U bent hier: Home / archief / 2010 - 2019 / 2019 / Eredoctores 2019

Eredoctores 2019

Naar aanleiding van haar Patroonsfeest bekroont de KU Leuven jaarlijks personen met bijzondere verdiensten op wetenschappelijk, maatschappelijk of cultureel vlak. Op 4 februari 2019 reikt de universiteit een eredoctoraat uit aan Biram Dah Abeid, Abdel Rahman El Bacha, Eric Mazur, Chantal Mouffe, Kypros Nicolaides en Philippe Sands.
 

Biram dah Abeid

Biram Dah Abeid (°1965) is een Mauritaans advocaat en politicus. Als telg van een slavengezin werd hij zich al vroeg bewust van de diepgewortelde discriminatie van zwarten in zijn thuisland. In 2008 richtte hij de Initiative for the Resurgence of the Abolitionist Movement (IRA) op, een organisatie die ijvert voor de afschaffing van de slavernij. Hij werd een invloedrijke stem in het publieke debat, met duizenden aanhangers, maar zijn verdediging van de zwakkeren en slaven is ook een doorn in het oog van de Mauritaanse autoriteiten. Dah Abeid werd al meerdere malen opgepakt en gemarteld. In 2017 riep Time Magazine hem uit tot één van de honderd meest invloedrijke personen ter wereld.

Promotor: Robbe Van Hoof, voorzitter Studentenraad

 

Abdel Rahman el Bacha

Abdel Rahman El Bacha (°1958) is een Frans-Libanese pianist en componist die in Brussel woont. In 1978 won hij als 19-jarige de jury- én de publieksprijs van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Sindsdien brachten zijn exceptionele techniek en emotionele kracht hem tot in concertzalen over de hele wereld. Zijn solistenrepertoire reikt van Bach tot Prokofjev. El Bacha is geboeid door historische instrumenten en zoekt constant naar verfijning. Hij is in Frankrijk onderscheiden als Chevalier des Arts et des Lettres en kreeg van de Libanese president de Médaille de l'Ordre du Mérite.

Promotoren: professor Pieter Bergé en de heer Bart Demuyt

 

Eric Mazur

Professor Eric Mazur (°1954) is een Nederlandse fysicus die naam maakte op het gebied van ultrasnelle laserpulsen en interacties tussen lichtdeeltjes en materie. In 1998 ontdekte hij black silicon: een halfgeleidend materiaal dat zo goed als geen licht reflecteert. Mazur verwierf ook grote bekendheid met zijn onderwijsvernieuwing, de zogenaamde peer instruction, een interactieve methode die de studenten meer betrekt. Aan de universiteit van Harvard is hij area dean van toegepaste fysica binnen de School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) en bekleedt hij de leerstoel Balkanski Professor of Physics and Applied Physics.

Promotoren: professor Greet Langie en professor Joseph Indekeu

 

Chantal Mouffe

Professor Chantal Mouffe (°1943) is een Belgisch politiek filosoof, vooral bekend om haar democratietheorie. Ze werd geboren in Charleroi en studeerde aan de toen nog tweetalige Leuvense universiteit. Sinds 2000 is ze professor in de politieke theorie aan de University of Westminster. Tegen de ruim verspreide deliberatieve visie op politiek plaatst ze haar agonistische model: een democratische samenleving krijg je volgens haar niet door te streven naar een onbereikbare consensus, maar juist door het conflict tussen tegenstanders respectvol te aanvaarden. Zo verhinder je dat het uit de hand loopt en neem je de voedingsbodem voor extremisme weg. Met haar kritische blik op neoliberalisme en populisme speelt Mouffe internationaal een invloedrijke rol in het publieke debat.

Promotoren: professor Matthias Lievens en professor Stefan Rummens

 

Kypros Nicolaides

Professor Kypros Nicolaides (°1953) werd geboren in Cyprus en studeerde geneeskunde aan King’s College School of Medicine and Dentistry in Londen. Hij is directeur van het Harris Birthright Centre of Fetal Medicine en van de dienst Prenatale Geneeskunde in het King’s College Hospital, het grootste centrum voor foetale geneeskunde ter wereld. Hij lag aan de basis van alle recente grote ontdekkingen in de prenatale diagnostiek, heel wat prenatale behandelingen en de screening naar en preventie van de belangrijkste zwangerschapscomplicaties. De methodes die hij ontwikkelde zijn intussen wereldwijd uitgerold. Professor Nicolaides wordt dan ook voorgedragen voor wat hij gedaan heeft voor nagenoeg alle zwangere vrouwen ter wereld. 

Promotoren: professor Jan Deprest en professor Liesbeth Lewi

 

Philippe Sands

Professor Philippe Sands (°1960) is een Frans-Britse mensenrechtenadvocaat. Hij is jurist bij Matrix Chambers en verbonden aan University College London als hoogleraar internationaal recht en directeur van het Centre on International Courts and Tribunals. Sands verschijnt als raadsman en advocaat voor tal van hoven en tribunalen, waaronder het Internationaal Gerechtshof, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Internationaal Zeerechttribunaal. Hij was betrokken bij een aantal van de belangrijkste internationale rechtszaken, van Pinochet tot Guantanamo. Sands is ook een veelgevraagd expert bij nieuwsmedia als BBC, CNN en The Guardian, en auteur van verschillende boeken, waaronder het bekroonde East West Street.

Promotor: professor Stephan Parmentier

Professor Sands kan helaas niet aanwezig zijn op het Patroonsfeest. Hij ontvangt zijn eredoctoraat op een latere datum.