Over deze opleiding 

De master in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde is een algemene opleiding die de verschillende basiswetenschappen en -technologieën combineert. Een essentieel element in het programma is de vorming van elke student in een industriële of onderzoeksgebonden omgeving.

Deze opleiding wordt in het Nederlands en in het Engels aangeboden; afhankelijk van deze keuze, volg je een optie of niet. 

Het opleidingspakket van de Nederlandstalige Master in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde bestaat uit drie grote onderdelen:

  • Twee kernmodules over werktuigkunde
  • Een keuzepakket waarin je opleidingsonderdelen kiest uit: 
    • Technische keuzeopleidingsonderdelen
    • Verbredende keuzeopleidingsonderdelen
    • Algemeen vormende opleidingsonderdelen
  • Masterproef

Binnen de Nederlandstalige masteropleiding worden geen opties aangeboden. 

Als je je wil verdiepen in een optie, dan moet je je inschrijven in de Master of Mechanical Engineering. In deze Engelstalige opleiding worden drie generische opties en twee toepassingsgerichte opties aangeboden:

Generische opties:

  • Manufacturing en management: moderne technieken voor het ontwerpen en produceren van componenten, CAD en computerintegratie bij de productie, de managementtechnieken, het onderhoud en de logistiek bij een bedrijf
  • Mechatronica en robotica: discipline waarbij de synergie van constructie, waarneming, bediening en controlering van machines concurrentieel vastgesteld en afgesteld wordt voor de optimale integratie
  • Thermotechnische wetenschappen: fysische principes voor het analyseren, ontwerpen, bouwen en opereren van verbrandingsmotoren, thermische machines, koelingsmachines, stroomgeneratoren ...

Toepassingsgerichte opties:

  • Luchtvaart- en ruimtevaarttechnologie: fysische principes voor het analyseren, ontwerpen, bouwen, uitvoeren en opereren van luchtvaart- en ruimtesystemen
  • Voertuigtechnieken: fysische principes voor het ontwerpen, analyseren en bouwen van auto's, voertuigen en transportsystemen
 

Studieprogramma master in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde

Benieuwd welke opleidingsonderdelen je gaat volgen of welke keuzes je kunt maken? Wil je weten hoe een week kan verlopen?

Je studieprogramma

Internationale ervaring

Je hebt verschillende mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. Via het Erasmusprogramma kun je in het buitenland studeren. Je kunt ook een stage in het buitenland volgen of een duaal programma met UC Louvain.

Daarnaast kun je een intensieve cursus volgen aan een buitenlandse universiteit. Je krijgt ook de kans om deel te nemen aan korte cursussen georganiseerd door BEST, de Board of European Students of Technology.

Naar het buitenland

Praktijkervaring

Je kunt tijdens je masteropleiding stage lopen (bedrijfservaring of industriële stage).

Je krijgt ook de kans om een ondernemingsproject op te starten.

Praktijkervaring

Toelatingsvoorwaarden

Toelatingsvoorwaarden

Je wordt rechtstreeks toegelaten met een van volgende diploma's:

  • bachelor in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde
  • bachelor in de ingenieurswetenschappen: computerwetenschappen/elektrotechniek/bouwkunde/materiaalkunde/biomedische technologie/chemische technologie, met nevenrichting werktuigkunde
  • master in de industriële wetenschappen (aanverwante richting), na toelating

Na een voorbereidingsprogramma (60 studiepunten) en na toelating kun je ook starten met een van deze diploma's:

  • bachelor in de ingenieurswetenschappen
  • master in de industriële wetenschappen, na toelating

Officiële en actuele toelatingsvoorwaarden

Beginprofiel 

  • Je bent nieuwsgierig en wilt de basiswetenschappen die je al beheerst toepassen om nieuwe machines, instrumenten en processen te ontwikkelen, produceren en exploiteren.
  • Je bent een integrator: de opleiding master in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde vormt ingenieurs die inzicht in de mechanica van vaste stoffen en fluïda combineren met kennis uit zowat alle andere disciplines.
  • Je hebt een ruime blik en hebt oog voor de maatschappelijke en milieutechnische impact van je realisaties.

Studiekosten

De studiekosten bestaan uit het jaarlijkse inschrijvingsgeld enerzijds en opleidingsspecifieke studiekosten anderzijds. Naast studiekosten houd je ook rekening met leef- en vervoerskosten. 

Wie steun zoekt bij financiële of materiële problemen vindt een overzicht van alle mogelijkheden op de pagina over studiekosten en sociaal statuut. Je kunt contact opnemen met de Sociale Dienst van KU Leuven of een studieloopbaanbegeleider. 

Na deze opleiding

 

Loopbaanmogelijkheden

Als werktuigkundig ingenieur ben je dankzij je brede opleiding inzetbaar in diverse industriële sectoren. Dit ingenieursdiploma is het meest gevraagde op de arbeidsmarkt: je kunt je profileren als ingenieur-technisch manager, ingenieur in ontwerp en ontwikkeling, ingenieur productie- en onderhoudsverantwoordelijke, ingenieur met technisch-commerciële verantwoordelijkheid of algemeen bedrijfsleider. 

Als ingenieur werktuigkunde kun je een brede waaier van taken opnemen. Zo kun je bijvoorbeeld deel uitmaken van een team dat instaat voor het ontwerpen en ontwikkelen van constructies, machines, apparaten, technische systemen of productieprocessen.

Het kan ook zijn dat je leiding geeft aan een bedrijf (KMO) of aan een productie-, onderhouds- of ontwikkelingsafdeling van een multinational, of aan je eigen onderneming. Misschien word je verantwoordelijk voor technische marketing of verkoop, of ben je actief als organisatiedeskundige.

Anderen zullen wetenschappelijk onderzoek uitvoeren aan een universiteit of onderzoeksinstelling of doceren aan een industriële hogeschool. Misschien werk je via de administratieve diensten van de regionale of federale regeringen mee aan het beleid of aan de veiligheid van onze maatschappij. Kortom de mogelijkheden zijn talrijk.

Lees getuigenissen van afgestudeerden

 

Verder studeren

Heb je na het behalen van je masterdiploma nog zin om verder te studeren? Je kunt je kennis verder uitdiepen via een tweede master, master-na-masteropleiding, postgraduaat …

Je verder informeren

Infomomenten

KU Leuven organiseert zowel online als live infomomenten. Je kiest zelf hoe, waar en wanneer je je informeert in je zoektocht naar een geschikte opleiding. 

Kalender infomomenten 

Website toekomstige masters

Alle informatie voor toekomstige masters

Brochures 

Lees alles over de opleiding en over je campus

Contact

Vragen over deze opleiding? 

E-mail

Vragen over je studiekeuze of studeren aan KU Leuven?

E-mail