Expo | Wonde(r) - de fascinatie voor het lijdende lichaam

 
tot DO 31.10.2019
KADOC KU LEUVEN

Waarom zou je naar het lijdende lichaam van een jonge vrouw gaan kijken? Pijn schrikt af. Je zoekt andermans pijn niet vrijwillig op om die van dichtbij te bekijken. Toch is dit net wat duizenden mensen over heel Europa deden in de negentiende en vroege twintigste eeuw. Zij stonden in lange rijen om met eigen ogen de verwrongen lichamen van extatische gestigmatiseerden te zien, de (overwegend) vrouwen die de wonden van Christus droegen.

GRATIS VOOR IEDEREEN

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Concert | Lucht van andere planeten

 
VR 26.09.2019 - 20u
FESTIVAL 20•21 

Bij de première in 1908 van het Tweede strijkkwartet van Arnold Schönberg, stond muziekminnend Wenen op zijn achterste poten! Maar na de eerste ontreddering volgde al snel de betovering en de ontroering. Want was dat nieuwe werk niet gewoon een verderzetting van de wondere klankwereld van Beethoven? Quatuor Danel neemt je op sleeptouw in dit concert dat leidt van Beethoven naar Schönberg en terug. Spelenderwijs laten ze horen hoe vernieuwing voortkomt uit traditie.

€ 10 CULTUURKAART
€ 15 STUDENTEN EN PERSONEEL
€ 20 OVERIGE

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Theater | Roberto Zucco

 
VR 27 en ZA 28.09.2019 - 20u
30CC / COLLECTIEF NOK

De op- en ondergang van een antiheld. Soms pijnlijk, vaak hilarisch. Eerste collectieve wapenfeit van Collectief NOK, een kersverse groep ex-LUCA Dramastudenten.

€ 11,2 CULTUURKAART
€ 14 OVERIGE
€ 7 LAST MINUTE DEAL

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Concert | De klacht van de nimf

 
DO 3.10.2019 - 20.30u
FESTIVAL 20•21 

Engeland is meer dan Londen alleen. Eens je de grootstad verlaat, opent zich een wijds landschap dat glooit van de ene helling naar de andere. Geen wonder dat zoveel Engelse componisten zijn bezweken voor de lokroep van deze idyllische schoonheid. Het leverde een intens en poëtisch repertoire op, en vooral: een muziek die echt anders klinkt dan die van het Europese vasteland. De musici van Oxalys zijn al meer dan 25 jaar experten in de uitvoering van de muziek uit de late 19e en vroege 20e eeuw.

€ 10 CULTUURKAART
€ 15 STUDENTEN EN PERSONEEL
€ 20 OVERIGE

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Concert | Door merg en been

 
DI 8.10.2019 - 20.30u
FESTIVAL 20•21 

Wolfgang Rihm componeert vanuit de buik, het is alsof hij zijn muziek rechtstreeks neerpent op de huid van zijn luisteraars. De Musik für drei Streicher is daar een schitterend voorbeeld van: het werk overvalt je totaal. Het vraagt niet om ‘begrepen’, maar om ‘beleefd’ te worden. 

Zelfs de heftigste muziek vraagt om een haarzuivere uitvoering. Daarom is het Goeyvaerts String Trio de geknipte uitvoerder voor dit onstuimige werk.

€ 9 CULTUURKAART
€ 13,5 STUDENTEN EN PERSONEEL
€ 18 OVERIGE

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Concert | Tijdloze ruimte

 
ZA 12.10.2019 - 20u
MUSA HORTI

Musa Horti en saxofonist Don-Paul Kahl eren een groot Nederlands componist. Daan Manneke wordt ‘kapelmeester van de ruimte’ genoemd. Met ruimtelijke contrasten en hybride muzikale vormen boetseert hij verrassende klanken en beelden. 

In dit programma brengt Musa Horti onder andere het prachtige "Nu is van Kalifornies goud de tijd", op tekst van Paul van Ostaijen. Daarnaast klinken werken van onder meer Sweelinck en Brahms, die de link leggen tussen het tijdloze ‘oude’ en hun echo in de nieuwe ruimte van het ‘nu’.

€ 12 STUDENTEN EN PERSONEEL
€ 15 OVERIGE

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Concert | Free Solo

 
ZO 13.10.2019 - 10u
FESTIVAL 20•21 

De zes Suites voor Cello Solo van Johann Sebastian Bach en de veertien Sequenza’s van Luciano Berio. Allemaal solowerken die de uiterste grenzen opzoeken. Oud en nieuw, in een voortdurende dialoog tussen eenvoud en complexiteit, hemel en aarde, leven en dood. Kortom: je kunt hier een duizelingwekkend muzikaal avontuur beleven!

Roel Dieltiens zet zich nogmaals schrap om de hele Bach-cyclus op één dag uit te voeren. 

Er zijn zowel dagtickets beschikbaar als tickets per concert

€ 45 DAGTICKET (ZONDER LUNCH)

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Concert | Cartografie van een leven

 
DO 17.10.2019 - 20.30u
FESTIVAL 20•21 

Tristan Murail is een van de grootste klanktovenaars uit de recente muziekgeschiedenis. Zijn herinneringen inspireren hem: bijzondere plaatsen, voorwerpen, ontmoetingen, ervaringen... Intiem en ingetogen tekent hij de kaart van zijn verleden uit, glijdend van de ene nuance naar de andere. 

Het Collectief is al jarenlang een vaste gast op Festival 20·21. Het ensemble komt verrassend uit de hoek, met nieuw en onvolprezen repertoire, en altijd superieur uitgevoerd.

€ 9 CULTUURKAART
€ 13,5 STUDENTEN EN PERSONEEL
€ 18 OVERIGE

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Transit | Pianoguide

 
VR 18.10.2019 - 20.30u
FESTIVAL 20•21 

Twee piano’s, drie pianisten, twee componisten en ook nog wat elektronica. Transit trapt dit jaar af met twee creaties van Daan Janssens en Frederik Croene. Elk van hen plaatst de piano op een heel andere manier in een nieuwe context. Elektronica bij Daan Janssens en een theatraal-visuele setting van kunstenaar Karl Van Welden bij Frederik Croene. Je krijgt hier het beste uit eigen land voor 176 toetsen en 30 vingers.

€ 9,5 CULTUURKAART
€ 14 STUDENTEN EN PERSONEEL
€ 19 OVERIGE

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Transit | Ensemble Interface & Nico Couck

 
VR 18.10.2019 - 17.30u
FESTIVAL 20•21 

Het jonge Duitse Ensemble Interface belooft een beklijvend Transitdebuut. Centraal staat het gloednieuwe concerto voor fretless elektrische gitaar en ensemble, dat Wieland Hoban op maat van de talenten van de Belgische gitarist Nico Couck schreef. Ook voor componiste Maya Verlaak is het een Transitdebuut en meteen met een wereldcreatie!

€ 7,5 CULTUURKAART
€ 11 STUDENTEN EN PERSONEEL
€ 15 OVERIGE

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Transit | Late Night: Double Bill

 
VR 18.10.2019 - 22.15u
FESTIVAL 20•21 

Voor haar werk Decay gaat de Britse componist Claudia Molitoreen jaar lang aan de slag met lokale artiesten op elke plek waar ze speelt. Op die manier ontbindt en metamorfoseert het werk geleidelijk, totdat Decay een jaar later iets helemaal anders is geworden. 

Lucrecia Dalt is een Colombiaanse experimentele componist en vocalist. Haar nieuwste release Anticlines is een bevreemdende reis langs spoken word, vocale manipulatie, ijle ambient en Zuid-Amerikaanse ritmes.

€ 7,5 CULTUURKAART
€ 11 STUDENTEN EN PERSONEEL
€ 15 OVERIGE

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Transit | MATRIX-project: DROM

 
ZA 19.10.2019 - 11.30u
FESTIVAL 20•21 

Wie beter dan Wim Henderickx om een gloednieuw werk te schrijven voor de amateurpercussionisten van DROM? Denk zelfgebouwde instrumenten, kleurrijke combinaties en ritmische opwinding – het jaarlijkse project met MATRIX geeft er dit jaar een extra lap op.

GRATIS VOOR IEDEREEN

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Transit | Nieuw Amsterdams Peil

 
ZA 19.10.2019 - 14u
FESTIVAL 20•21 

Mayke Nas – tot vorig jaar nog componist des vaderlands bij onze Noorderburen – en kunstenaar Teun Hocks delen een feeling voor het kwetsbare en het absurde van het alledaagse. Hun Arsenaal der ongeleefde dingen, een wereldcreatie, belooft een tragikomische muziektheatervoorstelling te worden. De musici van Nieuw Amsterdams Peil dromen alvast van “scènes waarin met onnozele overmoed tegen de klippen op dromen nagejaagd blijven worden”.

€ 7,5 CULTUURKAART
€ 11 STUDENTEN EN PERSONEEL
€ 15 OVERIGE

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Transit | Nicolas Hodges

 
ZO 20.10.2019 - 14u
FESTIVAL 20•21 

Na zijn passage als lid van het Trio Accanto verwelkomen we dit jaar opnieuw Nicolas Hodges, maar deze keer voor een solorecital. Er zijn weinig pianisten die de talloze uitdagingen en eigenaardigheden van het allernieuwste pianorepertoire zo wervelend kunnen vertolken als Hodges. Een exquise keuze aan virtuoze werken voor piano met of zonder elektronica van gevestigde en nieuwe namen wordt aan elkaar geregen door een selectie uit Peter Ablingers 21e-eeuwse klassieker Piano+Voice.

€ 7,5 CULTUURKAART
€ 11 STUDENTEN EN PERSONEEL
€ 15 OVERIGE

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Transit | Quatuor Diotima

 
ZO 20.10.2019 - 17.30u
FESTIVAL 20•21 

Tussen de hedendaagse strijkkwartetten, is het Franse Quatuor Diotima stilaan incontournable, wat ze onlangs nog bewezen met hun opname van de integrale kwartetten van Bartók. Op Transit brengen ze kraakvers werk mee, met onder meer het nieuwste werk van Oscar Bianchi. Ook Bowmore van Luc Brewaeys staat op het programma. Bij hun vorige passage op Transit sneuvelden er snaren in volle strijd. Dat belooft alvast voor de intensiteit van dit concert.

€ 7,5 CULTUURKAART
€ 11 STUDENTEN EN PERSONEEL
€ 15 OVERIGE

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Transit | HERMESensemble

 
ZO 20.10.2019 - 20.30u
FESTIVAL 20•21 

Het HERMESensemble brengt een programma waarin muziek en beelden versmelten. Voor Atlantic Wall van Wim Henderickx en het nieuwe werk van Vykintas Baltakas tekent videokustenaar Kurt Ralske voor een visueel antwoord. Daartussen zitten de stille filmbeelden van Henri Storcks Histoire du Soldat inconnu (1932) waar Annelies Van Parys driekwart eeuw later een pakkende nieuwe partituur voor leverde.

€ 9,5 CULTUURKAART
€ 14 STUDENTEN EN PERSONEEL
€ 19 OVERIGE

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Concert | Fin(n)ishing Touch

 
VR 25.10.2019 - 20.30u
FESTIVAL 20•21 

Voor 25 jaar Festival van Vlaanderen in Leuven komt Antwerp Symphony Orchestra met een Fins programma dat de hele 20e eeuw overspant. Het fluitconcerto Aile du songe van Saariah is een prachtig werk vol tintelende klank- en kleurschakeringen. De Vijfde Symfonie van Sibelius is een echt een granieten meesterwerk.

Antwerp Symphony Orchestra slaat de handen in elkaar met de Finse dirigent Osmo Vänskä, wereldwijd beschouwd als een van dé specialisten van de Scandinavische symfonische muziek.

€ 15 CULTUURKAART
€ 22,5 STUDENTEN EN PERSONEEL
€ 30 OVERIGE

MEER WETEN   FACEBOOK

 

Mijn event opnemen

Klik hier om jouw evenement in e-Cultuur op te nemen.