U bent hier: Home / Doelgroepen / Faciliteiten voor doelgroepen

Faciliteiten voor doelgroepen

Heb je via de KU Leuven de centrale procedure doorlopen om je statuut te laten erkennen als topsporter, kunstbeoefenaar, werkstudent of student met een functiebeperking? Dan kom je vervolgens in aanmerking voor faciliteiten op vlak van onderwijs en examens of op vlak van je leven als student.

Ook studenten in bijzondere, individuele omstandigheden (zoals een tijdelijke medische aandoening, een sterfgeval in het gezin, een zwangerschap, ...) kunnen voor de faciliteiten examenspreiding en/of afwijking op de studiepuntsgrenzen in het ISP in aanmerking komen.
De aanvraag wordt dan ad hoc beoordeeld en niet op basis van een erkend statuut. Als je noodgedwongen lessen of examens zal missen, wend je je het best ook tot je studietrajectbegeleider of ombuds voor advies en bijstand.

 

Algemene faciliteiten

 

Faciliteiten eigen aan een bepaald statuut

 • Studenten met een functiebeperking
  De Cel voor studeren met een functiebeperking overloopt met jou welke redelijke aanpassingen er kunnen gebeuren, zowel op vlak van onderwijs als op vlak van het studentenleven.
 • Studenten met topsportstatuut
  Om een maximale deelname aan trainingen, stages of competities te garanderen, kan een soepele regeling voor afwezigheden tijdens colleges, seminaria of practica worden uitgewerkt in samenspraak met je faculteit. Daarnaast zijn er ook enkele speciale sportfaciliteiten voorzien.
 • Studenten met statuut werkstudent
  Sommige opleidingen bieden een speciaal traject voor werkstudenten aan. Soms zijn de faciliteiten in dat traject inclusief en dus voor alle studenten toegankelijk. In andere gevallen zijn ze enkel voor studenten met het statuut werkstudent bedoeld. Verder heeft elke faculteit een aanspreekpunt bij wie werkstudenten met specifieke vragen over de combinatie van werk en studie terecht kunnen. Voor werkende studenten zijn er aan de KU Leuven daarnaast nog andere mogelijkheden om flexibel te studeren.

 

Zie verder ook

 • Initiatieven voor allochtone studenten
  De KU Leuven heeft een contactpunt voor allochtone studenten waar zowel studenten die reeds aan de KU Leuven studeren, als toekomstige studenten terecht kunnen voor informatie en hulp.
 • Religieuze en levensbeschouwelijke diversiteit aan de KU Leuven

  De KU Leuven is een universiteit met internationale uitstraling die ook religieuze en levensbeschouwelijke diversiteit een plaats wil geven. Zit je met een concrete vraag? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met het Contactpunt Religie en Levensbeschouwing.