Thomas Nieuwsbrief (18/12/2008)

Thomas nieuwsbrief december 2008

Beste geïnteresseerde in het THOMAS-project,

Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van 2008. In deze nieuwsbrief stellen we opnieuw een hele reeks nieuwigheden op Thomas voor waaronder een gloednieuwe 'in de kijker' over virtuele realiteit en virtuele identiteit, twee nieuwe filmfiches, een gezelschapspel en een overzicht van de onlangs verschenen tijdschriften.

Namens het hele Thomas-team wensen wij u een zalig kerstmis en een gelukkig nieuwjaar. We zien elkaar in 2009 zeker terug en hopen u bij de start van het nieuwe jaar te mogen verrassen met het jaarlijkse Thomas nieuwjaarsgeschenk.

Didier Pollefeyt, project-verantwoordelijke Thomas

Nieuw godsdienstdidactisch pakket: "Een tweede leven op het web. Identiteit in een virtuele realiteit."

Bij het begin van de kerstvakantie presenteren wij u een nieuwe 'in de kijker' onder de noemer "Een tweede leven op het web. Identiteit in een virtuele realiteit". Deze 'in de kijker' speelt in op de opmars en populariteit van fenomenen als Second Life, MySpace, Facebooks, communities, blogs, online roleplayinggames,… Mensen en met name jongeren zijn in de virtuele wereld sterk bezig met de vormgeving van hun eigen identiteit, met het vormen van gemeenschap, met het tot stand brengen en in stand houden van vriendschappen.

Heel wat leerlingen besteden ettelijke uren per week (of soms zelfs per dag) online. In de wereld van bits en bytes ontplooien zij facetten van hun eigen identiteit op manieren die in real life misschien niet (meer) mogelijk zijn.

De zoektocht naar en constructie van een online identiteit roept heel wat vragen op, onder andere met betrekking tot de verhouding tussen virtual reality en de werkelijkheid, of over de (on)mogelijkheid van online-vriendschappen en cybergemeenschappen. Zonder sensatie te willen opzoeken, komen deze thematieken in deze 'in de kijker' aan bod, evenals andere thema's, waaronder moraliteit in cyberspace en de beleving van lichamelijkheid in een digitale wereld. Telkens worden de impulsen ondersteund door een gevarieerd aanbod aan didactische suggesties.

Nieuwe filmfiches 'Cars' & 'Die Welle'

Cars (basisonderwijs)

Speciaal voor het basisonderwijs bieden we u een nieuwe filmfiche aan rond de populaire Disney-film 'Cars'. Terwijl jonge kijkers in eerste instantie eerder geboeid zijn door de grappige personages en de flitsende races in 'Cars', biedt de film toch wel wat aanknopingspunten om dieper te gaan dan de schattige snoetjes van de auto's en hun capriolen op de baan.

Die Welle (secundair onderwijs)

Tijdens een projectweek behandelt de populaire leraar Rainer Wenger het thema 'autocratie'. De leerlingen zijn niet gemotiveerd en zien de relevantie van het onderwerp niet in:
"Ja, we weten het nu wel. De nazi's waren stom. Maar vandaag zou een dictatuur in Duitsland niet meer mogelijk zijn. Wij zijn slimmer dan dat".
Uitgedaagd door deze arrogante houding van de leerlingen, besluit Wenger van de projectweek een experiment te maken. Hij zal zijn leerlingen laten voelen hoe het is om te functioneren in een totalitair regime.
Deze filmfiche biedt naast achtergrondinformatie over de film tevens interpretatiesleutels en impulsen om hiermee aan de slag te gaan in de klas.

De overige filmfiches (o.a. 'Untraceable', 'Kundun', 'The Big Lebowski','Holy Smoke','Son of Man', ...) vindt u hier.

Bordspel 'Aflaten'

Op Thomas kan u nu ook een bordspel vinden onder de titel 'Het is nooit te laat voor een aflaat'. We hopen dat dit het begin kan zijn van een didactische spelendatabank.
Het spel kan gespeeld worden in groepjes van 5 tot 7 spelers die elk een specifieke rol toebedeeld krijgen. Het is de bedoeling om per groep zoveel mogelijk mensen 'naar de hemel' te laten gaan. Alle benodigdheden voor dit spel zijn downloadbaar ter beschikking gesteld.

Voorstelling van boeken

U kan op Thomas nog steeds terecht voor voorstellingen van boeken. De twee meest recente boeken die toegevoegd werden zijn:

Nieuwe bisschop van Antwerpen

Sinds kort heeft het bisdom Antwerpen een nieuwe bisschop, nl. Mgr. Johan Bonny. Op deze pagina vindt u meer informatie over het bisdom Antwerpen en zijn nieuwe bisschop.

DVD '4-kant voor God' volledig te bekijken via Thomas

De DVD '4-kant voor God' die verscheen bij de vorige 'in de kijker' onder dezelfde titel, is vanaf nu volledig downloadbaar en te bekijken via Thomas. Op deze DVD getuigen priesters, priesters in opleiding en een kloosterzuster over hun roeping.

Muziek Taizé

De muziek bij de 'in de kijker' 'Een pelgrimage van vertrouwen op aarde. Taizé in perspectief', zal gedurende heel de kerstvakantie te beluisteren zijn via de godsdienstdidactische jukebox van Thomas en dit uiteraard naar aanleiding van de Europese Ontmoeting van Taizé in Brussel, van 29 december 2008 tot 2 januari 2009.

Via de jukebox kan u natuurlijk ook de andere nummers uit de Taizé-verzameling 'Laudate Omnes Gentes' aanvragen.

Nieuwe studiedag VUHP

Het Vlaams Universiteits- en Hogeschoolpastoraat (VUHP) organiseert een nieuwe studiedag getiteld 'Het enneagram als spoor naar je identiteit en missie' op 11 februari 2009 in het Don Bosco Oasecentrum te Groot-Bijgaarden.

Artikelen katholieke identiteit
Tijdschriften

Ook tijdens de maand november en december werden een aantal nieuwe tijdschriften, die relevant zijn voor het godsdienstonderwijs, toegevoegd.
Een overzicht:

Volg Thomas op