Over deze opleiding

Je kiest binnen de master in de logopedische en audiologische wetenschappen voor de afstudeerrichting logopedie of audiologie

De masteropleiding is een tweejarige opleiding en biedt wetenschappelijke en klinische verdieping binnen de afstudeerrichting met gespecialiseerde vakken, de masterproef en twee uitgebreide participatiestages. Daarnaast komen ook verbredende vakken aan bod voor beide afstudeerrichtingen samen (bv. management, ouderenzorg) en kies je enkele keuzevakken volgens je interesse.

Afstudeerrichting logopedie

In deze afstudeerrichting wordt dieper ingegaan op de pathofysiologie, diagnostiek, begeleiding en technologie van de logopedische zorgtrajecten, namelijk stem, spraakontwikkeling, mondelinge taalontwikkeling, verworven spraak en taal, vloeiendheid, slikken, lezen, spellen en rekenen. Complexe pathologieën en multidisciplinaire casussen komen hierbij aan bod. In de masterproef voer je een logopedisch onderzoek uit. Je loopt minstens 600 uren stage gespreid over twee logopedische participatiestages in twee verschillende settings.

Zowel de masterproef als de stage zijn een voorwaarde om je erkenning als logopedist te krijgen. 

Afstudeerrichting audiologie

In deze afstudeerrichting wordt dieper ingegaan op de pathofysiologie, diagnostiek, begeleiding en technologie van de audiologische zorgtrajecten, namelijk gehoor en evenwicht. Je wordt opgeleid tot klinisch audioloog die alle verschillende soorten audiologische tests kan afnemen en interpreteren om de gehoorproblemen van baby’s tot ouderen in kaart te brengen. Daarnaast word je opgeleid tot audicien die hoorapparaten en cochleaire implantaten kan selecteren, afstellen en optimaliseren. In de masterproef voer je een audiologisch onderzoek uit. Je loopt een klinisch audiologische stage en een hoortoestelstage. Beide audiologische participatiestages tellen minstens 300 uren.

Zowel de masterproef als de stages zijn een voorwaarde om je erkenning te krijgen als audioloog én audicien

 

Studieprogramma master in de logopedische en audiologische wetenschappen

Naast de specifieke verdiepende opleidingsonderdelen per afstudeerrichting, krijg je een aantal gemeenschappelijke verdiepende opleidingsonderdelen binnen de verschillende leerlijnen. Daarnaast kan je ook enkele keuzevakken van andere opleidingen opnemen.

Je studieprogramma

Internationale ervaring

Tijdens de opleiding logopedische en audiologische wetenschappen heb je verschillende mogelijkheden om internationale ervaring op te doen.

Internationale ervaring

Wil je beide afstudeerrichtingen volgen?

Masters in de logopedische en audiologische wetenschappen die na het behalen van hun masterdiploma ook graag de andere afstudeerrichting willen volgen, kunnen de bijkomende afstudeerrichting afleggen in minimum 1,5 jaar.

Je krijgt automatisch een vrijstelling voor de gemeenschappelijke opleidingsonderdelen en de verdiepende opleidingsonderdelen die je volgde binnen de eerste afstudeerrichting.

CanMEDS rollen

Bij de invulling van de opleiding worden steeds de zeven CanMEDS rollen als referentiekader gebruikt. CanMEDS is een educatief kader dat ontwikkeld werd in Canada waarbij zeven rollen geïdentificeerd en beschreven zijn, die leiden tot een optimale gezondheidszorg. Als master in de logopedische en audiologische wetenschappen ga je een nieuwe kijk op de wereld ontwikkelen en ga je beschikken over volgende interesses en competenties. Dit zie je in de figuur van de CanMEDs rollen.

* CanMEDS: Copyright (c)2009. The Royal College of Physicians and Surgeons of Canada.
www.royalcollege.ca/canmeds. Reproduced and adapted with permission (CC BY-NC-SA 4.0)

CanMeds rollen

Participatiestages tijdens de masteropleiding

Als masterstudent doe je tweemaal een intensieve participatiestage. Tijdens de stage wordt er ingezet op de verschillende CanMEDS rollen. Je krijgt de kans om je diagnostische en therapeutische vaardigheden verder te ontwikkelen en uit te groeien tot volwaardig therapeut. 

Als je kiest voor de afstudeerrichting logopedie, volg je stage in twee verschillende logopedische settings.

  • Mogelijke settings: een ziekenhuis, buitengewoon onderwijs, een zelfstandige praktijk, een revalidatiecentrum...
  • Afhankelijk van de locatie komen verschillende patiëntenpopulaties aan bod. Je leert zo verschillende problematieken kennen en behandelen.

Als je kiest voor de afstudeerrichting audiologie, volg je een klinische stage en een hoortoestelstage. 

  • De klinische audiologiestage vindt plaats in een audiologisch centrum of een ziekenhuis (in België of Nederland).
  • Bij de hoortoestelstage werk je als stagiair(e) in een hoorcentrum in Vlaanderen.

Je kan er eventueel ook voor kiezen om een masterstage af te ronden in het buitenland onder een Erasmus+-statuut.

Toelatingsvoorwaarden

Als bachelor in de logopedische en audiologische wetenschappen kun je direct starten in deze master.  Wie een ander academisch bachelordiploma heeft, kan in sommige gevallen via een voorbereidingsprogramma toegang krijgen tot de master.

Professionele bachelors logopedie en audiologie kunnen na een schakelprogramma de master in de logopedische en audiologische wetenschappen volgen.

Officiële en actuele toelatingsvoorwaarden

Na deze opleiding

 

Loopbaanmogelijkheden & verder studeren

Het werkveld van universitairen met een diploma in de logopedische en audiologische wetenschappen is uitgebreid en divers!

Je verder informeren

Infomomenten

KU Leuven organiseert zowel online als live infomomenten. Je kiest zelf hoe, waar en wanneer je je informeert in je zoektocht naar een geschikte opleiding. 

Online kalender infomomenten 

Website toekomstige masters

Alle informatie voor toekomstige masters

Contact

Vragen over deze opleiding?

Faculteit Geneeskunde
Onderwijs en Navorsing 2
Herestraat 49 - bus 400
3000 Leuven

Contactformulier

Vragen over je studiekeuze of studeren aan KU Leuven?

E-mail