Over deze opleiding
De opleiding biedt naast een basis rond kernfysische, kernchemische en medische aspecten relevant voor de stralingsfysicus, ook uitgebreide kennis over de biologische effecten en gezondheidsrisico's van ioniserende straling. Tijdens de opleiding leer je de relevante kernfysische en kernchemische aspecten kennen (stralingsdetectie, radiochemie, stralingsbescherming ...). Via een medisch gericht studiepakket raak je vertrouwd met de structuur en de werking van het menselijk lichaam. Je verdiept je in de biologische effecten en gezondheidsrisico's van ioniserende straling. Daarnaast leer je basistechnieken en een aantal gespecialiseerde methoden in de radiotherapie, radiologie of de nucleaire geneeskunde kennen.
De opleiding houdt een gezond evenwicht tussen klassikaal gedoceerde opleidingsonderdelen en individueel studie- en onderwijswerk. Een uitdagend onderzoeksluik (via de masterproef) en een gedegen praktijkervaring (via de stage in het aansluitende postgraduaat medische stralingsfysica) komen ruimschoots aan bod. Wanneer je na deze master-na-masteropleiding nog een postgraduaat volgt, dat grotendeels uit stage bestaat, kun je bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (F.A.N.C.) het certificaat van deskundige in de stralingsfysica verkrijgen. Daarmee kun je als medisch stralingsfysicus aan de slag in ziekenhuizen en gespecialiseerde centra.
Studieprogramma master in de stralingsfysica
Benieuwd welke opleidingsonderdelen je gaat volgen of welke keuzes je kunt maken? Wil je weten hoe een week kan verlopen?
Boeiende onderzoekomgeving
De opleiding wordt vanuit verschillende onderzoeksgroepen van de faculteiten Wetenschappen, Ingenieurswetenschappen en Geneeskunde georganiseerd. Het onderzoekswerk voor de masterproef wordt in een van de onderzoeksafdelingen van het Universitair Ziekenhuis uitgevoerd, zodat je meteen je eerste praktijkervaring kunt opdoen. Anderzijds garanderen de vele internationale contacten van die onderzoeksgroepen een boeiende opleiding die inhoudelijk voortdurend wordt bijgestuurd om aan de noden van de medische sector te voldoen. De opleiding vormt een uitstekende basis om na je studies te doctoreren in een van de onderzoeksafdelingen van het UZ Leuven, Campus Gasthuisberg.
Toelatingsvoorwaarden
- Als master in de fysica kun je direct starten in deze master.
- Als master in de chemie, master in de ingenieurswetenschappen, master in de industriële wetenschappen nucleaire technologie, master in de biologie, master in de wiskunde, master in de biochemie en de biotechnologie, master in de bio-ingenieurswetenschappen, master in de biomedische wetenschappen, kun je direct starten in deze master, na het volgen van één of meerder schakelvakken.
Actuele en officiële toelatingsvoorwaarden
Beginprofiel
- Je bent bereid om via voortdurende bijscholing op de hoogte blijven van de recente ontwikkelingen in het vakgebied (nieuwe veiligheidsnormen,
recent onderzoek). - Je wilt in een ziekenhuis de verantwoordelijkheid dragen voor taken zoals stralingsbescherming, kwaliteitscontrole van apparatuur waarbij ioniserende straling kan vrijkomen, kwaliteitscontrole bij bereidingen met radioactieve isotopen, ondersteuning van het medische team bij het opstellen van bestralingsplannen. Je wordt tijdens de opleiding getraind in onafhankelijkheid en het nemen van belangrijke beslissingen.
- Je wilt naast de relevante basiskennis en de noodzakelijke vaardigheden, ook kritisch, onafhankelijk en wetenschappelijk onderbouwd denken en redeneren, verder onder de knie krijgen.
Loopbaanmogelijkheden
Als deskundige in de medische stralingsfysica kun je voornamelijk aan de slag in ziekenhuizen die met straling en/of radio-isotopen werken. Je taken als medisch stralingsfysicus omvatten onder meer:
- toestelgebonden dosimetrie;
- medewerking aan patiëntgebonden dosimetrie, in samenwerking met het medische team;
- verlenen van advies bij de voorbereiding van de lastenboeken voor de aankoop van nieuwe toestellen;
- kalibratie van instrumenten en meettoestellen voor dosimetrie en meting van de radioactiviteit;
- uitwerking, invoering en opvolging van procedures voor kwaliteitsbeheersing.
Daarnaast biedt deze opleiding ook mogelijkheden tot tewerkstelling in de medische industrie,
in wetenschappelijke onderzoeksinstellingen en aan de universiteit.
Verder studeren
Heb je na het behalen van je masterdiploma nog zin om verder te studeren? Je kunt je kennis verder uitdiepen via een tweede master, master-na-masteropleiding, postgraduaat …
Na de master in de medische stralingsfysica, biedt het postgraduaat deskundige in de stralingsfysica een verdere vervolmaking met een theoretische specialisatie in de radiologie, nucleaire geneeskunde of radiotherapie, en een uitgebreide praktijkervaring via een stage in één van deze drie domeinen in één van de erkende ziekenhuizen. Hierna kun je bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (F.A.N.C.) het certificaat van deskundige in de stralingsfysica verkrijgen.
Meer info over het certificaat deskundige in de stralingsfysica
Infomomenten
KU Leuven organiseert zowel online als live infomomenten. Je kiest zelf hoe, waar en wanneer je je informeert in je zoektocht naar een geschikte opleiding.