Over deze opleiding
De biomedische wetenschappen maken de laatste decennia een spectaculaire evolutie door. Er duiken nieuwe biomedische problemen op (bv. het vogelgriepvirus) en andere ziektes, zoals aids of diabetes, kennen een sterke uitbreiding. Tegelijkertijd ontdekken wetenschappers nieuwe wapens om deze aandoeningen te bestrijden. Het menselijk genoom is ontcijferd, de gentechnologie neemt stilaan een hoge vlucht en de eerste duidelijke stappen in de richting van stamceltherapie zijn gezet. De Leuvense laboratoria en de Universitaire Ziekenhuizen Gasthuisberg leveren baanbrekend werk in de studie van ziektes en de ontwikkeling van nieuwe therapieën.
Droom je ervan om mee in de ‘frontline’ te staan van deze voortdurende strijd? Door zelf aan onderzoek te doen in een binnen- en/of buitenlands laboratorium, bedrijf of ziekenhuis, leer je het klappen van de zweep kennen. Bovendien draag je zelf je steentje bij tot verdere kennisontwikkeling. Het belangrijkste onderdeel van de masteropleiding is dan ook het schrijven van je masterproef. Maar ook de verplichte opleidingsonderdelen sluiten sterk aan bij het onderzoek zoals dat gevoerd wordt in laboratoria, in ziekenhuizen en in de biotech- en farmaceutische industrie.
Hoe is deze opleiding opgebouwd?
Zowel in de eerste als in de tweede studiefase volg je samen met de andere masterstudenten een gemeenschappelijk programma waarin je je kennis over het ontstaan en het bestrijden van ziekten nog verder zal uitbreiden. Er wordt ook veel aandacht geschonken aan toegepaste biostatistiek, en aan de ontwikkeling van geneesmiddelen en andere medische producten. Verder zal je ook leren hoe je moet omgaan met nieuwe ontdekkingen en de bescherming ervan. Alle masterstudenten uit de tweede studiefase krijgen ook de mogelijkheid om een research track te kiezen volgens interesse.
Tijdens de eerste studiefase zal je ook uitgebreid kennis maken met het werkveld tijdens de stages. Al snel kom je te weten welk soort biomedisch onderzoek je het meeste boeit en motiveert. Tijdens de tweede studiefase krijg je dan de kans om een stage te lopen in een labo, bedrijf of ziekenhuisdienst in een afdeling die aansluit bij je interesses. Acht maanden lang verricht je zelfstandig onderzoek rond een biomedisch probleem begeleid door experten in de materie. Bovendien leer je ook nieuwe vaardigheden, eigen aan het gekozen studiegebied. De resultaten van je onderzoek verwerk je uiteindelijk in een eindwerkverhandeling, de zogenaamde masterproef, die je voor een jury moet verdedigen.
Studieprogramma master in de biomedische wetenschappen
Benieuwd welke opleidingsonderdelen je gaat volgen of welke keuzes je gaat maken?
Vanaf academiejaar 2025-2026 ondergaat de masteropleiding biomedische wetenschappen een hervorming. Via onderstaande link kan je het overzicht vinden van het huidige studieprogramma. In de loop van de komende maanden zal hier de nieuwe informatie verschijnen. Hou dus deze website zeker in het oog! Heb je daarover vragen? Contacteer dan gerust de opleidingscoördinator.
Naast het gemeenschappelijke programma krijg je in de masteropleiding uitgebreid de kans om je te verdiepen volgens je eigen interesses dankzij de verschillende afstudeerrichtingen.
Biomedisch basis- en translationeel onderzoek
Een brede wetenschappelijke basis
Wil je je met hart en ziel toeleggen op wetenschappelijke research en wens je een carrière uit te bouwen als wetenschappelijk onderzoeker, dan is de afstudeerrichting ‘biomedisch basis-en translationeel onderzoek’ iets voor jou.
Aangezien er heel veel onderzoeksdomeinen zijn in de biomedische wetenschappen, bepaal je zelf aan de hand van je eigen interesses op welk van deze domeinen je je wilt richten.
Denk bijvoorbeeld aan menselijke genetica, oncologie, neurologische aandoeningen, microbiologie, immunologie,..., allemaal domeinen waarin de laatste jaren sterk vernieuwend onderzoek gebeurt.
Je krijgt in deze afstudeerrichting les van onderzoekers in the field en je wordt betrokken bij de recentste onderzoeksontwikkelingen.
Klinische biomedische wetenschappen
Multidisciplinair aan de slag in toegepast en klinisch onderzoek
Klinische biomedische wetenschappen beoogt mensen academisch als master te vervolmaken in het domein van toegepast en klinisch onderzoek en /of begeleiding van klinische praktijk.
In deze master wordt een verdieping aangeboden in inhoud en kennis rond ziektes bij de mens, gegeven door specialisten in hun domein.
Deze inhoudelijke verdieping brengt je op een niveau van kennis van ziekten van de mens die door weinig andere opleidingen, buiten geneeskunde, wordt bereikt.
Toegepaste biomedische wetenschappen
Specialisatie in een aantal domeinen
Omdat biomedische wetenschappen steeds meer toegepast worden binnen uiteenlopende disciplines, kan je ervoor kiezen je te specialiseren in een bepaalde tak van het toegepaste biomedische onderzoek.
Je hebt keuze uit drie opties:
- Voeding
Heb je interesse in voeding, zowel op vlak van wetenschappelijk onderzoek als op vlak van medische implicaties en adviezen? - Forensische biomedische wetenschappen
Heb je interesse in toxicologisch of genetisch onderzoek? - Management in de medische sector
Heb je interesse in het vertalen van biomedisch onderzoek naar de maatschappij en wil je een coördinerende rol innemen in bijvoorbeeld de overheids- of privésector?
Internationale ervaring
Tijdens de opleiding biomedische wetenschappen heb je verschillende mogelijkheden om internationale ervaring op te doen.
Een extra uitdaging tijdens je studie?
Als student biomedische wetenschappen kan je extra ervaring opdoen als student-onderzoeker of via het honoursprogramma.
Toelatingsvoorwaarden
Als bachelor in de biomedische wetenschappen kan je direct starten in deze master.
Officiële en actuele toelatingsvoorwaarden
Beginprofiel
- Je hebt een bachelordiploma met sterke biomedische achtergrond en wil je verder verdiepen in biomedische wetenschappen.
- Je hebt een kritisch wetenschappelijke ingesteldheid en je bent geïnteresseerd in het (dis)functioneren van het menselijk lichaam en in ontstaansmechanismen van ziekten.
- Je hebt een goed geheugen, bent bereid om regelmatig je kennis en vaardigheden aan te scherpen en hebt aanleg voor de praktische en nauwkeurige uitvoering van onderzoekstechnieken.
- Je beschikt over de nodige intellectuele en communicatieve capaciteiten om informatie te verwerken en onderzoeksresultaten correct te interpreteren, neer te schrijven en te presenteren.
- Ook werk je graag in teamverband en wil je met anderen tot een oplossing komen. Onderzoek doe je immers nooit alleen en gebeurt vaak in een internationale context.
Schakel- en voorbereidingsprogramma
- Heb je een professioneel bachelordiploma voedings- en dieetkunde of biomedische laboratoriumtechnologie? Via het schakelprogramma kan je instromen in de masteropleiding.
- Heb je een academische bachelor van een opleiding verwant aan de biomedische wetenschappen (bv. geneeskunde, biologie, biochemie en biotechnologie, farmaceutische wetenschappen, …)? Via een aangepast traject kan je instromen in de masteropleiding.
Loopbaanmogelijkheden
Het tewerkstellingsveld van de afgestuurde biomedicus is ruim en divers. Afgestudeerde biomedici komen vooral terecht in volgende functies of sectoren:
- Wetenschappelijk medewerker/onderzoeker,
- Adviserende, management- en communicatiefuncties
- Kwaliteitsmanagement, voeding en forensisch onderzoek
- Klinisch farmaceutisch onderzoek
- Onderwijs
Om studenten van de opleiding biomedische wetenschappen wegwijs te maken op de toekomstige arbeidsmarkt organiseert de Faculteit Geneeskunde verschillende initiatieven onder het motto Your Future Awaits You! (o.a. een industriedag waar de vele toekomstperspectieven van de biomedicus uitgebreid aan bod komen).
Wil je nog meer weten van welke concrete jobs je kan uitvoeren? Bekijk dan zeker het overzicht per afstudeerrichting om daar te lezen welke profielen je later op de arbeidsmarkt kan hebben. Daarnaast vertellen onze afgestudeerden je ook graag welk traject zij hebben afgelegd en jobs ze nu uitvoeren.
Verder studeren
Heb je na het behalen van je masterdiploma nog zin om verder te studeren? Je kan je kennis verder uitdiepen via een tweede master, master-na-masteropleiding, gaan doctoreren …
Getuigenissen van alumni
Alumni brochure
Infomomenten
KU Leuven organiseert zowel online als live infomomenten. Je kiest zelf hoe, waar en wanneer je je informeert in je zoektocht naar een geschikte opleiding.
Website toekomstige masters
De faculteit
Brochures
Lees alles over de opleiding en over je campus
Vragen over deze opleiding?
Faculteit Geneeskunde
Campus Gasthuisberg
Herestraat 49 - bus 400
3000 Leuven