Doctoraatsverdediging

Faculty of Bioscience Engineering
A black box or a red strawberry? The use of SIFT MS in aroma analysis.
Doctorandus/a PhD student
  Name: Iris Vendel
Promotie / Defence
  When: 06.09.2019, 14h00
  Language: English
  Where: aula Jozef Heuts, 00.215, Kasteelpark Arenberg 20, 3001 Heverlee
 
Promotor / Supervisor
  Prof. dr. ir. Bart Nicolai (promotor)
  Dr. Maarten Hertog (co-promotor)
 
Samenvatting van het onderzoek / Summary of Research

Aardbeien zijn een populaire vrucht, vooral vanwege het aroma. Dit werk richt zich op het meten van aroma en onderzoekt de toepasbaarheid van SIFT-MS voor aardbei aroma metingen. Verschillende aspecten van deze techniek komen aan bod:

1) gebrek aan chromatografie: dit is onderzocht in een verkennende studie
2) detectielimiet en ontbreken van staalvoorbereiding: dit werd bestudeerd op aardbeien van verschillende rijpheidsstadia en verschillende cultivars, en vergeleken met GC-MS
3) Kinetische bibliotheek: drie aardbei specifieke componenten werden aan deze bibliotheek toegevoegd
4) Kwantificatie: er werd een suggestie gedaan voor een nieuwe manier van kwantificeren

Over het algemeen is SIFT-MS een welkome toevoeging aan het arsenaal van aroma detectie technieken, echter het aroma van de aardbei is zo complex dat de individuele aroma componenten lastig te bepalen zijn met deze techniek.


Strawberries are a popular fruit, typically praised for its aroma. It is this characteristic that we aim to measure, and this work will research the feasibility of SIFT-MS for strawberry aroma measurements. Different aspects of the technique are mentioned in the thesis:

1) the lack of chromatography: which is studied in an explorative study
2) limit of detection and lack of sample pre-treatment: which is studied on strawberries of different stages of ripening and different cultivars, and compared to GC-MS
3) kinetic library: three strawberry-characteristic compounds are added
4) quantification: a new means of quantification is suggested

Overall SIFT-MS is a welcome addition to aroma measurements in strawberry fruit, however the complexity of the aroma composition makes it difficult to study the individual aroma components with this technique.

 
Volledige tekst van het doctoraat / full text
https://lirias.kuleuven.be/handle/123456789/640041

 
Examencommissie / Board of examiners
  Prof. dr. ir. Bart Nicolai (promotor)
  Dr. Maarten Hertog (co-promotor)
  Prof. dr. ir. Ivo Vankelecom (voorzitter/chairman)
  Prof. dr. ir. Bart Nicolai (secretaris/secretary)
  Prof. dr. ir. Jeroen Lammertyn
  Prof. dr. ir. Ann Van Loey
  Dr.Ir. Miet Boonen , pcfruit vzw
  Dr. Brian Farneti , Fondazione Edmund Mach