Over deze opleiding 

De master in de specialistische geneeskunde aan KU Leuven duurt – afhankelijk van de afstudeerrichting – vier tot zes jaar.

In deze opleiding zal je als Assistent-Specialist in Opleiding (ASO) werkplekleren combineren met een academische vorming. Je wordt verder gevormd in de specialisatie van jouw keuze en je groeit door van een beginnende ASO naar een volledig zelfstandig functionerende specialist, waarbij je ook zelf studenten en coassistenten onder je vleugels kan nemen. Dit alles doe je door ervaring op te doen in het ziekenhuis. Je werkt onder supervisie met patiënten en doorloopt het hele proces dat uiteindelijk moet leiden naar je officiële erkenning als arts-specialist in jouw discipline.

Naast je rol als medicus, geeft de opleiding ook aandacht aan andere aspecten van je latere beroepsleven. In uiteenlopende vakken krijg je daarom ook meer achtergrond in je rollen als communicator, manager en wetenschapper. Je sluit je opleiding af met een masterproef waarin je zelf op zoek gaat naar kennis die de geneeskunde echt vooruithelpt.

Opbouw van de opleiding

structuurDe opleiding is opgedeeld in een lagere en een hogere opleiding. Ze volgt daarmee de terminologie van de Erkenningscommissies. De 'lagere opleiding voor een (groep van) discipline(s)' vormt de basisopleiding tot arts-specialist. Enkele vakken in dit deel van de masteropleiding zijn disciplineoverschrijdend en gelijk voor alle ASO’s. Tegelijk krijg je wel doorgedreven basistraining in en teaching rond je gekozen specialisme.

De ‘hogere opleiding per discipline' van de master traint de meest geavanceerde technieken, vaardigheden en ingrepen die je als ASO onder de knie moet krijgen, en diept ook de andere thema’s (communicatie, manager en wetenschapper) verder uit. De masterproef vormt het sluitstuk van je opleiding.

Afstudeerrichtingen

Na het afronden van alle vakken van de masteropleiding behaal je het diploma van master in de specialistische geneeskunde, in de door jou gekozen afstudeerrichting. Dat diploma bewijst dat je een theoretische opleiding tot arts-specialist hebt gevolgd en heb je nodig bij je erkenningsaanvraag tot arts-specialist.

 

Studieprogramma master in de specialistische geneeskunde

Benieuwd welke opleidingsonderdelen je gaat volgen of welke keuzes je kunt maken?

Je studieprogramma 

Ondersteuning

De opleiding omkadert de ASO’s met verschillende initiatieven voor ondersteuning:

Doctoraatstraject

Indien je de masteropleiding wil combineren met een doctoraat dan kan dit. Je moet je wel inschrijven als ASO én als doctoraatsstudent. Je stelt ook een aangepast stageplan op.

Internationale ervaring

De opleiding master in de specialistische geneeskunde heeft verschillende internationale aspecten.

  • Je wordt via je universitaire stagemeester betrokken bij wetenschappelijk onderzoek dat gevoerd wordt in samenwerking met buitenlandse universiteiten en partnerinstellingen.
  • Je hebt naargelang je afstudeerrichting ook de mogelijkheid om een deel van de stage in het buitenland te doen. Het volgen van een deel van de opleiding in het buitenland wordt door de dienst aangeboden en kan ook worden georganiseerd op jouw vraag. Indien er gekozen wordt voor een stage in het buitenland vindt deze meestal plaats in de hogere opleiding.
  • Je kan ook internationale ervaring opdoen via internationale congressen. Ook de vele buitenlandse sprekers en gastdocenten die worden uitgenodigd zorgen voor een internationale dimensie in de opleiding. 

Meer informatie op het studentenportaal van de Faculteit Geneeskunde

Troeven van de opleiding

  • Tijdens je opleiding combineer je theoretische lessen met echte hands-on ervaring in een echte werkomgeving op niveau.
  • Je wordt omkaderd met ondersteuningsinitiatieven, o.a. staflid-coaches per discipline.
  • De flexibiliteit van het aanbieden van de lessen maakt de combinatie met de stages zo aangenaam mogelijk.
  • Een opleiding bestaat niet zonder studenten. Studenten krijgen via verschillende kanalen inspraak in de opleiding.
  • Alle aspecten van het beroepsleven komen aan bod. Je wordt niet alleen medisch specialist, maar ook wetenschapper, manager, ...
  • In verschillende disciplines heb je als ASO de mogelijkheid om een internationale ervaring in het buitenland op te doen! 

Lees meer 

Toelatingsvoorwaarden

De selectie voor de opleiding gebeurt in de regel aan het einde van de master in de geneeskunde.

De toelatingsvoorwaarden om in te stromen in de opleiding zijn drieledig:

  • beschikken over een diploma basisarts*
  • beschikken over een aanvaardingsattest van KU Leuven zoals bepaald door het KB van 1999.
  • beschikken over een stageplan, erkend door de Nederlandstalige kamer van de erkenningscommissie van de afstudeerrichting waarvoor je wenst in te schrijven

*Voor de instroom in het specialisme Stomatologie en mond-, kaak- en aangezichtschirurgie wordt naast een diploma basisarts ook een masterdiploma tandheelkunde vereist als toelatingsvoorwaarde.

De studenten worden geselecteerd door de Faculteit Geneeskunde op grond van de selectiecriteria die door de VLIR-werkgroep werden voorgesteld en die door de respectievelijke faculteiten werden goedgekeurd. De instroom wordt bepaald door de contingentering medisch aanbod (KB 2002, aangepast in juni 2008). Voor KU Leuven wordt het aantal ASO-mandaten bepaald pro rata van het aantal afstuderende studenten (basis)arts aan de Vlaamse universiteiten.

Er wordt geselecteerd op basis van volgende selectiecriteria

  • de resultaten op de opleidingsonderdelen die in het standaardprogramma ingepland staan tijdens de eerste drie semesters van de masteropleiding geneeskunde (10%)
  • de resultaten op de zes verplichte stageblokken (niet de keuzestages, geen buitenlandse stages) (10%)
  • CBL (CasusgeBaseerd Leren)-examen (10 %)
  • stationsproef in de master geneeskunde (10%)
  • leestoets (10%)
  • disciplinespecifiek examen (15%)
  • interview op de dienst waarvoor de student zich kandidaat stelt (10%)
  • coassistentschap op de dienst waarvoor de student zich kandidaat stelt (25%) 

Leuvense studenten worden uitgebreid ingelicht over de selectiecriteria en het beschikbare aantal plaatsen. Indien je niet instroomt vanuit de master in de geneeskunde aan KU Leuven, maar je wel kandidaat wilt stellen, kan je contact opnemen met de opleidingscoördinator specialistische geneeskunde via het contactformulier van de Faculteit Geneeskunde.

Een voorbereidingsprogramma is niet van toepassing.

Officiële en actuele toelatingsvoorwaarden

Beginprofiel

Als student in de masteropleiding specialistische geneeskunde bouw je uiteraard verder op de vaardigheden van de opleiding tot (basis)arts: 

  • Je hebt een sterke interesse om te specialiseren in een bepaalde discipline en schrikt er niet voor terug om je kennis over deze discipline gedurende je volledige loopbaan op peil te houden.
  • Je wilt je verder bekwamen in wetenschappelijk werk.
  • Je wilt je vaardigheden als manager en communicator verder uitdiepen.
  • Je kijkt ernaar uit om in teamverband hoogwaardige patiëntenzorg te verlenen in klinische en/of poliklinische activiteiten.

Na deze opleiding

 

Loopbaanmogelijkheden

Als medisch specialist ben je opgeleid om te beschikken over de adequate kennis en vaardigheden om hoogwaardige patiëntenzorg te verlenen in het ziekenhuis of de polikliniek.

Naast de specifieke taken kan je ook een rol in spelen onderzoek, gezondheidszorgontwikkeling, ziekenhuisadministratie, farmaceutische industrie, de verzekeringssector ...

Verder studeren

Heb je na het behalen van je masterdiploma nog zin om verder te studeren? Je kunt je kennis verder uitdiepen via permanente vorming, postgraduaat …

Levenslang leren

Contact

Vragen over deze opleiding? 

Faculteit Geneeskunde
Onderwijs en Navorsing 2
Herestraat 49 - bus 400
3000 Leuven

Contactformulier

 

Studentenvereniging

Studentenvereniging LVGA​​​​​