Vervolgopleidingen

Na de bachelor in de geneeskunde

Met een academisch bachelordiploma beschik je over een brede algemene kennis, maar ben je nog niet klaar voor de arbeidsmarkt. De bachelor in de geneeskunde bereidt je voor op de masteropleiding waarin je je kennis verder verdiept. 

 

Master in de geneeskunde

De bacheloropleiding geneeskunde vormt het eerste deel in je opleiding tot basisarts, je bent dan klaar om de opleiding tot basisarts verder te zetten via de masteropleiding geneeskunde.

In de masterjaren wordt er verder ingegaan op de klinische aspecten van de patiënt en het integreren van de opgedane kennis. Een groot deel van de masterjaren bestaat uit stages. Hierin kan je uitgebreid kennis maken met de verschillende domeinen waarin je later verder wenst te gaan. 

Master in de geneeskunde

Andere vervolgopleidingen

Je kan ook rechtstreeks doorstromen naar de volgende masteropleidingen:

Niet-rechtstreekse doorstromingsmogelijkheden

KU Leuven heeft een breed aanbod aan masteropleidingen. Na toelating, al dan niet via een verkorte bachelor of een schakelprogramma, kan je ook doorstromen naar de master in de psychologie, logopedische en audiologische wetenschappen, ingenieurswetenschappen (biomedische technologie), ...

Na de master in de geneeskunde

Na het doorlopen van de masteropleiding ben je basisarts maar kun je het beroep van arts nog niet zelfstandig uitvoeren. Je wordt pas een beroepsactieve arts na een vervolgopleiding in een bepaalde richting (bv. huisartsgeneeskunde, specialistische geneeskunde, maatschappelijke gezondheidszorg, ...). Daarnaast kun je ook opteren om in het wetenschappelijk onderzoek te stappen en een doctoraatsopleiding te volgen.

Huisartsgeneeskunde

Om je als huisarts te vestigen, moet je de master in de huisartsgeneeskunde doorlopen. De opleiding sluit naadloos aan bij de master in de geneeskunde. De duur van de opleiding bedraagt 3 jaar.

De opleiding verloopt interuniversitair. Ze omvat vooral stages in erkende huisartspraktijken en erkende ziekenhuisdiensten, of begeleide eigen praktijkvoering. De theoretische opleiding bestaat uit seminaries en centraal georganiseerde lessen.

Huisartsgeneeskunde  

Specialistische geneeskunde

De doelstelling van de master in de specialistische geneeskunde is de academische vorming van beroepsactieve specialisten. De opleiding sluit naadloos aan bij de master in de geneeskunde. De duur van de opleiding varieert, al naargelang de discipline, van 4 tot 6 jaar.

Deze opleiding is een combinatie van theoretisch onderwijs, klinisch-wetenschappelijke verdieping en praktijkstage (deels in UZ Leuven, deels in geaffilieerde ziekenhuizen)

Specialistische geneeskunde

Sportgeneeskunde

De opleiding stelt zich tot doel jou als arts inzichten te geven in de relatie tussen gezondheid en fysieke activiteit in het algemeen en tussen gezondheid en sportbeoefening in het bijzonder. Het is een multidisciplinaire en praktijkgerichte opleiding.

Doctoreren / Onderzoek

Ben je geboeid door de wetenschap en wil je je verdiepen in een bepaald onderwerp? Dan is doctoreren vast iets voor jou! In de onderzoekscentra kun je helpen zoeken naar oplossingen voor kanker, hartziekten, aids …

Meer informatie over doctoreren

Master of Bioethics

Bio-ethiek is een interdisciplinair veld dat onderzoek doet naar vragen die zich voordoen in de gezondheidszorg, volksgezondheid en biomedisch onderzoek.

Master of Deglutology

Je wordt een professional in de wetenschap van deglutitie (het proces van slikken), gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met slikstoornissen in de mond of slokdarm.

Andere opties

Of een van de andere programma's van de Faculteit Geneeskunde of van KU Leuven.