Over deze opleiding 

Sinds de jaren zestig hebben er op het domein van seksualiteit verschillende belangrijke (r)evoluties plaatsgevonden. Denk daarbij aan de opkomst van veilige en efficiënte anticonceptie, de ontdekking en verspreiding van AIDS en andere soa’s, de snelle digitale verspreiding van seksueel getint materiaal, de groeiende maatschappelijk aandacht voor diversiteit, seksuele oriëntatie en gender(beleving)... 

De master in de seksuologie geeft een interessant overzicht van de ontwikkelingen die deze jonge wetenschap heeft doorgemaakt en de wijze waarop verschillende aanverwante wetenschappen pogingen ondernamen en (nog steeds) ondernemen om een wetenschappelijk antwoord te bieden op de bovenvermelde uitdagingen.

Wetenschappelijke achtergrond

De master in de seksuologie leert je op een wetenschappelijke manier en vanuit verschillende disciplines over seksualiteit en relaties nadenken, biedt inzicht op welke manier je nieuwe informatie over deze domeinen vindt en helpt je kritisch te kijken naar de wetenschappelijke waarde van deze informatie. De opleiding mikt bovendien op een zekere mate van bewustwording rond de eigen houding ten aanzien van relaties en seksualiteit. Tijdens je masterproef leer je zelfstandig onderzoek uitvoeren in het brede domein van de seksuologie. 

De opleiding wordt gedragen door het onderzoek en de medewerkers van het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen.

Kennismaking met de praktijk

Daarnaast krijg je in deze opleiding een uitgebreide kennismaking met een aantal beroepsvelden waarin seksuologen kunnen worden tewerkgesteld. In het programma gaat er in het bijzonder aandacht naar het onderzoek rond en de praktijk van de seksuologische hulpverlening, en in beperkte mate naar vormings- en preventiewerk rond relationele en seksuele voorlichting en naar onderzoekswerk in het brede veld van de seksuologie. Je wordt voorbereid om over seksualiteit en relaties te spreken voor een breder, niet-wetenschappelijk gevormd publiek.

Je kan kiezen voor een stage in het vormings- en/of preventiewerk of in de klinische seksuologie. Je kan bijvoorbeeld meewerken aan projectwerk in het werkveld van de relationele en seksuele vorming of je kan stage lopen in een praktijk van een seksuoloog.  Tijdens de stage kom je met verschillende aspecten van het klinisch seksuologisch werk in aanraking. Tijdens je opleiding doe je via rollenspelen, beluisteren van audio- en video-opnames, het observeren achter een one-way screen, en het actief en interactief bespreken van gevalsbeschrijvingen ervaring op met de uiteenlopende aspecten van klinisch werk. Je kan ook op bezoek gaan bij een instelling met een behandeleenheid voor forensische seksuologie.

 

Studieprogramma master in de seksuologie

Benieuwd welke opleidingsonderdelen je gaat volgen of welke keuzes je kunt maken? 

Je studieprogramma

Troeven van de opleiding

  • De master in de seksuologie is uniek in Vlaanderen en Nederland. KU Leuven is de enige universiteit met een academische opleiding tot master in de seksuologieDeze masteropleiding onderscheidt zich bovendien op internationaal vlak van andere, meer praktische opleidingen door enerzijds het academisch karakter van de opleiding en anderzijds de brede invalshoeken (biologisch, psychologisch, juridisch, ethisch, filosofisch, sociologisch, cultureel) van waaruit seksualiteit wordt benaderd.
  • De master leert je op een wetenschappelijke manier en vanuit verschillende disciplines over seksualiteit en relaties nadenken.
  • De opleiding mikt bovendien op een zekere mate van bewustwording rond de eigen houding ten aanzien van relaties en seksualiteit.
  • De master in de seksuologie biedt een uitgebreide kennismaking met het werkveld
  • Studeren doe je niet alleen! Studentenkring Eros staat garant voor de nodige ontspanning en helpt je bij je studie. Ze organiseren activiteiten om je wegwijs te maken op de campus en in het studentenleven.

Toelatingsvoorwaarden

De Permanente Onderwijscommissie van familiale en seksuologische wetenschappen heeft bepaald dat alle studenten - met uitzondering van de bachelors en masters in de psychologie, de pedagogische wetenschappen, geneeskunde, de criminologische wetenschappen, de onderwijskunde, de biomedische wetenschappen, de lichamelijke opvoeding en de bewegingswetenschappen, en de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie - die in de master in de seksuologie willen instromen geslaagd dienen te zijn voor het schakel- of voorbereidingsprogramma.

Studenten die op basis van een eerder behaald universitair diploma voor het schakel- of voorbereidingsprogramma vrijstellingen hebben verworven, kunnen - voor het aantal studiepunten waarvoor een vrijstelling werd verkregen - opleidingsonderdelen uit de 1e fase van de master in de seksuologie vooraf opnemen. 

Officiële en actuele toelatingsvoorwaarden

 

Is de master in de seksuologie iets voor jou?

Ben jij een toekomstige seksuoloog? Welke vooropleiding moet je hebben?

Na deze opleiding

 

Loopbaanmogelijkheden 

Na afstuderen beschik je over heel wat kennis en competenties en een waaier aan loopbaanmogelijkheden.

Je vindt seksuologen in uiteenlopende sectoren zoals de gezondheidssector (bv. in de seksuele hulpverlening en als beleidsmedewerker), het onderwijs (bv. als leerkracht), de vormingswereld (bv. in vormings- en preventiewerk), de media (bv. als journalist) en de academische wereld (bv. als onderzoeker).

Volg je de master in de seksuologie als een tweede, aanvullende opleiding, dan verwerf je een bijkomende expertise in een specifiek domein en creëer je een meerwaarde voor je basisdiploma. Een extra troef dus om sneller je weg te vinden op de arbeidsmarkt.

 

Verder studeren

Nogal wat studenten starten deze de master in de seksuologie vanuit een interesse in een loopbaan als klinisch seksuoloog of als relatie- en gezinstherapeut. Het is belangrijk op te merken dat de master in de seksuologie geen therapieopleiding is. Studenten die zich hierin verder willen bekwamen, volgen het best nog een erkende specialisatie en/ of psychotherapeutische opleiding (zoals bv. het Postgraduaat in de klinische seksuologie).

Studenten met interesse in vormings- of preventiewerk in verschillende contexten (gezin, school, jeugddiensten …) kunnen ook een educatieve master in de gezondheidswetenschappen volgen, om hun kennis verder te verdiepen. 

Ben je geboeid door de wetenschap en wil je je nog meer verdiepen in een bepaald onderwerp? Dan is doctoreren vast iets voor jou! Je krijgt de gelegenheid om zelf een actieve bijdrage te leveren binnen een bepaald onderzoeksdomein.

Je verder informeren

Infomomenten

KU Leuven organiseert zowel online als live infomomenten. Je kiest zelf hoe, waar en wanneer je je informeert in je zoektocht naar een geschikte opleiding. 

Online kalender infomomenten

Website toekomstige masters

Alle informatie voor toekomstige masters

Contact

Vragen over deze opleiding? 

Bekijk eerst even de antwoorden op de veelgestelde vragen.

Faculteit Geneeskunde
Onderwijs en Navorsing 2
Herestraat 49 - bus 400
3000 Leuven

Contactformulier

Vragen over je studiekeuze of studeren aan KU Leuven?

E-mail