Over deze opleiding 

Vanaf het academiejaar 2024-2025 biedt KU Leuven de nieuwe opleiding bachelor in de geowetenschappen aan. Deze nieuwe opleiding komt in de plaats van de bacheloropleidingen in de geografie en in de geologie.

Interdisciplinair : natuurwetenschappen en sociale wetenschappen

Geowetenschappen vereisen een interdisciplinaire aanpak. Ze slaan een brug tussen sociale wetenschappen en natuurwetenschappen. De opleiding maakt gebruik van een breed spectrum aan methodologische benaderingen uit exacte en humane wetenschappen en is daardoor uniek. Je krijgt een diepgaand inzicht in de planetaire ontwikkelingen, en je ontdekt oplossingen die de verschillende invalshoeken integreren.

Je volgt een breed gamma aan opleidingsonderdelen, zoals ‘Weer en klimaat’, ‘Globale uitdagingen voor een duurzame samenleving’, ‘Economische lokalisatie & regionale ontwikkeling’ en ‘Natuurlijke rijkdommen’.

Opbouw studieprogramma
  • In de eerste bachelor krijg je een wetenschappelijk basis, met opleidingsonderdelen zoals wiskunde, fysica, chemie en biologie. Je proeft daarnaast daarnaast van de geowetenschappen, zowel theoretisch als in de praktijk.
  • In tweede bachelor kies je voor een afstudeerrichting waarmee je je kennis in één van de geowetenschappen - geografie of geologie - verdiept. Het aantal gemeenschappelijke vakken neemt stelselmatig af.
  • In de derde bachelor haal je het merendeel van je vakken uit de afstudeerrichting. Je sluit af met een bachelorproef, waarin je een zelf gekozen onderwerp in de diepte bestudeert en je de aangeleerde onderzoeksmethoden in de praktijk kan omzetten.
Geografie of geologie

De keuze van je afstudeerrichting in de bachelor bepaalt naar welke master je kunt doorstromen, al blijven de mogelijkheden daar nog steeds breed.

Afstudeerrichting geografie

In de afstudeerrichting geografie verdiep je je kennis over de interactie tussen mens en omgeving door verschillende brillen. Je bestudeert het ontstaan van het landschap als resultaat van natuurlijke processen en menselijk ingrijpen, je bekijkt ons leefmilieu door de ogen van een econoom, en leert hoe de huidige maatschappij doorheen de recente geschiedenis tot stand kwam. Bovendien verdiep je je in geografische methoden zoals GIS (Geografische informatiesystemen) en ruimtelijke statistiek. De internationale excursie en de bachelorproef vormen het sluitstuk van de opleiding: hier breng je de diverse invalshoeken en methoden samen in een geïntegreerd geografisch onderzoek.

Afstudeerrichting geologie

In de afstudeerrichting geologie gaat veel aandacht naar het waarnemingsgebaseerde werk van een geoloog, o.a. de identificatie van gesteenten, mineralen, fossielen en het intensieve geologische terreinwerk. Daarbij maak je gebruik van microscopie en laboratorium opstellingen. Je leert niet alleen geologisch redeneren in tijd en ruimte, maar ook kaarten lezen, opstellen en op het terrein gebruiken.

 

Studieprogramma Bachelor in de geowetenschappen

Benieuwd welke opleidingsonderdelen je gaat volgen of welke keuzes je kunt maken? Wil je weten hoe een week kan verlopen?

Je studieprogramma

IJkingstoets

Ben je goed voorbereid op de bachelor? De niet verplichte ijkingstoets geeft je een beeld van de verwachtingen van de opleiding. Zo ontdek je of je je kennis nog moet bijspijkeren tijdens een zomercursus.

Ijkingstoets geowetenschappen

Studiebegeleiding

KU Leuven schenkt veel aandacht aan een goede studiebegeleiding. Je kunt rekenen op persoonlijke ondersteuning tijdens je hele studieloopbaan.

Studiebegeleiding

Naar het buitenland

Zin om je grenzen te verleggen? Wil je gaan studeren aan een buitenlandse universiteit? Dan kan, afhankelijk van je opleiding, tijdens je derde bachelor of je master.

Internationale mogelijkheden

Iets voor jou?

Beginprofiel

  • Je wilt van de wereld een betere plek maken, en beseft dat je daarvoor de aarde moet leren doorgronden 
  • Je hebt interesse in natuur- en sociale wetenschappen en wilt begrijpen hoe natuur en samenleving elkaar beïnvloeden.
  • Je wilt dingen zelf onderzoeken, en staat open voor een brede waaier aan werkvormen.
  • Je gaat graag naar buiten op onderzoek, in de natuur of tussen de mensen, maar vindt het ook leuk om op de computer of in het labo aan de slag te gaan.
  • Voor onderzoekswerk in het labo of op het terrein beschik je over enige technische handigheid, heb je een goed ontwikkeld driedimensionaal ruimtelijk voorstellingsvermogenen en werk je nauwgezet.
  • Om goed te vatten hoe onze dagelijkse leefomgeving tot stand is gekomen, ben je nieuwsgierig naar de historische ontwikkeling ervan over honderden of duizenden jaren.

Toelatingsvoorwaarden

Iedereen met een diploma secundair onderwijs mag starten in een academische bacheloropleiding. Je slaagkans hangt sterk af van de mate waarin jouw beginprofiel aansluit bij het verwachte profiel van de opleiding.

Ijkingstoets

Door deel te nemen aan de ijkingstoets krijg je waardevolle feedback over je wetenschappelijke startcompetenties. Zo weet je meteen of het nuttig is om je wiskunde- en/of chemiekennis bij te spijkeren tijdens een van de zomercursussen.

Voorkennis en voorbereiding

Om te ontdekken of een opleiding bij jou past en of je verwachtingen wel kloppen, kun je heel wat materiaal doornemen. Op de website ‘voorkennis en voorbereiding’ vind je eenvoudige online tools, meer info over slaagcijfers, getuigenissen van proffen en studenten ...

Na deze opleiding

 

Verder studeren

Met je academische bachelordiploma beschik je over een brede algemene kennis, maar ben je nog niet klaar voor de arbeidsmarkt. 

Met je bachelordiploma geowetenschappen, afstudeerrichting geografie kun je doorstromen naar:
•Master in de geografie (NL/E)
•Master of Sustainable Development
•Master in het toerisme (na een beperkt voorbereidingsprogramma)
•Educatieve master in de wetenschappen en technologie

Met je bachelordiploma geowetenschappen, afstudeer richting geologie kun je doorstromen naar:
•Master in de geologie (NL/E)
•Master of Sustainable Development
•Educatieve master in de wetenschappen en technologie

 

 

Loopbaanmogelijkheden

Als afgestudeerde master beschik je over heel wat kennis en competenties, waardoor je een brede waaier aan loopbaanmogelijkheden hebt. 

Je verder informeren

Infomomenten

KU Leuven organiseert zowel online als live infomomenten. Je kiest zelf hoe, waar en wanneer je je informeert. 

Online kalender infomomenten

Brochures

Lees alles over de opleiding en over je campus.

Lesfragmenten

Korte video’s waarin professoren je meenemen naar hun les, en concreet uitleggen wat academisch onderwijs inhoudt.

Bekijk de lesfragmenten

Startersdagen

Om meteen goed te beginnen met je studie, verwelkomt KU Leuven je op de startersdagen.

Ontdek de startersdagen

Contact

Vragen over je studiekeuze of studeren aan KU Leuven?

E-mail