Over deze opleiding
De zorgverlening is uitgegroeid tot een van de belangrijkste sectoren van dienstverlening in de hedendaagse samenleving. De gezondheidszorg vereist naast een hoogstaande kwalitatieve zorgverlening ook een doelmatig en doeltreffend beleid. Meer dan ooit stelt zich de vraag naar een wetenschappelijke onderbouwing van de zorgverlening en naar een doorgedreven expertise van iedereen die beleidsverantwoordelijkheid draagt binnen de sector.
De master in het management en het beleid van de gezondheidszorg is een voltijdse éénjarige opleiding die je in eerste instantie wil leren functioneren binnen de complexiteit van het gezondheidszorgsysteem. Je verwerft de nodige kennis over de concepten en methoden van gezondheidszorgmanagement en –beleid, en leert deze kennis bijwerken en toepassen in concrete situaties. Een nauwe interactie tussen zorgpraktijk en het beleid en management staan hierbij steeds centraal. Het onderwijsprogramma is gericht op zowel academische als professionele vaardigheden, en belicht niet alleen de Belgische gezondheidszorg, maar ook de internationale context. De opleiding wordt gedragen door de docenten en medewerkers van het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid.
Hoe is deze opleiding opgebouwd?
De opleiding benadert management- en beleidsvraagstukken vanuit een breed interdisciplinair perspectief, waarbij er gestreefd wordt naar integratie van verschillende invalshoeken. De opleidingsonderdelen zijn ondergebracht in zes pijlers:
- Kwaliteit van gezondheidszorg
- Management en leiderschap van (zorg)organisaties
- Het gezondheidszorgsysteem
- Methodes van wetenschappelijke onderbouwing
- Gezondheidszorg en samenleving
- Integratie
- Bij Kwaliteit van gezondheidszorg ligt de inhoud van de cursus vooral op patiëntveiligheid, kwaliteitsverbetering en evidence-based zorg. Methoden en strategieën om de zorgkwaliteit te meten en optimaliseren worden besproken.
- Management en leiderschap van (zorg)organisaties geeft inzicht in leidinggeven, organisatieontwikkeling en verandermanagement. Thema’s zoals strategisch management, personeelsbeleid en financiën binnen zorginstellingen worden behandeld.
- Bij Het gezondheidszorgsysteem leren we over de analyse van de structuur, financiering en regulering van de gezondheidszorg. Daarnaast wordt er een vergelijking gemaakt van nationale en internationale zorgsystemen en hun efficiëntie.
- Methodes van wetenschappelijke onderbouwing wordt onderwezen in het vak Onderzoeksmethoden waarbij statistiek en data-analyse toegepast wordt op gezondheidszorg. Je leert een kritische evaluatie van wetenschappelijke literatuur en beleidsrapporten geven.
- Pijler 5 handelt over de Gezondheidszorg en samenleving. De impact van maatschappelijke factoren zoals vergrijzing, gezondheidsgelijkheid en technologie op de zorg komen aan bod. Meer specifiek de ethische en juridische aspecten van gezondheidszorgbeleid .
- Tot slot in Pijler 6, Integratie, zal je aan de hand van een masterproef je kennis uit de verschillende pijlers samenbrengen en uitwerken.
Elke student volgt uit iedere pijler de vakken van truncus communis. Binnen de pijler Methodes en wetenschappelijke onderbouwing kies je tussen de optie Management of Beleid waarbij je je verder verdiept in specifieke sleutelmethoden en -principes.
Ten slotte krijg je via een aanbod van keuzevakken de mogelijkheid om je studietraject verder te individualiseren in functie van je vooropleiding en persoonlijke interesses. Je kiest twee keuzevakken.
Studieprogramma master in het management en beleid van de gezondheidszorg
Benieuwd welke opleidingsonderdelen je gaat volgen of welke keuzes je kunt maken?
Vanaf academiejaar 2025-2026 wordt van start gegaan met een volledig nieuw programma. Via onderstaande link kan je de masterfiche van de opleiding raadplegen, waar je een overzicht kan vinden van de nieuwe opleidingsonderdelen. Vanaf 15/7 kan je meer gedetailleerde informatie over elk opleidingsonderdeel raadplegen via het onderwijsaanbod. Heb je daarover vragen? Contacteer dan gerust de opleidingscoördinator.
Deeltijds studeren?
Werk je voltijds of volg je nog een andere opleiding? Dan raden we je sterk aan om het programma deeltijds te volgen en te spreiden over twee academiejaren.
Lees meer over de praktische aspecten van deeltijds studeren.
Toelatingsvoorwaarden
Rechtstreeks instroom in de master management en beleid van de gezondheidszorg is mogelijk vanuit volgende opleidingen:
- Studenten met een masterdiploma kunnen rechtstreeks instromen
- Bachelor in de economische wetenschappen
- Bachelor in de toegepaste economische wetenschappen
- Bachelor in de politieke en sociale wetenschappen
Officiële en actuele toelatingsvoorwaarden
Instroom vanuit andere bacheloropleidingen
Het is aan KU Leuven niet mogelijk om met een ander bachelordiploma te starten aan de master management en beleid van de gezondheidszorg. Er wordt ook geen schakelprogramma aangeboden voor studenten die een professionele bachelor hebben behaald aan een hogeschool. Geïnteresseerde studenten dienen dus ofwel een van de hierboven genoemde bachelordiploma's of een masterdiploma te halen.
Professionele bachelors in de verpleegkunde of vroedkunde kunnen wel via een schakelprogramma starten aan de master in de verpleeg- en vroedkunde. Zodra ze dit masterdiploma hebben behaald, kunnen ook zij de master management en beleid van de gezondheidszorg volgen.
Beginprofiel
- Je hebt een brede interesse in de werking van de gezondheidszorg en wil je kennis hierover verdiepen.
- Door je vooropleiding of werkervaring beschik je over de basiskennis van inleidende opleidingsonderdelen zoals economie, organisatieleer, sociologie, methoden wetenschappelijk onderzoek, psychologie en algemeen boekhouden. Voor boekhouden en de methoden van wetenschappelijk onderzoek voorzien we enkele herhalende inleidende colleges op woensdagavond.
- Je wil problemen aanpakken en gaat hiervoor graag op zoek naar reeds geformuleerde oplossingen voor gelijkaardige problemen, die je omvormt tot een passende oplossing.
- Je weet hoe je een wetenschappelijke vraag of hypothese moet formuleren en hoe je de beschikbare wetenschappelijke bronnen hierover moet raadplegen en synthetiseren.
- Je bent geïnteresseerd om in interdisciplinair teamverband te werken?
- Je wilt je inzetten voor een betere organisatie van de zorg.
Loopbaanmogelijkheden
Een masterdiploma in het management en het beleid van de gezondheidszorg opent de deur naar een kwaliteitsbevorderende en leidinggevende functie in de gezondheidszorg.
Je wordt voorbereid om concrete managementfuncties te vervullen in zorgorganisaties, bijvoorbeeld als directielid, middenkader, stafmedewerker, hoofdgeneesheer of medisch diensthoofd. Na afstuderen ben je in staat om een verscheidenheid aan leidinggevende en staffuncties op te nemen in de sector van de zorgverstrekking, overheidsdiensten, mutualiteiten, politieke partijen, verzekeringsinstellingen, de medische en farmaceutische industrie, kenniscentra voor gezondheidszorg en bij verschillende internationale organisaties (o.a. de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie). Je kan ook doorstromen naar academische onderzoeksfuncties in het domein van de maatschappelijke gezondheidszorg
Kies je voor een managementfunctie dan ben de geknipte kandidaat voor een leidinggevend functie in de gezondheidszorg als middenkader of binnen de directie van ziekenhuizen en andere zorginstellingen, als hoofdarts en als medisch diensthoofd.
Daarnaast kan je ook werken op het niveau van beleid van de gezondheidszorg: de sector van de zorgverstrekking, de ziekteverzekering, de toeleveringsindustrie en bij de diverse overheidsinstanties, zowel nationaal (RIZIV, KCE, diverse overheden, verzekeringsinstellingen) als internationaal (WHO, OECD, Europese Unie).
Verder studeren
Heb je na het behalen van je masterdiploma nog zin om verder te studeren? Je kunt je kennis verder uitdiepen via een tweede master, master-na-masteropleiding, postgraduaat …
Infomomenten
KU Leuven organiseert zowel online als live infomomenten. Je kiest zelf hoe, waar en wanneer je je informeert in je zoektocht naar een geschikte opleiding.
Website toekomstige masters
De faculteit
Brochures
Vragen over deze opleiding?
Faculteit Geneeskunde
Onderwijs en Navorsing 2
Herestraat 49 - bus 400
3000 Leuven