Schakelprogramma: Master in de pedagogische wetenschappen of educatieve studies (Kortrijk)

Wat vind je op deze webpagina?

Op deze pagina’s kun je als (toekomstige) student o.a. het officieel studieprogramma raadplegen. 

Je vindt ook alles over toelatingsvoorwaarden en aanvullende opleidingen, detailinformatie over de opleidingsonderdelen, je uurrooster per week …

Ben je toekomstig student?

Neem dan zeker eerst een kijkje op de pagina van het schakelprogramma: master in de pedagogische wetenschappen of educatieve studies.

Je leest er alles over

- Inhoud van de opleiding

- Beginprofiel

- Toekomstmogelijkheden

- Infomomenten & brochures

- Je campus

- ...

Leerresultaten

·  De student dient in staat te zijn duidelijk te maken wat in een bepaalde context en problematiek precies een pedagogische vraagstelling is, en is bekwaam deze vraagstelling te verantwoorden en te analyseren en de invalshoeken aan te geven van waaruit ze kan worden benaderd.
·  De student heeft een ruime wetenschappelijke basisvorming in de pedagogische wetenschappen en een vertrouwdheid met minstens één van de grondslagen van de domeinspecifieke pedagogieken, dit zijn onderwijs- en opleidingskunde, orthopedagogiek en sociaal en culturele pedagogiek.
·  De student heeft een gedegen methodologische competentie en voldoende basiskennis in wetenschappelijke denkkaders en in diverse methodische invalshoeken voor het definiëren en situeren van pedagogische problemen en kwesties. De student heeft ook een basisinzicht in de historische, wijsgerige, de socio-economische en de cultureel-maatschappelijke inbedding van educatieve en pedagogische processen en dynamieken.
·  De student heeft een aantal basiscompetenties verworven die hem/haar in staat stellen een beeld te construeren over mens en opvoeding, ingebed in de maatschappelijk-culturele werkelijkheid en gericht op het begrijpen en optimaliseren van het pedagogisch handelen in functie van het begeleiden van individuen, groepen, instellingen en beleidsinstanties in de context van opvoeding, vorming, onderwijs en opleiding.

Vormingsdoelen

·  De student toont bereidheid het handelen af te stemmen op de opgebouwde kennis en inzichten.
·  De student ontwikkelt een kritische, reflecterende houding ten opzichte van maatschappelijke thema’s en wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot opvoeding, onderwijs en vorming.
·  De student toont een interesse voor bredere maatschappelijke inbedding van opvoeding, vorming en onderwijs, en is bereid om het eigen pedagogisch handelen in het licht van die maatschappelijke uitdagen kritisch te beoordelen.
·  De student ontwikkelt een onderzoeksgerichte attitude die aanzet tot autonoom en kritisch denken.
·  De student heeft aandacht voor de ethische en politieke aspecten van pedagogische onderzoeks- en praktijkprocessen. De student toont bereidheid tot collegiale en interprofessionele samenwerking.
·  De student toont bereidheid tot continu, levenslang leren en het zich blijvend op de hoogte stellen van wetenschappelijke evoluties.
·  De student is in staat het denken en handelen continu in vraag te stellen en te verantwoorden.

We kiezen er als opleiding voor om in te zetten op kwaliteitsvol én betaalbaar onderwijsmateriaal. Om een beeld te schetsen van de kostprijs van deze opleiding wordt hieronder een lijst van overkoepelende kosten weergegeven. De beschrijving van deze studiekosten zijn eerder kwalitatief omdat de aard van de kosten variabel is, afhankelijk van de aankoopvoorkeuren van elke student. Er worden enkele opleidingsspecifieke vaste kosten omschreven, maar deze zijn niet exhaustief.

Laptop 

    • Een laptop of computer is nodig voor de hele opleiding (bv. om Toledo te kunnen raadplegen), alsook voor specifieke opleidingsonderdelen (bv. methodologische en statistische opleidingsonderdelen).
    • Studenten kunnen ook steeds gebruik maken van de computers in de campusbibliotheek of aan het campusonthaal een laptop ontlenen voor één dag.  

Rekenmachine 

    • In de opleiding wordt er geen aankoop van een specifieke rekenmachine opgelegd. Elke rekenmachine met volgende functies is toegelaten: algoritmes berekenen, werken met twee variabelen, combinatorische functies en statistische functies. Een voorbeeld van een geschikte rekenmachine is de Texas Instruments TI-30X IIS (nieuwprijs ongeveer 20 euro).
    • Een rekenmachine is nodig voor de statistische opleidingsonderdelen.

Algemene reis- of verplaatsingskosten 

    • Verplaatsingen naar de campus.
    • Verplaatsingen in het kader van specifieke opleidingsonderdelen is mogelijk. 
    • De opleiding organiseert jaarlijks een meerdaagse studiereis. Deelname aan deze studiereis is niet verplicht. De kostprijs varieert jaarlijks naar gelang de bestemming en het concrete programma. Dienst studentenvoorzieningen voorziet een financiële tegemoetkoming van 10 euro per student voor deze jaarlijkse studiereis.

Boeken en cursussen 

    • De nodige handboeken en cursussen zijn beschikbaar bij boekhandel ACCO of kunnen bij de start van het academiejaar aangekocht worden op de campus zelf.

Diagnostisch testmateriaal

    • Studenten die de optie ‘orthopedagogiek’ opnemen zullen met verschillende (psycho)diagnostische instrumenten werken. Het merendeel van het testmateriaal kan gratis gebruikt worden tijdens de werkcolleges of in de bibliotheek.
      • Voor het OPO Kinderen en jongeren met specifieke opvoedings- en onderwijsbehoeften dienen studenten een vragenlijst + scoringformulier aan te kopen ter waarde van ongeveer 1.5 euro.
      • Voor het OPO Psychodiagnostiek dienen studenten een handleiding + antwoordbladen van een intelligentietest aan te kopen ter waarde van ongeveer 20.5 euro.

Software 

    • In de opleiding wordt er gewerkt met R (gratis).
    • De nodige licenties zijn ook steeds aanwezig op de computers op de campus. 

Materiaal printen

    • De geschatte kostprijs is afhankelijk van de hoeveelheid materiaal die de student wenst te printen (bv. samenvattingen, cursusmateriaal). Printen op de campus is mogelijk, de tarieven kan je online raadplegen.

Op de webpagina studiemateriaal op het studentenportaal wordt er meer informatie gegeven over studiekosten en wat je nodig hebt om deel te nemen aan (online) onderwijs. Wie financiële of materiele problemen ondervindt kan contact opnemen met de sociale dienst van de KU Leuven of een studieloopbaanbegeleider. De Sociale Dienst helpt studenten die het moeilijk hebben om hun studiekosten te dragen. Minvermogende studenten kunnen een toelage ontvangen voor studiemateriaal (ook voor studie-uitstappen, stages incl. vervoerskosten), een goede laptop ontlenen of ondersteuning krijgen bij de zoektocht naar een studentenjob.

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk
Bestand PDF document Blauwdruk_SP_VP_pedagogische wetenschappen_educatieve studies.pdf

COBRA 2019-2023
Bestand PDF document COBRA-fiche_BA_OWK_SP_VP_PWMESN_SP_PSY.pdf

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?