Nieuwsbrief

70 jaar Auschwitz

Beste Thomasbezoeker,

Vandaag om 15.00 u ondertekenden Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits, Lieven Boeve, Raymonda Verdyck, Patriek Delbaere, Patrick Weyn en Paul Buyck de gemeenschappelijke engagementsverklaring inzake aandacht voor ‘genocide(s) en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Tweede Wereldoorlog’ in het curriculum van het gewoon secundair onderwijs.

Op de 70ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz blijkt dat antisemitisme nog steeds aanwezig is in onze samenleving ondanks de vele lessen uit het verleden. Om het thema van de Holocaust ter sprake te brengen in uw godsdienstlessen biedt Thomas u vandaag een enorm aanbod van In De Kijkers, Dossiers en Filmfiches. We geven u een uitgebreid overzicht dat speciaal voor deze dag opgesteld werd.

Beste groeten,
Didier Pollefeyt, verantwoordelijke Thomas

Inhoudstafel
Engagementsverklaring inzake aandacht voor ‘genocide(s) en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Tweede Wereldoorlog’

De genocide(s) en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Tweede Wereldoorlog vormen een zwarte bladzijde in de mondiale en Belgische geschiedenis. Dat mag niet vergeten worden, niet alleen omwille van het verleden, maar ook voor de toekomst.

Vandaag, 27 januari 2015, ondertekenden mevr. Hilde Crevits (Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Onderwijs), Lieven Boeve (directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs), Raymonda Verdyck (afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap), Patriek Delbaere (algemeen directeur van het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap), Patrick Weyn (directeur van het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen) en Paul Buyck (afgevaardigde Secundair Onderwijs van het Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers) de gemeenschappelijke engagementsverklaring inzake aandacht voor ‘genocide(s) en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Tweede Wereldoorlog’ in het curriculum van het gewoon secundair onderwijs.

Raadpleeg hier de volledige engagementsverklaring.

Didactisch pakket rond holocaust educatie in het vak rooms-katholieke godsdienst

Thomas biedt bij de 70ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz een zeer brede waaier aan van lesmateriaal rond de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Het grootste lespakket krijgt vorm in het dossier ‘Leren, leven en werken in een wereld waar Auschwitz mogelijk is’. Hier kan u een schat aan informatie ontdekken om uw lessen samen te stellen: achtergrondinformatie, lesimpulsen en didactische werkvormen. Daarnaast is er een godsdienstdidactisch pakket voor het secundair onderwijs over de film Amen. Hierin wordt de rol van paus Pius XII bij de Jodenvervolgingen onder de loep genomen.


Leren, leven en werken in een wereld waar Auschwitz mogelijk is

De film Amen: over paus Pius XII en zijn rol bij de Jodenvervolgingen (WO II)

 

Verder focussen we op acht films met als uitgangspunt de Holocaust en de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog: God on Trial (2008), Die Welle (2008), Die Fälscher (2007), Sophie Scholl (2005), De Tweeling (2002), The Pianist (2002), Left Luggage (1998) en The Grey Zone (2001).


God on Trial

Die Welle

Die Fälscher

Sophie Scholl

De Tweeling

The Pianist

Left Luggage

The Grey Zone

 

Alsook vindt u in onze XENIA bezienswaardighedendatabank alle informatie om een bezoek te brengen aan de Dossinkazerne in Mechelen. De kazerne biedt een lespakket aan en verschillende formules om met uw klasgroep alles te weten te komen over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Dossinkazerne Mechelen

Over Thomas

Thomas is een interactief platform voor actieve samenwerking tussen alle leerkrachten (r.-k.) godsdienst van alle onderwijs- netten in Vlaanderen.

Partners

IDKG VSKO Faculteit Theologie en Religiewetenschappen logo

session