Over deze opleiding
De opleiding logopedische en audiologische wetenschappen is vandaag meer dan ooit een noodzaak. In onze maatschappij is communicatie immers steeds belangrijker. Daardoor is er een toenemende vraag naar zorg voor mensen met stem-, spraak-, taal-, slik- of gehoorproblemen. Daarnaast komen ook leerstoornissen en evenwichtstoornissen aan bod in de opleiding. In de bacheloropleiding krijg je een zeer grondige en brede wetenschappelijke basis aangereikt en volg je een uitgebreid aanbod aan praktische vaardigheidstrainingen.
De opleiding bevindt zich op het kruispunt van de biomedische, natuur-, mens- en taalwetenschappen. Je krijgt vakken vanuit verschillende disciplines die een grondige wetenschappelijke basis aanreiken zodat je diepgaand inzicht krijgt in de logopedische en audiologische zorg. Tijdens de drie bachelorfases werk je ook stapsgewijs aan de verschillende klinische en onderzoeksvaardigheden.
Bekijk meer informatie over de opleiding
Studieprogramma bachelor in de logopedische en audiologische wetenschappen
Benieuwd welke opleidingsonderdelen je gaat volgen of welke keuzes je kan maken?
Troeven van de opleiding
-
Met de opfrissingscursus kan je zorgen voor een vlotte overgang naar de universiteit.
- Als eerstejaarsstudent word je goed begeleid door de studentenkring en het monitoraat.
- Je krijgt een brede en wetenschappelijke basis van logopedie én audiologie en je krijgt les van een multidisciplinaire docentengroep van clinici en wetenschapsexperten.
- De nauwe samenwerking met UZ Leuven & het Multidisciplinair Universitair Centrum voor Logopedie en Audiologie vormen een grote troef.
- Veel internationale uitwisselingsmogelijkheden
- De opleiding heeft een sterke focus op praktijk. Je krijgt practica, werkzittingen, vaardigheidstrainingen en meerdere stageperiodes doorheen de volledige opleiding.
- Je leert tijdens de lessen en practica en stapsgewijs zelf onderzoek uitvoeren, of je kan aan de slag als student-onderzoeker
Vaardigheidstraining
De opleiding logopedische en audiologische wetenschappen biedt een uitgebreid aanbod aan praktische vaardigheidstraining. Doorheen de bachelor volg je verschillende practica waarin je eigen stem en spraak, sociaal-communicatieve, diagnostische en therapeutische vaardigheden getraind worden.
Observatiestage tijdens de bacheloropleiding
Vanaf eerste bachelor maak je kennis met het beroepsveld via de observatiestage. Je observeert in de bachelor jaarlijks diagnostiek en therapie van een brede waaier aan logopedische en audiologische stoornissen (o.a. stem, spraak, taal, gehoor, lezen, schrijven, vloeiendheid, evenwicht) en dit bij uiteenlopende patiëntenpopulaties. Bovendien train je onder meer op professionele verslaggeving en reflectie over eigen handelen aan de hand van observatieverslagen, reflectieverslagen en casuïstiek.
Audiologische observatiestage
- Je observeert bij het Multidisciplinair Universitair Centrum voor Logopedie en Audiologie (MUCLA)
- Je observeert bij externe audiologen in verschillende settings naar keuze (ziekenhuis, hoorcentrum, NKO-praktijk, tinnituscentrum, Kind en Gezin- Gehoorscreening , zelfstandige audioloog, …)
Logopedische observatiestage
- Je observeert bij het Multidisciplinair Universitair Centrum voor Logopedie en Audiologie (MUCLA)
- Je observeert bij externe logopedisten in verschillende settings naar keuze (ziekenhuis, school, zelfstandige, revalidatiecentrum, ...).
Beginprofiel
- Je hebt een brede interesse voor fysica, wiskunde, anatomie, fysiologie, psychologie en taalkunde. Logopedie en audiologie zijn immers interdisciplinaire wetenschappen.
- Je bent uiteraard geïnteresseerd in het voorkomen, opsporen en behandelen van stem-, spraak-, taal-, vloeiendheid-, leer-, slik-, gehoor- en evenwichtstoornissen.
- Je bent bovendien bereid je eigen stem, spraak, taal en perceptie te optimaliseren en te streven naar een zo correct mogelijk stem-, spraak-, taal- en gehoorvermogen. Deze instrumenten zijn immers je belangrijkste therapeutische middelen.
- Doorzettingsvermogen en overtuigingskracht zijn belangrijk, niet alleen voor jezelf, maar ook om patiënten te kunnen motiveren en stimuleren.
- Je hecht waarde aan sociaal-communicatieve vaardigheden en bent bereid hieraan te werken. Je kan in situaties komen waarbij de patiënt en/of diens omgeving psychisch moeilijkheden hebben met het probleem. Je moet je dus kunnen inleven in de situatie van de ander. Deze vaardigheden train je doorheen de bachelor aan de hand van rollenspelen.
- Je hebt oog voor detail en beschikt over een creatieve ingesteldheid, bijvoorbeeld om alternatieve oplossingen te bedenken of patiënten aan te moedigen voor een bepaalde oefening. Elke behandeling is maatwerk!
- Je vindt het leuk om te werken met mensen, met andere culturen ...
- Voor de opleiding logopedische en audiologische wetenschappen is geen specifieke vooropleiding vereist. Een sterke communicatieve vaardigheid (mondeling en schriftelijk) in de eigen moedertaal en liefst ook in het Engels is een meerwaarde.
- Je bent bereid om levenslang bij te leren in je job en nieuwe inzichten te betrekken in je behandelingen.
Toelatingsvoorwaarden
Iedereen met een diploma secundair onderwijs mag starten in een academische bacheloropleiding. Je slaagkans hangt sterk af van de mate waarin jouw beginprofiel aansluit bij het verwachte profiel van de opleiding.
- Alle informatie over toelatingsvoorwaarden tot een academische bacheloropleiding.
- Lees meer over de toelatingsvoorwaarden voor de bachelor in de logopedische en audiologische wetenschappen
Voorkennis en voorbereiding
Wil je graag de bachelor in de logopedische en audiologische wetenschappen studeren, maar twijfel je aan je voorkennis? Geen nood! Je kan je voorbereiden via de ijkingstoets of je kennis bijspijkeren met een zomercursus.
De ijkingstoets zal je een goed beeld geven van je wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden en kennis in verhouding tot het verwachte instapniveau van de bacheloropleiding. Daarnaast kan je aan de hand van dit resultaat je kennis en vaardigheden vergelijken met dat van andere deelnemers.
Om te ontdekken of een opleiding bij jou past en of je verwachtingen wel kloppen, kan je heel wat materiaal doornemen. Op de website ‘voorkennis en voorbereiding’ vind je eenvoudige online tools, meer info over slaagcijfers, getuigenissen van proffen en studenten ...
Verder studeren & loopbaanmogelijkheden
Met een academisch bachelordiploma beschik je over een brede algemene kennis, maar ben je nog niet klaar voor de arbeidsmarkt. De bachelor in de logopedische en audiologische wetenschappen bereidt je voor op een masteropleiding waarin je je kennis verder verdiept. Daarna heb je een brede waaier aan loopbaanmogelijkheden.
Infomomenten
Er zijn heel wat infomomenten die je een beeld geven over de opleidingen en campussen, om zo tot een definitieve studiekeuze te komen.
Brochures
Lees alles over de opleiding
Faculteit Geneeskunde
Lesfragmenten
Korte video’s waarin professoren je meenemen naar hun les, én concreet uitleggen wat academisch onderwijs inhoudt.
Startersdagen
Om meteen goed te beginnen met je studie, verwelkomt KU Leuven je op de startersdagen.
Website toekomstige studenten
Vragen over deze opleiding?
Faculteit Geneeskunde
Onderwijs en Navorsing 2
Herestraat 49 - bus 400
3000 Leuven