Over deze opleiding
Dankzij een stevige basis farmacotherapie en activerende onderwijsvormen ontwikkel je een brede waaier aan competenties, die je voorbereiden op een rol als zorgverlener in de samenleving. Je ontwikkelt communicatieve vaardigheden, je leert geneesmiddelen bereiden op maat van de patiënt en je leert kritisch kijken naar het gebruik van geneesmiddelen en voorstellen geven voor optimalisatie. Je leert bovendien samenwerken in een (interdisciplinair) team. Naast praktijkoefeningen zijn er ook verschillende stages en voer je praktijkgericht onderzoek uit, zodat je klaar bent om je competenties toe te passen in het reële werkveld.
De masteropleiding telt 120 studiepunten. Het verkorte programma telt er 64.
Tijdens het eerste masterjaar maak je kennis met alle aspecten van patiëntgerichte zorg in de apotheek en krijg je een stevige basis farmacotherapie. Je krijgt de kans om een eerste praktijkervaring op te doen tijdens een werkveldstage in een apotheek, bij een huisarts, bij een thuisverpleegkundige, in een woonzorgcentrum en op een viertal andere plekken naar keuze en tijdens een stage van vier weken in een ziekenhuis (apotheek of patiëntenafdeling).
Tijdens het tweede masterjaar doe je uitgebreide (interdisciplinaire) praktijkervaring op in een openbare apotheek. Aan de hand van activerende onderwijsvormen zoals communicatietrainingen, projectwerk en interactieve seminaries waarbij je begeleid wordt door experten vanuit verschillende disciplines, bereiden we je voor op je rol als apotheker. Je verricht ten slotte praktijkgericht onderzoek binnen het brede domein van de farmacotherapie.
Studieprogramma master in de farmaceutische zorg
Benieuwd welke opleidingsonderdelen je gaat volgen of welke keuzes je kunt maken? Wil je weten hoe een week kan verlopen?
Naar het buitenland
Tijdens de eerste fase van de masteropleiding kun je het tweede semester doorbrengen aan een buitenlandse universiteit. Je doet er onderzoek in het kader van je masterproef, al dan niet gecombineerd met een klinische stage. Tijdens de tweede fase kun je drie maanden apotheekstage lopen in het buitenland.
Stage
Tijdens de master farmaceutische zorg volg je een werkveldstage, een stage in een ziekenhuis en een stage in een openbare apotheek.
Beginprofiel
- Je hebt een uitgesproken belangstelling voor alles wat met farmaceutische en patiëntgerichte zorg te maken heeft.
- Je bent bereid om als zorgverstrekker deel uit te maken van een interdisciplinair team en bij te dragen aan de gezondheidszorg van morgen.
- Je wilt de beroepstitel ‘Apotheker’ behalen.
- Je bent sociaal en hebt goede communicatieve vaardigheden.
Toelatingsvoorwaarden
Rechtstreeks:
Heb je een academische bachelor in de farmaceutische wetenschappen behaald aan één van de andere Vlaamse instellingen, neem dan contact op met de studieloopbaanbegeleider om te verifiëren of je al dan niet extra opleidingsonderdelen moet opnemen.
Sommige diploma's geven toegang tot de master in de farmaceutische zorg na het volgen van een voorbereidingsprogramma.
Officiële en actuele toelatingsvoorwaarden
Loopbaanmogelijkheden
Je kunt rechtstreeks aan de slag als apotheker in een openbare apotheek waar je je rol als communicatieve geneesmiddelenspecialist opneemt.
Daarnaast kun je na een bijkomende opleiding aan de slag als ziekenhuisapotheker of klinisch bioloog.
Ten slotte kun je ook terecht op specifieke afdelingen binnen de farmaceutische industrie, in het onderwijs of bij de overheid.
Verder studeren
Heb je na het behalen van je masterdiploma nog zin om verder te studeren? Je kunt je kennis verder uitdiepen via een tweede master of master-na-masteropleiding. Daarnaast kun je je ook bijscholen via een postgraduaat, MOOCS of trajecten die werken en studeren combineren. Ontdek op KU Leuven Continue het rijke aanbod van levenslang leren. Ben je geboeid door onderzoek, dan is doctoreren een optie.
Na de master in de farmaceutische zorg behoren o.a. deze vervolgopleidingen tot de mogelijkheden:
- master-na-master in de ziekenhuisfarmacie
- master-na-master in de klinische biologie
- master-na-master in de industriële farmacie
- verkorte educatieve master in de gezondheidswetenschappen
Voor sommige van deze opleidingen gelden specifieke toelatingsvoorwaarden.
Infomomenten
KU Leuven organiseert zowel online als live infomomenten. Je kiest zelf hoe, waar en wanneer je je informeert in je zoektocht naar een geschikte opleiding.