U bent hier: Communicatie In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
Het gaat nog lang niet goed met de bossen in Vlaanderen (video)
HET JOURNAAL. Visie op een bos overstijgt 5 jaar.
Bio-groenten en -fruit geen wondermiddel tegen kanker
RADIO 1. Bio verkleint het risico op kanker niet, dat is de conclusie van een groot onderzoek van de University of Oxford. Theo Niewold, voedingsdeskundige KU Leuven.
"Bio-voeding helpt niet noodzakelijk tegen kanker"
HET JOURNAAL.
Het raadsel van de allergie-epidemie
DE STANDAARD. Steeds meer mensen krijgen last van allergie. Hoe dat komt, weet niemand. Misschien schuilt het antwoord in onze darmen.
Postnatale depressie blijft aanslepen (video)
Onderzoek toont aan: kunstenaars hebben ander brein
DE MORGEN. Een studie van de KU Leuven en University College London heeft aangetoond dat artiesten structureel een ander brein hebben dan niet-creatieven. Dat bericht de BBC. Wie bijvoorbeeld goed kan tekenen, heeft opvallend meer grijze materie in de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de motoriek.
Sensor waakt over hulpbehoevende bejaarde
GAZET VAN ANTWERPEN. Wetenschappers van de KU Leuven en de hogeschool Thomas More hebben geëxperimenteerd met sensoren. Die moeten het leefpatroon van een hulpbehoevende bejaarde in het oog houden, zodat er ingegrepen kan worden wanneer die bijvoorbeeld plots zou vallen. Dat schrijft De Morgen.
Bloeddonaties weldra overbodig door kunstbloed?
DEREDACTIE. Onderzoekers van de Schotse National Blood Transfusion Service hebben voor het eerst zelf bloed vervaardigd dat aan de juiste kwaliteits- en veiligheidseisen voldoet om het bij mensen in te brengen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Professor Marc Boogaerts van de KU Leuven is enthousiast over het onderzoek.
‘Dit wordt het duurzaamste gebouw van Vlaanderen’
DE STANDAARD. Op het Thor Park in Waterschei is de eerste steen gelegd voor het ultraduurzame onderzoekscentrum EnergyVille. Er zal onderzoek worden gedaan naar duurzame energie. De KU Leuven, de Vlaamse onderzoeksorganisatie Vito en het researchcentrum Imec verbonden zich ertoe hun kennis rond hernieuwbare energie te bundelen in Genk, op het nieuwe kennisterrein Thor Park.
Meeste kusthotels halen 60 procent bezetting niet
DEREDACTIE. Te weinig kusthotels halen op jaarbasis een rendabele bezettingsgraad van 60 procent. Dat blijkt uit cijfers van het West-Vlaams Economisch studiebureau en Westtoer die in De Panne zijn voorgesteld door professor Norbert Vanhove (KU Leuven).
KU Leuven ongerust over financiering stamcelonderzoek (opinie)
ROB TV. De KU Leuven trekt samen met de andere Vlaamse universiteiten aan de alambel. Ze doet dat omdat er mogelijk een einde komt aan de financiering van stamcelonderzoek. Op vraag van het burgerinitiatief 'one of us' herbekijkt de Europese Commissie de subsidies. Als het geld wordt ingetrokken, komt het onderzoek naar ongeneeslijke ziektes zoals Parkinson in het gedrang.
Universiteiten luiden alarmbel over eis stamcelonderzoek niet meer te financieren
DE STANDAARD. Als de Europese Commissie gehoor geeft aan een burgerinitiatief dat de financiering van wetenschappelijk onderzoek met menselijke embryonale stamcellen wil verbieden, dan dreigen veelbelovende onderzoeken naar de behandeling van ziekten als parkinson en diabetes in het gedrang te komen. Dat stellen de Vlaamse universiteiten, die donderdag in een open brief in De Standaard aan de alarmbel trekken over het voorstel.
Kostprijs fiscale voorstellen blijft MR achtervolgen
DE MORGEN. De fiscale voorstellen van de MR doen opnieuw stof oplaaien in Franstalig België. Critici en tegenstanders hekelen dat de kosten veel hoger uitvallen dan de Franstalige liberalen laten uitschijnen: 15 tot 20 miljard in plaats van 7 miljard. De MR betrok ook de KU Leuven in het debat, maar dat dreigt zich intussen tegen de partij te keren.
Jongeren houden zich niet met politiek bezig (audio)
RADIO 1. Jongeren zijn nauwelijks bezig met politiek. Amper één op drie jongeren volgt vaak het nieuws over de politiek. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven. Koen Abts heeft de studie mee uitgevoerd.
Onze jeugd is bang en braaf
DE MORGEN. Ze voelen zich onveilig en hebben weinig vertrouwen in politici. Velen gaan amper uit. Toch toont onze jeugd zich in een grootschalig onderzoek best tevreden. "Mainstreamjongeren zijn over het algemeen doodgewone, brave kinderen." En dat is een probleem.
Rekening14 objectiveert politieke partijprogramma's (opinie)
DE TIJD. Rekening14 Binnenkort gaat ‘Rekening14’ van start, een uniek project in de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei. Rekening14 is een samenwerking tussen professoren van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven, de VRT, De Standaard en De Tijd. Bedoeling is de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen in cijfers te gieten om zo de economische en sociale impact ervan te kunnen vergelijken. De oefening komt als een reeks in onder meer deze krant. Een primeur voor België, die door de politieke en academische wereld met argusogen wordt gevolgd en veel vragen zal oproepen. André Decoster, Luc Sels en Toon Vanheukelom, allen verbonden aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven, lichten hun project hier toe.
Een primeur voor België (opinie)
DEREDACTIE. In deze vrije tribune schetsen we de krijtlijnen van het project ‘Rekening14’, een gezamenlijk initiatief van professoren van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van KU Leuven, de VRT, De Tijd en De Standaard waarbij we de verkiezingscampagne in zo vergelijkbaar mogelijke cijfers gieten. De publieke discussie hierover de voorbije weken bewijst dat dit een fikse uitdaging wordt.
Robotfoto op basis van DNA (audio)
RADIO 1. Ons DNA bepaalt mee hoe we eruit zien, dat een baby de neus van zijn vader heeft en de oogjes van zijn moeder maar nu zouden we op basis van dat DNA ook een robotfoto kunnen maken van iemand. Peter Claes werkt aan het onderzoekscentrum voor medische beeldvorming van de KU Leuven.
Vlaamse universiteiten pleiten voor minder bus- en tramlijnen
DE STANDAARD. De toekomst van het openbaar vervoer: minder lijnen en minder haltes voor bus en tram. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Vlaamse universiteiten.
Verkiezingen 2014: 36 miljoen euro te verdelen onder de partijen
KNACK. Bij de 'moeder aller verkiezingen' staat voor de partijen heel veel geld op het spel: 36 miljoen euro. Voor N-VA en Groen wenkt de jackpot, voor andere partijen is het bang afwachten. Professor Bart Maddens: 'De kleinste verschuiving kan ingrijpende gevolgen hebben voor de financiering en dus werking en dus de toekomst van een partij.'