Toekomstige studenten > Nederlandse studenten > Toelatingsvoorwaarden voor studenten uit Nederland

Toelatingsvoorwaarden voor studenten uit Nederland

Bacheloropleidingen

Heb je een VWO-diploma? Dan kun je rechtstreeks inschrijven voor een bacheloropleiding aan de KU Leuven. De exacte toelatingsvoorwaarden vind je per opleiding in het onderwijsaanbod.

Met een HAVO-diploma en HBO-propedeuse moet je eerst een aanvraag indienen bij de International Admissions and Mobility Unit om toegelaten te worden.

Je hebt de keuze uit alle bacheloropleidingen, ongeacht je vooropleiding. Enkel voor de bachelor in de geneeskunde en de bachelor in de tandheelkunde is er een bijkomende selectie. In Vlaanderen gebeurt deze selectie niet door middel van een loting, maar via een toelatingsexamen van de overheid. Het examen vindt elke zomer plaats in juli. Er is een apart toelatingsexamen voor arts en voor tandarts. Wie slaagt voor dit examen én gunstig gerangschikt is, kan de opleiding starten aan een van de Vlaamse universiteiten die de opleiding geneeskunde of tandheelkunde organiseren. 

Meer info over het toelatingsexamen vind je op de website van de Vlaamse overheid. De KU Leuven biedt bovendien een voorbereidende cursus aan voor deze toelatingsproef.

Masteropleidingen

Heb je een HBO of WO diploma en ben je geïnteresseerd in een master aan de KU Leuven, bekijk dan alvast eens ons (online) onderwijsaanbod. Zo krijg je een idee van de programma-inhoud en de algemene toelatingsvoorwaarden.  De toelatingsvoorwaarden na een vooropleiding in Nederland kunnen echter afwijken omwille van mogelijke verschillen tussen opleidingen in Nederland en Vlaanderen. Om te weten of je met jouw diploma in aanmerking komt voor een opleiding, dien je best een aanvraag in bij de Admissions Unit. Concrete informatie over hoe je studieprogramma eruit zal zien op basis van jouw diploma (vrijstellingen, collegeroosters,…) ontvang je na het succesvol doorlopen van de aanvraagprocedure. Voor sommige masters geldt dat je eerst een schakelprogramma of een verkorte bacheloropleiding moet volgen voordat je aan de master kunt beginnen.

Master-na-masteropleidingen

Een master-na-master (manama) volgt op een andere master. Een manama is een diepgaande specialisatie of een verbreding in de kennis van een bepaald gebied. Daarom geldt een masterdiploma als toelatingsvoorwaarde voor een master-na-master. In ons online onderwijsaanbod vind je de algemene toelatingsvoorwaarden per opleiding.