Over deze opleiding
Wil je een verdere bekwaming in één van de vijf disciplines die tot een specialisme leiden, dan volg je de master in de specialistische mondzorg, en kies je voor een van de vijf afstudeerrichtingen:
- endodontologie
Je leert geavanceerde vormen van wortelkanaalbehandelingen en periapicale chirurgie. - orthodontie
Je krijgt een opleiding tot specialist in de orthodontie waarbij aandacht gaat naar diagnose, behandelingsplanning en orthodontische behandeling bij jongeren en volwassenen in een multidisciplinaire context. - kindertandheelkunde en bijzondere mondzorg
Je wordt opgeleid in de geavanceerde behandeling van kinderen en medisch gecompromitteerde patiënten waarbij ook narcodontie, bewuste sedatie en lachgassedatie worden aangeleerd. - parodontologie
In deze afstudeerrichting krijg je een vorming tot een specialist in de parodontologie. Aandacht gaat naar diagnose, behandelingsplanning en parodontale behandeling in een multidisciplinaire context. De behandeling met implantaten maakt deel uit van deze opleiding. - restauratieve tandheelkunde
Je leert geavanceerde tandheelkundige restauratieve en prothetische technieken van hoge complexiteit. Suprastructuur op implantaten, vaste en uitneembare prothetiek maken deel uit van deze opleiding.
Het aantal opleidingsplaatsen is beperkt, je moet via een selectieprocedure meedingen.
Parodontologie en orthodontie zijn door het RIZIV erkende specialisatieopleidingen terwijl endodontologie, restauratieve tandheelkunde en kindertandheelkunde en bijzondere mondzorg eerder als bijzondere bekwaamheden worden beschouwd.
Reken wel op een 3 à 4 jaar fulltime opleiding.
Studieprogramma master in de specialistische mondzorg
Toelatingsvoorwaarden
Er wordt een selectieprocedure gehanteerd voor deze opleiding. De selectieprocedure gebeurt via twee selectierondes waarbij de eerste ronde voorbehouden is aan 2e master tandheelkunde studenten van KU Leuven. Zijn er na de eerste ronde nog vrije plaatsen, dan kunnen ook anderen zich kandidaat stellen voor de tweede selectieronde.
Beschikbare startplaatsen eerste ronde:
- Orthodontie: 6
- Parodontologie: 3
- Endodontologie: 3
- Kindertandheelkunde en bijzondere mondzorg: 3
- Restauratieve tandheelkunde: 6
Praktische informatie tweede selectieronde
Voor gedetailleerde informatie over de selectieprocedure en ook de tweede selectieronde verwijzen we naar ‘Alle informatie over de selectieprocedure’ en ‘Timing selectie’ hierboven.
In de tweede selectieronde zijn er nog volgende open plaatsen:
- Orthodontie: 2
- Parodontologie: 2
- Endodontologie: 2 TIO plaatsen
- Kindertandheelkunde en bijzondere mondzorg: 1 TIO plaats en 1 TSO plaats
- Restauratieve tandheelkunde: 1 TSO plaats
Stel je kandidaat voor de tweede selectieronde (dit kan t.e.m. 9 maart 2025)
Alle kandidaten voegen diploma tandheelkunde (indien behaald) en (vertaalde) puntenlijsten toe bij hun kandidatuurstelling.
Kandidaten voor de tweede selectieronde met een niet Nederlandstalige vooropleiding moeten bij hun kandidatuurstelling een attest toevoegen om aan te tonen dat ze voldoen aan de taalvoorwaarden die KU Leuven hanteert voor Nederlandstalige opleidingen. Voldoet men niet aan deze taalvoorwaarde, dan komt men niet in aanmerking voor selectie. Een B2 certificaat Nederlands wordt vereist voor de opleidingen tandheelkunde.
Kandidaten voor de tweede selectieronde met een niet Vlaamse vooropleiding moeten bij hun kandidatuurstelling een attest toevoegen dat aantoont dat ze een visum tandarts of eventueel algemeen tandarts hebben. Zonder dit attest, komt men niet in aanmerking voor selectie.
De opleiding start op 1 augustus.
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over de selectieprocedure? Neem dan zeker even contact op.
Officiële en actuele toelatingsvoorwaarden
Beginprofiel
- Je hebt je in de opleiding tandheelkunde onderscheiden en een bijzondere interesse ontwikkeld in een specifiek gedeelte van de specialistische mondzorg.
- Je bent bereid om je in een periode van 3 à 4 jaar voltijds toe te leggen op de vervolgstudie om later als een tweedelijnszorgverlener te kunnen werken.
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over de selectieprocedure?
Vragen over deze opleiding?
Faculteit Geneeskunde
Onderwijs en Navorsing 2
Herestraat 49 - bus 400
3000 Leuven