Over deze opleiding
Tijdens de master in de huisartsgeneeskunde volg je een programma bestaande uit:
- stages bij een huisarts en huisartsrelevante ziekenhuisdiensten. Het betreft een voltijdse begeleide en bezoldigde praktijkuitoefening bij erkende en aangestelde praktijkopleiders (waarvan zes maanden bij een erkende ziekenhuisopleider).
- ontwikkeling van je huisartsgeneeskundige kennis en vaardigheden aan de hand van thematische lesdagen, aanvullende keuzemodules en vormen van afstandsleren.
- seminaries die begeleid worden door een stagecoördinator, waarbij je in kleine groepjes reflecteert over praktijkervaringen en daarbij de geleerde theorie integreert.
- een masterproef, bestaande uit een wetenschappelijk onderbouwd praktijkproject of ander huisartsrelevant onderzoeksproject.
Doorheen de opleiding is een afnemende mate van sturing en een toenemende mate van zelfstandigheid ingebouwd. In het e-portfolio stel je een persoonlijke leeragenda op en documenteer je het eigen ontwikkelingsproces.
Studieprogramma master in de huisartsgeneeskunde
Benieuwd welke opleidingsonderdelen je gaat volgen of welke keuzes je kunt maken?
Unieke, interuniversitaire opleiding
De master in de huisartsgeneeskunde wordt interuniversitair georganiseerd door de academische centra huisartsgeneeskunde van KU Leuven, Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Vrije Universiteit Brussel.
De opleiding wordt praktisch ondersteund door het Interuniversitair Centrum voor HuisartsenOpleiding (ICHO) en komt tot stand via netwerken met huisartsen in heel Vlaanderen.
Studentenvereniging
Het HAIO Overleg Platform (HOP) is een vzw voor en door huisartsen in opleiding. Zij verdedigen de belangen van de HAIO’s.
Voorbereiden op de opleiding
Tijdens het laatste half jaar van de master in de geneeskunde volg je als student het zogenaamde ‘coassistentschap’ binnen een discipline naar keuze. Heb je ambitie om na afstuderen te starten als huisarts-in-opleiding (HAIO), dan kies je bij voorkeur meteen voor het coassistentschap huisartsgeneeskunde. Door middel van twee huisartsenstages, een verdiepend vak huisartsgeneeskunde en een opdracht rond interprofessionele samenwerking word je optimaal voorbereid om van bij de start van de master-na-master in de huisartsgeneeskunde aan zelfstandige consultvoering te kunnen doen.
Mocht je nog geen stage huisartsgeneeskunde hebben afgewerkt tijdens je stagejaar of coassistentschap, dien je deze nog in te halen voor aanvang van de opleiding (bv. in de zomervakantie). Een stage huisartsgeneeskunde van zes weken is immers één van de toelatingsvoorwaarden voor de master-na-master.
Bovenop de stage huisartsgeneeskunde moet elke kandidaat deelnemen aan de bekwaamheidsprocedure (PDF, 250 kb) om toegelaten te worden tot de opleiding. Inschrijven is telkens mogelijk vanaf begin maart tot midden mei.
Officiële en actuele toelatingsvoorwaarden
Loopbaanmogelijkheden
Het beroep van huisarts is een boeiend vervolg op de opleiding geneeskunde. Als huisarts draag je zorg voor een hele populatie en ben je in staat om zowel patiënten met een acute als met een chronische ziekte te begeleiden. Je gidst mensen doorheen ons gezondheidszorgsysteemen je handelt steeds op een open, communicatieve manier. Je bent een vertrouwenspersoon en eerste aanspreekpunt voor een brede waaier van mensen in de maatschappij, bijvoorbeeld zowel bij jonge gezinnen met pasgeboren kinderen als in situaties waar mensen in een thuissituatie palliatief verzorgd moeten worden.
Als huisarts ga je op een intelligente manier om met de wetenschap en vertaal je die naar jouw patiënt. Het werken in groep geeft je de kans om samen verantwoordelijk te zijn en een praktijk een eigen gezicht te geven. Je doet dat ten dienste van de patiënt en met oog voor jouw persoonlijke ontwikkeling.
Verder studeren
De snelle evoluties binnen de medische wereld vereisen dat artsen hun competenties voortdurend blijven ontwikkelen. Het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde speelt een pionierende rol in het navormingsaanbod voor huisartsen.
Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde
Doctoreren als HAIO
Het is mogelijk om een onderzoeksmandaat in de huisartsgeneeskunde gedeeltelijk te laten erkennen als deel van de huisartsenopleiding, op voorwaarde dat het onderwerp van jouw PhD betrekking heeft op de eerste lijn. In dat geval stel je ook een aangepast stageplan op.
- Aan de Erkenningscommissie dien je een bewijs te bezorgen van het toegekende onderzoeksmandaat en de daarmee gepaard gaande vergoeding of beurs.
- De werkzaamheden in het kader van het onderzoeksmandaat (voltijds of deeltijds) kunnen worden erkend als deel van de huisartsenopleiding voor 50% van de reële duur, met een maximum van 12 maanden.
- Wanneer het onderzoeksmandaat loopt over een halftijdse periode kan je tijdens die periode een halftijdse praktijkstage verrichten.
Inschrijven voor de doctoraatsopleiding
- Je schrijft je in aan een doctoraatsopleiding van een Vlaamse universiteit én zorgt voor een (deeltijdse) inschrijving in de master in de huisartsgeneeskunde. Bekijk de studiegelden via de centrale studentenadministratie.
- Bij het halftijds volgen van de master in de huisartsgeneeskunde worden de duur van de stages en de opleidingsverplichtingen pro rato berekend. Bijvoorbeeld: 72 maanden halftijdse praktijkstage, minstens 20u per jaar participatie aan de begeleide intervisiesessies, enz.
Masterproef
- HAIO’s die naast de huisartsenopleiding bezig zijn aan een PhD, kunnen een artikel dat zij publiceren tijdens hun PhD-traject indienen als masterproef indien het doctoraat een onderwerp betreft dat gelinkt is aan huisartsgeneeskunde en de eerstelijnszorg.
- HAIO’s die eerder een PhD behaalden, kunnen een vrijstelling vragen voor het vak masterproef.
- HAIO’s die een masterproef schreven in het kader van een specialistische opleiding, kunnen geen vrijstelling vragen voor het vak masterproef. Er is wel een bewezen verworven generiek niveau van een masterproef, maar nog niet voor de specifieke context van huisartsgeneeskunde. De HAIO dient dus dit specifieke kader van de huisartsgeneeskunde nog aan te tonen (bv. via een reflectie en vertaalslag van de eerder gemaakte masterproef).
Infomomenten
KU Leuven organiseert zowel online als live infomomenten. Je kiest zelf hoe, waar en wanneer je je informeert in je zoektocht naar een geschikte opleiding.
Website toekomstige masters
Brochures
Vragen over deze opleiding?
Faculteit Geneeskunde
Onderwijs en Navorsing 2
Herestraat 49 - bus 400
3000 Leuven