Over deze opleiding 

De masteropleiding in de sportgeneeskunde stelt zich tot doel jou als arts bijkomende inzichten te geven in de relatie tussen gezondheid en fysieke activiteit in het algemeen en tussen gezondheid en sportbeoefening in het bijzonder. Het is een multidisciplinaire en praktijkgerichte opleiding waarin wetenschappelijk onderbouwde theoretische kaders gekoppeld worden aan het trainen van vaardigheden. Zowel de sportwetenschappelijke als de medische aspecten komen hierbij aan bod. Het studieprogramma is inhoudelijk opgebouwd volgens de richtlijnen van de Internationale Vereniging voor Sportgeneeskunde (FIMS).

De master-na-master in de sportgeneeskunde omvat een aantal pijlers:

  • De theoretische colleges schetsen een breder kader, waarin een aantal significante en relevante sportmedische problemen kunnen worden geplaatst. 
  • De sportwetenschappelijke opleidingsonderdelen omkleden de theoretische beschouwingen met demonstraties, praktijksessies en labotests om de praktijkrelevantie te verhogen. Op die manier word je probleemoplossend denken met betrekking tot de onderliggende mechanismen van fysieke training bevorderd. Opleidingsonderdelen zoals inspanningsfysiologie, sportpsychologie en trainingsleer tonen aan welke effecten in het lichaam plaatsvinden ten gevolge van herhaalde fysieke activiteit, wat de wetmatigheden hiervan zijn en hoe ze kunnen leiden tot een betere fitheid. 
  • Daarnaast worden in de sportmedische opleidingsonderdelen de gezondheidsimplicaties van sportbeoefening behandeld. Niet alleen de gezondheidsbevorderende aspecten komen hier aan bod, maar ook de specifieke gezondheidsrisico’s van sportparticipatie, zoals sportletsels. Deze opleidingsonderdelen worden zo veel mogelijk als interactieve probleemoplossende klinische lessen georganiseerd. 
  • De praktische toepassingen van deze theoretische beschouwingen en discussies worden geconcretiseerd in kijkstages in klinische entiteiten.

De opleiding wordt georganiseerd door de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen.

 

Studieprogramma master in de sportgeneeskunde

Benieuwd welke opleidingsonderdelen je gaat volgen of welke keuzes je kunt maken? Wil je weten hoe een week kan verlopen?

Je studieprogramma

Stage

Kijkstage loop je op de diensten Fysische Geneeskunde, Inspanningsfysiologie en Sportcardiologie van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven, waar je begeleid wordt door ervaren sportartsen en specialisten.

UZ Leuven

Flexibel studeren

Je kunt de masteropleiding vol- of deeltijds volgen. Het programma heeft geconcentreerde urenpakketten en een soepele regeling voor de geplande kijkstages.

Dat maakt het zeer goed mogelijk om de opleiding te combineren met een andere opleiding of job.

Toelatingsvoorwaarden

Toelatingsvoorwaarden

Enkel met een master geneeskunde kan je rechtstreeks instromen. De opleidingsonderdelen uit het sportmedisch blok van de opleiding kunnen wel al opgenomen worden door studenten uit het laatste masterjaar geneeskunde.

Officiële en actuele toelatingsvoorwaarden

Beginprofiel 

  • Je bent geïnteresseerd in de sport en de sportgeneeskunde.
  • Je wil je als arts verdiepen in het domein van de sportgeneeskunde of van inspanningsgerelateerde medische problemen.
  • Je wil je als arts beter wapenen voor een adequate en optimale klinische praktijkvoering in de sportgeneeskunde.

Studiekosten

De studiekosten bestaan uit het jaarlijkse inschrijvingsgeld enerzijds en opleidingsspecifieke studiekosten anderzijds. Naast studiekosten houd je ook rekening met leef- en vervoerskosten. 

Wie steun zoekt bij financiële of materiële problemen vindt een overzicht van alle mogelijkheden op de pagina over studiekosten en sociaal statuut. Je kunt contact opnemen met de Sociale Dienst van KU Leuven of een studieloopbaanbegeleider. 

Na deze opleiding

 

Loopbaanmogelijkheden

Het diploma van master in de sportgeneeskunde garandeert een vlotte toegang tot de functie van sportarts in sportorganisaties en sportfederaties.

Bovendien is het diploma van master in de sportgeneeskunde een essentiële voorwaarde indien je een erkenning als keuringsarts, controlearts of toezichthoudend arts wilt bekomen bij het Ministerie van Volksgezondheid van de Vlaamse Gemeenschap.

Je verder informeren

Infomomenten

KU Leuven organiseert zowel online als live infomomenten. Je kiest zelf hoe, waar en wanneer je je informeert in je zoektocht naar een geschikte opleiding. 

Online kalender infomomenten

FAQs

Bekijk hier het handige document met veel gestelde vragen & hun antwoord.

Contact

Vragen over deze specifieke opleiding aan onze faculteit?

Vragen over de master-na-master in de sportgeneeskunde aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen? 

​​​​​​FaBeR Helpdesk

Vragen over je studiekeuze of studeren aan KU Leuven?

Algemene vragen over studiekeuze of studeren aan KU Leuven kan je stellen via e-mail.

E-mail