U bent hier: Thomas - Algemeen - Obed

Tijdens de krokusvakantie ben je van harte welkom bij Obed tijdens de gewone openingsuren.


Door de aanleg van een nieuwe tramlijn langs de Noorderlaan, is Obed enkel te bereiken via de Canadalaan. De makkelijkste routes naar de mediatheek vind je op dit kaartje. Voor actuele informatie over de werkzaamheden kan je terecht op de website Noorderlijn.be.


Obed is elke weekdag geopend van 9u tot 16u. Op dinsdag ben je welkom tot 18:30u. Op zaterdagen waarop de cursisten HIGW les volgen op het dsko, zetten wij onze deuren open van 10u tot 12:30u. Tijdens het schooljaar 2016-2017 zijn er nog zaterdagopeningen op 18 maart en 29 april. Voor de openingsuren tijdens schoolvakanties check je best even onze verlofkalender.

Wat is Obed?

Obed - Grootste godsdienst-didactische bibliotheek in Vlaanderen

Obed is een niet-commerciële en niet-gesubsidieerde onderwijsmediatheek verbonden met het Diocesaan Secretariaat van het Katholiek Onderwijs van Antwerpen en beheerd door inspecteur-adviseur Ronald Sledsens.
Obed en Thomas hebben de handen in elkaar geslagen om samen nog meer dienstbaar te kunnen zijn aan het Vlaamse godsdienstonderwijs.

Obed staat voor Ondersteuning, Begeleiding En Documentatie. Tegelijk is het de bijbelse naam van de zoon van Ruth en de grootvader van David. Hij betekent 'dienaar' en dat is precies wat wij willen zijn: dienstbaar...

... aan leraren Godsdienst/Levensbeschouwing. Van kleuterleerkrachten tot docenten hoger onderwijs. Die vinden in Obed een schat aan recent materiaal om naar de klasgroep te trekken. Duizenden boeken, artikels, educatieve spellen, multimedia enz., uiteraard ook uiterst bruikbaar voor niet-onderwijsmensen, bedrijvig op pastoraal of levensbeschouwelijk terrein.
... aan studenten en leraren overige vakken die in een pedagogische bibliotheek voor onderwijskunde en met leermiddelen voor basis- en secundair onderwijs hun gading vinden.

Obed bereiken

Noorderlaan 108 (postadres)
2030 Antwerpen

Canadalaan 113 (ingang mediatheek)
2030 Antwerpen

telefoon: 03/543 97 16
e-mail: obed@dsko.be

Obed is alle werkdagen geopend van 9.00 tot 16.00 uur. Op dinsdag ben je welkom tot 18.30u.
Af en toe is Obed ook op zaterdagvoormiddag open van 10:00u tot 12:30u. Check onze kalender voor de exacte data.
Voor de openingsuren tijdens (school)vakanties, raadpleeg de mededeling bovenaan deze pagina of de verlofkalender.

Obed is makkelijk bereikbaar. Het ligt aan de 'Luchtbal', een wijk ten noorden van het centrum, vlakbij Kinepolis.

Door de aanleg van een nieuwe tramlijn langs de Noorderlaan (sinds maart 2016), is Obed enkel te bereiken via de Canadalaan. De makkelijkste routes naar de mediatheek vind je op het kaartje hieronder.


Met de auto

Kom je langs de Ring van Antwerpen uit de richting Breda of Bergen op Zoom, dan neem je de afrit 'Merksem'. Kom je langs de Ring uit de richting van Antwerpen dan neem je de afrit 'Haven 1-199'. Dat is de eerste afrit na het lange viaduct voorbij het Sportpaleis en op die afrit de tweede mogelijkheid.

In beide gevallen volg je de aanduiding 'Kaaien' tot je aan de Noorderlaan komt, tegenover Kinepolis. Je slaat rechtsaf de Noorderlaan in. In de Noorderlaan neem je rechts de Santiagostraat. De eerste straat links is de Canadalaan. In de Canadalaan rijd je voorbij de kerk tot aan café 'Centrum'. Hier parkeer je. De ingang van Obed ligt naast de conciërgewoning van het café. Op de deur lees je de aanduiding ‘DSKO – ingang 2’. Obed bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping.

Wie uit het centrum van Antwerpen komt rijdt tot het einde van de Italiëlei. Daar ga je rechts de brug op. Van daar is het steeds rechtdoor op de Noorderlaan. Voorbij het kruispunt met de Groenendaallaan (aan Kinepolis) ga je rechtsaf de Santiagostraat en vervolgens links de Canadalaan in.

Met het openbaar vervoer

Vanaf terminus F. Rooseveltplaats of vanaf halte Astridplein aan het Centraal Station neem je bus 23 (Rooseveltplaats-Luchtbal). Je stapt af aan de halte ‘Hondurasstraat’. Je wandelt een honderdtal meter tot voorbij de kerk. Voorbij café ‘Centrum’ vind je de ingang van Obed. Op de deur lees je de aanduiding ‘DSKO – ingang 2’. Obed bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping.

Ook de volgende bussen hebben een halte vlak bij Obed: bussen 720 (Antwerpen-Putte), 730 (Antwerpen-Brasschaat) of 770 (Antwerpen-Zandvliet). Je stapt af aan halte ‘Santiagostraat’, steekt het winkelplein van Luchtbal over en neemt links de Canadalaan tot voorbij de kerk. Voorbij café 'Centrum’ vind je de ingang van Obed. Op de deur lees je de aanduiding ‘DSKO – ingang 2’. Obed bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping.

Hoe werkt Obed?

Bij bibliotheek Obed kan je terecht voor de ontlening van:

 • boeken, artikels, dvd’s, cd’s en spelmaterialen over godsdienst
 • leermiddelen voor alle vakken binnen het onderwijs.

Lid worden van bibliotheek Obed kan op twee manieren:

 • Je komt langs bij Obed. Aan de balie noteren wij je identiteitsgegevens. Je betaalt 5 euro lidgeld. Zo kan je gedurende één jaar materialen ontlenen. Studenten HIGW betalen geen lidgeld.
 • Je registreert je via de website. Dat kan via de pagina registreren. Het lidgeld van 5 euro kan je ter plekke bij Obed betalen of overschrijven op de rekening met IBAN-code BE84 4039 0864 6159 en BIC-code KREDBEBB. Deze rekening staat op naam van Obed, Noorderlaan, 108, 2030 Antwerpen. In de mededeling vermeld je ‘lidgeld’ +  je naam. Vanaf het moment dat je lidgeld door Obed ontvangen is, kan je gedurende één jaar materialen ontlenen.

Materialen ontlenen kan via twee wegen:

 • Je komt langs bij Obed, kiest de items die jou interesseren en laat de ontlening inscannen aan de balie.
 • Je zoekt de items die jou interesseren via de online catalogus. Bij de zaken die je wil ontlenen, klik je op ‘ontleen’. Bevestig je ontlening via het winkelmandje. Je kan kiezen: ofwel kom je de materialen bij Obed afhalen, ofwel laat je de materialen opsturen per postpakket.

De ontleentermijn bedraagt 3 weken. Deze termijn kan je één keer verlengen met 3 weken.
Voorwerpen uit de wereldgodsdiensten kan je slechts één week ontlenen. Deze termijn is niet verlengbaar.
Je kan maximaal 10 items tegelijk ontlenen. In bijzondere omstandigheden (een pedagogische studiedag, een pastoraal overlegmoment o.d.) kan je meer items ontlenen. Deze materialen kan je slechts één week ontlenen. Dit gebeurt steeds na overleg met de bibliotheekverantwoordelijke.
Boeken en artikels ontleen je gratis. Voor dvd’s, cd’s en spelmaterialen betaal je een bijdrage van 1 euro.
Als je items terugbrengt na het einde van de ontleenperiode, betaal je een boete van 0,10 euro per item per dag te laat.

Verzending per post
Als het voor jou moeilijk is om zelf bij Obed langs te komen, kan je materialen laten opsturen per post. De aanvraag daarvoor plaats je via de website. Houd daarbij rekening met het volgende:

 • Om materiaal te kunnen ontlenen, moet je eerst lid zijn van Obed. Het lidgeld van 5 euro moet dus eerst betaald worden.
 • Om je aanvraag te doen, moet je ingelogd zijn met je e-mailadres en het paswoord dat je zelf bij je registratie gekozen hebt.
 • Van zodra je de aanvraag hebt bevestigd, verzamelt Obed de materialen. Een medewerker stuurt jou een mail op het ogenblik dat de materialen verstuurd zijn.
 • In die mail vermelden wij de portkosten. Die kan je betalen via onze rekening met IBAN-code BE84 4039 0864 6159 en BIC-code KREDBEBB (met mededeling ‘portkosten’ + je naam).
 • Je kan geen nieuw materiaal ontlenen zolang het eerder ontleende niet in goede staat teruggestuurd en ontvangen is en zolang de verschuldigde portkosten niet betaald zijn.
 • De ontleentermijn van drie weken is inclusief verzending. Je ontlening begint op de dag van verzending. Ten laatste op de einddatum moet het materiaal terug bij Obed aankomen.
 • Voorwerpen uit de verschillende wereldgodsdiensten en materialen van Godly Play kunnen we niet per post versturen.

Om niet elke keer een klein bedrag te moeten overschrijven, geven we ook de mogelijkheid om (bv. bij het betalen van het lidmaatschap of het betalen van portkosten) meer te betalen dan nodig. Hoeveel je betaald hebt, wordt zorgvuldig bijgehouden (en kan je zelf ook bekijken) en wordt beschouwd als een soort krediet. Latere (kleine) betalingen hoef je dan niet over te schrijven, maar worden automatisch van dit krediet afgetrokken. Dit alles kan je gemakkelijk zelf controleren via de link 'Krediet & betalingen' die je vindt na inloggen. Zo kan alles nog wat vlotter verlopen.

De catalogus van Obed kan je volledig online raadplegen.

 • Met het algemene zoekveld kan je zowel zoeken op (deel van de) titel, op auteursnaam (enkel familienaam gebruiken) als op (deel van een) trefwoord. Je kan de zoekactie ook beperken op materiaalsoort: bv. alleen dvd’s.
 • Je kan ook specifiek zoeken via trefwoorden. Dat is handig wanneer je werken zoekt over een bepaald thema, bv. hoogbegaafdheid of filosoferen met kinderen.
 • Een andere optie is te zoeken via rubrieken. Zo kan je bv. een overzicht krijgen van alle handboeken godsdienst voor het eerste leerjaar.


Mocht je de weg niet vinden in het zoeksysteem, contacteer dan gerust een Obed-medewerker(obed@dsko.be). In de bibliotheek is ook steeds een medewerker aanwezig die jouw vragen zo goed mogelijk poogt te beantwoorden.

Mochten bepaalde relevante werken ontbreken in de Obed-collectie, stuur ons dan gerust jouw suggestie door via mail.


Over Thomas

Thomas is een interactief platform voor actieve samenwerking tussen alle leerkrachten (r.-k.) godsdienst van alle onderwijs- netten in Vlaanderen.

Partners

Katholiek Onderwijs Vlaanderen IDKG Faculteit Theologie en Religiewetenschappen logo