U bent hier: Home / Over ons / E-nieuwsbrieven / E-nieuwsbrief 86 - 2 augustus 2018 / Derde Ortler Mountain Challenge steunt Fonds Een hart voor ALS

Derde Ortler Mountain Challenge steunt Fonds Een hart voor ALS

Themabeeld Ortler Mountain ChallengeNet als in de voorbije jaren was het de 2de week van juli weer verzamelen geblazen voor sportievelingen in het mooie Zuid-Tiroolse bergdorpje Sulden am Ortler. Voor de derde keer startte daar de Ortler Mountain Challenge for ALS, een sportieve driedaagse waarvan de opbrengst naar het Hart voor ALS-fonds aan de KU Leuven gaat.

Dit driedaagse sportevenement richt zich a priori naar wielrenners en lopers. Voor deze editie werd het loopprogramma uitgebreid en kwamen er extra activiteiten.

Op dag 1 stonden de wielrenners al vroeg op de trappers richting Passo dello Stelvio. Deze beroemde col uit de Giro d'Italia ligt immers op een boogscheut van onze startplaats en is ieder jaar de koninginnenrit van het evenement. 'De Stelvio doen' is niet voor iedereen weggelegd: 22 km klimmen over 48 haarspeldbochten. Reken daarbij nog de honderden motoren en auto's allerhande die ook naar deze magische top willen, en je zal begrijpen dat het niet zo eenvoudig is.
Maar de voldoening en het uitzicht eens men boven is doen alle inspanning vergeten.
De bevoorrading onderweg en de Hart voor ALS-stand op de top zorgden voor brandstof en na een korte rustpauze vertrokken de eersten al weer naar beneden. Sommigen in duizelingwekkende vaart, anderen voorzichtig laverend in de bochten.

Dag 2 startte nog vroeger: de 'die hards' hadden immers 126 km op hun stalen ros (in zoverre dat nog staal is) voor de boeg met een aantal niet te onderschatten klimmetjes. Vergezeld door 4 bevoorradings- en volgwagens genoten de wielrenners van een schitterend landschap in een haasje-over tussen Italië en Zwitserland. Livigno, Bormio, Umbrail... namen die we kennen uit de professionele hoogtestages van onze Belgische wielrenners.
In de weken voor het evenement had OMC-ambassadeur Thomas De Gendt deze wegen al verkend tijdens zijn hoogtestage in aanloop naar de Tour de France. Enkelen wilden zich dan ook meten aan de door Thomas gereden tijden.

De iets mindere fietsgoden konden iets later starten voor een retourtje Reschensee met de fiets. Toch nog 65 km en een paar keer stevig klimmen konden de pret van dit kleine groepje niet bederven. De 20 deelnemers genoten van hun dagje!

En dan dé vernieuwing in het OMC-programma: waar bij vorige edities 'slechts' 20 km werd gelopen aan de voet van de Ortler kon men nu inschrijven voor 4 afstanden waaronder een echte marathon!
Trail running kent een enorme opmars. Het 'lopen over paadjes' kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Hier liepen de deelnemers over de restanten van een gletsjer, een enorme steenmassa, heuvels en bergen. In totaal werden een kleine 3.000 hoogtemeters overbrugd door een internationaal gezelschap. De race werd door de Czech Karel Svoboda gewonnen in 5u52. Deze trail werd ook opgenomen in de ITRA (International Trail Running Association) ranking.
Wie een ietsje minder sportief uit de hoek wou komen, of wie wilde relaxen na een inspannende rit of wandeling kon iedere dag een yoga-initiatie volgen. Onder leiding van Sabine Beselin, yoga-coach, kon men zich lekker ontspannen in de gezonde buitenlucht.

Zaterdagavond werd het evenement afgesloten met een leuke deelnemersbijeenkomst waar nog heel wat anekdotes opgehaald werden.
In zijn woordje vooraf zei organisator en initiatiefnemer van de Ortler Mountain Challenge, Benny De Baets, dat we vooral niet mogen vergeten waarom dit evenement ontstaan is: het steunen van het onderzoek naar ALS.
Naast plezier, mooie landschappen, vrienden en gezonde berglucht denken we ook constant aan die vele ALS-patiënten die dit niet meer kunnen meemaken. Zij zitten gevangen in hun lichaam met nog steeds geen enkele kans op genezing. En daarvoor doen wij het. De opgehaalde fondsen gaan via de vzw een Hart voor ALS naar het gelijknamige fonds aan de KU Leuven waar het gebruikt wordt om het wetenschappelijk onderzoek te steunen.

Prof. Philip Van Damme zegt hierover in zijn jaarverslag:
"ALS is een vrij zeldzame aandoening, waardoor het niet altijd eenvoudig is om onderzoeksmiddelen te bekomen. De inkomsten vanuit allerhande inzamelacties zijn van het grootste belang om het onderzoek draaiende te houden en stapje voor stapje dichter bij een oplossing voor ALS te komen!"

Wij gaan in ieder geval verder met onze steun. Afspraak op 12-13-14 juli 2019 voor de vierde Ortler Mountain Challenge voor ALS!