U bent hier: Home / Fondsen / Faculteit Geneeskunde / Dr. Arlette Wertelaers-fonds voor valpreventie bij ouderen

Dr. Arlette Wertelaers-fonds voor valpreventie bij ouderen

Inhuldiging Dr. Arlette Wertelaers fonds voor valpreventie bij ouderen in 2017

Steun dit fonds

Indien u dit fonds wenst te steunen, dan kan dit via een gift op IBAN-rekeningnummer BE45 7340 1941 7789, BIC-code KREDBEBB van KU Leuven met vermelding van de gestructureerde mededeling +++400/0016/56113+++.

Giften vanaf € 40 per jaar leveren een fiscaal voordeel op.

Doe een gift

Met hart en ziel, zo leefde dokter Arlette Wertelaers, alumna van onze universiteit. En zo streed ze ook tegen de acute leukemie die haar in 2015 trof. Zes maanden later verloor ze helaas toch de strijd. Om haar blijvend aanwezig te laten zijn in haar vakgebied richtte haar familie een naar haar genoemd fonds op. Dat stimuleert het onderzoek naar valpreventie bij ouderen, een alsmaar belangrijker thema waarop dokter Wertelaers zich al jaren toelegde. Het fonds reikt onder meer om de twee jaar de Dr. Arlette Wertelaers-prijs voor valpreventie bij ouderen uit, goed voor 2.500 euro.

"Elke seconde valt er ergens ter wereld een oudere. Elke negentien minuten sterft zo iemand als gevolg van een val. Die harde cijfers motiveerden me om over valpreventie in woonzorgcentra mijn doctoraat te maken. Het leverde zinvolle aanbevelingen voor de toekomst op. Dat is belangrijk, want vallen heeft niet alleen fysieke gevolgen, maar ook psychosociaal kan de impact groot zijn. Dat ik voor mijn werk een bekroning kreeg genoemd naar een van mijn grootste inspirators doet me zoveel plezier dat ik het nauwelijks onder woorden kan brengen."

Ellen Vlaeyen, geriatrisch verpleegkundige en de eerste winnaar van de Dr. Arlette Wertelaers-prijs voor valpreventie bij ouderen

De fondsbeheerder is professor ouderenzorg Koen Milisen.

Prijs Dr. Arlette Wertelaers voor valpreventie bij ouderen

Het Dr. Arlette Wertelaers Fonds voor valpreventie bij ouderen, opgericht aan KU Leuven, heeft als doel de kennis en het onderzoek naar de preventie van valincidenten bij ouderen te bevorderen.

Aan dit fonds is ook de tweejaarlijkse “Prijs Dr. Arlette Wertelaers voor valpreventie bij ouderen” verbonden. Deze prijs beoogt het bekronen van innovatieve onderzoeksprojecten of praktijkinitiatieven in het domein van valproblematiek bij ouderen. De focus van de oproep voor het indienen van de kandidaturen alterneert om de twee jaar. Voor de huidige oproep kunnen enkel praktijkinitiatieven worden ingediend. Praktijkinitiatieven betreffen projecten voor de implementatie van evidence-based kennis en vaardigheden in de dagelijkse praktijk. De prijs heeft een waarde van € 2 500. De deadline voor het indienen van onderzoeksprojecten of praktijkinitiatieven is 30 september 2019.

Gedetailleerde informatie over het reglement m.b.t. deelname aan de “Prijs Dr. Arlette Wertelaers voor valpreventie bij ouderen” vindt u hier.

Bekijk andere goede doelen

Kanker: onderzoek en behandeling

Elke dag krijgen meer dan 100 Vlamingen de harde diagnose: kanker. Onze wetenschappers en zorgverleners doen er alles aan om hen nog beter te behandelen en om hen hoopvollere prognoses te geven.

Draag bij aan onze strijd tegen kanker

Erfgoed

KU Leuven beheert een schat aan gebouwen, kunstwerken en collecties. Ze investeert sterk in dat patrimonium en roept alumni en vrienden op om het mee te helpen bewaren voor de volgende generaties.

Lees alles over onze erfgoedprojecten

Alfabetische projectenlijst

Op zoek naar een specifiek fonds of initiatief?

Raadpleeg de projectenlijst