U bent hier: Home / Student / Succesvol studeren / Feedback LASSI / Concentratie

Concentratie

 

De schaal concentratie brengt in kaart hoe goed jij je aandacht bij je studietaken kan houden (zoals luisteren in de les, zelfstandig studeren). Kun jij je voldoende focussen of word je heel snel afgeleid? Je kunt afgeleid worden door interne afleiders (gedachten, gevoelens, dagdromen) of door externe afleiders (lawaai, internet, muziek, gsm). Het is belangrijk om zicht te krijgen op de oorzaken van je concentratiemoeilijkheden, zodat je jouw aanpak erop kunt afstemmen.

Tips om aan je concentratie te werken

Concentratie is een vorm van gecontroleerde aandacht. Je kiest zelf om je aandacht op een bepaald iets te richten. De mate waarin je je aandacht kunt houden bij de leerstof of je studietaak, bepaalt in sterke mate je studierendement. Volgende tips kunnen je helpen om aan je concentratie te werken:

  • Zoek een studeerplek die bij jou past. Studeer je graag alleen op kot of in je kamer thuis, richt dan één plek in waar je enkel studeert. Na een tijdje associeer je je studeerplek met een goede concentratie. Zorg voor een opgeruimde bureau, een goede bureaulamp en -stoel en laat af en toe frisse lucht binnenwaaien. Studeer je liever in groep, spreek af met je vrienden of ga alleen naar een leercentrum of een bib en zoek daar je favoriete plekje.
  • Richt je op één taak tegelijk en vermijd multitasken. Zorg dat je tijdens het studeren afleiders uitschakelt. Sociale media, je overvolle mailbox, het internet, ... kunnen je makkelijk verleiden als je concentratie even wat minder is. Heb je het moeilijk om hieraan te weerstaan of heb je je computer nodig tijdens het studeren, gebruik dan een programma dat het internet voor een bepaalde periode blokkeert (Vb. Cold Turkey, Forest App, …)
  • Ontwikkel interesse voor je vakken en je cursusmateriaal. Voor je in je cursus duikt, denk je best na over wat je wil leren en hoe je dat gaat aanpakken. Gebruik je inhoudsopgave om het geheel te verkennen en je vragen te stellen. Wat voorkennis helpt je immers om de informatie beter te verankeren. Studeer liever vanuit een papieren cursus en neem actief aantekening (vb. in de kantlijn, via een mindmap, …).
  • Zoek je eigen studieritme en train je aandachtsspanne. Sommige mensen kunnen zich makkelijker concentreren dan anderen en ook de aandachtsspanne verschilt van persoon tot persoon. Vertrek van een aandachtsspanne die bij jou past en verhoog gaandeweg de tijd van je studieblok (Vb. 30 min. studeren + 10 min. pauze, week erna 40 min. studeren en 10min. pauze). Gebruik eventueel een timer of app om je te helpen groeien in je aandachtsspanne.
  • Zorg goed voor jezelf. Slaap voldoende, tijdens je slaap verwerk je immers de informatie die je die dag gestudeerd hebt. Eet gezond en met regelmaat, je brein heeft heel wat energie nodig om informatie te verwerken. Gebruik pauzes om je lekker te verwennen met een gezonde snack (appel, graanreep, soepje…). Beweeg -best buiten in daglicht- om je (weer) op te laden. Daglicht brengt je in evenwicht met je biologische klok en beweging werkt ontspannend en kan stress verdrijven.
  • Ontwikkel meta-aandacht. Je kunt leren om aandacht te hebben voor je eigen aandacht. Merk je dat je vaak afgeleid wordt door dagdromen, piekeren, het denken aan andere zaken dan je cursus, probeer dit dan te onderzoeken. Volg een cursus mindfulness of zeg mentaal ‘STOP’ tegen jezelf als je opmerkt dat je gedachten afdwalen van je studietaak en richt je weer op je doel.

Bekijk je score op concentratie best in combinatie met je score op de motivatieschaal. Het is namelijk veel gemakkelijker om je te concentreren op zaken die je interesseren. Als je een lage score hebt op de schalen motivatie én concentratie, volg je best de online infosessie ‘Concentratie en motivatie’.

Verdieping

Wil je graag zelfstandig aan de slag gaan, schrijf je dan in voor een interactieve module planning, motivatie en concentratie waarbij je zicht krijgt op wat concentratie is en probeer de tips uit die je concentratie kunnen verhogen.

Het aanbod van je faculteit over het thema concentratie vind je in de feedbackmail LASSI. Weet dat je facultaire studieloopbaanbegeleider(s) altijd voor je klaar staat, hier vind je de contactgegevens.

Bij KU Leuven Stuvo helpen we jou met de oorzaken van je concentratiemoeilijkheden te ontdekken en vooruitgang te boeken. Zoek hier een passende aanpak voor je concentratiemoeilijkheden.