Aanvraaginstructies voor diplomastudenten

 

Aanvraaginstructies

Dit stappenplan legt uit hoe je een aanvraag kan indienen voor één van onze bachelor- of masteropleidingen, master-na-masters, schakel-en voorbereidingsprogramma's of postgraduaten. We raden alle studenten aan om hun aanvraag ruim voor de (mogelijke) deadline van hun programma in te dienen.

De instructies om een aanvraag in te dienen voor een creditcontract kan je hier terugvinden.

 
1

Ga na welke procedure je moet volgen

Ga na of je een aanvraag moet indienen. Indien je over een Vlaamse vooropleiding beschikt die toegang geeft tot het programma van je keuze, dan kan je rechtstreeks inschrijven aan KU Leuven. Indien je je voorgaande diploma niet binnen de Vlaamse gemeenschap behaald hebt, moet je de stappen hieronder volgen.

Opgelet:

  • Voor sommige opleidingen moeten alle studenten een toelatingsprocedure doorlopen, ongeacht hun vooropleiding.
  • Niet alle Vlaamse diploma's zijn raadpleegbaar via de Vlaamse leer- en ervaringsdatabank (LED). Dit betekent dat als je studeerde aan een instelling die op deze lijst staat, je toch een aanvraag moet indienen.

De exacte toelatingsvoorwaarden van elke opleiding vind je in het onderwijsaanbod van KU Leuven. Zoek je programma, klik op 'toelatingsvoorwaarden' en selecteer daarna de toelatingsvoorwaarden voor het academiejaar waarin je wil starten.

 
2

Check de deadline om een aanvraag in te dienen

Onze toelatingsprocedure werkt op doorlopende basis, maar we raden je aan om op tijd je aanvraag in te dienen om te kunnen starten in het volgende academiejaar.

Voor Nederlandstalige programma's is er een strikte deadline van 1 februari voor niet-EER kandidaten. EER kandidaten en niet-EER kandidaten met een geldige Belgische verblijfsvergunning hebben geen strikte deadline voor Nederlandstalige programma's.

Sommige Engelstalige programma's hebben een strikte deadline. Je kan de specifieke deadline van jouw opleiding controleren door gebruik te maken van deze tool.

 
3

Maak een account aan

  • Maak een account aan voor de webapplicatie
  • Vul je persoonlijke gegevens in. Als je een dubbele nationaliteit hebt, en een daarvan is een EER-nationaliteit, raden we je aan onder die nationaliteit je aanvraag in te dienen.
  • Vul je opleidingsgegevens in
  • Problemen?

Log in op de webapplicatie

 
4

Kies je programma(s)

  • Voeg een aanvraag toe door op het '+'-teken te klikken bij 'Aanvragen' op de hoofdpagina van de webapplicatie.
    • Kies het type programma
    • Selecteer het komende academiejaar
    • Kies het gewenste programma door gebruik te maken van de zoekfunctie
    • Sla je gegevens op

Je kan voor meerdere programma's een aanvraag indienen.

 
5

Laad de gevraagde documenten op

  • Laad de gevraagde basisdocumenten en eventuele bijkomende documenten op
  • De bijkomende documenten zijn afhankelijk van de opleiding waarvoor je een aanvraag indient
  • Je kunt alleen documenten opladen als pdf of jpg

Gevraagde documenten

 
6

Betaal de application fee

Alle aanvragers moeten de € 90 application fee betalen voor elke aanvraag die ze indienen.

De betaling van deze application fee is noodzakelijk om de aanvraag te finaliseren. Opgelet, een terugbetaling van de application fee is niet mogelijk voor aanvragen die ingediend zijn na een strikte deadline.

 
7

Dien je aanvraag in

  • De knop 'Indienen' wordt enkel geactiveerd nadat je de disclaimer aanvaard hebt.
  • Als er een document ontbreekt, krijg je een foutmelding. Laad de ontbrekende documenten op voordat je je aanvraag opnieuw indient.
 
8

Follow-up van je aanvraag

Van zodra je jouw aanvraag correct hebt ingediend, krijg je een bevestigingsmail. Je aanvraag wordt nu beoordeeld door ons toelatingsteam en doorloopt een reeks controles en evaluaties. Dit kan een tijdrovend proces zijn waarbij veel interne en soms zelfs externe diensten betrokken zijn. Kijk voor meer informatie op:

Meer informatie over de aanvraagprocedure aan KU Leuven. 

 
9

Het resultaat van je aanvraag

Wanneer Admissions en de programmamedewerkers je aanvraagdossier beoordeeld hebben, zijn er drie mogelijke beslissingen:

  • Toegelaten zonder voorwaarden of op voorwaarde van afstuderen
  • Voorwaardelijk toegelaten
  • Afgewezen

Je wordt via e-mail op de hoogte gebracht van het resultaat van je aanvraag. 

 
10

Toegelaten, wat nu?

Het ontvangen van een toelatingsbrief betekent niet dat je bent ingeschreven en houdt dus nog geen enkele verplichting in (met betrekking tot betaling, inschrijving...). Het zorgt er alleen voor dat het administratieve proces kan doorgaan.

Start met de inschrijfprocedure

Je kunt je toelating niet uitstellen naar het volgende academiejaar. Wanneer je niet kan starten, moet je opnieuw een aanvraag indienen zodat deze opnieuw beoordeeld kan worden door de faculteit. Je moet nagaan of de toelatingseisen mogelijks herzien zijn en, indien van toepassing, een bewijs opladen dat je aan deze nieuwe eisen voldoet.

 

Vragen?

Heb je nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan zeker contact op met ons.

Contacteer ons