Nieuwsbrief

Thomas zomernieuwsbrief 2015

Beste Thomasbezoeker,

De zomervakantie staat voor de deur. Met ‘Dit was Thomas 2014-2015’ blikt Thomas nog even terug op het afgelopen jaar.

Laudato Si’, de groene encycliek van Paus Franciscus, bracht al heel wat reacties teweeg. Thomas brengt de meest interessante bij elkaar aansluitend bij het didactisch pakket ‘Wanneer de schepping kreunt in barensweeën: hedendaagse reflecties over schepping’.

Onder de titel “Hij die gelooft, haast niet” vindt u een godsdienstdidactisch pakket dat u diverse invalshoeken biedt op een geschikte, maar voor de moderne mens niet zo evidente zomeractiviteit: onthaasten.

Ook dit jaar maakt Thomas het u mogelijk om collega’s of leerlingen een inspirerende vakantie toe te wensen door een gepersonaliseerde wenskaart te versturen.

Vindt u tijdens de zomervakantie de tijd en de inspiratie om levensbeschouwelijk interessante foto’s of video’s te maken? Deel ze dan zeker met ons. Heeft u interessante lectuur klaarliggen voor de zomermaanden? Ook deze kan u met uw collega’s delen.

De didachè studiedag (sectie: onderwijs) handelt volgend schooljaar over de relatie tussen het vak godsdienst en de katholieke dialoogschool. Hoofdsprekers zijn Lieven Boeve, directeur-generaal van het VSKO en Hilde Crevits, minister van Onderwijs. De studiedag zal plaatsvinden op 12 januari 2016. Noteer dit alvast in uw agenda!

Leerkracht in de kijker is deze keer Sien Callebaut, een 25-jarige leerkracht Frans, Spaans en godsdienst aan Instituut Stella Matutina in Michelbeke.

We schenken bij wijze van boeiende vakantielectuur vijf exemplaren weg van drie nieuwe publicaties: het gloednieuwe boek van prof. Roger Burggraeve: 'Hoog tijd voor een andere God' en twee boeken van Kader Abdolah: 'De boodschapper' & 'De Koran'.

Wat hebben we voor u in petto voor schooljaar 2015-2016? We lichten een tipje van de sluier.

We wensen u vooral eerst een deugddoende, welverdiende en zonovergoten zomervakantie toe.

Beste groeten,
Didier Pollefeyt, verantwoordelijke Thomas

Inhoudstafel
Wat Thomas u te bieden heeft in 2015-2016

De website dialoogschool.be wordt vanaf 1 september 2015 helemaal vernieuwd. Er komt een integrale ondersteuning voor de implementatie van de katholieke dialoogschool inclusief alle vragenlijsten die online kunnen ingevuld worden door individuen en groepen, met on the fly resultaten.

'Werkvorm van de maand' wordt de nieuwe maandelijks terugkerende rubriek. Elke maand een nieuwe werkvorm om leerkrachten te inspireren.

De thema’s voor de In De Kijkers secundair onderwijs zijn onder andere: natuurreligie, vervolgde christenen, eenvoud in alle facetten van het leven, postmoderne levensbeschouwingen in muziek en de 10 geboden (vroeger en nu).

Verder pakken we uit met volledig vernieuwde communities en myThomas. Daarnaast wordt druk gewerkt aan het opdelen van de bestaande informatie zodat u nog sneller de voor u relevante informatie kan opzoeken via een verbeterde zoekfunctie. Tot slot zal ook het vorderingsplan in de loop van volgend schooljaar een grondige opfrissing krijgen.

Laudato Si’: De groene encycliek van Paus Franciscus

Naar aanleiding van het verschijnen van de pauselijke encycliek Laudato Si’ hebben we de bestaande In De Kijker ‘wanneer de schepping kreunt in barensweeën’ uitgebreid. Deze In De Kijker biedt kansen en mogelijkheden om godsdienstdidactisch aan de slag te gaan met de pas verschenen encycliek. 

In De Kijker over onthaasting als inspiratie voor de zomervakantie

"We zijn nu in de zomerperiode. Je doet het wat kalmer aan. Je laat je wat minder opjagen en je kunt ook wat meer tijd voor je zelf nemen. (…) Maar ben je nu echt rustig en ontspannen?"

Onthaasten kent verschillende aspecten, maar kunnen we nog wel echt onthaasten? In deze In De Kijker worden heel wat invalshoeken tot dit thema aangereikt.

Leerkracht in de kijker: Sien Callebaut (Stella Matutina, Michelbeke)

Sien Callebaut is 25 en geeft naast Frans en Spaans, ook godsdienst aan het Stella Matutina Instituut te Michelbeke. Talen en religie zijn haar grote passies. Lees hier het interview dat Thomas met haar had.

Wil jij jouw collega-godsdienstleerkracht voordragen om in de kijker geplaatst te worden volgend schooljaar? Verras hem/haar en alle Thomaslezers!

Verstuur via Thomas uw zomerwensen naar collega-leerkrachten

Wil u uw collega leerkracht of uw leerlingen een prachtige zomervakantie toewensen? Dit kan nu ook via Thomas. Kies één van de vier wenskaarten, vul uw naam, het e-mailadres van de ontvanger en een persoonlijke boodschap in en uw kaart wordt meteen verstuurd.

Tip: U kan de wenskaart ook naar uzelf sturen en vervolgens de link van de wenskaart posten op de communitysoftware van uw school waar al uw collega’s en/of uw leerlingen meteen de kaart kunnen bekijken. In de e-mail die u als verzender ontvangt, staan alle instructies om dit te doen.

» Verstuur een Thomas-wenskaart

Discussie levensbeschouwelijk onderwijs

Zoals de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen bepleit ook de Faculté de Théologie van de Université catholique de Louvain de waarde van de levensbeschouwelijke vakken.

» Lees hier hun opinie.
» Volledig overzicht van de actuele discussie.

Stuur uw foto’s en video’s in en maak kans op een leuk Thomas-geschenk

Neemt u vaak foto’s op vakantie? Kijk eens met een levensbeschouwelijke bril naar uw omgeving en stuur uw foto’s of zelfs video’s naar Thomas.

» Foto inzenden
» Video inzenden

Originele inzendingen worden beloond met een uniek Thomas geschenk (zolang de voorraad strekt).

Welk boek lees je deze zomervakantie?

Thomas vraagt zich trouwens ook af welke boeken u leest tijdens de vakantie. Er is vooral vraag naar levensbeschouwelijk inspirerende, ontspannende en verdiepende literatuur. Tips om de vakantie al lezend door te brengen, zijn zeer welkom. U kan natuurlijk ook inspiratie opdoen uit de literatuursuggesties van collega's, ook deze van voorgaande jaren.        

» Compleet overzicht van interessante boeken met een reeks recente boekentips
» Stuur zelf een boekentip in

Originele inzendingen worden beloond met een uniek Thomas geschenk (zolang de voorraad strekt).

Nieuwe artikelen katholieke identiteit, godsdienstonderwijs en schoolpastoraal (juni 2015)

Een nieuwe reeks interessante artikelen over katholieke identiteit, godsdienstonderwijs en schoolpastoraal werd verzameld door de documentalist van het VSKO, Dimitri Vandekerkove.

Nieuwe tijdschriftuitgaven
Collationes (juni 2015) Don Bosco (maart 2015)
Ezra (juni 2015) Handelingen (juni 2015)
Narthex (juni 2015) Relevant (juli 2015)
Tertio (juni 2015)    

TIP: Bij veel van de artikels uit het maart en juninummer van Narthex zijn lesmaterialen te vinden.

Nieuwe impulsen
Masterproeven en scripties Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, juni 2015

In de juni-zittijd van het lopende academiejaar worden aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven 74 meesterproeven, scripties en papers in de Godgeleerdheid en de godsdienstwetenschappen ter verdediging voorgelegd. U vindt een overzicht van alle onderwerpen en hun promotoren hierbij. De lijst geeft tevens een overzicht van actuele onderzoeksonderwerpen waarrond professoren, assistenten en studenten binnen de theologische faculteit te Leuven op dit ogenblik werken. Misschien vindt u er ook het onderwerp in van één van uw oudleerlingen.

» Bekijk de masterproeven en onderzoeksscripties

Hoog tijd voor een andere God (Roger Burggraeve): Win één van de vijf exemplaren

Velen van ons zijn opgegroeid met een welomschreven godsbeeld, dat eigenschappen meekreeg als almachtig, hoog verheven en alwetend. Ook de Bijbelverhalen intrigeerden ons als kind, maar zij versterkten nog de voorstelling van een belonende en straff ende god-regisseur.

Zoveel jaren later is die god een stille dood gestorven; hij is niet verzoenbaar met de voortschrijdende wetenschappelijke ontwikkelingen en de cultuur-historische context waarin we leven. De meesten laten het daar dan ook bij. Zo wordt religie maatschappelijk irrelevant.

Tegen de stroom in haalt Roger Burggraeve die vergeelde histories van onder het stof. Door een alternatieve lezing van de scheppingsverhalen, Abram en Sarai, Jona, Job, Mozes, de barmhartige Samaritaan … licht voor de lezer een heel ander gezicht van religie op.

» Meer info
» Maak kans op een exemplaar

De boodschapper & De Koran: twee nieuwe boeken van Kader Abdolah. Win één van de vijf exemplaren

De boodschapper

Een vertelling over het leven van de profeet Mohammad. Na de dood van Mohammad vraagt de kroniekschrijver Zeeëd zich af wie de profeet eigenlijk was. Via de getuigenissen van familie, vrienden, vijanden, volgelingen, wetenschappers, vrouwen en dichters reconstrueert hij het leven van Mohammad, de boodschapper, vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood.

De Koran

Met deze vertaling van de Koran maakt Kader Abdolah het boek inzichtelijk voor de Nederlandse lezer. De Koran, die gebaseerd is op de Thora en de Bijbel, kent geen strikt logische opbouw. De 114 soera’s vertakken zich zoals olijfbomen dat doen. Soms heeft Abdolah voorafgaand aan een soera een inleidende tekst toegevoegd.

» Meer info
» Thomas kan van elk boek vijf exemplaren wegschenken, klik hier om deel te nemen. 

Didachè studiedag (onderwijs): Katholieke dialoogschool en het vak rooms-katholieke godsdienst: wat kunnen ze voor elkaar betekenen? (12 januari 2016)

Noteer alvast 12 januari in uw agenda voor de didachè-studiedag Onderwijs met als hoofdsprekers minister van Onderwijs, Hilde Crevits, en directeur-generaal van het VSKO, Lieven Boeve.

» Meer info en programma

Fout in berichtgeving rond benaming opleidingen Theologie en Religiewetenschappen

Onlangs kwam de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen in de media met verwijzing naar een artikel op nieuw.kerknet.be waarin beweerd werd dat de faculteit het woord "God" geschrapt had uit de namen van de opleidingen omdat de term ‘godgeleerdheid’ te nauw zou aansluiten bij het christelijke geloof. 

Decaan Mathijs Lamberigts reageerde in een artikel in De Standaard: ‘De beslissing dateert van vijf jaar geleden en wees gerust: Hij blijft een prominente plaats innemen binnen de faculteit’.

Lees ook het persbericht vanuit de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen.

Godsdienstwetenschappen studeren? Ken je leerlingen die open staan voor theologie en religiewetenschappen? Informeer hen!

Er is meer dan ooit nood aan goed gevormde jonge godsdienstleerkrachten om de kwalitatieve toekomst van het vak te garanderen. Samen met alle godsdienstleerkrachten in Vlaanderen wil Thomas hiervoor verantwoordelijkheid opnemen.

Bekijk hier het kennismakingsfilmpje 'The sky ain't the limit: godsdienstwetenschappen studeren aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen KU Leuven'. We nodigen u als leerkracht in het bijzonder uit om deze video breder bekend te maken bij leerlingen uit de 3de graad die voor een studiekeuze hoger onderwijs staan. Ook voor studenten in de professionele bacheloropleidingen kan dit filmpje inspiratie geven om hun studies verder te zetten aan de universiteit.

» Meer informatie, kennismakingsfilmpjes en getuigenissen

Dit was Thomas in 2014-2015

Tijdens het afgelopen schooljaar bezochten 888.216 mensen Thomas en werden meer dan 3,5 miljoen pagina’s opgevraagd. De videodatabank en fotodatabank hebben jullie heel erg geholpen bij jullie lesvoorbereidingen.

In dit academiejaar kreeg Thomas bijzondere erkenning door de prijs voor wetenschapscommunicatie, domein Theologie, van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

Lesimpulsen voor het basisonderwijs

Voor het kleuteronderwijs en eerste graad lager onderwijs:

Voor de tweede en derde graad lager onderwijs:
 

In De Kijkers en dossiers

Nieuwe onderdelen

Andere

Over Thomas

Thomas is een interactief platform voor actieve samenwerking tussen alle leerkrachten (r.-k.) godsdienst van alle onderwijs- netten in Vlaanderen.

Partners

Katholiek Onderwijs Vlaanderen IDKG Faculteit Theologie en Religiewetenschappen logo

session