opbouw opleiding geneeskundeOver deze opleiding

De master in de geneeskunde gaat dieper in op de klinische aspecten van de geneeskunde en integreert de kennis die je verwierf in de bachelor. De master in de geneeskunde is een driejarige opleiding die steunt op twee grote pijlers: de onderzoekslaboratoria van de Groep Biomedische Wetenschappen en de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. Je volgt college bij professoren die via hun onderzoek en/of klinisch werk een nationale en internationale reputatie opgebouwd hebben. 

  • Inhoudelijke verdieping

Naarmate het curriculum vordert, leer je klinisch geïntegreerd redeneren aan de hand van casussen en patiëntgebaseerd onderwijs. De manuele en communicatieve vaardigheden, aangeleerd in het vaardigheidscentrum, worden complexer en uitgebreid. Vanaf de tweede masterfase beheers je de nodige klinische kennis en manuele en communicatieve vaardigheden om het uitgebreide stagetraject te lopen. Je leert daar een klinisch probleem te herkennen, een diagnose te stellen, een behandelplan op te maken, je in te leven in concrete situaties van patiënten, om te gaan met zieken en stervenden, te functioneren in een team van zorgverleners … 

De Universitaire Ziekenhuizen bieden als belangrijk voordeel dat je als student op stage zowel de courante als de meer zeldzame ziektebeelden leert kennen. Als student zit je op de eerste rij bij nieuwe ontwikkelingen en behandelingstechnieken, want onze onderzoekers zorgen altijd weer voor nieuwe medische doorbraken. Denk maar aan het stamcel- of DNA-onderzoek.

  • Wetenschappelijk onderzoek

Daar waar de bacheloropleiding zich meer richt op onderzoek van de medische basiswetenschappen, wordt tijdens de masteropleiding de aandacht verlegd naar het klinisch wetenschappelijk onderzoek en hoe je dit later kunt toepassen in je praktijk. Hier komen zowel de eerder theoretische aspecten (bv. Evidence-Based Medicine) als toepassingen op klinische casussen (bv. Critically Appraised Topic) aan bod. Vanaf de eerste masterfase word je intensief begeleid bij je masterpaper waarin je zelf een medisch-wetenschappelijk onderzoek opzet, analyseert en interpreteert. Je kan ook zelf aan de slag gaan als student-onderzoeker

  • Zelfontplooing en werkveldgerichte profilering

Tijdens het curriculum leer je aan de hand van verschillende praktijk- en stagemomenten aan zelfreflectie te doen. Je leert jezelf en je handelen in vraag te stellen om te komen tot oplossingen en verbeteringen, zowel voor jezelf als persoon als voor je medisch handelen. Ook tijdens de masterjaren krijg je de kans om zelf enkele vakken te kiezen op basis van je eigen interesses en voorkeuren, in verschillende domeinen van de gezondheidszorg. Daarnaast kun je via buitenlandse stages en bepaalde keuzeopleidingsonderdelen in de onderzoekslaboratoria of binnen de klinische (internationale) setting jezelf, je klinische kennis en je vaardigheden extra ontplooien.

  • Vaardigheden en communicatie

In de eerste masterfase doorloop je een aantal korte kijkstages in het UZ Leuven om te proeven van de verschillende disciplines.  Vanaf de tweede masterfase vertrek je op stage. Je volgt een stagetraject van respectievelijk 8 stageblokken van 6 weken in verschillende disciplines, waarvan 2 stageblokken in disciplines van eigen voorkeur en vervolgens 4 coassistentschapsblokken van 5 weken in een zelfgekozen discipline die je voorkeur uitdraagt om later in te specialiseren

 

Studieprogramma master in de geneeskunde

Benieuwd welke opleidingsonderdelen je gaat volgen of welke keuzes je kunt maken? 

Je studieprogramma

CanMEDS rollen

Bij de invulling van de opleiding worden steeds de 7 CanMEDS rollen als referentiekader gebruikt. CanMEDS is een educatief kader dat ontwikkeld werd in Canada waarbij 7 rollen geïdentificeerd en beschreven zijn, die leiden tot een optimale gezondheidszorg. De arts bekleedt daarbij de volgende 7 rollen: medisch expert (de centrale rol), communicator, samenwerker, manager, gezondheidsbevorderaar, professional en wetenschapper. Dit is een internationaal aanvaard en vaak gebruikt model. Gedurende de volledige opleiding wordt aan deze rollen gewerkt.

Copyright ©2009 The Royal College of Physicians and Surgeons of Canada.
https://www.royalcollege.ca/canmeds. Reproduced with permission.

CanMeds rollen

Toelatingsvoorwaarden

Toelatingsvoorwaarden

Beginprofiel 

  • Een goed geheugen en een sterke zin voor synthese en discipline helpen je om de grote hoeveelheden kennis te verwerken.
  • Daarnaast vergt een correcte diagnose stellen ook inlevingsvermogen, communicatievaardigheid en observatiezin.
  • Verder heb je als arts een groot plichtsgevoel, sociaal bewustzijn en mensenkennis en sta je sociaal sterk. Je zult immers optreden als vertrouwenspersoon en psychisch zware gesprekken moeten voeren met patiënten.
  • Contacten met patiënten vragen bovendien discretie en tact.
  • Je beschikt over een behoorlijke fysieke conditie en hebt de nodige handvaardigheid, wat van belang is bij heel wat medische handelingen.
  • Bij zeer veel specialismen moet je daarnaast ook leren omgaan met ingewikkelde technische apparatuur.
  • Natuurlijk staat die techniek nooit stil, net zo min als de medische wereld. Een arts moet zich dus voortdurend bijscholen om zijn patiënten de beste behandeling te geven.
  • Dat en al de administratie die je zult moeten verwerken, vragen ook heel wat motivatie en organisatietalent.

Na deze opleiding

 

Loopbaanmogelijkheden & verder studeren

Na afstuderen beschik je over heel wat kennis en competenties en een waaier aan loopbaanmogelijkheden.

Als arts heb je tal van interessante loopbaanmogelijkheden waarvoor je eerst nog een bijkomende vervolgopleiding moet volgen (zie hieronder). Zo kun je je verder bekwamen in de specialistische geneeskunde als specialist in een bepaalde discipline of je verder verdiepen in de richting huisartsgeneeskunde of maatschappelijke gezondheidszorg.

Gezien de specificiteit van de opleiding geneeskunde wordt ongeveer 95 procent van de afstuderende masterstudenten een beroepsactieve arts: huisarts of specialist. Je volgt hiervoor een vervolgopleiding waarna je het beroep van arts zelfstandig kunt uitoefenen. 

De overige 5 procent komt terecht in een andere tak van de (para)medische sector, bv. preventie, sociale geneeskunde, leidinggevende functies in ziekenhuizen of verzorgingstehuizen, in wetenschappelijk onderzoek bv. kanker, Alzheimer of AIDS ...of in een totaal andere sector. 

Infomomenten

KU Leuven organiseert zowel online als live infomomenten. Je kiest zelf hoe, waar en wanneer je je informeert in je zoektocht naar een geschikte opleiding. 

Online kalender infomomenten

Website toekomstige masterstudenten

Informatie voor toekomstige masters

De Faculteit Geneeskunde

Website Faculteit Geneeskunde

Contact

Vragen over deze opleiding? 

Faculteit Geneeskunde
Onderwijs en Navorsing 2
Herestraat 49 - bus 400
3000 Leuven

Contactformulier

Vragen over je studiekeuze of studeren aan KU Leuven?

E-mail