U bent hier: Home

e-Cultuur

Nieuwsbrief van de Dienst Cultuur KU Leuven

Wil je op de hoogte blijven van cultuur aan KU Leuven? Schrijf je dan in op de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Tussen de soep en de feiten 'De vluchtelingencrisis: oud nieuws of verrassend actueel?'

21 februari, 12.15u
'Tussen de soep en de feiten' is een boeiend middagprogramma met een interessante spreker over een hot topic uit de actualiteit. De toegang is gratis, inclusief soep.
Ditmaal is de spreker van dienst de onderzoeksjournalist Pieter Stockmans. Hij komt praten over de vluchtelingencrisis. Is dit oud nieuws of een brandend actueel thema?

Lezing 'Bloed, zweet en tranen. En Vlaamse wandtapijten'

22 februari, 20u
"Luide getuigen van individueel en collectief creatief gedrag vol falen en slagen." Dat zijn onze Vlaamse wandtapijten volgens prof. dr. Koen Brosens. In een boeiende lezing vertelt hij over de werkelijkheid achter het Vlaamse wandtapijt.

UUR KULTUUR improtheater 'Preparee daagt uit'

22 februari, 21u
Zes improtalenten van Preparee staan te popelen om met jullie uitdagingen aan de slag te gaan en er tijdens dit UUR KULTUUR een geweldige show van te maken! Alles kan, en wie weet komt er wel een gelukkige uit het publiek even mee op het podium terecht! Wil je zien wat we van jouw uitdagingen maken of je vriend of vriendin zien schitteren op het grote podium van de PDS? Reserveer dan als de bliksem je ticket! 
Gratis met Cultuurkaart KU Leuven (reserveren via deze link).
4 euro (studenten zonder Cultuurkaart KU Leuven) / 6 euro (reserveren via deze link).

AUDITORIUM 16/17: Forensic Architecture 'Anti-Utopia

23 februari, 20u
Architectuur claimt al te graag een proactieve rol met het oog op positieve verandering, maar dat is niet steeds het geval. Steeds meer actuele conflicten en crisissen vinden plaats in een stedelijke context en maken architectuur tot getuige of zelfs medeplichtige van misdrijven. In het kader van de lezingenreeks AUDITORIUM 16/17 - 'Conversations on Utopia and the Real' laat Stad en Architectuur ditmaal Forensic Architecture, een onderzoeksgroep gevestigd in Goldsmiths, University of London, aan het woord in STUK.

STUK dans 'Ah!Oh! A contemporary ritual'

23 februari, 20.30u
Zes performers betreden een donkere ruimte. Ze lijken vertrouwd en toch is er iets ongebruikelijk aan hun verschijning. Ze zijn verdwenen in vergetelheid, maar verlangen naar contact. In 'Ah!Oh! A contemporary ritual' bevinden de dansers zich in een post-apocalyptische wereld. Of is het een Berlijnse club?
Wil je kans maken op een duoticket voor deze voorstelling? Stuur dan een mailtje naar ticket@stuk.be met de vermelding 'Contemporary Ritual'. Veel succes!
Korting met Cultuurkaart KU Leuven via STUKonthaal.

LUCA School of Arts - Campus Lemmens: concerten / bachelor- en masterproeven

Jaarlijks worden op de LUCA School of Arts - Campus Lemmens door de Concertvereniging een 25-tal concerten gepland. Zowel solorecitals, kamermuziek, koor- en orkestwerken als het grote symfonische repertoire uit een periode van meer dan vier eeuwen komen er afwisselend aan bod.
Eerstvolgende concerten:
- 24 februari, 20u: LUCA Symfonieorkest en koor o.l.v. Ivan Meylemans.
Een overzicht van alle concerten vind je via de concertagenda.
Korting met Cultuurkaart KU Leuven.

Lezing 'Wasting Time on the Internet' Kenneth Goldsmith

24 februari, 20u
Amerikaanse cultdichter Kenneth Goldsmith gelooft dat alle taal poëzie kan worden en promoot al jaren oncreatief schrijven. Sinds 2015 probeert hij zijn studenten aan de University of Pennsylvania ook te overtuigen dat tijdsverspilling op het internet niet noodzakelijk nutteloos is. Eindeloos sociale media checken, verveeld van pagina naar pagina klikken, blijkbaar kan het ook creatief zijn.
Gratis.

Musicologicaconcert 'Eternità'

8 maart, 20u
Het Musicologicaconcert draait dit jaar rond het thema 'tijd' en 'eeuwigheid'. Het repertoire bestaat uit diverse composities van verschillende stijlperiodes. Daarenboven staken enkele studenten de handen uit de mouwen en schreven hun eigen composities. 'Eternità' zal de tijd doen voorbijvliegen en je doen verlangen naar meer. Tot dan!
Korting met Cultuurkaart KU Leuven.

Artefact festival ‘The Act of Magic’

21 februari - 9 maart
Artefact is een thematentoonstelling en festival in STUK waarbij hedendaagse kunst, actualiteit en maatschappelijke uitdagingen centraal staan. In 2017 staat Artefact in het teken van magie. Wat betekent magie vandaag? Welke rol speelt het als fenomeen in onze samenleving? Hoe wordt het ingezet als metafoor? En wat hebben hedendaagse kunstenaars hierover te vertellen? Laat je helemaal onderdompelen in het thema en de kunstwerken van ‘The Act of Magic’ en schrijf je in voor een gratis rondleiding.
Artefact is ook meer dan een tentoonstelling. De verschillende lezingen, performances, concerten en workshops nodigen je uit om steeds nieuwe vormen van magie en het magische te ontdekken.
Artefact is een initiatief van de Provincie Vlaams-Brabant i.s.m. Stad Leuven en wordt ondersteund door de Dienst Cultuur en de Groep Wetenschap & Technologie van KU Leuven in het kader van ‘kunst en wetenschap’.

OPEN MIC!

21 maart, 21u
Een avond gericht op aanstormend jong talent met een micro in de hand dat zich graag wil blootgeven op een podium. Een gezellige, rustige avond vol muzikaal talent en een humoristische noot. Kortom, de perfecte ingrediënten voor een Open Mic avond. 
Gratis met Cultuurkaart KU Leuven.
Ben je zelf geïnteresseerd om het podium te bestormen en jouw muziek of gevoel voor humor te delen met een publiek? Twijfel niet en stuur een video- of geluidsfragment door via onze facebook pagina of door een e-mail te sturen naar klaas@hetdepot.be

Jongerenconcert Koningin Elisabethwedstrijd met Alyosha Jurinic, piano

22 maart, 20u
Nadat hij op tal van wedstrijden prijzen in de wacht sleepte, werd Alyosha Jurinic ook op de Koningin Elisabethwedstrijd 2016 één van de laureaten. Hij kreeg een vijfde prijs voor zijn adembenemende vertolking van het eerste pianoconcerto van Chopin. Het wordt een avond vol pianistieke virtuositeit en diepgang in de uitvoering van meesterwerken uit de romantische en impressionistische pianoliteratuur met werk van Beethoven, Chopin, Debussy en Liszt.
Gratis voor -26 / 10 euro

Leuven Jazz

18 t.e.m. 26 maart, 10 locaties
Maart staat in Leuven synoniem met jazz. Tijdens 'Leuven Jazz' trakteren de vele jazzpartners je een week lang op wereldsterren, Belgische talenten en uitstapjes naar andere disciplines. Het festival mikt echter niet alleen op jazzliefhebbers. Het ruime (en vaak gratis) programma maakt het ook zeer geschikt voor een eerste kennismaking met het genre. 
Korting met Cultuurkaart KU Leuven via Last Minute Tickets.

BAC Atelier

In maart 2016 opende het BAC Atelier als een open en gastvrije werkplaats. In het voormalige Instituut voor Bacteriologie (Vital Decosterstraat 102) biedt de universiteit kosteloos ateliers aan voor studenten en personeelsleden van KU Leuven en Associatie KU Leuven. Je kan er voor 6 maanden of een jaar een atelier aanvragen om te werken aan beeldende of audiovisuele kunst, designprojecten of podiumkunsten. De universiteit wil zo artistieke experimenten en interdisciplinaire kruisbestuiving stimuleren.
Vanaf 19 april 2017 komen er vier gemeenschappelijke ateliers (38m², 46m², 51m² en 71m²) vrij. Wil je in aanmerking komen voor een van deze werkruimtes in het BAC Atelier? Schrijf je dan voor maandag 3 april in via de website.

Concert kamerkoor Koordinaat 'Messiah, A Sacred Oratorio'

29 april, 19.30u
In april 2017, precies 275 jaar na de eerste uitvoering in Dublin, brengen Kamerkoor Koordinaat en vocAmuze de 'Messiah' in de oorspronkelijke 'Dublin'-versie. Voor de gelegenheid worden ze begeleid door het Euterpe Baroque Consort en professionele solisten. Het geheel staat onder leiding van Dimitry Goethals.

Cultuurkaart KU Leuven

Heb jij je Cultuurkaart KU Leuven al? Geniet van talloze kortingen bij alle culturele partners in Leuven en ga gratis naar elk UUR KULTUUR. Met de cultuurkaart op zak ben je zeker van een boeiend cultuurjaar in Leuven. Vink ze aan bij je inschrijving of vraag ze later op bij de studentenadministratie.
De cultuurkaart KU Leuven is verkrijgbaar voor studenten van KU Leuven in Leuven, LUCA School of Arts Campus Lemmens en UC Leuven-Limburg. 

Universiteitsbeiaard

De toren van de Universiteitsbibliotheek aan het Mgr. Ladeuzeplein herbergt een van de grootste en mooiste beiaarden van Europa. Tijdens het academiejaar, tot half mei, wordt de universiteitsbeiaard tweemaal per week bespeeld, op dinsdag en donderdag van 19u tot 19.45u.
Zin om met je studentenkring, vrienden of familie een bespeling bij te wonen in de toren? Reserveer dan via deze link. Het bezoek aan de toren is gratis.