Zomer bij Obed: ontleningen vanaf 24 juni worden automatisch verlengd tot 18 september!


Tijdens de zomervakantie zal Obed gesloten zijn van maandag 22 juli tot en met vrijdag 23 augustus. Aan allen een prettige vakantie!


Obed ZOEKT DRINGEND VRIJWILLIGERS !

Contacteer Ronald Sledsens 0476/97 06 39  ronald.sledsens@telenet.be

 

Wat is Obed?

Obed - Grootste godsdienst-didactische bibliotheek in Vlaanderen

Obed is een niet-commerciële en niet-gesubsidieerde onderwijsmediatheek verbonden met het Diocesaan Secretariaat van het Katholiek Onderwijs van Antwerpen en beheerd door inspecteur-adviseur Ronald Sledsens.
Obed en Thomas hebben de handen in elkaar geslagen om samen nog meer dienstbaar te kunnen zijn aan het Vlaamse godsdienstonderwijs.

Obed staat voor Ondersteuning, Begeleiding En Documentatie. Tegelijk is het de bijbelse naam van de zoon van Ruth en de grootvader van David. Hij betekent 'dienaar' en dat is precies wat wij willen zijn: dienstbaar...

... aan leraren Godsdienst/Levensbeschouwing. Van kleuterleerkrachten tot docenten hoger onderwijs. Die vinden in Obed een schat aan recent materiaal om naar de klasgroep te trekken. Duizenden boeken, artikels, educatieve spellen, multimedia enz., uiteraard ook uiterst bruikbaar voor niet-onderwijsmensen, bedrijvig op pastoraal of levensbeschouwelijk terrein.
... aan studenten en leraren overige vakken die in een pedagogische bibliotheek voor onderwijskunde en met leermiddelen voor basis- en secundair onderwijs hun gading vinden.

Obed bereiken

Noorderlaan 108 (postadres)
2030 Antwerpen

Canadalaan 113 (ingang mediatheek)
2030 Antwerpen

telefoon: 03/543 97 16
e-mail: obed@dsko.be

Obed is alle werkdagen geopend van 9.30 tot 16.00 uur.
Voor de openingsuren tijdens (school)vakanties, raadpleeg de mededeling bovenaan deze pagina of de verlofkalender.

Obed is makkelijk bereikbaar. Het ligt aan de 'Luchtbal', een wijk ten noorden van het centrum, vlakbij Kinepolis.

Door de aanleg van een nieuwe tramlijn langs de Noorderlaan (sinds maart 2016), is Obed enkel te bereiken via de Canadalaan. De makkelijkste routes naar de mediatheek vind je op het kaartje hieronder.


Met de auto

Kom je langs de Ring van Antwerpen uit de richting Breda of Bergen op Zoom, dan neem je de afrit 'Merksem'. Kom je langs de Ring uit de richting van Antwerpen dan neem je de afrit 'Haven 1-199'. Dat is de eerste afrit na het lange viaduct voorbij het Sportpaleis en op die afrit de tweede mogelijkheid.

In beide gevallen volg je de aanduiding 'Kaaien' tot je aan de Noorderlaan komt, tegenover Kinepolis. Je slaat rechtsaf de Noorderlaan in. In de Noorderlaan neem je rechts de Santiagostraat. De eerste straat links is de Canadalaan. In de Canadalaan rijd je voorbij de kerk tot aan café 'Centrum'. Hier parkeer je. De ingang van Obed ligt naast de conciërgewoning van het café. Op de deur lees je de aanduiding ‘DSKO – ingang 2’. Obed bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping.

Wie uit het centrum van Antwerpen komt rijdt tot het einde van de Italiëlei. Daar ga je rechts de brug op. Van daar is het steeds rechtdoor op de Noorderlaan. Voorbij het kruispunt met de Groenendaallaan (aan Kinepolis) ga je rechtsaf de Santiagostraat en vervolgens links de Canadalaan in.

Met het openbaar vervoer
Vanaf bijvoorbeeld het Centraal Station neem je tram 6 (P+R Olympiade - P+R Luchtbal) richting Luchtbal. Je stapt af aan de halte 'Luchtbal kerk' op de Noorderlaan. Ook de volgende bussen stoppen aan diezelfde halte: 720 (Antwerpen-Putte), 730 (Antwerpen-Brasschaat) of 770 (Antwerpen-Zandvliet).
Aan halte 'Luchtbal kerk' sta je al meteen ter hoogte van het DSKO.

Ook bus 650 (Kapellen – Antwerpen Luchtbal station) heeft een halte vlakbij Obed ('Hondurasstraat'). Je wandelt een stukje op de Canadalaan naar en langs de kerk. Voorbij café 'Centrum' vind je de ingang van Obed. Op de deur lees je de aanduiding 'DSKO – ingang 2'. Obed bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping.

Hoe werkt Obed?

Bij bibliotheek Obed kan je terecht voor de ontlening van:

Lid worden van bibliotheek Obed kan op twee manieren:

Materialen ontlenen kan via twee wegen:

De ontleentermijn bedraagt 3 weken. Deze termijn kan je één keer verlengen met 3 weken.
Voorwerpen uit de wereldgodsdiensten kan je slechts één week ontlenen. Deze termijn is niet verlengbaar.
Je kan maximaal 10 items tegelijk ontlenen. In bijzondere omstandigheden (een pedagogische studiedag, een pastoraal overlegmoment o.d.) kan je meer items ontlenen. Deze materialen kan je slechts één week ontlenen. Dit gebeurt steeds na overleg met de bibliotheekverantwoordelijke.
Boeken en artikels ontleen je gratis. Voor dvd’s, cd’s en spelmaterialen betaal je een bijdrage van 1 euro.
Als je items terugbrengt na het einde van de ontleenperiode, betaal je een boete van 0,10 euro per item per dag te laat.

Verzending per post
Als het voor jou moeilijk is om zelf bij Obed langs te komen, kan je materialen laten opsturen per post. De aanvraag daarvoor plaats je via de website. Houd daarbij rekening met het volgende:

Om niet elke keer een klein bedrag te moeten overschrijven, geven we ook de mogelijkheid om (bv. bij het betalen van het lidmaatschap of het betalen van portkosten) meer te betalen dan nodig. Hoeveel je betaald hebt, wordt zorgvuldig bijgehouden (en kan je zelf ook bekijken) en wordt beschouwd als een soort krediet. Latere (kleine) betalingen hoef je dan niet over te schrijven, maar worden automatisch van dit krediet afgetrokken. Dit alles kan je gemakkelijk zelf controleren via de link 'Krediet & betalingen' die je vindt na inloggen. Zo kan alles nog wat vlotter verlopen.

De catalogus van Obed kan je volledig online raadplegen.


Mocht je de weg niet vinden in het zoeksysteem, contacteer dan gerust een Obed-medewerker(obed@dsko.be). In de bibliotheek is ook steeds een medewerker aanwezig die jouw vragen zo goed mogelijk poogt te beantwoorden.

Mochten bepaalde relevante werken ontbreken in de Obed-collectie, stuur ons dan gerust jouw suggestie door via mail.


Volg Thomas op