Een terugblik op evenementen waar Ethics@Arenberg bij betrokken was

Lezing: Schone wagens, woensdag 18 november 2015

Naar aanleiding van Dieselgate lieten we een aantal deskundigen aan het woord. We startten met de ingenieurs-technische kant van de problematiek, zowel vanuit het oogpunt van de constructeurs als vanuit het oogpunt van luchtkwaliteit. Daarnaast wilden we belichten hoe je als ingenieur of wetenschapper in een bedrijfsomgeving geconfronteerd kan worden met een conflict tussen ethische en economische overwegingen en hoe je daarop kan reageren.

Voor een video-opname van het event, klik hier . De presentaties van de 3 sprekers zijn hieronder te vinden.

Sprekers:


  • Egbert Lox, Umicore: "Real life performance of technologies : ethics guiding engineering decisions" ( presentatie (PDF) )

  • Wouter Lefebvre, VITO: "De invloed van dieselvoertuigen op de luchtkwaliteit"( presentatie (PDF) )

  • Luc Van Liedekerke, HIW KU Leuven, Centrum voor Economie en Ethiek: "Professionaliteit, integriteit en vertrouwen: de nood aan normatieve competentie" ( presentatie (PDF) )


Moderator: Prof. Annemie Geeraerd
Initiatiefnemers: Groep W&T, Arenberg Doctoral School en Ethics@ArenbergCanvas-debat - Wetenschap redt de wereld, zondag 22 november 2015

Kan wetenschap de wereld redden? De uitdagingen waar de mensheid voor staat, zijn groter dan ooit tevoren. Welke rol kan de wetenschap spelen in het aanpakken van die uitdagingen? Hoe groot is de impact, positief én negatief, van de razendsnelle wetenschappelijke vooruitgang? Kunnen we de toekomst voorspellen die de wetenschap zal creëren? Naar aanleiding van de Dag van de wetenschap, organiseerden VRT, Canvas en Radiohuis een debat in Radiohuis Leuven. Jeroen Buyse, presentator van Wetenschap redt de wereld op Canvas, modereerde het debat tussen drie Vlaamse topwetenschappers en een wetenschapsjournaliste.

Lees verder