U bent hier: Communicatie In het nieuws: onderzoek

In het nieuws: onderzoek

Onderzoek van KU Leuven in de media
Genetische modificatie helpt bij onderzoek naar geneesmiddelen kanker
DE MORGEN. Genetische modificatie van kankercellen helpt bij het ophelderen van het werkingsmechanisme van geneesmiddelen tegen kanker. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven.
‘Artsen stellen te snel depressie vast bij rouwende bejaarden’
DE STANDAARD. Artsen linken de eerste symptomen van eenzaamheid die optreden als een bejaarde zijn partner verliest te vaak aan een depressie. Om te vermijden dat er zich een echte depressie ontwikkelt, dient in de eerste plaats het eenzaamheidsprobleem aangepakt te worden. Dat stelt onderzoeker Eiko Fried van de Leuvense Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen die hierover samen met de Universiteit van Amsterdam een onderzoek uitvoerde.
Stralenscanner legt expliciet erotische elementen in Rubensschilderij bloot
DE MORGEN. Wetenschappers hebben in het schilderij 'Het Pelsken' van de bekende schilder Rubens met behulp van een X-stralenscanner overschilderde elementen gevonden die het schilderij van Rubens' tweede vrouw een expliciet erotische connotatie geven. De ontdekking bevestigt volgens de wetenschappers dat het schilderwerk een stuk voor in de slaapkamer was.
Onderzoekseenheid KU Leuven stelt privacytekortkomingen Facebook vast
DE REDACTIE. De onderzoekseenheid ICRI/CIR van de rechtsfaculteit van de KU Leuven heeft vastgesteld dat de privacyvoorwaarden van Facebook op verschillende punten in strijd zijn met de Europese regelgeving. De bevindingen van het ICRI/CIR, dat zich op vraag van de Belgische Privacycommissie over het thema boog, maken deel uit van de verdere besprekingen van een Europese werkgroep, die deze week samenkomt.
Migratie in middeleeuwen zorgde voor genetische verschillen
NIEUWSBLAD. Vlaamse families die een stamboom van diverse eeuwen hebben in dezelfde streek, blijken desondanks weinig genetische verwantschappen te vertonen. Onderzoekers van de KU Leuven, die dit fenomeen de afgelopen drie jaar intensief hebben onderzocht, denken dat grote migratiegolven in de late middeleeuwen, veroorzaakt door de pest, hiervoor verantwoordelijk zijn.De resultaten van de unieke studie werden vrijdag voorgesteld in Tongeren.
Wat doen je hersencellen als je iets vastpakt?
DE MORGEN. Een glas omklemmen of een balpen tussen de vingers nemen: alledaagse handelingen, maar er komt een massa hersenactiviteit bij kijken. Voor het eerst hebben wetenschappers van de KU Leuven die ontcijferd.
Wetenschappers ontdekken agressieve vorm van hiv in Cuba
DE STANDAARD. Een internationaal team van wetenschappers heeft in Cuba een zeer agressieve vorm van hiv ontdekt. Eenmaal besmet met dit virus krijgen de patiënten al binnen de drie jaar aids, soms nog voordat de betrokkene merkt dat hij besmet is. ‘We vermoeden dat deze variant van het virus het resultaat is van een combinatie van verschillende subtypes van hiv’, aldus KU Leuven-hoogleraar Anne-Mieke Vandamme, die deel uitmaakt van het team onderzoekers.
Robot Eve zoekt zelfstandig medicijnen voor de KU Leuven
DEREDACTIE. De ontwikkeling van geneesmiddelen vraagt bijzonder veel tijd en geld. Een internationaal team van onderzoekers heeft daarom Eve ontwikkeld, een artificieel intelligente robot die het eerste stadium van het onderzoek op zich kan nemen. Tijdens de eerste tests vond Eve een stof die mogelijk kan leiden tot een geneesmiddel tegen malaria.
Peter Claes wil robotfoto maken aan de hand van DNA (video)
Vlaamse tuinen belangrijk wapen in strijd tegen klimaatverandering
KNACK. 'Weinigen weten het, maar door gazon efficiënt te gebruiken, kunnen we de klimaatverandering tegengaan', blijkt uit onderzoek van KU Leuven.
Gezinnen financieren ruim 10 procent consumptie via consumentenkrediet
DE STANDAARD. In 2013 werd 10,41 procent van de consumptie van de Belgische gezinnen gefinancierd via consumentenkrediet. Dat blijkt uit een studie van professor Nancy Huyghebaert van de KU Leuven, in opdracht van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Dit cijfer is dalend sinds 2011, toen het nog 11,09 procent was.
Experts universiteiten vragen meer middelen voor CVS-onderzoek
DEREDACTIE. Experts van vijf universiteiten - VUB, KU Leuven, UGent, UAntwerpen en UCL - vragen in een open brief aan de ministers van Volksgezondheid en van Wetenschap en Innovatie meer middelen voor multidisiciplinair onderzoek naar het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Ze pleiten met name voor de installatie van CVS-leerstoelen aan universiteiten.
Identiek huis in 'dreef' 6,2 procent duurder dan in 'straat'
DE MORGEN. Volgens doctoraatsonderzoek aan de KU Leuven op basis van gegevens uit de verkoopsdatabank van vastgoedmakelaar ERA blijkt dat een soortgelijke woning in een 'dreef' 6,2 procent duurder is dan in een 'straat'. Ook blijkt dat hoe 'vierkanter' een perceel is, hoe hoger de prijs kan zijn. "Location, location, location", echoot onderzoeker Roel Helgers een bekende makelaarsleuze.
Vluchtelingen hebben 90 procent meer kans op een job in het noorden van het land
DE MORGEN. Van 70.000 onderzochte vluchtelingen en asielzoekers die tussen 2000 en 2010 in België arriveerden, is vandaag een kwart aan het werk. De nieuwkomers hebben in Vlaanderen bijna dubbel zoveel mogelijkheden om aan werk te geraken dan in Wallonië.
Stormen brengen sneeuw naar de Antarctische ijskap
DE MORGEN. De sneeuwmassa van enkele stormen uit 2009 en 2011 compenseert in Oost-Antarctica gedeeltelijk het massaverlies van de ijskap. Die stormen worden veroorzaakt door zogeheten atmosferische rivieren, lange, smalle stromen van vochtige lucht die grote hoeveelheden water de aardbol rond transporteren. Dat stelt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de KU Leuven.
"Vluchtelingen vinden sneller werk in Vlaanderen dan in Wallonië" (audio)
RADIO 1. Hoeveel kans op werk heb je als je als asielzoeker of vluchteling naar België komt? Dat is onderzocht in de studie van de KU Leuven: The Long and Winding Road to Employment" Wetenschappelijk medewerker Johan Wets heeft aan de studie meegewerkt. Welke vluchtelingen vinden het makkelijkst werk en hoe "lang en bochtig" is die weg naar een job in ons land?
Prenatale test spoort kanker op
DE STANDAARD. In een prenatale bloedtest ontdekten onderzoekers van de KU Leuven sporen van de ziekte van Hodgkin.
Fout webadres is geld waard
DE TIJD. De meeste eigenaars van populaire websites doen niets om zich te beschermen tegen 'typosquatters' - partijen die munt slaan uit de tikfoutjes van surfers. Dat toont een Leuvense studie aan.
Wetenschappers doen intrigerende ontdekking op Zuidpool
VRT Journaal. Begin januari steeg een vliegtuig met wetenschappers op voor een vlucht boven de Zuidpool. Een blik uit het raam leverde een bijzondere ontdekking op.
Waarom moet u dringend plassen als het koud is?
KNACK. Neemt de plasdrang bij u ook toe als u op een koude vloer stapt of bij een koude windvlaag? U bent niet alleen, bij 43 procent van de patiënten met een overactieve blaas verergeren de symptomen in koude omstandigheden.