Over deze opleiding
De tandarts neemt de verantwoordelijkheid op voor de gehele mondzorg. Dit gaat samen met de algemene gezondheid en omvat een waaier aan deelgebieden: van conserverende tandheelkunde tot heelkunde (o.a. kaak- en aangezichtschirurgie). De opleiding tandheelkunde steunt op een brede (bio)medische basis. Klinisch geïntegreerd redeneren wordt gestimuleerd door patiëntgericht onderwijs en is evidence-based georiënteerd. Vanaf het begin van de opleiding worden je vaardigheden ontwikkeld. Eerst in een gesimuleerde praktijkomgeving in het vaardigheidscentrum tandheelkunde. Later pas je de opgedane kennis toe tijdens de klinische stages.
Je opleiding tot ‘mondarts’ omvat een waaier van deelgebieden:
- De conserverende tandheelkunde vooral gericht op de behandeling van tandweefselverlies zoals cariës, tanderosie door zuren, tandattritie door knarsen en tandproblemen bij kinderen.
- De prothetische tandheelkunde houdt zich bezig met uitneembare tandprothesen en kroon- en brugwerk op natuurlijke tanden of implantaten.
- Het werkterrein van de parodontologie is het tandvlees en aanpalende kaakbeen, terwijl de orthodontie de tandpositie en de kaakgroei in goede banen leidt.
- Je verdiept je ook in mond-, kaak- en gezichtschirurgie.
Studieprogramma bachelor in de tandheelkunde
Wil je meer weten over hoe de opleiding is opgebouwd?
Troeven van de opleiding
- Er is extra aandacht voor praktijkervaring en stages. Al in de eerste studiefase maak je kennis met de tandheelkundige praktijk
- De nauwe samenwerking met UZ Leuven garandeert een grote diversiteit van pathologieën en patiënten, je krijgt les van medische experten
- Je kan een voorbereidingspakket volgen dat zorgt voor een vlotte overgang naar de universiteit
- Als eerstejaarsstudent word je goed begeleid door de studentenkring en het monitoraat
- De opleiding tandheelkunde heeft veel internationale uitwisselingsmogelijkheden
- Als student-onderzoeker kan je tijdens je opleiding in een echt laboratorium ervaring gaan opdoen
Beginprofiel
- Heb je een wetenschappelijke ingesteldheid en ben je geïnteresseerd in de werking van het lichaam, met extra aandacht voor de orofaciale regio?
- Heb je een fijne motoriek en wil je deze tijdens de intensieve preklinische vaardigheidsoefeningen verder ontwikkelen?
- Kijk je uit naar patiëntencontact? Heb je een groot inlevingsvermogen, de nodige discretie en sociale en communicatieve vaardigheden, zodat je als tandarts een vertrouwensband kan opbouwen met je patiënten?
- Werk je graag in teamverband? Als tandarts zal je mogelijk leiding moeten geven in een groepspraktijk, je hebt daarom een professionele instelling nodig met aandacht voor je taken en je eigen handelen maar zeker ook voor anderen.
- Heb je een goed gezichts- en concentratievermogen, fysieke kracht en uithoudingsvermogen?
- Heb je goede computervaardigheden en inzicht bij beeldverwerking en een goed ruimtelijk voorstellingsvermogen?
Toelatingsvoorwaarden
Wil je starten aan de bachelor in de tandheelkunde, dan moet je eerst slagen voor het toelatingsexamen arts-tandarts. Wie gunstig gerangschikt is, mag starten met de opleiding. KU Leuven biedt een voorbereidingspakket aan om je te helpen je slaagkans te vergroten.
- Lees meer over de toelatingsvoorwaarden voor de bachelor in de tandheelkunde
- Meer info over het toelatingsexamen arts-tandarts
- Meer info over het voorbereidingspakket
Bekijk eventueel ook de informatie op maat:
Voorbereiden op de opleiding
Om te ontdekken of een opleiding bij je past en of je verwachtingen kloppen, kun je heel wat materiaal doornemen.
- Naast het voorbereidingspakket voor het toelatingsexamen arts-tandarts biedt KU Leuven nog andere voorbereidende cursussen aan.
- Op de website 'voorkennis en voorbereiding' vind je eenvoudige online tools, meer info over slaagcijfers, getuigenissen van proffen en studenten ...
Verder studeren en loopbaanmogelijkheden
Met een academisch bachelordiploma beschik je over een brede algemene kennis, maar ben je nog niet klaar voor de arbeidsmarkt. De bachelor in de tandheelkunde bereidt je voor op een masteropleiding waarin je je kennis verder verdiept. Ook na de master zijn er nog heel wat vervolgopleidingen.
Infomomenten
KU Leuven organiseert zowel online als live infomomenten. Je kiest zelf hoe, waar en wanneer je je informeert.
Brochures
Lees alles over de opleiding, je campus en het toelatingsexamen.
De faculteit
Lesfragmenten
In de lesfragmenten neemt een professor je mee in zijn of haar les, én vertelt hij of zij heel concreet wat academisch onderwijs inhoudt.
Startersdagen
Om meteen goed te beginnen met je studie, verwelkomt KU Leuven je op de startersdagen.
Website toekomstige studenten
Vragen over deze opleiding?
Faculteit Geneeskunde
Onderwijs en Navorsing 2
Herestraat 49 - bus 400
3000 Leuven