschud werd.
Ruim 5.300 Vlamingen hebben geen dak boven het hoofd
DE REDACTIE. In Vlaanderen zijn er minstens 5.378 mensen dak- of thuisloos. Dat blijkt uit cijfers van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Volgens Koen Hermans van de KU Leuven is dat zelfs nog een onderschatting, zeker wat betreft het aantal mensen die effectief op straat leven.
Veel natuurlijke rijkdommen vaker vloek dan zegen voor bevolking ontwikkelingslanden
DE STANDAARD. Een bodem vol grondstoffen is niet altijd goed nieuws voor de bevolking van een ontwikkelingsland. Hun overheden kiezen door de grondstoffeninkomsten niet altijd voor een duurzaam economisch beleid voor de eigen bevolking. Zo blijkt uit onderzoek aan de UAntwerpen en KU Leuven. Meer transparantie kan helpen, klinkt het.
"Seksuele stoornis is niet altijd een probleem"
DE MORGEN. Niet iedereen die met een seksuele stoornis kampt, beschouwt dat daadwerkelijk als een probleem. Dat blijkt uit onderzoek bij bijna 2.000 Vlamingen en een online enquête bij 30.000 Vlamingen. Seksuologe Lies Hendrickx, die aan de KU Leuven haar doctoraat over het onderwerp verdedigt, ziet een leeftijdsgebonden verband tussen seksuele stoornissen en het ervaren van last.
Jonge ondernemers testen systeem uit tegen fietsendiefstal
DE MORGEN. Enkele jonge Leuvense ondernemers van de cvba Little Hedwig hebben met de steun van KU Leuven-onderzoekers een gps-tracker ontwikkeld die fietsdiefstallen moet voorkomen. De gps-tracker zal de komende 10 maanden worden uitgetest bij proefpersonen.
Verdien jij opslag?
HET LAATSTE NIEUWS. Krijg jij het loon dat je verdient? Heb je recht op een bedrijfswagen? Hoe zit het met je vakantiedagen? Wat zal je over vijf jaar verdienen? Op die en andere vragen geeft het nieuwe Salariskompas van Vacature een antwoord. Het Salariskompas is samengesteld in samenwerking met de KU Leuven, het is een handig instrument om je salaris te vergelijken met mensen met een gelijkaardig profiel.
Elk jaar stroomt 6 miljard van Vlaanderen naar Wallonië
DE MORGEN. De geldstromen tussen de deelstaten in België blijven ondanks de crisis vrijwel ongewijzigd van noord naar zuid lopen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Vives-centrum van de KU Leuven waarover De Standaard vandaag bericht.