Nieuwsbrief (21/02/2017)

15 jaar Thomas!

Vandaag bestaat Thomas 15 jaar

In deze bijzondere nieuwsbrief pakken we uit met vier geschenken aan onze bezoekers om deze 15de verjaardag te vieren!

Thomas? Dat zijn meer dan 42.000 geregistreerde leden; elke maand een nieuwsbrief aan 17.000+ abonnees in België en Nederland; verbonden met alle leerkrachten rooms-katholieke godsdienst, in contact met alle katholieke scholen in Vlaanderen; 5000 unieke bezoekers op schooldagen; een van de grootste websites van de KU Leuven met een database van meer dan 30.000 pagina's kwalitatief didactisch materiaal en meer dan 50 gigabyte aan foto's, video's en muziek. Deze introductiefilm vat alles nog eens mooi samen:

Onze oprechte dank gaat naar iedereen die de afgelopen 15 jaar Thomas heeft mogelijk gemaakt op alle mogelijke vlakken: inhoudelijk, conceptueel, technisch, moreel en financieel voor en achter de schermen.

Speciale dank aan de KU Leuven, de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, Katholiek Onderwijs Vlaanderen, de Vlaamse bisschoppen, de Erkende Instantie en alle medewerkers van het Thomasteam, de drijvende krachten achter jouw online portaal voor het godsdienstonderwijs.

De vormende en maatschappelijke betekenis benadrukken van degelijk rooms-katholiek godsdienstonderwijs en het aanreiken van kwalitatief didactisch materiaal blijft ook in de toekomst onze belangrijkste missie.

Thomas vanaf vandaag in een nieuwe lay-out

De startpagina hebben we helemaal herdacht. De vertrouwde hoofdpagina’s zijn uiteraard nog aanwezig (algemeen, basis, secundair, …), maar we hebben een bijkomende toegangsweg voorzien op basis van de doelgroep. Ben je leerling, leerkracht, directeur, student, docent of inspecteur-adviseur? Voor elk van deze doelgroepen hebben we de belangrijkste informatie op een extra overzichtspagina geplaatst.

Verder vind je op de startpagina telkens een overzicht van onze nieuwste grote didactische pakketten, maar ook alle nieuwste inzendingen op Thomas. Ben je lessen aan het voorbereiden rond carnaval, de vastentijd of Pasen? Vanaf nu vind je op de startpagina meteen toegang tot lesmateriaal voor gebeurtenissen in de nabije toekomst.

Maar vooral onze zoekfunctie heeft een metamorfose ondergaan, zowel voor als achter de schermen. Het aantal zoekmogelijkheden is drastisch uitgebreid en ook de snelheid van de zoekfunctie werd spectaculair verhoogd. Hiermee komen tegemoet aan een vraag die jullie ons zeer vaak stelden: een vlotte toegang tot de steeds groter wordende website. De zoekfunctie geeft zelfs tijdens het invoeren van (een deel van) het trefwoord al een idee van hoe vaak het trefwoord voorkomt op Thomas. De zoekfunctie zoekt in 290.000 unieke woorden/woordgroepen over een totaal van meer dan 15 miljoen woorden in de database. In de loop van dit jaar zullen we bovendien nog meer zoekopties toevoegen.

Het overzicht van instrumenten en databanken is vanaf nu meteen via elke pagina toegankelijk via de onderkant van elke pagina. Dat bespaart je weer een extra klik!

Layout 2017

Nieuwe resonantiegroep Thomas

Omdat we jullie nog nauwer willen betrekken bij het toekomstig ontwikkelingsproces van de website, zowel op inhoudelijk als technisch vlak, werd een oproep gelanceerd om mee te bouwen aan onze toekomst via een resonantiegroep. We willen iedereen danken die op onze oproep van 1 januari gereageerd heeft.

Graag stellen we de leden van de resonantiegroep voor:

- Sebastian Baecke
- Pieter Bauwens
- Tomas Bruyland
- Sigrid Buffel
- Erik Buys
- Peter De Burggraeve
- Elise Huygens
- Pascal Lacroix
- Sofie Raes
- Nicolas Smets
- Marie-Christine Verschueren
- Sophie Veulemans
- Pieter Vyncke
- Koen Wybo

Een eerste bijeenkomst zal spoedig vastgelegd worden.

Al jullie ideeën en suggesties blijven welkom. Blijf ons e-mailen via Thomas@kuleuven.be, stuur een bericht via de helpdesk, tweet, bel of schrijf ;-)

Nieuwe publicatie n.a.v. 15 jaar Thomas:

Katholieke dialoogschool: Wissel op de toekomst (Didier Pollefeyt, Jan Bouwens, Paul Vereecke)

Thomas biedt ook onderdak aan de ondersteuning van de katholieke dialoogschool. Meer nog, de ideeën van de katholieke dialoogschool rijpten in alle rust in de voorbije jaren in de schoot van het godsdienstonderwijs en de Thomaswebsite. Centraal staat de idee om de identiteit van (jonge) mensen te vormen in de confrontatie tussen levensbeschouwelijke diversiteit en de christelijke geloofstraditie.

Ter gelegenheid van 15 jaar Thomas publiceert de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven een nieuw boek over de katholieke dialoogschool.

We schenken 15 gratis exemplaren weg van dit boek dat 184 pagina’s bedraagt!

Katholieke dialoogschool wissel op de toekomst (Pollefeyt, Bouwens, Vereecke)

Infographic 15 jaar Thomas

15 jaar online, dat is niet weinig. Hoe de site geëvolueerd is in al die jaren hebben we voor de gelegenheid in een infographic gegoten. Geniet van het resultaat.

15 jaar Thomas in een infographic

Volg Thomas op