Over deze opleiding
Om kennis en inzicht te krijgen in artificiële intelligentie, raak je vertrouwd met de belangrijkste deeldisciplines van AI, zoals machinaal leren, datamining en neurale netwerken, kennisrepresentatie en redeneren, computervisie en natuurlijke taalverwerking. Daarbij staan zowel de onderliggende concepten en theorieën als de resulterende representaties, modellen en algoritmen centraal. Omdat AI-technieken en paradigma’s gebaseerd zijn op wiskundige en algoritmische principes leer je ook de voor AI nodige concepten van wiskunde en computerwetenschappen. Je maakt eveneens kennis met de multidisciplinaire aanpak van AI via de studie van een aantal voor AI essentiële thema’s uit de humane wetenschappen rond ethiek, filosofie en cognitie. Dit vormt een solide basis om met huidige en toekomstige ontwikkelingen in artificiële intelligentie om te gaan.
Studieprogramma master in de ingenieurswetenschappen: artificiële intelligentie
Benieuwd welke opleidingsonderdelen je gaat volgen of welke keuzes je kunt maken? Wil je weten hoe een week kan verlopen?
Rechtstreeks
- bachelor in de ingenieurswetenschappen, afstudeerrichting computerwetenschappen
- bachelor in de ingenieurswetenschappen, afstudeerrichting elektrotechniek
Na een voorbereidingsprogramma
- bachelor ingenieurswetenschappen met andere afstudeerrichtingen, mits het volgen van een beperkt voorbereidingsprogramma, afhankelijk van het gekozen keuzepakket in de bachelor
- bachelor informatica (Vanaf 2025-2026 is er een verbredingsmodule - van max. 20 sp. - die een aantal OPO's van het voorbereidingsprogramma bevat en van computerwetenschappen. Die is bedoeld om de instroom te vereenvoudigen. Lees meer op deze webpagina en bekijk daar de video met meer toelichting.)
- master industriële wetenschappen, aanverwante richting
Officiële en actuele toelatingsvoorwaarden
De studiekosten bestaan uit het jaarlijkse inschrijvingsgeld enerzijds en opleidingsspecifieke studiekosten anderzijds. Naast studiekosten houd je ook rekening met leef- en vervoerskosten.
Wie steun zoekt bij financiële of materiële problemen vindt een overzicht van alle mogelijkheden op de pagina over studiekosten en sociaal statuut. Je kunt contact opnemen met de Sociale Dienst van KU Leuven of een studieloopbaanbegeleider.
Loopbaanmogelijkheden
Artificiële Intelligentie heeft een sleutelrol in industrie en maatschappij. AI-experten zijn nodig in zowat alle bedrijven en instellingen waar ingenieurs werken. Afgestudeerden worden tewerkgesteld in hoog technologische bedrijven, in onderzoeksinstellingen en universiteiten, in financiële en economische instellingen, bij de overheid, in start-ups en scale-ups, in de farmaceutische en biomedische wereld … Zij zijn actief in onderzoek, ontwikkeling en consultancy.
Infomomenten
KU Leuven organiseert zowel online als live infomomenten. Je kiest zelf hoe, waar en wanneer je je informeert in je zoektocht naar een geschikte opleiding.
Website toekomstige masters
De faculteit
Brochures
Lees alles over de opleiding en over je campus