Joods Actueel sprak met historicus én godsdienstleraar Jan Maes over de plaats die de Shoah vanaf volgend schooljaar zal innemen in het nieuwe curriculum.
"Dit is echt groot nieuws. Alle leerlingen in het secundair onderwijs die rooms-katholieke godsdienst volgen - en dat is zo’n 78% van alle leerlingen in Vlaanderen - zullen in de toekomst in de derde graad bij het behandelen van "Samenlevingsopbouw en inspiratie" les krijgen over de Holocaust" aldus Maes. Hij is bijzonder tevreden omdat de Erkende Instantie rooms-katholieke godsdienst er resoluut en zeer uitdrukkelijk voor kiest om al de leerlingen ernstig te laten nadenken over de Holocaust en het leed dat aan het Joodse volk werd berokkend.
"De Holocaust stelt cruciale ethische en theologische vragen aan de orde over de mens en het kwaad, God en het lijden, de kerk en de moderne wereld. Dit biedt ook kansen om de historische verhoudingen tussen joden en christenen uit te klaren (van verwerping tot wederzijdse erkenning), om na te denken over ethiek, vergeving en verzoening en om burgerschapsvorming gestalte te geven. Maar ook de onvoorstelbare moed die Joden aan de dag leggen om ondanks alles terug op te staan en verder te gaan," aldus Maes die besluit dat "leerlingen zullen de Rechtvaardigen onder de Volkeren die al dan niet vanuit hun christelijke geloof en naastenliefde hun leven op het spel hebben gezet om Joden - die zij vaak niet kenden - te redden, als rolmodellen aangereikt krijgen. En dat is terecht ook. Zoals deze rechtvaardige Menschen er waren voor ‘anderen’ zo zullen ook de leerlingen worden uitgenodigd om er te zijn voor wie hen nodig heeft om zo echt zelf Mensch te worden."
Bron: Joods Actueel 28 februari 2019
Deze pagina werd gepubliceerd op 28/02/2019