Over deze opleiding
De bachelor in de wijsbegeerte leert je kritische vragen stellen, zonder genoegen te nemen met gemakkelijke antwoorden.
Je bouwt aan een grondige basiskennis van het hele domein van de wijsbegeerte. Je bestudeert de geschiedenis van de filosofie en haar deelgebieden (ethiek, antropologie, logica, metafysica …). Daarnaast ontwikkel je filosofische vaardigheden die nodig zijn om je eigen opinie te vormen en te verwoorden. Je leert bronnen opzoeken en gebruiken, en je gedachten verwoorden en beargumenteren. Je denkt na over de teksten van grote filosofen, en je leert hun ideeën en argumenten in vraag stellen en erover discussiëren. Zo kun je zelf een standpunt in te nemen in de actuele wijsbegeerte en het maatschappelijke debat.
Studieprogramma bachelor in de wijsbegeerte
De opleiding heeft ruime aandacht voor de interactie met andere wetenschappelijke disciplines. Met het optiesysteem in de bachelor in de wijsbegeerte kun je twee studierichtingen in één volgen en op kortere tijd twee verschillende masterdiploma’s behalen.
Benieuwd welke opleidingsonderdelen je gaat volgen of welke keuzes je kunt maken? Wil je weten hoe een week kan verlopen?
Studiebegeleiding
KU Leuven investeert in een goede studiebegeleiding. Je kunt rekenen op persoonlijke ondersteuning tijdens je hele studieloopbaan.
Flexibele trajecten
Wie al een bachelordiploma op zak heeft, kan via een verkort programma het bachelordiploma in de wijsbegeerte behalen. Daarnaast biedt het HIW beperkte kennismakingsprogramma's en een zomerschool aan.
Internationaal karakter
Niet alleen telt de faculteit heel wat buitenlandse professoren en gastprofessoren, ook studenten van heel de wereld komen naar Leuven om filosofie te studeren. Natuurlijk kun je ook zelf in het buitenland studeren.
Beginprofiel
- Je hebt een open geest en een historisch bewustzijn.
- Je hebt een brede interesse en een intellectuele nieuwsgierigheid.
- Je houdt ervan om te ‘worstelen’ met teksten: lezen, ontdekken van argumentatieve structuur, zelf schrijven ...
- Je kunt abstract en conceptueel denken.
- Je bent kritisch ingesteld tegenover jezelf en tegenover de theorieën die je aangereikt worden.
- Je hebt interesse in andere wetenschappen. De filosofie buigt zich immers ook over wetenschapsfilosofische vragen.
- Om vakliteratuur te begrijpen, heb je een (passieve) kennis van het Engels, Frans en Duits. Zo nodig, ben je bereid om aan je talenkennis te werken.
Toelatingsvoorwaarden
Iedereen met een diploma secundair onderwijs mag starten in een academische bacheloropleiding. Je slaagkans hangt sterk af van de mate waarin jouw beginprofiel aansluit bij het verwachte profiel van de opleiding.
- Alle informatie over toelatingsvoorwaarden tot een academische bacheloropleiding
- Lees meer over de toelatingsvoorwaarden voor de bachelor in wijsbegeerte
Voorkennis en voorbereiding
Om te ontdekken of een opleiding bij jou past en of je verwachtingen wel kloppen, kan je heel wat materiaal doornemen. Op de website voorkennis en voorbereiding vind je eenvoudige online tools, meer info over slaagcijfers, getuigenissen van proffen en studenten ...
Verder studeren
Met een academisch bachelordiploma beschik je over een brede algemene kennis, maar ben je nog niet klaar voor de arbeidsmarkt. De bachelor in de wijsbegeerte bereidt je voor op een masteropleiding waarin je je kennis verder verdiept.
Loopbaanmogelijkheden
Als afgestudeerde master beschik je over heel wat kennis en competenties, waardoor je een brede waaier aan loopbaanmogelijkheden hebt.
Infomomenten
KU Leuven organiseert zowel online als live infomomenten. Je kiest zelf hoe, waar en wanneer je je informeert.
Brochures
Lees alles over de opleiding en over je campus.
Lesfragmenten
Korte video’s waarin professoren je meenemen naar hun les, én concreet uitleggen wat academisch onderwijs inhoudt.
Startersdagen
Om meteen vlot te beginnen met je studie, verwelkomt KU Leuven je op de startersdagen.