Over deze opleiding
De opleiding materiaalkunde beoogt het verwerven van een diep én breed inzicht in de totale levenscyclus van materialen, namelijk het ontwikkelen van materialen, hun productie, karakterisering, verwerking, degradatie en recyclage. Materiaalkunde is een multidimensioneel vakgebied met complexe verbanden tussen de productiemethoden, de inwendige structuur, de eigenschappen en de toepassingen van verschillende materiaalklassen. Naast de experimentele methodiek worden simulatiemethoden ook steeds belangrijker.
De masteropleiding legt de klemtoon op een breed analytisch denken in combinatie met een probleemoplossend vermogen en een grondige wetenschappelijk-technische kennis. Speciale aandacht gaat uit naar de praktische aspecten van materiaalkunde via casestudies en kleine projecten die je vertrouwd maken met de ontwikkeling, productie en verwerking, karakterisering en modellering van materialen.
Je wordt opgeleid tot een ingenieur die nieuwe materialen en/of processen ontwerpt en duurzame keuzes maakt in materiaalselectieproblemen, zowel in een industriële als in een academische omgeving. Die keuzes steunen op een grondig begrip en zelfstandig gebruik van de verhoudingen tussen interne structuren van materialen, hun eigenschappen en hun verwerking.
Bovendien wordt er rekening gehouden met de economische en maatschappelijke context van de materiaalkunde. Daarnaast verwerf je ook sociale, communicatieve en leidinggevende vaardigheden die bij een ingenieur horen.
Studieprogramma master in de ingenieurswetenschappen: materiaalkunde
Benieuwd welke opleidingsonderdelen je gaat volgen of welke keuzes je kunt maken? Wil je weten hoe een week kan verlopen?
Internationale ervaring
Je hebt verschillende mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. Via het Erasmusprogramma kun je in het buitenland studeren. Je kunt ook een stage in het buitenland volgen of een duaal programma met UC Louvain.
Daarnaast kun je een intensieve cursus volgen aan een buitenlandse universiteit. Je krijgt ook de kans om deel te nemen aan korte cursussen georganiseerd door BEST, de Board of European Students of Technology.
Praktijkervaring
Je kunt tijdens je masteropleiding stage lopen (bedrijfservaring of industriële stage).
Je krijgt ook de kans om een ondernemingsproject op te starten.
Toelatingsvoorwaarden
Je wordt rechtstreeks toegelaten met een van volgende diploma's:
- bachelor in de ingenieurswetenschappen: materiaalkunde
- bachelor in de ingenieurswetenschappen: elektrotechniek/ geotechniek en mijnbouw/werktuigkunde/chemische technologie, met nevenrichting materiaalkunde
- master in de industriële wetenschappen, na toelating
Na een voorbereidingsprogramma (60 studiepunten) en na toelating kun je ook starten als met een van deze diploma's:
- bachelor in de industriële wetenschappen
- master in de industriële wetenschappen
Officiële en actuele toelatingsvoorwaarden
Beginprofiel
- Je hebt een grondige basis in de wetenschappelijke disciplines (fysica, chemie, mechanica en toegepaste wiskunde).
- Je beschikt over basiskennis van de materiaalkunde.
- Je bent bekend met het mechanisch gedrag van materialen, en met het gebruik en de degradatie van materialen.
- Je hebt een grondige basis in de fysische materiaalkunde.
- Je hebt een grondige basis in de thermodynamica en kinetica in de toegepaste materiaalkunde.
De studiekosten bestaan uit het jaarlijkse inschrijvingsgeld enerzijds en opleidingsspecifieke studiekosten anderzijds. Naast studiekosten houd je ook rekening met leef- en vervoerskosten.
- inschrijvingsgeld
- specifieke studiekosten voor deze opleiding
- globaal overzicht studie- en leefkosten
Wie steun zoekt bij financiële of materiële problemen vindt een overzicht van alle mogelijkheden op de pagina over studiekosten en sociaal statuut. Je kunt contact opnemen met de Sociale Dienst van KU Leuven of een studieloopbaanbegeleider.
Loopbaanmogelijkheden
Na afstuderen beschik je over heel wat kennis en competenties en een waaier aan loopbaanmogelijkheden.
Als master in de ingenieurswetenschappen: materiaalkunde kun je vele richtingen inslaan op de arbeidsmarkt. Enkele typische beroepsprofielen zijn procesingenieur, productontwikkelaar, kwaliteitsingenieur, raadgevend ingenieur en onderzoeker. Omwille van de grote stimulans voor nieuwe ontwikkelingen in de materiaalkunde zijn er ook relatief veel materiaalkundig ingenieurs die een doctoraat behalen om daarna de bedrijfswereld of de academische wereld in te trekken. Ook een eigen bedrijf oprichten behoort tot de mogelijkheden.
Verder studeren
Heb je na het behalen van je masterdiploma nog zin om verder te studeren? Je kunt je kennis verder uitdiepen via een tweede master, master-na-masteropleiding, postgraduaat …
Infomomenten
KU Leuven organiseert zowel online als live infomomenten. Je kiest zelf hoe, waar en wanneer je je informeert in je zoektocht naar een geschikte opleiding.