U bent hier: Communicatie In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
"Lastenverlaging met 5% kan tot 6.750 jobs in transport opleveren"
TRENDS. Een lastenverlaging van 5% in de arbeidsintensieve sectoren bouw, transport, elektro en distributie kan tot 28.500 jobs opleveren. Dat blijkt uit een studie van professoren Joep Konings en Stijn Vanormelingen (K.U.Leuven), die bij Unizo werd voorgesteld. In de transportsector specifiek zou de maatregel op termijn tot 6.750 jobs kunnen opleveren.
Vrijwilligerstoerisme: blanke gasten als statussymbool
MO. Voluntourism is de laatste jaren booming business in de toeristische sector. Dat was dan ook de reden waarom Marjolein Six haar masterproef voor Toerisme (KU Leuven) aan het thema wijdde. 'Het omgaan met blanke vrijwilligers betekent in veel gevallen een vorm van een hogere status voor de betrokkene.'
Kinderen vinden lezen nog leuker dan internetten
DE STANDAARD. Buiten spelen en het lezen van boeken is bij de Vlaamse kinderen nog altijd populairder dan chatten of internetten. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van de KU Leuven over het leesgedrag bij kinderen. De populariteit van lezen blijkt wel af te nemen zodra de kinderen zich meer op de nieuwe media werpen.
Sterrenkundige leidt leeftijd jonge sterren af uit trillingen
DE MORGEN. Uit de studie van de akoestische trillingen van een honderdtal sterren die jonger zijn dan 10 miljoen jaar en één tot vijfmaal de massa van onze zon hebben, heeft Konstanze Zwintz van het Leuvense Instituut voor Sterrenkunde voor het eerst aangetoond dat jonge sterren andere trillingspatronen vertonen dat ietwat oudere sterren. Dat meldt de KU Leuven in een persbericht.
Wanneer seks meer lijdensweg dan lust is: aseksualiteit in kaart
DE MORGEN. Ze zijn niet hetero-, noch homo-, lesbo- of biseksueel. Voor zowat een op de honderd mensen betekent seks niets. Een orgasme? Louter fysieke spanning loslaten. Aseksualiteit, oftewel het laatste taboe.
Jongere managers doen het beter dan oude rotten
DE MORGEN. Wie zegt dat ervaren bazen het altijd beter doen? Jonge managers scoren beter bij werknemers dan hun oudere tegenhangers, leert een nieuwe studie van de KU Leuven. Zowel op het vlak van coaching als communicatie.
Gezocht: geld voor kankeronderzoek (video)
VTM NIEUWS. Kankerspecialisten van het UZ Leuven zetten zelf een fonds op om hun kankeronderzoek te financieren. Ze werken aan een revolutionaire kankerbehandeling, maar hun onderzoek is peperduur en er is niet genoeg geld. Dus gaan ze zelf op zoek naar middelen. Het is de eerste keer dat proffen in ons land zo'n fonds opzetten om geld in te zamelen.
Woonbonus maakt huis fiks duurder (audio)
RADIO 1. De "woonbonus" heeft de gemiddelde huizenprijs met 40 000 euro doen stijgen. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven.
KU Leuven zet stap vooruit in Alzheimer-behandeling
DE MORGEN. Onderzoekers van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven hebben een nieuwe stap gezet in de ontrafeling van wat er mis gaat in de hersenen van patiënten met Alzheimer. Door uitschakeling van de zogenaamde "tau-kluwens" in de hersenen van muizen konden de onderzoekers een gedeeltelijke, maar niet volledig herstel van functies bewerkstelligen.
Studenten die meer slapen, halen betere resultaten
DEREDACTIE. Zeven uur slapen in plaats van zes in een examenperiode levert gemiddeld 1,7 meer punten op 20 op bij een examen. Dat zeggen onderzoekers aan de UGent en KULeuven, die een enquête rond slaapkwaliteit onder 621 eerstejaarsstudenten aan de universiteit koppelden aan hun examenresultaten.
Ouden en zieken moeten lijden
DE STANDAARD. Belgen willen dat de terugbetaling van behandelingen gekoppeld wordt aan levensstijl en leeftijd van de patiënt. Wetenschappers willen een debat over de afbrokkeling van de solidariteit.
"Kinderen niet louter schrik aanjagen over risico's internet"
DE MORGEN. "Men mag kinderen niet simpelweg schrik aanjagen over de risico's op internet omdat ze dan geen realistisch beeld hebben van wat er echt gevaarlijk is online. Ouders, leerkrachten en opvoeders dienen jongeren te helpen om online risico's juist in te schatten en hen te leren hoe ze zich hiertegen kunnen beschermen", aldus Sofie Vandoninck (Instituut voor Mediastudies, KU Leuven) op basis van de resultaten van een bevraging van 349 kinderen tussen 9 en 16.
Antidiabetesmedicijn vertraagt verouderingsproces
DE MORGEN. Metformine, wereldwijd het meest gebruikte medicijn tegen diabetes, verlengt de levensduur en zorgt er ook voor dat men langer gezond blijft. Dat blijkt uit onderzoek door Wouter De Haes van de afdeling Neurobiologie en Dierenfysiologie van de KU Leuven die een en ander uittestte bij een minuscule rondworm die amper drie weken leeft. De onderzoeksresultaten staan gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.
Universitaire instellingen bundelen krachten rond veilige geneesmiddelen voor kinderen
METRO. Het UZ Gent, de Universiteit Gent, de KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel starten een project dat een kennisbasis moet opbouwen om op middellange termijn veilige klinische onderzoeken naar kindergeneesmiddelen te kunnen opzetten. Daarmee willen de wetenschappers de expertise voor het pediatrisch geneesmiddelenonderzoek in Vlaanderen en daarbuiten vergroten en de onderlinge samenwerking verder uitbouwen.
"Vrije keuze" van apen gemanipuleerd met elektroden
DEREDACTIE. Als bij apen het ventrale tegmentale gebied – een zone in de hersenstam – elektrisch gestimuleerd wordt, kan hun voorkeur voor één van twee beelden gemanipuleerd worden. Dat betekent dat hun "vrije keuze" te veranderen is, zo blijkt uit een studie van neurofysiologen Wim Vanduffel en John Arsenault van de KU Leuven en de Harvard Medical School.
Verkiezingswinst levert N-VA 4 miljoen euro extra op
KNACK. Jef Smulders en Bart Maddens van de KULeuven berekenden wat de financiële gevolgen zijn van de verkiezingen van 25 mei voor de politieke partijen. Die blijken groot te zijn voor de grote winnaar en de grote verliezer: N-VA krijgt 4 miljoen euro extra, Vlaams Belang verliest meer dan de helft.
Recordaantal Vlaamse vrouwen trekt naar de Kamer
DEREDACTIE. De nieuwe Kamer die gisteren is verkozen, telt langs Vlaamse zijde 44,8% vrouwen. Dat blijkt uit een rapport van het Instituut voor de Overheid van de Associatie KU Leuven. Dat cijfer is goed voor een nieuw record. Het rapport stelt verder dat bijna 9 op de 10 Vlaamse Kamerleden ook een lokaal mandaat bekleedt, dat de gemiddelde leeftijd in het halfrond op 45,2 jaar ligt en dat Groen de jongste Vlaamse fractie vormt.
Lees het volledige rapport van Rekening14
DEREDACTIE. Het volledige rapport van de KU Leuven over de berekening van de partijprogramma's is klaar. U kan het hier nalezen.
Bestaande medicijnen remmen MERS-coronavirus af in lab
DE STANDAARD. Vier bestaande medicijnen zijn in staat om in het lab het MERS-coronavirus af te remmen. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum, KU Leuven en het Erasmus MC in Rotterdam. Het totaal aantal besmettingen met het virus, dat in 2012 ontdekt werd, nam de afgelopen twee maanden - vooral in het Midden-Oosten - snel toe tot meer dan 600. Een patiënt op de drie overlijdt. Er is nog geen medicijn tegen beschikbaar.
Kiezers stemmen op basis van BMI van politici
GAZET VAN ANTWERPEN. Het onderzoek van een Tine Paredis, studente aan de KU Leuven, toont aan dat kiezers stemmen op basis van het uiterlijk van een mannelijke politicus. Het BMI staat centraal in het onderzoek van Paredis.